Trodnevni izlet Cetinje-Ivanova korita-Njeguši, Sanja Golubović

Trodnevni izlet Cetinje-Ivanova korita-Njeguši, Sanja Golubović

Posted on 25. May, 2011 by in Budućnost Cetinja, Turizam

Poštovani čitaoci,

Sanja GolubovicKako ovaj tekst, objavljen u najtiražnijem crnogorskom magazinu Montenegro Family na lijep način promoviše aktuelnu turističku ponudu Cetinja, uz razumijevanje i saglasnost autorke teksta Sanje Golubović i Glavne i odgovorne urednice Nataše Prelević –  odlučio sam da ga objavim …

 Udahni duboko – pogledaj visoko

Ako želite da upoznate Crnu Goru, da je razumijete i shvatite, da osjetite bliskost prostora koji iznenađuje i mami, toplinu ljudi koji su vam bliski već na prvo rukovanje, prvo pođite u Cetinje.  Tamo ćete shvatiti, razumjeti i osjetiti od čega je i šta je kovalo crnogorski mentalitet… Istorija, duhovnost, avantura…

Izlet - Cetinje-Ivanova korita Njegusi - Mapa

Cetinja ni tri dana dosta.

 Prvi dan

Cetinje – muzej istorijskog bivstvovanja Crnogoraca

Pogled Cetinjski manastirKrenite izjutra oko 8h iz Budve ka Cetinju. To je kratka i ugodna vožnja automobilom od 40-ak minuta. U dolini vas čeka grad koji treba da obiđete lagano, pješice. Krenućete oko 9h u obilazak grada u kome se ne možete se izgubiti – na svakom koraku će vas same sretati znamenitosti grada. Vaša šetnja sa vremenom provedenim u kulturno-istorijskim objektima trajaće oko 4 sata. Na svakom koraku su i kafe-barovi, pa ćete vjerovatno praviti pauzu za kafu.Uzmite mapu grada iz lokalne Turističke organizacije, a svaki građanin Cetinja rado će vam objasniti ako vam nešto zatreba. Cetinje je rizničar crnogorskog kulturnog i istorijskog nasljeđa. Odiše arhitekturom iz XVIII i XIX vijeka, koja izviruje iz u zelenilu ušuškanog grada. Cetinjski manastir (sagrađen 1701. godine) čuva mošti Sv. Petra Cetinjskog, jedne od najsvjetlijih ličnosti crnogorske istorije. Tu su i crkva na Ćipuru, Biljarda (Njegoš za državne potrebe gradi Biljardu, građevinu koja je dobila ime po bilijaru, koji je ovaj izuzetni književnik, vladika, filozof i državnik volio da igra), Vladin Dom, Kraljevski teatar „Zetski dom“… Prošetajte Balšića pazarom i Katunskom ulicom… Pođite u Dvorac – Muzej kralja Nikole, koji su od njegovog osnivanja (1926. godine) posjetile mnoge poznate ličnosti (državnici, diplomate, književnici, publicisti, umjetnici), kao i stotine hljada turista iz cijelog svijeta.

Cetinje Umjetnicki Muzej CGPotom pođite u Umjetnički muzej Crne Gore, koji posjeduje fond od preko 3000 eksponata, a u njegovoj

Plava kapela - Ikona Bogorodice Fileros„Plavoj kapeli“ smještena je jedna od najpoštovanijih  hrišćanskih svetinja – Ikona Bogorodice Filermos, koja je poslije vjekovnih seljenja od ostrva Rodosa, čija je bila zaštitnica, preko Malte, Rusije, Danske, Njemačke i Srbije dospjela u crnogorsku prijestonicu Cetinje. Dalje vas čeka Muzej Cetinjskog manastira. Imaćete osjećaj da ste se našli u vrtlogu istorije, da ste i sami dio nje. Sredite utiske. Odmorite u nekoj od prijatnih bašta lokala. Primijetićete dosta mladog svijeta. Osjetno je prisustvo studenata u gradu – ovdje su tri akademije: Muzička, Likovna i Akademija dramskih umjetnosti.

Likovna akademija se nalazi u bivsem Ruskom poslanstvuPođite do Mauzoleja vladike Danila na Orlovom kršu, brežuljku koji se uzdiže i koji dominira jugozapadnim dijelom Cetinjskog polja, a do kojeg se stiže asfaltnim putem za 15-ak minuta od Cetinja. Kad ogladnite, negdje oko 16h, možete poći u neki od cetinjskih restorana u gradu – „Nacional“, „Kole“…

Predlažemo da odete na Belveder, prirodni vidikovac kraj Cetinja, gdje je prvi ugostiteljski objekat otvoren 1888. godine. I naziv mu potiče od italijanske riječi „belvedere“ što u prevodu znači „lijep pogled“. Na meniju restorana su: jagnjetina, teletina, jaretina (ispod sača), pastrmka, jegulja, brancin, orada, košet bravlji i goveđi, marinirani krap, njeguški stek, popeci, crnogorske palačinke…

ivanov hotelSvoje ushićenje, apetit i san nahranite i umirite na Ivanovim koritima. Danas ste zakoračili u istoriju, tek joj se približili. Toliko toga vas još čeka.

Ivanova koritaNa Ivanovim koritima, nadomak Cetinja (20-ak minuta vožnje) večeraćete u malom udobnom hotelu specijalitete njeguške trpeze, čuvene njeguški pršut i sir za predjelo, pa jagnjetinu ispod sača… Spavaćete u hotelskoj sobi ili u lijepim bungalovima NP Lovćen, kako vam odgovara. Garantujemo da ćete spavati slatkim snom, što od uzbuđenja, što od hladanog planinskog vazduha koji i ljeti struji sa Lovćena.

 Drugi dan

Lovćen visočiji od najvisočijeg ili prvi do najvisočijeg

Ivanova koritaIzazvani istorijom koja je toliko burna da vas pokreće i potpiruje strast za daljim istraživanjima, krenite trećeg dana u jutarnjim satima na Lovćen.

Pošto ste na Ivanovim Koritima, on vam je nadohvat ruke (15-ak minuta vožnje). Prvo idite da posjetite mauzolej Petra II Petrovića Njegoša na planini Lovćen. Do mauzoleja se stiže prolazeći kroz svojevrsnu klimatsku banju. Uživaćete vozeći se kroz bukove, hrastove i lipove šume, jednako ćete biti zaokupljeni i svježinom, odnosno prozračnim vazduhom koji će vas dočekati i odmah rastjerati osjećaj sparine i ljetnje žege.

Lovcen +Mauzolej je smješten na Jezerskom vrhu, na visini od 1660 metara i zvanično predstavlja najviši mauzolej na svijetu. Do podnožja mauzoleja vodi asfaltni i dosta uzak put, koji se izvija u visinu, te kad se stigne do odredišta – mauzoleja, dočeka vas zaravan i prijatan restoran u okviru kojeg se nalazi biljetarnica i mini-suvenirnica, u kojima se mogu kupiti ulaznice za posjetu mauzoleju, kao i razni crngoroski suveniri. Na istom mjestu dočekaće vas i kustos ili vodič koji će vam nesebično pružiti pregršt informacija. Put od startnog platoa za penjanje na Njegošev mauzolej vodi kamenim stepeništem (od podnožja do ulaska u mauzolej ima 461 stepenik), a jedan dio staze vodi i kroz lijepo urađen i osvijetljen mermerni tunel.

Pogled sa Kuka na Bokokotorski zaliv„Najljepši susret kopna i mora“, svojevremeno je zapisao engleski pjesnik lord Bajron, doživjećete kada sa vrha Lovćena pogledate ka podnožju, odnosno ka Crnogorskom primorju ili Bokokotorskom zalivu. Ukoliko je vrijeme vedro i pogodno za snimanje i fotografisanje, sa Lovćena se mogu vidjeti i djelovi Italije, Albanije, kao i nekih planina u Srbiji. Nalazite se u Nacionalnom parku Lovćen. Svratite u Centar za posjetioce. Uzmite propagandni materijal, pogledajte „Sobu vuka“, koja je posebno zanimljiva djeci. U izložbenom prostoru može se još vidjeti sivi soko, kunica, jarebica… Tu ćete dobiti i predlog da, ako ste raspoloženi za šetnju, pođete na neku od pješačkih staza, poput „Staze vuka“. Staza počinje od Centra, kružnog je tipa, duga oko 5,5 kilometara i povezuje vidikovce Treštenik, Šančeve, Vjetreni mlin. Izuzetno je atraktivna. Obilazak traje oko sat vremena, kako zbog vidikovaca, tako i zbog prolaska kroz alugu, koja je jedno od karakterističnih staništa vuka na Lovćenu.  Staza se, zavisno od kondiocione spremnosti, prelazi za oko sat i po. I još malo akcije…

NP Lovcen Avanturisticki parkNadomak Centra za posjetioce, na pet minuta hoda, na Ivanovim koritima, nalazi se ekskluzivni Avanturistički park koji nudi stotinak različitih igara na površini od 2000 m², na sedam staza koje se nalaze na visini od 1m do 15 m, namijenjene uzrastima od 5 do 85 godina. Najatraktivnije su Tarzanova lijana (spust sa 15m visine niz sajlu dugu 100m) i duel staza  na kojoj se dva takmičara istovremeno bore za bolji rezultat. Sve je urađeno od prirodnih materijala, potpuno u skladu sa standardima EU, od konstrukcije do mjera bezbjednosti, kako garantuju sertifikati stručnih komisija, ali i menadžeri i instruktori poput Arbina-Arka Pepića, koji će vam biti od pomoći u svakom trenutku. Vjerujemo da ćete u parku ostati najmanje 2 sata. Uveče možete izaći u grad. Cetinje ima male lokale sa toplom atmosferom, urbane i moderne kafee kao što su „New York“, „Wiena“, „London“, „Gradsku kafanu“ sa prelijepom baštom, bogat vinski bar „Vinoteka“… Lijepo ćete se zabaviti u prijatnoj cetinjskoj noći oivičnoj zvjezdanim nebom iznad Orlovog krša i svjetlom sa Lovćena.

 Za današnji dan su nahranjena sva vaša čula, ali čeka vas još mnogo cetinjskih priča.

 Treći dan

Nebeskim stepenicama do Lovćena

Udahnite duboko, pogledajte visoko i krenite da se spuštate ka moru. Od Cetinja ćete krenuti preko Njeguša, sela smještenog ispod zapadnih ogranaka Lovćena, sa dobrim i vrijednim domaćinima koji su poznati i po tradicionalnom načinu sušenja pršuta. Tu, kod porodice Radonjić, čiji ćete lijepi restoran vidjeti usput, nalazi se i „Muzej pršuta“. Kuće su izgrađene od kamena, sa podrumom i obaveznim stepenicama. Zrače važnošću, djeluju starinski. Mnoge imaju i svoja guvna. Kompleksi četinarskih šuma razbacanih oko polja djeluju kao osvježenje ispod planinskih vrhova okupanih suncem. Putujete drumom koji je izgrađen 1881. godine – Lovćenskim serpentinama. Put Kotor-Krstac-Cetinje izgrađen je u vrijeme crnogorskog kralja  Nikole, a dio puta su radili Austro–Ugari.

Njegoseva rodna kucaNjegoseva rodna kuca na Njegusima-enterijer

Nakon samo devet kilometara, zaustavićete se i posjetiti kuću Petra II Petrovića Njegoša, vladike i vladara i najvećeg crnogorskog pjesnika. Njegoševa rodna kuća nalazi se u njeguškom zaseoku Erakovići. U njoj je Rade Tomov napravio prve korake i  proveo dane svog djetinjstva. U ovoj kući  rođeni su i vladike Danilo, Sava, Vasilije, Petar I, knjaz Danilo, dok je u dotičnoj rođen kralj Nikola, vladari koji su vladali Crnom Gorom 222 godine. Tu, u autentičnoj staroj crnogorskoj kući sa enterijerom koji je danas folklor, čuvaju se mnogi predmeti i dokumenata iz Njegoševog života, ali i crnogorski pasoš sa Njegoševim potpisom iz 1845. godine, sa tekstom koji objašnjava potrebu putovanja i molbu da se putniku izađe u susret, obećavajući sličan tretman za sve one koji posjete Crnu Goru.

kotorske serpentine

Serpentina, ili „stepenica k nebu“ na ovom vašem putu ima 25. Mogu se preći za oko 40 minuta, ali ako biste samo vozili bez zastajanja na čuvenim vidikovcima. Inače, turistička vožnja serpentinama može trajati po dva–tri sata. Sa svakim novim pređenim kilometrom pada nadmorska visina, a raste adrenalin. 

M za kraljicu MilenuPut je u obliku slova M, jer je projektant Josip Slade bio opčinjen crnogorskom knjeginjom Milenom. Austrijska komisija je smatrala da je projekat mogao biti jednostavniji i zbog skupe gradnje Slade je dobio otkaz. Poslije slova M put ima još nekoliko zavoja sve do mjesta Trojice, poznatog manastira i tvrđave. Odatle se vidi kao na dlanu čitav Bokokotorski zaliv iz nekog posebnog ugla. Svaka serpentina je priča za sebe. Svaka ima svoj poseban  ugao pogleda na Boku  Kotorsku. Kad pogledate dolje, pogled vas očarava, ali i plaši: vrletne stijene, oštre okuke, golo kamenje,  rijetke šume, plavo nebo i plavo more Bokokotorskog zaliva. Na dvadesetoj serpentini pogled je najinteresantniji i najuzbudljiviji. Sa prevoja Krstac je poseban doživljaj posmatrati veličanstvenu panoramu Boke i masive vrletnog Lovćena.

Na 15 kilometara od Cetinja i 29 od Kotora (20-ak minuta vožnje od Cetinja), nalazi se kafana „Kod Pera na Bukovicu“. Susret sa ovom kafanom čini se kao iznenadni susret sa prijateljima na putu, iznenađenje i prijeko potrebno osvježenje. To je vaš prvi susret sa starom crnogorskom kućom, jer kafana je u kući. Neki ovu kafanu zovu „Kod baba-Zorke“, drugi kažu „Kod Branka“, a treći „Kod Pera“. Sve su to članovi porodice Milošević, koja drži kafanu (Pero otac, Branko sin, Zorka majka). Kako god je zvali, to je jedna te ista kafana, najstarija u Crnoj Gori. Napravljena 1881. godine, kada je tuda i put prošao. E tu ćete se sigurno zadržati: miris vrućeg domaćeg hljeba, njeguški sir i pršut, vino i medovina, pa jagnjetina ispod sača… Četiri generacije porodice Milošević dočekuju turiste i putnike namjernike na tom mjestu. Tu ćete zateći i mnoštvo turista  koji preko agencija iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne, izletom, čuvenom „Montenegro turom“ preko Lovćenskih serpentina odlaze u posjetu Cetinju. Nekad tu bude i po 20-ak autobusa sa turistima iz cijelog svijeta, sa svakog kontinenta. Sa tog mjesta otišlo je u svijet dosta raznih priča i anegdota koje su ispričali putnici, trgovci, zanatlije, putopisci, umjetnici…

Dok vas sa mahanjem i osmijehom ispraćaju domaćini, krećete dalje. Serpentine se spuštaju do Kotora. Na putu do pravog mora susrešćete se i sa kamenim…

2 Komentara

  1. Petruci

    10. May, 2014

    Odlican tekst, veoma poucan…

  2. DIAVOLICA

    10. Jan, 2017

    Takodje na Lovcenu osim avanturistickog parka postoji i paintball koji je veoma interesantan. To je igra puna adrenalina i zabave koja vas nece ostaviti ravnodusnim. Preporucujem ukoliko zelite dobar provod jer sam po sebi teren -suma i ratovanje dize adrenalin nenormalno .

Vaš komentar