Izložba hrvatske karikature na Cetinju

Izložba hrvatske karikature na Cetinju

Posted on 05. Oct, 2017 by in Iz kulture

Trećeg oktobra u 18 h u organizaciji Udruženja karikaturista Crne Gore, Hrvatskog društva karikaturista i Matice crnogorske Ogranak Cetinje otvorena je izložba 90 radova 47. hrvatskih karikaturista. Pošto je dan bio lijep program je održan ispred Galerije Matice crnogorske u Njegoševoj ulici.

MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-15-IVANA MAJIC KALUDJEROVICNakon  numere SICILIANA AND RIGODIN IN THE STYLE OF FRANCOEUR  koju je sa posebnim senzibilitetom izvela šarmantna profesorica violine Ivana Majić Kaluđerović prisutne su pozdravili Luka Lagator, majstor karikature, Davor Trgovčević, predsjednik Hrvatskog društva karikaturista i ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić koji je i otvorio izložbu.

Riječ Luke Lagatora:

MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-20Imamo izuzetnu čast i zadovoljstvo da u našem gradu svoje radove izlažu članovi Društva hrvatskih karikaturista. Četrdeset sedam autora izložilo je 90  radova. Ovo Društvo osnovano je 1985. Godine, 12 godina prije Udruženja karikaturista Crne Gore. Do ove izložbe je i došlo na osnovu saradnje Društva hrvatskih karikaturista i našeg Udruženja, a Matica crnogorska je to svesrdno podržala i MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-18pomogla.

MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-2Na ovoj izložbi, kao što to obično biva, kada je u pitanju karikatura, imamo radove „bez riječi“, jer osnovni cilj karikature i jeste da bez riječi često kaže više nego stranice napisanog teksta o istoj temi. Naravno,  ima i karikatura sa oblačićima, u kojima autori saopštavaju svoju duhovitu dosjetku, kompletirajući tako cjelovito djelo komičnog ili satiričnog sadržaja. Jedan broj radova je u obliku mini stripa, svojevrsni komiksi, gdje umjetnici, osim humorističko-satirične poruke, prikazuju svoju vještinu u likovnom komponovanju ideje i scenskom kadriranju . U ovom žanru predstavljeni su: Srećko Puntarić, Ljubica Heidler, Antun Smajić i Marina Braović.

Posebnu vrijednost ovoj izložbi dali su karikaturisti portretisti. Radi se o izuzetnim majstorima u svom zanatu od kojih su se neki i medjunarodno afirmisali kao takvi. Portretisti su: Petar Pismestrović, Davor Trgovčević, Milan Lekić, Miroslav  Gerenčer, Ana Gezi i Ivica Kolumbić. Ovdje imamo priliku da , osim radova nastalim u studiju, prisustvujemo i nastanku radiva „in situ“ tako da publika i sama učestvuje u ovom događaju.

Na ovoj izložbi su zastupljeni, a neki i ovdje prisutni,  autori  koji su se odavno afirmisali i naMC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-4-SAJT -2 svjetskom nivou,  osvajajući nagrade i na najpoznatijim  internacionalnim festivalima, salonima i konkursima karikature. Ovom prilikom ja bih istakao: Mojmira Mihatova, Petra Pismestrovića,  Nikolu Listeša, Damira Novaka, Roka Idžojtića, Zdenka Puhina, Srećka Puntarića  i  Slobodana Butira.

Svaki autor zaslužuje posebnu pažnju, a ja sam bio slobodan da izdvojim neke, pošto bar donekle poznajem svjetsku scenu kada je u pitanju takozvana  salonska, festivalska-takmičarska karikatura, koja se inače svodi pod zajedničkim nazivom „cartoons“.

Za ovu izložbu radovi su birani upravo po tom principu, pa je uglavno izostala ona dnevna, novinska karikatura, koja nam je često najbliža i najinteresantnija jer obrađuje dnevno-politički trenutak koji svi prepoznajemo i na prvi pogled. Ovdje  dominiraju radovi čijim je autorima stalo da oni budu od trajnije vrijednosti, kako po ideji, tako i po  svojoj likovnosti. Mislim da su u tome uspjeli, da su nas tako obogatili i oplemenili, na čemu smo im zahvalni.

DAVOR TRGOVCEVIC-CETINJE 03.10.2017

 

Predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević naglasio je da je ova izložba MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-1nastavak dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje sa crnogorskim karikaturistima, posebno sa Darkom Drljevićem i Lukom Lagatorom, velikim imenima evropske i svjetske karikature i dodao:

 

-Kako u Hrvatskoj nijesu baš zastupljene karikature u novinama, to upravo ovakvim izložbama pokušavamo nadomjestiti taj nedostatak…

Spomenuo je da su sve izložbe koje HDK organizira zapravo nastojanje da se karikatura što više približi publici kojoj je i namjenjena, obzirom da je na ovim prostorima potpuno neopravdano zanemarena.

Zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu, svima prisutnima kao i hrvatskom veleposlaniku u kojem je prepoznao velikog ljubitelja i poštovatelja karikature.

Riječ ambasadora Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselka Grubišića

Uvaženi predsjedniče Hrvatskog društva karikaturista gospodine Trgovčević, uvaženi predsjedniče Matice crnogorske Ogranka Cetinje, gospodine Lagator, gospodine konzule Vuković, gospodine Darko Drljević, predstavniče Udruženja karikaturista Crne Gore,  mile dame i draga gospodo.

MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-14Čast mi je pribivati ovdje s vama u prostorijama Matice crnogorske. Ovdje na Cetinju naći ćete Kraljevsko kazalište kojega je projektirao veliki hrvatski arhitekt Josip Slade. Tu ćete naći i bistu Mažuranića, slavnog hrvatskog prosvjetitelja i pisca velebnoga epa Smailaga  Čengić. Poviše Cetinja, na Lovćenu, naći ćete Njegošev mauzolej, djelo najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Darovao ga je Crnoj Gori za krišku sira i pleće od ovna. Stoga je gotovo prirodno da i vaša izložba obitava ovdje na Cetinju.

MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-23

Poseban mi je privilegij biti na otvorenju ove izložbe hrvatskih karikaturista. Rekoše mi da su ovdje radovi četrdeset šestorice izvrsnih. Malo mi je tko u životu donio toliko radosti koliko ste mi donosili vi hrvatski karikaturisti. Gotovo uvijek vaša su djela bila duhovita i mudra.

Toliko ste puta bili ispred svojega vremena krčeći put prema boljim i pravednijim društvenim vrijednostima. Eh, da je samo bilo više gledati i iščitavati poruke vaših djela, mogli smo ostvariri još bolje i pravednije društvo. U vašem izričaju uvijek je lako pronaći humor, a nije teško niti vidjeti dubinu poruka koje kao najveći klasici prenosite i to s takvom lakoćom. Hvala Vam na vašim svakodnevnim darovima koje MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-21šaljete svakom hrvatskom građaninu u Svijetu. Danas ste svoj um i nadarenost darovali Cetinju i Crnoj Gori. Vi niste kamenčić u hrvatskom mozaiku vi ste divni mozaik koji promiče Hrvatsku.

Republika Hrvatska svesrdno pomaže Crnoj Gori na njezinom putu u euroatlanske integracije. Vjerujem da neće proći dugo vremena kada ćemo Crnu Goru pozdraviti u Europskoj uniji.

Siguran sam da ćete im i vi pomoći svojim djelima i poznanstvima koje imate diljem Europe, a zavrijediste ih svojim marom i velikim djelima.

Dragi hrvatski karikaturisti želim još puno uspjeha. Znam da ćemo svi nastaviti uživati u vašim duhovitim i mudrim porukama!

Hvala na pozornosti!

Neka nam žive naše dvije susjedne Domovine!

Živjela Hrvatska! Živjela Crna Gora!

Izložba je otvorena.

MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-17MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-16MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-10MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-8MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-7MC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-11

CRTANJE PORTRETA

Posjetioce izložbe posebno je oduševilo besplatno crtanje portreta koje su priredili hrvatski umjetnici. Izložba će biti otvorena 15 dana.

RADOVE SU IZLOŽILI

ČEDOMIL MIŠKOVIĆ

ŽIVKO NIMAC

DAMIR NOVAK

NENAD OSTOJIĆMC CT - IZLOZBA H-K-SAJT..... . ...ZRINKA OSTOVI

ĆDARKO PAVIĆ

MILOŠ PANIĆ

MARIJAN PAVEČIĆ

IVICA PEZO

ŽELJKO PILIPOVIĆ

PETAR PISMESTROVIĆMC CT - IZLOZBA-H-K-SAJT.. .

ZDENKO PUHIN

SREĆKO PUNTARIĆ

PREDRAG RAIČEVIĆ

NATAŠA RAŠOVIĆ

MARIO ROSANDA

IVAN SABOLIĆMC CT - IZLOZBA H-K-ZORAN DJURICKOVIC I DARKO DRLJEVIC

ANTUN SMAJIĆ

EMIL STRNIŠA

EDO ŠEGVIĆ

NIK TITANIK

DAVORIN TRGOVČEVIĆ

DARKO ZLOUŠIĆ

SLOBODAN BUTIRMC CT - IZLOZBA HRVATSKE KARIKATURE-3

FRANO CEBALO

MIROSLAV GEORGIEVSKI

MIROSLAV GERENČER

ANA GEZI

MARINA BRAOVIĆ

HAJDAROVIĆ

HULE HANUŠIĆ

BORISLAV HEGEDUŠIĆ

LJUBICA HEIDLER

ROKO IDŽOJTIĆGORAN CELEBIC

NENAD JANKOVIĆ

BORISLAV JOSIPOVIĆ

TOMISLAV KAURIN

IVICA KOLUMBIĆ

DRAGUTIN KOVAČEVIĆ

KREŠIMIR KVEŠTEK

MILAN LEKIĆ

NIKOLA LISTEŠ

DARJA LOVAK

RATKO MARIČIĆ

JOŠKO MARUŠIĆ

JOŠKO MARUŠIĆ BRAČKI

MOJMIR MIHATOV

Prilog pripremio: Vesko Pejović

Vaš komentar