Počeo je 45. Internacionalni simpozijum skulpture

Počeo je 45. Internacionalni simpozijum skulpture

Posted on 27. Sep, 2017 by in Iz kulture

45. Internacionalni simpozijum skulpture, na kojem učestvuju akademski vajari iz Novog Zelanda, Španije i Tajlanda, otvoren je juče u Danilovgradu. Simpozijum je otvorio prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture.

Učesnici ovogodišnjeg simpozijuma su: Anna Korver (Novi Zeland), Daniel Perez (Španija) i Sutthisak Phuthararak (Tajland).

MK-SKULPTURA-DANILOV GRAD-MSOtvarajući Simpozijum, ministar Ljumović je rekao: ” Zahvaljujući osmišljenom konceptu umjetničke kolonije – koja je skulptorima iz raznih krajeva svijeta ponudila dobru organizaciju, inspirativan materijal i potpunu umjetničku slobodu – Danilovgrad je još od 1972. godine upisan na kulturnu mapu regiona. Takav je koncept rezultirao brojnim skulptorskim djelima koja su postala vrijedni eksponati ovdašnje galerije na otvorenom, ali i mnogih eksterijera širom Crne Gore, čiji su ambijent oplemenili i simbolički označili. ”

mk-sc-1-dg“Umjetnici se na Internacionalnom simpozijumu skulpture ne predstavljaju samo talentom već i sa sopstvenim definisanim mk-sc-Joveta-Ljumovic.DGpoetikama, zahvaljujući čemu proces nastanka djela u ovoj koloniji nikada nije bivao prepušten golom nadahnuću nego je umnogome zavisio od estetske osviješćenosti pozvanih umjetnika. Zahvaljujući tome, danas imamo autentičnu galeriju na otvorenom u kojoj možemo pratiti geneze i istraživanja na planu kako forme i stila, tako i na planu odnosa same skulpture sa prostorom, kao i njenim multifunkcionalnim upisom u različite kontekste,” dodao je Ministar.

Osim radova ovogodišnjih, predstavljeni su i radovi učesnika prošlogodišnjeg izdanja: Tulaj Čakmak – ” Fredom” (Turska), Petre Virgiliu Mogosanu “Completion” (Rumunija) i Predrag Milačić “Tragovi vremena” (Crna Gora).

Internacionalni simpozijum skulpture će trajati do kraja septembra, a organizator je JU Umjetnička kolonija Danilovgrad, pokrovitelj Opština Danilovgrad, uz podršku Ministarstva kulture.

Srdačno,

MINISTARSTVO KULTURE

Prilog pripremio Vesko Pejović

Vaš komentar