Treći forum kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne saradnje

Treći forum kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne saradnje

Posted on 22. Sep, 2017 by in Cetinje

Treći forum kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne saradnje

cetinje-mk-sajt-20.09.17-vesko-06-hDragica Milić, generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture učestvovala je na Trećem forumu kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Dragica Milić, pomoćnik ministra kultureForum, koji se održava u kineskom gradu Huandžou, od 22. do 25. septembra otvoren je obraćanjem premijera Narodne Republike Kine Lia Kećianga, koje je pročitao ministar kulture Narodne Republike Kine, Lu Šuang.

U pismu Premijera NR Kine Lia Kećianga, uz želje za uspješan rad učesnicima Foruma, istaknut je značaj Foruma kulturne saradnje i mehanizma 16+1: „Nadam se da će naši prijatelji, učesnici Foruma, otvoriti umove i razmijeniti ideje na današnjem Forumu, kako bi inspirisali jedni druge i stvorili nove platforme za razmjenu i jačanje naših odnosa.“

U uvodnom obraćanju ministar kulture Narodne Republike Kine Lu Šuang rekao je da je mehanizam 16+1 postao pokretačka snaga odnosa naših zemalja. „U martu 2013.godine, prvi Forum kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope bio je vodilja naše saradnje u oblasti kulture,“ istakao je ministar Šuang.  Naglasio je kako je naša saradnja u posljednjih pet godina donijela odlične rezultate i podsjetio na intenzivnu razmjenu naših umjetnika i programa, izražavajući uvjerenje da će deklaracija i plan kulturne saradnje, koje će na kraju Foruma usvojiti učesnici biti u potpunosti realizovani u naredne dvije godine.

Generalna direktorica Milić je u svom obraćanju istakla da Narodna Republika Kina i Crna Gora razvijaju kvalitetnu bilateralnu saradnju još od 2008. godine kada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture između dvije države.

„Planirane aktivnosti za naredni dvogodišnji period umnogome će doprinijeti jačanju saradnje i razmjeni programa između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ovdje posebnu razvojnu šansu vidim za one segmente kulture koji u Crnoj Gori u ovom trenutku, nijesu dovoljno izgrađeni, poput opere, lutkarskog pozorišta ili profesionalnog plesa.  U tom smislu kinesko iskustvo, zajedno sa iskustvom svih zemalja učesnica u mehanizmu „16+1“, su za Crnu Goru od velike vrijednosti i značaja,“ zaključila je generalna direktorica Milić.

Učesnici Foruma u Huandžou usvojili su deklaraciju i plan kulturne saradnje za 2018. i 2019. godinu, kojima se predviđa otvaranje Koordinacionog centra za kulturnu saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, čije će sjedište biti u Skoplju, i postavljaju prioriteti u saradnji i razmjeni, u naredom, dvogodišnjem periodu.

Na Forumu su učestvovali predstavnici ministarstava kulture Kine, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije,Hrvatske, Letonije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije.

Forum saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope iniciran je 2012.godine, sa ciljem da se promoviše i razvija saradnja u ovoj oblasti. Forum se održa svake druge godine. Naredni Forum kulturne saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope biće održan u Makedoniji.

MINISTARSTVO KULTURE

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

 

 

 

 

 

Vaš komentar