O izložbi grafika i crteža Milice Lakićević

O izložbi grafika i crteža Milice Lakićević

Posted on 22. Sep, 2017 by in Iz kulture

Pred velikim brojem ljubitelja umjetnosti sinoć je u Galeriji Matice crnogorske na Cetinju  prof dr Aleksandar Čilikov otvorio prvu samostalnu izložbu grafika i crteža akademske grafičarke Milice Lakićević. O Milici i njenom umjetničkom radu govorio je i majstor karikature ML-LUKA LAGATOR-IZLOZBALuka Lagator a u umjetničkom programu učestvovala je profesorica violine Tanja Bogdanović.

Organizatori izložbe su Sekretarijat za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje i Matica crnogorska – Ogranak Cetinje a izložba će biti otvorena 10 dana.

Slikar Luka Lagator je posebno istakao njeno učešće na Međunarodnom bijenalu gravure i slikarstva u Rumuniji, gdje je osvojila treću nagradu, njena studijska putovanja u Rim i Napulj kao i posjetu Venecijanskiom bijenalu što sve ukazuje na njene ambicije da nastavi sa stručnim usavršavanjem…

Riječ prof. dr Aleksandra Saše Čilikova, istoričara umjetnosti:

ML-SASA CILIKOVML-TANJA BOGDANOVIC-IZLOZBAU kontekstu viševjekovnog razvoja likovne umjetnosti jednu od „vječnih“ tema nesumnjivo predstavlja figuracija u čijoj strukturi, kao dominanta, leži prezentacija ljudskog tijela. Niz stvorenih remek-djela sa figuralnom temom, izmedju ostalog, svjedoče o izrečenoj konstataciji. Upravo ta „vječna“ i neiscrpna tema leži i u umjetničkim interesovanjima mlade crnogorske umjetnice Milice Lakićević koja nam se samostalnom izložbom grafika i crteža predstavlja u cetinjskoj galeriji Matice Crnogorske serijom muških i ženskih portreta.

Miličini portreti ne predstavljaju konkretne, realistički tretirane, ličnosti karakterističnih fizičkih osobina već ih primijenjeni kreativni tretman na izvjestan način smješta u prostore nadrealnih promišljanja. Muške i ženske glave u profilu, en-face ili blago okrenute u stranu, sa krupnim, širom otvorenim, tamnim očima ne posjeduju jasno uočljiva psihološka stanja u smislu direktne definicije tuge, radosti, plača, bola, melanholije, osmjeha…

MILICA-PORTRET-TUS I PERO-21X28cm-2017...SAHT...MILICA-PORTRET-KOMBINOVANA TEHNIKA-30X37-2016-SAJT..

 

Očigledno, izbjegava se opasnost utiska isprazne patetike i jeftine melodramatičnosti u korist tretmana teme portreta kao razloga za demonstraciju zanimljivih crtačkih aranžmana. Unutra ili oko preciznom konturom odredjenog lika pozicioniraju se bogate geometrijske Milica - Portret - SAJT-kombinovana tehnika-30x37 cm-2016linijske mreže – horizontale, vertikale, dijagonale, spirale, lukovi.. – u okviru kojih se ponekad uočavaju elementi nalik floralnim, čisti tamni pasaži i blago bojeno toniranje – sve to, moguće, u cilju dostizanja vizuelnog efekta, sa ispoljenim ritmom koji razbija statičnost lika, koji zamjenjuje evidentni izostanak nametnutih emotivnih stanja.

Na samom početku profesionalnog umjetničkog puta, Milica Lakićević pred gledaocima predstavlja bezimene likove – čisti proizvod sopstvene imaginacije –u namjeri prezentacije svojih crtačkih razmatranja u kojima se manifestuju likovna umijeća i promišljenost koncepta radova – pojedinačno i u cjelini – što svjedoči o nesumnjivom talentu mlade umjetnice od koje treba očekivati dalje pomake u likovnom razvoju i usavršavanju.

ML-IZLOZBA-5-SAJTIZ BIOGRAFIJE MILICE LAKIĆEVIĆ

Milica Lakićević je rođena na Cetinju 1993.godine gdje je 2003. godine završila Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“  i Osnovne studije smjer Grafika na Fakultetu likovnih umjetnosti.

Kolektivne izložbe:

 1. „Bogatstvo različitosti“, galerija Kulturnog centra, Trebinje;MILICA LAKICEVIC-IZLOZBA-1
 2. Godišnja izložba studenata, FLU Cetinje;
 3. Godišnja izložba studenata, FLU Cetinje;
 4. Izložba maturskih radova generacije 2012/13 u NB “Đurđe Crnojević” Cetinje;
 5. Izložba “Lubarda kao inspiracija”, Galerija “Velimir Leković”, Bar;
 6. Godisnja izložba radova učenika SLŠ “Petar Lubarda”, Univerzitet “Donja Gorica”, Podgorica;
 7. I Međunarodno bijenale gravure i slikarstva, Rumunija;
 8. Izložba radova učenika SLŠ “Petar Lubarda”, Gradska galerija, Kotor;
 9. Izložba radova učenika SLŠ “Petar Lubarda”, Galerija “VelimirLeković”, Bar;
 10. Izložba radova učenika SLŠ “Petar Lubarda”, rezidencija ambasadorke SAD u CrnojGori, Podgorica;
 11. XI Bijenale umjetnosti, Slovenija.

MILICA I TANJANagrade:

 1. I Međunarodno bijenale gravure i slikarstva, Rumunija, Specijalna diploma (III nagrada), mentor: prof. Miodrag Vukčević.

Studijska gostovanja:

 1. Venecijansko bijenale, obilazak (studentska ekskurzija FLU Cetinje);

Članstvo:MILICA-SAJT-PORTRET-TUS I PERO-20X28cm-2016

2017 – Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG);

2010 – 2012 Lokalni đački parlament

Ostalo:

U okviru projekta Zapošljavanjem do kvalitetne integracije OSI na tržištu rada završila module:

Osnovne komunikacijske vještine;

Poslovna komunikacija;

Administrativni asistent;

Osnove knjigovodstva;

Web community manager;

ML-IZLOZBA.1Fotografije. Pavle Simović i Vesko Pejović

Prilog pripremio: VESKO PEJOVIĆ

Vaš komentar