Cetinjanke Cetinju – Izložba fotografija

Cetinjanke Cetinju – Izložba fotografija

Posted on 25. Jun, 2017 by in Iz kulture

Danas je u Galeriji Matice crnogorske Ogranak Cetinje pred velikim brojem ljubitelja umjetnosti otvorena izložba fotografija tri mlade i veoma talentovane Cetinjanke, Simone Vujović, Aleksandre Drecun i Jovane Draganić. Prisutne je u ime organizatora pozdravila sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje, Ana Kavaja:

mc ct-izlozba fotosa-1.snimila-sonja djonovicUvažene mlade umjetnice,

Dame i gospodo,

mc ct-izlozba fotosa-2.snimila-sonja djonovic

Matica crnogorska – Ogranak Cetinje i Prijestonica Cetinje, u duhu kulturnog osnaživanja i oplemenjivanja grada, sprovode kulturni projekat pod nazivom „Cetinjanke Cetinju“, koji ima za cilj da podrži darovite i kreativne žene u oblastima umjetnosti, kulture, nauke, domaće radinosti i drugog dajući im polet u ukupnom društvenom bitisanju zajednice, te da kroz niz manifestacija ovakve i slične sadržine doprinesu njihovoj afirmaciji.

Tri umjetnički nadarene mlade djevojke, naše krasne Cetinjanke: Simona Vujović, Aleksandra Drecun, i Jovana Draganić, predstavljaju nam danas po 21 fotografiju koje zrače njihovom suptilnom energijom.

SimonaVujović

Rođena je 1999. godine na Cetinju, đe je završila treći razred Gimnazije.simona-vujovic-sajt

Još od osnovne škole, pokazuje naklonost prema slikarstvu, vajarstvu, dizajnu i fotografiji.

Ove godine sa kolegama iz škole učestvuje u snimanju kratkometražnog filma ,,Cetinje – moj grad“, sa kojim su se predstvaili na Frankofonskom filmskom festivalu u Podgorici.

Kao fotograf, u sklopu NVO Građanski kreativni centar Cetinje, učestvovala u realizaciji mnogih projekata.

Simona je bila polaznik brojnih škola, kurseva i seminara.

Aleksandra Drecun

Rođena je 1999. godine na Cetinju.

ALEKSANDRA DRECUN-SAJTZavršila je treći razred Srednje stručne škole – turistički smjer. Umjetnošću se bavi od malena.

Prvu samostalnu izložbu „Žena, to divno stvorenje“ imala je kao učenica osnovne škole.

Osvojila je prvo mjesto za likovni rad u organizaciji „Koprivijade – Cetinje 2013“.

Učestvovala u školskim predstavama: „Lopov“, „Pokondirena tikva“ i „Tvrdica“, kao i na više konkursa, takmičenja i humanitarnih akcija vezanih za likovnu umjetnost.

Trenirala je atletiku a 2015. godine bila je seniorski prvak Crne Gore u bacanju kladiva

Jovana Draganić

Rođena je 1993. godine na Cetinju, đe je završila osnovnu školu i gimnaziju.Jovana Draganic-SAJT

Na Biotehničkom fakultetu u Podgorici završava postdiplomske studije Agronomije.

Još od malih nogu živi u svijetu fotografije i umjetnosti.

Njena pasija su autoportreti.

Kao student u želji da ostvari svoje interesovanje i ljubav prema novinarstvu započinje volontiranje na studentskom radiju.  Jedan je od osnivača Udruženja naučnih novinara u Crnoj Gori.

Poštovani,

PETAR-SAJT-DSCN2538Nakon muzičke numere Tango en skai čiji je autor Roland Dyens koju će odsvirati Petar Dobričanin, profesor gitare, nešto više o izloženim radovima reći će Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, koja će i otvoriti ovu izložbu.

Još jednom Vam se u ime Matice crnogorske i Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice zahvaljujem, na prisustvu i podršci Aleksandri, Simoni i Jovani, našim divnim i perspektivnim Cetinjankama.

MC CT-IZLOZBA-OTVARANJE-DSCN2539MC CT-IZLOZBA-LJILJANA-MIHAILO-DSCN2533BANJA KALUDJEROVIC-DSCN2526-SAJT-...

 

 

 

 

Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti

cetinje-aleksandra drecun.-sajt..Hiperprodukcija slika i događaja koji se brzo smjenjuju, potiskujući jedni druge, nametnula je fotografiju kao najpodesniji medij za brzo fiksiranje MC CT-LJILJANA-SAJT-DSCN2543utisaka i deponovanje slika, situacija, događaja. Potreba za sabiranjem intimnih doživljaja svijeta u obliku trajnih vizuelnih činjenica/fotografija uzrokovana je željom za ponovnim doživljavanjem zabilježene situacije. Dokumentarnost snimka je postala pouzdan garant stvarnog prisustva onoga koji bilježi u konkretnom prostoru snimljenom foto-aparatom.

Demokratičnost i laka dostupnost, skoro obaveznost fotografisanja u eri selfie kulture i društvenih mreža učinila je fotografiju sastavnim dijelom svakodnevnog stvarnog i virtuelnog života, naročito mlade populacije.

Jovana Draganic-SAJT-18Kada se u ovom globalnom fenomenu koji nameću kao trend fotošopirane, propuštene kroz filtere fotografije hedonizma, zabave, vječne mladosti, manekenske ljepote i šokantnosti, pojave istinski zaljubljenici u fotografiju kojima su umjesto egocentrične, često neukusne reprezentacije važna posvećena, emotivna opažanja i jezik samog medija, onda su oni vrijedni naše pažnje. Takvim posvećenicima fotografije pripadaju i tri Cetinjanke Aleksandra, Simona i Jovana.

Tri mlade djevojke, svaka u skladu sa svojim senzibilitetom, interesovanjima i slobodom u istraživanju, pažljivo biraju motive svojih fotografija. Aleksandra i Simona, čiji fokusi istraživanja su donekle slični, fotografišu grad, prirodu, isječke stvarnosti iz svog okruženja. Ono što je karakteristično i za jednu I za drugu autorku je suptilni osjećaj za detalj. Pažljivim kadriranjem i smještanjem u prvi plan, malene pojedinosti zadobijaju posebnu emotivnu i ekspresivnu snagu, od mikroznaka postaju makroznak, otkrivajući skrivene potencijale ljepote.

SIMONA VUJOVIC-06-SAJTTako, na primjer, cvijet, dio trošne fasade ili stara igračka prekrivena značkama u krupnom planu čine atmosferu čitave fotografije poetičnom, melanholičnom ili začudnom. Kada su u pitanju gradski prizori, nevina, radoznala fascinacija arhitekturom i njenim kompleksnim odnosom sa prirodom kroz fino balansiranje i harmoničnu ravnotežu punog i praznog, konačnog i beskrajnog, zgusnutog i fluidnog, dolazi do punog izražaja.

Jovana u centar svojih istraživanja stavlja autoportret. Poput autorefleksivnih dnevničkih zabilješki, serija autoportreta u različitim situacijama otkriva njena mnogostruka lica i emotivno-psihološka stanja: zamišljenost, radost, tuga, zagonetnost, zavodljivost, autoritarnost… Medij fotografije Jovani služi za preispitivanje sopstvenog identiteta i određivanju željenih pozicija kako prema sebi, tako i prema drugima.

MC CT-LILA-SAJT--DSCN2553MC CT-SAJT-JOVANA-DSCN2549MC CT-JASNA-DR STAMENKOVIC-TAMARA-ALEKSANDRA ST-SAJT-DSCN2557

Obzirom na kvalitete koje posjeduju dosadašnji radovi Aleksandre, Simone, i Jovane, u vremenu koje dolazi, a koje je sasvim sigurno na njihovoj strani, s pravom treba očekivati njihove nove kreativne pomake i radovati im se.

 

 

LIJEP GEST

Poštovani čitaoci, u znak podrške našim mladim Cetinjankama  lijep gest napravila je gospođa Sonja Đonović koja im je prije otvaranja izložbe poklonila po jedan katalog sa izložbe fotografija “Testament” njenog sina Peđe. Vidno zadovoljna odjekom izložbe za naš sajt je izjavila:

-Osjećam se ispunjeno ljepotom i umijećem naših mladih Cetinjanki, Aleksandre Drecun, Simone Vujović i Jovane Draganić, koje imaju zajedničku izložbu fotografija u prostorijama Matice crnogorske na Cetinju.

Da ne zaboravim da je otvaranje uljepšao profesor gitare Petar Dobričanin.

Toliko mladosti i ljepote na jednom mjestu nijesam odavno vidjela

 Vesko Pejović

Vaš komentar