Ruralna arhitektura Crne Gore i NR Kine

Ruralna arhitektura Crne Gore i NR Kine

Posted on 30. May, 2017 by in Iz kulture

U Biljardi, na Cetinju je otvorena izložba “Ruralna arhitektura Crne Gore i NR Kine”.

mk-biljarda-sajt...mk-30.maj 2017.sajt..

Na otvaranju izložbe su govorili prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture i Nj.E. Cui Dživei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori.

Ministar Ljumović je, otvarajući izložbu, rekao: “Uvažavajući činjenicu da su savremene društvene i kulturne vrijednosti naroda ukorijenjene u njihovoj tradiciji, posebno u graditeljskoj baštini, shvatanje tog segmenta kulturne baštine je osnov za razumijevanje i poštovanje vrijednosti i posebnosti drugih naroda. Izložba prikazuje karakteristična obilježja naših država, geografske raznolikosti, te jedinstvene spojeve kulturnih slojeva i prirode, kao uslova za razvoj arhitektonskih tipova i cjelina.”

mk-30.05.017-sajt-“Ovo je i prilika da ovaj nedovoljno izučavan i valorizovan segment naše baštine dodatno ozvučimo i sagledamo modele za njegovu zaštitu, unaprjeđenje stanja i održivu valorizaciju, jer ga samo na taj način možemo očuvati i prenijeti budućim generacijama,” dodao je Ministar.

“Ovom izložbom, koja je nastala prošle godine, zajedno proslavljamo 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnose dvije zemlje. U ime mk-30-05.17.sajt..mk-30.maj.17-sajt..Ambasade NR Kine i Ministarstva kulture NR Kine želim čestitati na uspješnoj organizaciji ove izložbe. Proteklih godina, uz pomoć i na inicijativu mehanizma saradnje 16+1 odnosi naše dvije zemlje su značajno napredovali i postigli smo odlične rezultate. Produbili smo i pojačali naše tradicionalno prijateljstvo,” rekao je ambasador Dživei.

Ambasador je u obraćanju istakao i da “saradnja u kulturi mora biti pokretač za saradnju u svim drugim oblastima”. “Ova izložba bogatog sadržaja će, uvjeren sam, dodatno ojačati naše odnose,” zaključio je Ambasador.

Izložbu su organizovali Ministarstvo kulture Crne Gore i Ministarstvo kulture Narodne Republike Kine, povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju kineskih vrtova i pejzažne arhitekture u Pekingu, u avgustu 2016. godine.

U izradi izložbe su učestvovali: Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Narodni muzej Crne Gore, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Projekat KATUN.

Vesko Pejović

 

Vaš komentar