Aleksandru Bečanoviću Nagrada Evropske unije za književnost a Dimitriju PopovićuNagrada Grada Zagreba za likovnu umjetnost

Aleksandru Bečanoviću Nagrada Evropske unije za književnost a Dimitriju PopovićuNagrada Grada Zagreba za likovnu umjetnost

Posted on 24. May, 2017 by in Iz kulture

Aleksandru Bečanoviću uručena Nagrada Evropske unije za književnost

MK-Aleksandar BecanovicCrnogorskom književniku, filmskom kritičaru i scenaristi Aleksandru Bečanoviću uručena je, na svečanoj ceremoniji u Briselu, Nagrada Evropske unije za književnost za roman Arcueil.

Na svečanosti koju su organizovali Evropska komisija, Savez evropskih i međunarodnih knjižara, Savjet evropskih književnika i Savez evropskih izdavača, nagradu crnogorskom umjetniku uručio je potpredsjednik Evropskog parlamenta Dimitrios Papadimulis.

Bečanović je naglasio da ova prestižna nagrada predstavlja priznanje i podsticaj ne samo za njega kao autora, već i za savremeno crnogorsko književno stvaralaštvo. Ukazao je takođe na značaj koji ovakva priznanja imaju za privlačenje interesovanja međunarodnih izdavača, a samim tim i pristup široj čitalačkoj publici.

Osim crnogorskog autora, dobitnici ovogodišnje Nagrade EU za književnost su i književnici iz Albanije, Bugarske, Češke, Grčke, Holandije, Islanda, Letonije, Malte, Srbije, Turske i Velike Britanije.

Evropski komesar za obrazovanje i kulturu Tibor Navračič čestitao je laureatima na izuzetnim umjetničkim ostvarenjima, naglasivši takođe i opšti društveni značaj književnosti kao pokretača dijaloga među kulturama i zajednicama. „Vaša djela pomažu u izgradnji kulturnog tkiva koje povezuje Evropu,“ ocijenio je komesar Navračič.

Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje za izuzetna ostvarenja novih literarnih talenata širom Evrope. Ova prestižna nagrada uspostavljena je, uz podršku Evropske komisije, u cilju afirmacije bogatstva savremene evropske književnosti i jedinstvenog evropskog kulturnog i jezičkog nasljeđa.

Bečanović će se večeras, 24. maja, predstaviti briselskoj publici, u društvu laureata iz Bugarske, Češke, Holandije i Letonije, na književnoj večeri u holandsko-flamanskom centru kulture deBuren u Briselu, organizovanoj uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Čestitka ministra Ljumovića, književniku Aleksandru Bečanoviću

MK-MINISTAR JANKO LJUMOVIC....SAJT-1Prof. mr Janko Ljumović, mninistar kulture, uputio je čestitku književniku, filmskom kritičaru i scenaristi Aleksandru Bečanoviću povodom Nagrade Evropske unije za književnost, koja mu je uručena u Briselu.

“Evropska nagrada za književnost, čiji ste laureat za 2017. godinu, jeste priznanje i crnogorskoj recentnoj književnoj sceni na kojoj se izdvajate osobenim i  inovativnim rukopisom, prepoznatim i van prostora Crne Gore. Vaša originalna književna istraživanja, unošenje žanrovske literature u centralne književne tokove, minuciozna i eruditska tumačenja na polju filmske i književne kritike, predstavljaju bitan podatak savremene crnogorske kulture. Raduje nas da su ti dometi prepoznati i u evropskim okvirima, te Vam tim povodom upućujem najsrdačnije čestitke i želim Vam uspjeh u daljem radu,” navodi se u pismu ministra Ljumovića.

Nagrada Grada Zagreba za likovnu umjetnost pripala  Dimitriju Popoviću dimitrije-popovic

Ovogodišnja Nagrada Grada Zagreba za likovnu umjetnost pripala je Dimitriju Popoviću. Ova se ugledna nagrada osnovana 1955godine didjeljuje  pojedincima i institucijama  za ,, najviše zasluge i postignuća ,, u oblast kulture , umjetnosti nauke i sporta. Nagrađenima će nagrade biti uručene  na svečanosti  u povodu Dana grada Zagreba  31 maja  u Staroj gradskoj vijećnici.

Dimitrije Popović dobija ovo priznanje u godini  u kojoj je retrospektivnom izložbom  u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu  obilježio pedeset godina svoga umjetničkog rada.

DIMITRIJE-SVLACENJE-OLOVKA U BOJI-1986.SAJTDIMITRIJE-MAGDALENA-OLOVKA U BOJI-2004-SAJTDIMITRIJE-KALVARIJA-OLOVKA U BOJI-1984-SAJTDIMITRIJE-SVITANJE-BRONZA-1989-SAJTDIMITRIJE-BEZ NAZIVA-AKVAREL-1988-SAJTDimitrije-Saloma-Severina Vuckovic-2-SAJT-..DIMITRIJE-MARILYN MONROE-OLOVKA U BOJI-1992-SAJTDIMITRIJE-BEZ NAZIVA-BRONZA-1988-SAJTART-DIMITRIJE-MOLITVA-Skulptura-1

 

 

 

Vesko Pejović

 

 

Vaš komentar