Generalni direktor Dajković održao predavanje na Tehničkom Univerzitetu iz Beča

Generalni direktor Dajković održao predavanje na Tehničkom Univerzitetu iz Beča

Posted on 10. May, 2017 by in Iz kulture

Generalni direktor Dajković održao predavanje na Tehničkom Univerzitetu iz Beča

aleksandar dajkovic-mr-archMr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture održao je predavanje na BEC-TEHNICKI UNIVERZITET..1JPG Tehničkom Univerzitetu iz Beča (TU Wien),  na temu Nacionalna kulturna politika i zakonska rješenja za očuvanje starih gradova u Crnoj Gori, u okviru koncepta Očuvanje i upravljanje kulturnom baštinom na području Balkana.

Predavanje je bila prilika da se predstave aktivnosti Crne Gore u ovoj oblasti i da generalni direktor Dajković sa studentima i profesorima Univerziteta podijeli iskustva u sprovođenju normativne i institucionalne reforme u oblasti kulturne baštine.

Na panelu na Tehničkom Univerzitetu učestvovali su predstavnici različitih naučnih institucija i nevladinih organizacija iz Albanije, Austrije, Italije i Crne Gore, koji se bave pitanjima savremenog upravljanja kulturnim i prirodnim nasljeđem. Posebna pažnja na panelu je posvećena unapređenju mehanizama za održivo korišćenje Starog grada Ulcinja.

Generalni direktor Dajković učestvovao na Konferenciji o lokalnom razvoju u okviru Faro konvencije – Inovativni pristupi oživljavanju ruralnih područja

-Mr Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture učestvovao je na Konferenciji o lokalnom razvoju u okviru Faro konvencije – Inovativni pristupi oživljavanju ruralnih područja koja se održavala 8. i 9. maja na Cresu, Republika Hrvatska.

aleksandar dajkovic mr arch--vesko-Konferenciju je organizovalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP.

Učesnike su pozdravili gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako, potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić i pomoćnik ministarke kulture Hrvatske Davor Trupković, a učestvovali su predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kipra, Makedonije, Moldavije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, kao i predstavnici Savjeta Evrope.

Cilj Konferencije bila je analiza iskustava uspješnih projekata koji potenciraju baštinu kao razvojni resurs, kroz razgovor i povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica, procesa saradnje, predstavnika organizacija civilnog društva, učesnika u pilot projektima lokalnog razvoja, kao i međunarodnih stručnjaka.

Na Konferenciji je bilo riječi o primjeni Faro konvenciju posebno prilikom izrade strategija razvoja ruralnih područja bogatih kulturnom i prirodnom baštinom.

Hrvatska 2016. i 2017, godine predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Srdačno,

MINISTARSTVO KULTURE

 

 

 

Vaš komentar