Premijera igrane serije “Božićni ustanak”

Premijera igrane serije “Božićni ustanak”

Posted on 27. Jan, 2017 by in Iz kulture

Reditelj i producent igrane serije “Božićni ustanak” Željko Sošić, sa dijelom ekipe serije – scenaristkinja Jovana Bojović, producentkinja Svetlana Sošić, glavna producentkina RTCG Aleksandra Sekulić Vojvodić i glumci Srđan Grahovac, Miloš Pejović, Petar Vlahović. sreo se danas na Cetinju sa prof. mr Jankom Ljumovićem, ministrom kulture uoči premijernog emitovanja prve epizode igrane serije na Televiziji Crne Gore, u nedjelju 29. januara.

MK-BOZICNI USTANAK-sajt-1Ministar Ljumović, tokom prijema i razgovora sa ekipom igrane serije “Božični ustanak”, rekao je: “Jedan od činilaca koji gradi identitetsku svijest svakako je poimanje o značajnim događajima iz prošlosti. Svaka nacija svijeta gradila je svoje kolektivno sjećanje na događajima koji su u određenom istorijskom trenutku bili presudni za identitet zajednice. Uloga umjetnosti i moć medijske produkcije u tom kontekstu je od suštinskog značaja.

Za crnogorsku kulturu izuzetno je važno što će tema  Božićnog ustanka dobiti svoju umjetničku obradu, odnosno televizijsku igranu seriju koja se naslanja na recentnu nauku koja je o tome događaju stvorila značajnu istoriografsku produkciju.

MK-BOZICNI USTANAK-sajtMK-BOZICNI USTANAK-1Serija “Božićni ustanak” otvara pitanje razvoja novih medijskih projekata koji u igranoj formi treba da se bave značajnim temama čiji  vremenski raspon možemo obuhvatiti periodom od Barske bitke 1042. godine do 21. maja 2006.

Čestitam producentima, autorskom timu, glumcima i svim saradnicima na projektu koji na ovaj način bogate crnogorski televizijski i umjetnički arhiv, arhiv kao riznicu velikih datuma i događaja koji u kulturno identitetskoj memoriji grade našu spoznaju o sebi.“

Željko Sošić je zahvalio Ministarstvu kulture i svim direktoratima Ministarstva koji su od početka podržavali projekat “Božićni ustanak”. “Ministarstvo kulture je pokrovitelj koji je uvijek na strani projekata i jedina adresa kojoj su se filmski i TV producenti mogli obratiti za pomoć i razumijevanje. Velika je želja i potreba da se sa takvim odnosom nastavi i da ovaj projekat pokrene ovu vrstu produkcije, a da se Ministarstvo, RTCG i ostale institucije postaraju da se kontinuitet produkcije održi,” istakao je Sošić.

Serija je snimana tokom predhodne dvije godine, a prikazivanje počinje od 29. januara na prvom programu RTCG i imaće 9 epizoda. Serija je snimana na velikom broju lokacija na Cetinju i u okolini Cetinja, Podgorice Danilovgrada i Beograda.

MK-BOZICNI USTANAK-3-sajtPokrovitelj serije je Ministarstvo kulture Crne Gore a koproducenti Radio Televizija Crne Gore i Studio Dogma.

Producenti serije su Željko Sošić, Rade Vojvodić i Darko Šuković, reditelj i scenarista je Željko Sošić, scenaristkinja Jovana Bojović, umjetnički direktor projekta je Milorad Popović, menadžer produkcije je Svetlana Sošić, stručni konsultat za istorijska pitanja Novak Adžić, dok autorsku ekipu čine: scenograf Milenko Jeremić, direktori fotografije Ivan Kostić i Petar Popović i kostimografkinja Gordana Angelovski. Izvršni producenti  serije su Svetlana Sošić i Ivan Đurović.

U Serija je okupila veliki broj glumaca iz Crne Gore i regiona. Igraju: Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Marko Nikolić, Boro Stjepanović, Mirko Vlahović, Mirza Halilović, Amar Bukvić, Srđan Grahovac, Mladen Nelević, Momčilo Pićuric, Miodrag Radonjić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Milivoje Obradović, Nebojša Kundačina, Danilo Čelebić, Slobodan Marunović, Željko Radunović, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Marija Đurić, Vanja Jovićević, Branka Stanić, Aleksandar Radulović, Dragan Račic, Olivera Vuković, Nikola Vasiljević, Sejfo Seferović, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Vule Markovic, Emir Ćatovic, Petar Novaković, Maja Stojanović, Filip Djuretić, Vukan Pejović, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Djordje Tatić, Stefan Marković i drugi. Uloge dječaka Boža i Ivana tumačili su djeca Lazar Martinović i Petar Vlahović, kojima je ovo prvo iskustvo na snimanju.

Srdačno,

MINISTARSTVO KULTURE

 

Vaš komentar