Ministar Ljumović u posjeti Hrvatskoj

Ministar Ljumović u posjeti Hrvatskoj

Posted on 25. Jan, 2017 by in Iz kulture

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture posjetio je danas Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i razgovarao sa hrvatskom koleginicom dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek.

Razgovaralo se o višenacionalnoj nominaciji Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koje su Crna Gora i Republika Hrvatska zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom upisali na Listu svjetske baštine UNESCO-a, kao projektu koji je rezultat petogodišnje kontinuirane stručne i zajedničke saradnje. Crna Gora je zajedno s Hrvatskom i Italijom dio višenacionalne nominacije pod nazivom Odbrambeni sistem Republike Venecije od 15. do 17. vijrka, koja se nalazi u zadnjoj fazi evaluacije i upisa na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Teme razgovora ovog bilateralnog susreta obuhvatile su i mnoga bitna pitanja kulturne saradnje poput književnih prevoda i izdavaštva, dramske i muzicke umjetnosti te pozorisne djelatnosti, likovne umjetnosti, muzejske djelatnosti i saradnje na drugim područjima kulture. Crna Gora i Republika Hrvatska imaju veliki potencijal za raznovrsne projekte, intenzivne i bliske kulturne veze, kako umjetnika tako i mnogih kulturnih i državnih institucija i pojedinaca.

MK-RH-25.01.2017.SAJT     Uz ministre kulture sastanku su prisustvovali Boro Vučinić, ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Milovan Lučić, prvi savjetnik, a iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske Krešimir Partl, državni sekretar, Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice, Davor Trupković, pomoćnik ministrice, Zoran Wiewegh, sef Odjjenja za arheologiju, Edita Guberina, viša stručna savjetnica u Odjeljenju za bilateralnu i multilateralnu kulturnu saradnju.

Tokom susreta ministara potpisan je Memorandum između Ministarstva Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine. Potpisivanjem Memoranduma, stvoriće se uslovi za uspostavljanje direktne saradnje institucija dvije zemlje kroz realizaciju zajedničkih projekata. Ovaj dokument definiše i razmjenu stručne i naučne pomoći kao i doedukaciju i jačanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti.

“Memorandum koji je potpisan danas primjer je konkretnog projekta saradnje, na osnovu Sporazuma o saradnji  u oblasti kulture između Republike Hrvatske i Crne Gore iz 2008. godine. Ovim je Memorandumom pokrenut niz kulturnih tema koje povezuju Hrvatsku i Crnu Goru, a posebno je usmjeren specifičnom području saradnje, zaštiti i očuvanju podvodne kulturne baštine“, rekao je nakon potpisivanja Memoranduma ministar Ljumović.

„Dotakli smo se različitih tema, od pitanja baštine do potpisivanja Memoranduma koje je na tragu želje da se uspostavi čvršća saradnja, ali i saradnja u okviru UNESCO-a na dosadašnjim, ali i budućim zajedničkim nominacijama. S obzirom na mogućnosti zajedničkog djelovanja u pripremama projekata iz evropskih fondova te pripremu različitih prekograničnih projekata, ovo je izuzetna prilika za bolje pozicioniranje obije zemalje, kako u dijelu očuvanja baštine tako i u svim ostalim područjima umjetnosti i su stvaralaštva“, istakla  je ministarka Obuljen Koržinek.

Ministar Ljumović je ovu priliku iskoristio i da obiđe Hrvatski restauratorski zavod. V.d. direktorica Zavoda Tajana Pleše upoznala je Ministra sa načinom organizacije i najvažnijim aktivnostima Zavoda.

Kako je istakao ministar Ljumović, prostora za saradnju Zavoda sa srodnim institucijama u Crnoj Gori svakako ima i naša pažnja će biti usmjerena kako na institucionalno povezivanje, tako i na povezivanje stručnjaka u ovim oblastima.

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

 

Vaš komentar