Razgovor ministra Ljumovića i ambasadorke Uehare

Razgovor ministra Ljumovića i ambasadorke Uehare

Posted on 13. Jan, 2017 by in Iz kulture

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture razgovarao je danas na Cetinju sa Nj.E. Margaret En Ueharom, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država.

MK-MINISTAR JANKO LJUMOVIC....SAJT-1

Ministar je istakao da su Sjedinjene Američke Države važan partner i podrška Crnoj Gori i zahvalio na mnogobrojnim aktivnostima MK-SAJT-AMBASADORKA SAD U CG UEHARA-SAJTAmbasade u Podgorici.

Posebno je istaknuta važnost Fonda američkog ambasadora, u okviru kojeg su obezbijeđena sredstva za nekoliko važnih projekata obnove i očuvanja našeg jedinstvenog kulturnog nasljeđa. Projekat koji se trenutno realizuje posredstvom ovog Fonda je restauracija Mlina Ivana Crnojevića na Cetinju, čime će još jedno važno kulturno dobro u Crnoj Gori biti obnovljeno, istakao je ministar Ljumović.

Ambadorka Uehara je istakla da je Ambasada spremna da podrži još aktivnosti u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu značaj kulture i kulturne baštine za razvoj turizma i pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije. U tom smislu, Ambasadorka je pozdravila i nedavno osnivanje Filmskog centra i navela da su američki producenti već iskazali potencijalno interesovanje da snime filmove u Crnoj Gori.

Ministarstvo kulture CG DECEMBAR 2012Sagovornici su se saglasili da je, pored ulaganja u obnovu kulturnog nasljeđa Crne Gore važno kulturu približiti i učiniti dostupnom mlađoj populaciji. Ministarstvo kulture je do sada uradilo mnogo u tom pravcu i planira da nastavi sa realizacijom kulturnih politika i programa namjenjenih mladima, istakao je Ministar.

Ministar Ljumović je tokom razgovora upoznao ambasadorku Ueharu sa prioritetima u radu Ministarstva kulture i najznačajnijim planovima za 2017. godinu.

Srdačno,

MINISTARSTVO KULTURE

Vaš komentar