Obilježeno 120 godina od osnivanja crnogorske Državne biblioteke.

Obilježeno 120 godina od osnivanja crnogorske Državne biblioteke.

Posted on 24. Dec, 2016 by in Iz kulture

Povodom jubileja – 1000 godina državnosti i 10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore, a u čast obilježavanja 120 godina od osnivanja crnogorske Državne biblioteke, sinoć (23.12.2016) je u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ organizovala svečanost ISTORIJA DUHOVNOSTI I TREZOR PAMĆENJA.

cnb-dsc_7242-sajt-6Na svečanosti su govorili direktorica Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i ministar kulture Janko Ljumović.

Riječ ministra Ljumovića:

-Crnogorsko bibliotekarstvo i knjigopisanje svakako imaju dugu povijest – prisjetimo se Janko Ljumovic +samo manastirskih skriptorijuma  po crnogorskome primorju s početaka naše državnosti u kojima su se čuvale i pisale knjige; Miroslavljeva jevanđelja i Regnum Sclavoruma Popa Dukljanina, tih dragulja naše medievalistike; zatim zamaha dinastije Balšić koja je još u XIV vijeku na ostrvcima Skadarskoga jezera organizovala reprezentativnu skriptorsku djelatnost, čiju će tradiciju nastaviti dinastija Crnojević, transponujući rukpisnu knjigu u  jednu novu Galaksiju – Gutembergovu Glaksiju. Pa i period od Đurđa Crnojevića,  koji je imao sluha da tadašnjem mladom zanatu štamparstva pruži okrilje same države, što je, bez sumnje, bio visoki domet vizionarstva u tadašnjem svijetu,  do perioda velikh vladara, Petra I i Petra II Petrovića Njegoša, za čijih će vremena knjiga postati bitna podrška kulturnim i identitetskim strijemljenjima, crnogorska svijest o značaju čuvanja knjige neće imati diskontinuitet. Cetinjski manastir, Sv. Trojica, Nikoljac, Morača i Piva, Đurđevi stupovi, brojne katoličke manastirske biblioteke na crnogorskome primorju i pisani biseri orijentalne kulture koji su se u tome periodu čuvali u džamijama na tlu Crne Gore, svjedoče o tome da savremeno crnogorsko bibliotekarstvo ima istorijsko utemeljenje i viševjekovno iskustvo.

Jelena Đurović, direktorica Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” je u svojoj besjedi, između ostalog, navela:

cnb-2-jelena-djurovic-Kao biblioteka sa jednom od najbogatijih i najraznovrsnijih kolekcija u regionu, koja predstavlja kulturnu baštinu od izuzetne vrijednosti, sačuvali smo materijalne dokaze o kulturnoj istoriji i stvarnosti Crne Gore, a time i o postanku i identitetu naroda koji vjekovima žive na ovim prostorima. Temeljnim radom na promociji pisane i štampane  baštine, na publikovanju crnogorske nacionalne bibliografije i stručne bibliotečko-informacione literature, na organizaciji naučnih skupova i brojnih kulturnih programa, Nacionalna biblioteka podstiče istraživanje, učenje i kreativnost i obogaćuje kulturni život građana Crne Gore.

Na svečanosti je predstavljena i izložba “Nezavisnost Crne Gore iz pera stranih autora: Berlinski kongres 1878. i majski referendum 2006.”,koja tretira dva izuzetno značajna nacionalna istorijska datuma kroz stručna zapažanja stranih autora − diplomata, istoričara, političara, posmatrača, novinara…

U okviru obilježavanja ovog važnog jubileja publikovana je i monografija “Biblioteka za novo doba”, koja prikazuje rad Nacionalne biblioteke u obnovljenoj nezavisnoj državi i njena najvažnija dostignuća u protekloj deceniji.

Publika u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” sinoć je imala priliku da pogleda i dokumentarni film “Od Državne do Nacionalne biblioteke: 120 godina” i dramski program u režiji Ane Vukotić, u izvođenju glumaca Mirka Vlahovića, Momčila Otaševića, Ane Vučković i Dejana Ivanića, a uz muzičku pratnju Eden Sekulović.

Vesko Pejović

 

Vaš komentar