Nova fasada na kući (Dada) Đurića

Nova fasada na kući (Dada) Đurića

Posted on 18. Jul, 2016 by in Gradske aktuelnosti, Iz kulture, Za ljepše Cetinje

Dragi  Cetinjani, poštovani prijatelji Cetinja, znate uglavnom svi kako nam izgledaju fasade na jednom broju objekata u najužem gradskom jezgru – Njegoševoj ulici i Dvorskom trgu. U želji da dam konkretan doprinos ljepšem gradskom ambijentu došao sam na ideju da preko NVO “Cetinje moj grad” pokrenem inicijativu za sanaciju fasade i promjenu postojeće boje na kući (Dada) Đurića iz više razloga:Atelje Dado 2010- Skupština Opštine Cetinje donijela je 1988. godine odluku da se objekat poznat kao Kuća Matanovića uredi i dodijeli na korišćenje jednom od najboljih crnogorskih i evropskih slikara Cetinjaninu Dadu Đuriću. Oko 2000. godine kao ATELJE DADO postaje dio Narodnog muzeja Crne Gore kada dolazi i do njegove rekonstrukcije.

KUCA DJURICA-1-sajt- fasada Dvorski trg-Prilikom farbanja fasade Ateljea u dosta “problematičnu” zelenu boju prefarbana je i fasada kuće Đurića i to bez konsultacije sa vlasnicima. Na ovaj način “izblijedio” je trag o prisustvu porodice Matanovića na Dvorskom trgu jer se po boji fasade sticao utisak da je to sve kuća Đurića.

KUCA DJURICA-640Postojeće stanje fasade na kući Đurića motivisalo me da pokrenem inicijativu da se ova greška i sa estetske strane donekle ublaži pa sam, prilikom obilaska grada u maju mjesecu sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem razgovarao i na ovu temu. Od njega sam dobio saglasnost ali bez materijalne podrške. Iz Sekretarijata za uređenje prostora Prijestonice Cetinje dobio sam crteže sa dimenzijama kuće prema najnovijem Detaljnom urbanističkom planu pa sam nakon razgovora sa sadašnjim vlasnicima kuće Đurića i njihovog prihvatanja moje zamisli napravio mali elaborat o kući, njenom postojećem i budućem spoljašnjem izgledu i radovima koji su neophodni da se sve to dovede do potrebnog nivoa. Posebna pažnja posvećena je izboru buduće boje fasade u čemu mi je pomogao veliki majstor photoshopa Anđelo Marcano sa kojim sa napravio vise od desetak rješenja sa pastelnim bojama u raznim nijansama a konačnu riječ po ovom pitanju  prema Studiji o zaštiti starog jezgra Cetinja dala je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Nakon ovoga, obratio sam se za ponudu mojim prijateljima  Nenadu Vujoviću, dipl. građ. ing i Nebojši Đukanoviću, dipl. građ. ing,  vlasnicima jedne od najboljih građevinskih firmi u regionu “Bombeton” sa Cetinja KUCA DJURICA-SAJT-28.06.2016-POCELA SANACIJA FASADE-VESKO.JPGkoja je između ostalog radila i fasade na Dvoru kralja Nikole, Engleskoj ambasadi, Italijanskom poslanstvu, Vladinom domu itd. Njihov odgovor je bio: “Vesko, ovo ćemo ti mi sve završiti!”

Nije ovo prvi put da oni izlaze u susret mojim projektnim inicijativama za ljepše Cetinje. Pomenuću samo sanaciju 55 toaletnih kabina u Osnovnoj školi “LPO” u vrednosti od 17.000 eura, izradu postamenta za Dimitrijevu skulpturu kod Biljarde, donaciju za uređenje prostorija Matice crnogorske –  Ogranak Cetinje itd.

Sledeći korak bio je obraćanje za saglasnost Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. Nakon analize zahtjeva od stručnih službi ove institucije dobio sam pismenu saglasnost koju su potpisale direktorica Anastazija Miranović i njena pomoćnica Dr arh. Igbala Šabović Kerović a sa projektom je bilo upoznato i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Radovi su trajali oko petnaestak dana,  sve je urađeno po najvećim standardima i sa najkvalitetnijim materijalima.

KUCA DJURICA SA NOVOM BOJOM FASADE  I ATELJE DADO-08.07.16-VESKO PEJOVICOvaj projekat je kao primjer kako se može konkretno dati doprinos uređenju našeg grada toplo prihvaćen od građana Cetinja pa je ovo i prilika da se u ime NVO “Cetinje moj grad” zahvalim svima koji su nam dali podršku a posebno cetinjskoj firmi “Bombeton”.

Vesko Pejović, izvršni direktor NVO “Cetinje moj grad

Jedan komentar

  1. Name (required)

    03. Dec, 2017

    SJAJNO gospodine Vesko Pejović

Vaš komentar