Od Ćipura do Vladinog doma

Od Ćipura do Vladinog doma

Posted on 19. Sep, 2015 by in Budućnost Cetinja, Iz kulture, Urbanizam i arhitektura

U organizacija Matice crnogorske i Prijestonice Cetinje u četvrtak 17.09. 2015 godine na Dvorskom trgu, predstavljen je projekat uređenja prostora Od Ćipura do Vladinog doma autora Veska Pejovića i njegovih saradnika arh Ane Mrvaljević Zogović, spec.sci, mr Aleksandra Dajkovića, Nemanje IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.20Đurišića, dipl. politikologa i Miška Ćetkovića.

Nakon muzičke numere Roland Dyens – Libra sonatina III stav – Fuoco koju je na gitari izveo Petar Dobričanin, prisutne je pozdravio predsjednik Ogranka MC Cetinje Luka Lagator, umjetnik i svjetski priznati karikaturista:

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.9Dobro veče dame i gospodo,

Sve Vas pozdravljam ispred Matice crnogorske – Ogranka Cetinje. Povod našeg okupljanja je izložba Veska Pejovića na kojoj ćemo vidjeti idejno rješenja uređenja OD ĆIPURA DO VLADINOG DOMA prostora koji se nalazi u samom srcu Cetinja a slobodno možemo reći i u srcu Crne Gore.

Po principu vrijeme gradi, vrijeme razgrađuje, krajem osamdesetih godina nastao je u neposrednoj blizini Dvorskog trga, kao što svi znate, podvožnjak, za koji je vrijeme pokazalo da ga treba riješiti na drugi način. Tog, nezahvalnog i teškog zadatka, latio se Vesko Pejović, no nije mu prvi put, kad je u pitanju Cetinje, on je veoma agilan i raspoložen da na svoj inžinjerski precizan i likovno impresivan način ponudi određena rješenja koja su se do sada pokazala kao veoma dobra, korisna i prihvatljiva, ili, kako mi to danas volimo da kažemo – održiva rješenja.

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - AUTORA VESKA PEJOVICA-17-09-15-L1Svi mi volimo Cetinje ali ja mislim da malo ko ima ljubav prema Cetinju kao Vesko. Neću govoriti mnogo o njegovim aktivnostima kada je Cetinje u pitanju ali ću posebno istaći da je dosta napravio u pogledu afirmacije Cetinja preko njegovog nadaleko čuvenog humora kroz nekolika izdanja svoje knjige „Ovoga niđe nema“ a kasnije i preko Monografije Cetinje 1950-1980 iz albuma Krsta Đuričića, koja je naišla na veoma dobar prijem čitalaca,a čiji je inicijator, urednik i priređivač bio Vesko a koju je izdala Matica crnogorska Ogranak Cetinje.

Brojni su Veskovi projekti za ljepše Cetinje a pomenuću još samo jedan, veoma značajan, koji je sada u fazi razmatranja od strane nadležnih organa Prijestonice a to je Studija – Cetinje imena ulica, spomenici i spomen obilježja jer se i u toj oblasti pokazuje potreba da dođe do određenih promjena i dopuna.

Projektu Od Ćipura do Vladinog doma Vesko je pristupio kao inžinjer koji ima dušu da osjeti kako treba pristupiti stvarima i zajedno sa svojim IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.11.SAJT-12-LUKA Lvrsnim saradnicima napravio je jedan izuzetan projekat. Mi smo sada kao što većina od Vas zna aplicirali za prijem tj zaštitu naše kulturne baštine kod UNESCO-a i svi se nadamo da će do toga i doći. Jedna od slabih tačaka u našoj kandidaturi je i nephodna sanacija podvožnjaka (za što smo se mi i obavezali) pa se nadam da će ovaj projekat mnogo doprinijeti prevazilaženju tog problema tj ljepšem izgledu prostora Od Ćipura do Vladinog doma a time i uspjehu naše kandidature.

O samom projektu govoriće više stručnjaci iz te oblasti a ja Vas još jednom pozdravljam uz preporuku da dobro pogledate ovaj projekat koji je jedna lijepa građanska inicijativa za koju se nadam da će naići na podršku stručnjaka i što je najvažnije da će biti realizovana.

Pozdravnu riječ gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića koji je zbog učestvovanja na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Varšavi (17.09.2015), bio spriječen da prisustvuje ovom događaju,  pročitala je gospođica Valentina Vujović, zamjenica gradonačelnika za pravne poslove.

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.SAJT-2IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.DRASKO-PAJO-LELA-DIMITRIJE-NADAIZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.SAJT-ARH ANA

 

Uvaženi predstavnici Matice crnogorske,

Cijenjeni sugrađani i sugrađanke,

Dame i gospodo,

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.31Drago mi je što sam u prilici da Vas pozdravim i da Vam uputim pozdravnu riječ gradonačelnika Prijestonice Aleksandra Bogdanovića povodom večerašnjeg događaja.

Raduje činjenica da je Dvorski trg večeras domaćin još jednog događaja koji predstavlja plod inicijative našeg uvaženog i posvećenog sugrađanina Veska Pejovića čiji je rezultat ovog puta idejni projekat sanacije podvožnjaka u Aleksandar Bogdanovicistorijskom jezgru našeg grada.

Rješenje pomenute lokacije, bez sumnje, predstavlja kompleksan izazov koji zahtijeva temeljan i sistematski pristup, no sudeći po projektu Veska Pejovića i njegovih saradnika, mogu reći da je pred nama upravo jedan takav projekat.

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.SAJT 9Radovi objedinjeni pod izložbom “Od Ćipura do Vladinog doma” sasvim sigurno mogu biti okarakterisani kao dobra vizija jednog od središnjih djelova istorijskog jezgra i grada u cjelini.

Iz tog razloga, ne želim zaobići činjenicu da je upravo isti autorski tim do danas izradio više projekata iz svere saobraćajne i komunalne infrastrukture koji su bili osnova za naš rad u tim oblastima. Rezultati su očigledni i oličeni u više realizovanih projekata u interesu našeg grada.

Stoga, ovim putem, želim uputiti čestitke autoru i njegovom timu na predanom radu i na još jednom projektu koji potpisuju.MC CT - IZLOZBA - Od Cipura do Vladinog doma POSTER-900

Zbog navedenog, vjerujem da i autor i Matica crnogorska – Ogranak Cetinje, danas mogu poslužiti kao dobar primjer na koji način stručnošću i ljubavlju svi zajedno možemo raditi za našu Prijestonicu.

U to ime, srdačno Vas pozdravljam i želim da večerašnji događaj naiđe na uspjeh.

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.DR ARH IGBALA SABOVIC KEROVIC-SAJT.U ime Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore prigodnom besjedom prisutnima se obratila pomoćnica direktorice dr. Igbala Šabović Kerović, dipl.ing.arh:

Dobro veče Cetinjanima, organizatorima izložbe i autoru projekta,

Ja ću Vas u ime Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, u ime direktorice Anastazije Miranović koja zbog neodložnih obaveza nije mogla večeras prisustvovati i u svoje lično ime srdačno pozdraviti. Ja ću svakako u dijelu stručnog mišljenja u dijelu onog što podrazumijeva integrativna prostorna zaštita pročitati izvode iz moje poslednje knjige i osvrnuti se na to što je doprinos izložbenog sadržaja sa stanovišta eventualnih zaključaka značaja ovog projekta.

O PRINCIPIMA SAVREMENE KONZERVATORSKE PRAKSE

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.35Savremena zaštita graditeljskog nasljeđa, zasnovana na osnovnim principima očuvanja baštine i njene aktivne zaštite, podrazumijeva i integraciju graditeljskog nasljeđa u savremeni život.

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - AUTORA VESKA PEJOVICA-CETINJE 17-09-2015.L5Predstavlja neminovnost savremene konzervatorske prakse, kao jedno od primarnih sredstava pomoću kojih se sprovodi konzervatorski tretman, ali i ne zaustavlja, već kontrolisano podržava razvoj istorijskih gradova i cjelina utemeljenjem na razumijevanju suštine prostornih odnosa u ambijentu. Ona se, dakle, bavi metodama, povezuje i “miri” konzervatorske zahtjeve i ciljeve urbanističkog planiranja, i u konačnom rezultatu definiše uslove arhitektonskog projektovanja u ambijentima naslijeđenih vrijednosti.

Na polju integrativne prostorne zaštite, svakako, ne možemo utvrditi apsolutne zakonitosti koje će dovesti do razmjere upotrebljivih formula i IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.11.SAJT-TV CGopšte prihvatljivih pravila, ali kritičkom i kvalitetnom procjenom naslijeđenih vrijednosti, dosljednim izučavanjem nastajanja i funkcionisanja grada možemo obezbijediti njihovu transmisiju u budućnost bez kompromitovanja prostornih specifičnosti. Metodološki pristup u iznalaženju funkcionalnih rješenja a priori se zasniva na razumijevanju i poštovanju suštine procesa kulturnog kontinuiteta, u pojavnosti svih njegovih značenja – formalnih i suštinskih, prostornih i vremenskih, prolaznih i istorijskih.

Ključnu ulogu u tom procesu imaju Institucije koje se bave pitanjem zaštite graditeljskog naslijeđa, urbanističkog planiranja i arhitektonskog projektovanja, stručna javnost i naravno istaknuti pojedinci koji se posredno i neposredno bave pitanjem prostora i inicijatori su njegovog unapređenja.

Suštinski, odgovornost pripada svima nama!

U KONTEKSTU IZLOŽBE

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.12U vezi sa tim esencijalno pitanje jeste pronaći način da dodamo novu vrijednost prostoru u kome gradimo – dakle „ostvariti graditeljski otisak vremena preko kojeg se prepoznaje uvijek prisutni duh mjesta“, što bi u konkretnom slučaju izloženog projekta, izloženog idejnog projekta uvaženog autora Veska Pejovića, (eventualnih intervencija na podvožnjaku iz 1988 godine) možda značilo ponovno, djelimično uspostavljanje one, kako to autor Vesko Pejović kaže izložbe, gospodin Vesko Pejović, kaže „grubo presječene relacije“ između Balšića Pazara i Cetinjskog Manastira, i od Ćipura do Vladinog Doma.

Na kraju, jedan citat šahiste Aleksandra Aljehina:

„Novi potez? Danas neko teško može dokazati da je odigrao novi potez, jer će prije ili kasnije neko doći i pokazati da je taj potez odigrao deceniju prije na nekom turniru… Ali, mnogi potezi koji su odlični su zaboravljeni“

Zato gospodine Vesko Pejoviću, nek Vaši građanski doprinosi Cetinju ne budu zaboravljeni. Nek budu vjetar u jedra Institucijama koje se formalno-pravno i vjerujem suštinski bave pitanjem razvoja, očuvanja i unapređenja Cetinja!

Vaša inicijativa jeste građanski doprinos, zato Vam u ime Uprave za zaštitu kulturnih dobara i u svoje lično ime čestitam i zahvaljujem!

Izložbu “Od Ćipura do Vladinog doma” proglašavam otvorenom!

Uprava za zaštitu kulturnih dobara

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.22IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.18IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.27

 

 

 

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.11IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.11.SAJT-20IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.33.1

 

 

 

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.21IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.8IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.SAJT-MUJO I NIKOLA

 

 

 

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.13IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - AUTORA VESKA PEJOVICA-CT-17-09-2015.L4IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.6
Poštovani čitaoci, dragi Cetinjani i ljubitelji Cetinja,

Evo za Vas  detaljnog osvrta na sadržaj projekta:

OD ĆIPURA DO VLADINOG DOMA

Idejno rješenje uređenja prostora

Autor: Vesko Pejović

Saradnici: arh Ana Mrvaljević Zogović, spec. sci, Aleksandar Dajković, mr. arh, Nemanja Đurišić, dipl. politikolog i Miško Ćetković

1987O postojećem stanju

Na osnovu idejnog projekta Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje autora arh Vukote Tupe Vukotića i građevinskog projekta koji je izradila projektantska kuća MAVROVOPROEKT iz Skoplja 1986. godine, a koji je finansirala Skupština Opštine Cetinje, u ulici Novice Cerovića ispod definisanog kolskog poteza između Ćipura i Dvora Kralja Nikole, odnosno Biljarde i Arhiva, izgrađen je 1988/ 89. godine podvožnjak (most) i potporni zidovi. Dužina pokrivenog dijela izgrađenog mosta je 66,00 metara, a u podužnom smislu postojeći most se može podijeliti na tri dijela od po 22,00 m. Čisti otvor mosta je 8,5 m za dvije vozne trake širine po 3,25 m i dva obodna trotoara od po 1,00 metar širine. Visina saobraćajnog profila za prolaz vozila je 4,5 m.

(Fotos iz 1987. -Stanje između Biljarde, Dvora i Ćipura prije izgradnje podvožnjaka)

Podvožnjak je izgrađen iz sledećih razloga:

PODVOZNJAK-ORTO FOTO-BAJA STANOJEVIC-sajt

-Da ukloni saobraćaj između Dvora kralja Nikole i Biljarde, jer je to prostor kojim se stalno kreću turisti.

-Da novi (veliki) parking blizu hotela “Grand” i Njegoševog parka (preko ulice Novice Cerovića, koja bi se produžila od Vladinog doma kroz kompleks Starog “Oboda”), poveže sa Bogdanovim krajem što bi doprinijelo rasterećenju saobraćaja kroz grad.

-Da u slučaju velikih poplava odvede vodu iz Cetinjske pećine prema ponoru i tako zaštiti Biljardu i Dvor.

Podvoznjak 3 DNedostaci postojećeg stanja

Izvedeno stanje naišlo je na nepodijeljenu osudu i ogorčenje svih Cetinjana i ljubitelja Cetinja iz sljedećih razloga:

-Između istorijskih i kulturnih objekata kao što su Dvor kralja Nikole, Biljarda i Ćipur našla su se strana tijela: otvoreni dio podvožnjaka – “kanjon” (dužine 40 m prema Ćipuru i 16 m prema Arhivu) i  nezgrape betonske žardinjere (kojima je oivičen) čime je narušena „ravnoteža“ tog istorijskog prostora.

žardinjereulazPodvoznjak 9

 

 

-Dečanska ulica je zbog spuštanja saobraćajnice od Vladinog doma na mjestu ulivanja u ulicu Novice Cerovića nedopustivo grubo zatvorena čime je presječena jedna od najvažnijih i najomiljenijih relacija Balšića pazar – Cetinjski manastir.

Podvoznjak 8 1 640-Trotoar od Dečanske ulice do Arhiva Crne Gore ostao je neuređen, različitog nivoa i širine (kod Dečanske 4,5 m, a kod Arhiva 2,5 m), a na vrh potpornog zida koji prati spuštanje saobraćajnice stavljene su kao ograda glomazne betonske žardinjere čime je negativni vizuelni i funkcionalni efekat na ovom potezu dodatno pojačan.

O putu do konačnog idejnog rješenja

Ubijeđen da je postojeće stanje neodrživo, a imajući viziju, osjetio sam potrebu da pomognem i  deset godina kasnije (1998.) počeo  da tragam za idejnim rješenjem kojim bi se ublažio negativni efekat ovog projekta na istorijski kompleks Cetinja.

Nakon analize i snimanja postojećeg stanja podvožnjaka detaljno sam razmatrao sljedeće varijante:

1-Da se otvoreni dio podvožnjaka zatrpa i taj prostor dovede u prvobitno stanje, a pokriveni prostor kanjona iskoristi u neke svrhe.

2-Da se spuštanje za ulaz u podvožnjak pomjeri na prostor iza zgrade u kojoj je sada smješteno Ministarstvo kulture što bi omogućilo natkrivanje i popločavanje prostora od Biljarde do Vladinog doma,

3-Da se eliminišu glomazne betonske žardinjere i dio “kanjona” od ograde Dvora prema Ćipuru natkrije prema Dvorskoj biblioteci 40 m, a prema arheološkom ostrvu Ćipur  oko 33,5 m i od Biljarde do Arhiva za 16 m, da ploču prekrije zelena površina, a da se na krajevima ploče prema Ćipuru i Arhivu postavi providna metalna ograda. Tako bi podvožnjak bio pokriven u dužini od 120 m, umjesto sadašnjih 64 m, praktično se ne bi vidio, a bio bi u funkciji, jer je zadržana “saobraćajna” visina od 4,5 m.

PLAVO-pokriveni dio podvoznjaka, CRVENO-NOVO POKRIVENI DIO PODVOZNJAKAVarijanta broj 3 je “isplivala” kao jedina realna i sasvim dovoljna pa sam napravio idejno rješenje u 2D i izložio ga u Plavom dvorcu za Dan Cetinja 13. novembra 2000. godine u sklopu moje izložbe “Za-jedno ljepše Cetinje”.

Ovo rješenje dostavio sam na sve relevantne adrese, čak i autoru idejnog projekta podvožnjaka arh Vukoti Tupi Vukotiću.

Kako je vrijeme prolazilo sve više sam bio ubijeđen da sam na dobrom putu ali sam jednoga dana shvatio da sve to treba prikazati u 3D, pa sam u tu svrhu u julu 2011. godine angažovao arh. Aleksandra Dajkovića koji je po mojim instrukcijama to dobro uradio.

Tako je sve postalo mnogo preglednije i efektnije, pa sam to objavio na mojem sajtu www.cetinje-mojgrad.org kako bih “oslušnuo” mišljenje javnosti.

My solution.jpgMy solution 3.jpgMy solution 3.2.jpg
Brojni Cetinjani i ljubitelji Cetinja bili su oduševljeni o čemu svjedoče njihovi komentari – link: http://www.cetinje-mojgrad.org/?p=5652

Baš tih dana prišao mi je jedan sugrađanin i rekao:

 

Now.jpg- Vesko, gledao sam na sajtu cetinje-mojgrad tvoju viziju prevazilaženja negativnog efekta podvožnjaka na istorijski kompleks Cetinja. Meni su rekli da je podvožnjak trebalo baš tako (kao što si ti prikazao) da izgleda, ali da zbog nedostatka sredstava nije izveden po projektu autora! Po mom mišljenju, jedino pravo rješenje bilo je da se podvožnjak zatrpa i sve vrati u prvobitno stanje!

Odgovorio sam mu da je loše informisan i da niko nikada nije predložio nešto slično, a što se tiče izvedenog stanja i idejnog projekta autora oni se razlikuju jedino u tome što je autor bio predvidio kameni zid visine 1,5 m umjesto žardinjera kojima je sada oivičen otvoreni dio kanjona i oblaganje unutrašnjih zidova kamenim pločama.

Da bih mu sve to bolje dočarao pošli smo do podvožnjaka i kada je potpuno shvatio zamisao autora i kako bi ta 1,5 m visoka kamena ograda zaklonila Ćipur i Vladin dom i dodatno opteretila prostor dosta nevoljno mi je priznao da sam u pravu i da je sreća što to nije urađeno.

Tom prilikom, rekao sam i da je prilikom izgradnje podvožnjaka da bi se dobila potrebna visina za prolaz kola od 4,5 m, nivo pokrivenog dijela podvožnjaka podignut za 90 cm što je uslovilo i podizanje nivoa Dvorskog trga a kasnije i Njegoševe ulice i da je zato varijanta zatrpavanja i vraćanja u prvobitno stanje nerealna, što je takođe prihvatio!

Dodaću još i to da je 2012. godine prof. dr arh Svetislav Popović, autor projekta rekonstrukcije Dvorskog trga (koji je sredinom osamdesetih godina radio u Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje sa arh Vukotićem na izradi DUP-a Istorijskog jezgra Cetinja) imao namjeru da na podvožnjaku napravi intervencije prema idejnom projektu autora (o čemu svjedoči projekat rekonstrukcije Dvorskog trga iz 2011.)!?

Da bih to spriječio morao sam da razgovaram sa tadašnjim sekretarom Sekretarijata za uređenje prostora Prijestonice Cetinje arh. Filipom Aleksićem koji je prihvatio moje argumente i vjerovatno nakon konsultacisa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem eliminisao tu zamisao.

NEW ... 09, 04.01.2015Decanksa iz parka-my solution.veskovesko 2 got-680Od polovine 2012 do polovine 2013 godine radio sam zajedno sa arh Aleksandrom Dajkovićem na realizaciji  ideje otvaranja svega 80 m dugačke Dečanske ulice što ustvari predstavlja drugu fazu ovog idejnog rješenja.

Prva varijanta je bila da se spuštanjem trase od Njegoševe ulice prema ulici Novice Cerovića (1cm/1m) ona ponovo stavi u funkciju neophodnog saobraćaja. Međutim, veoma brzo došli smo do zaključka da je bolje postojeći nivo zadržati, a na mjestu njenog ulivanja u ulicu Novice Cerovića ukloniti pregradni zid i atraktivnim stepeništem po cijeloj širini ulice na najljepši način je otvoriti za pješački saobraćaj čime bi se “vratila” omiljena relacija Balšića Pazar – Cetinjski manastir pa smo tako i uradili.

Ul Svetog Vasilija OstroskogMalo kasnije, sa saradnikom Nemanjom Đurišićem, koji je veliki zaljubljenik u Cetinje, nastavio sam dotjerivanje rješenjaDUP-NACRT IZMJENA 1 Dečanske ulice. Predviđeli smo njeno popločavanje, na objektima postavili konzolne fenjere za osvjetljenje, na platou između stepenica i ceste semafor (koji se uključuje po potrebi) a prije pješačkog prelaza i ležeće policajce.

Sredinom 2014. godine Nacrtom DUP-a Istorijskog jezgra Cetinja bilo je predviđeno pokrivanje i popločavanje postojeće saobraćajnice od Vladinog doma do Arhiva na račun preusmjeravanja saobraćaja iza Vladinog doma i izgradnje novog podvožnjaka kroz park od zgrade Crkvenog suda do Arhiva (vjerovatno da bi se izašlo u susret zahtjevima predstavnika UNESKO-a). Na javnoj raspravi koja je održana 06. jula 2014. godine jedini sam se suprotstavio tom predlogu i zahvaljujući jakim argumentima i dostavljenom prikazu moje vizije u 3 D spriječio još jednu, možda i veću, nepovratnu grešku u urbanizmu i arhitekturi Cetinja.

Baš u to vrijeme pročitao sam zapisnik i preporuke predstavnika UNESCO-a o tome što treba Cetinje još da uradi kako bi njegova kandidatura zaPODVOZNJAK-PROSIRENJE TROTOARA KOD ARHIVA-1- ulazak pod zaštitu UNESCO-a imala smisla i u njemu vidio da se od infrastrukturnih problema, pod brojem jedan, traži sanacija podvožnjaka.

PODVOZNJAK-V2..-SAJTTada sam shvatio da mojem idejnom rješenju na ovu temu nedostaje uređen potez od Dečanske ulice do Arhiva i tako je počela treća i posljednja faza. Posmatrajući ga iz raznih uglova shvatio sam da se sa potpornog zida koji prati spuštanje saobraćajnice moraju ukloniti glomazne žardinjere i umjesto njih postaviti providna metalna ograda, da se trotoar mora nakon postavljanja infrastrukturne mreže nivelisati i proširiti tako da njegova širina bude svuda barem 4 m itd. što je u prvom trenutku izgledalo nemoguće, jer je sada kod Arhiva širina trotoara kad se uklone žardinjere svega 2,75 m a tek na 33 m prema Dečanskoj trotoar ima širinu 4 m.

Sinula mi je ideja da trotoar tu vazdušno prepustim, pa sam morao provjeriti da li će to ometati saobraćaj. Zajedno sa prijateljem Miškom Podvoznjak 23Ćetkovićem sa kojim sam i prije 17 godina vršio prva potrebna mjerenja kako bih došao do krajnjih tačaka natkrivanja podvožnjaka prema Ćipuru i Arhivu snimio sam kompletnu trasu trotoara od Dečanske ulice do Arhiva, uključujući i potporni zid, sve provjerio i na veliko zadovoljstvo konstatovao da krajnja tačka najšireg prepusta kod Arhiva (za 1,25 m) tangira ivicu trotoara pored saobraćajnice što znači da se trotoar može prepustiti i da to neće ometati saobraćaj.

PODVOZNJAK - PROSIRENI TROTOAR OD ARHIVA DO DECANSKE-SAJTDa bih realizovao sve navedene ideje u 3 D i tako kompletirao priču o sanaciji podvožnjaka, odnosno uređenju prostora od Ćipura do Vladinog doma, morao sam prvo da napravim adekvatne fotose postojećeg stanja. Tu mi je u pomoć priskočio direktor Javnog komunalnog preduzeća Cetinje gospodin Saša Zvicer tako što mi je omogućio korišćenje njegovog specijalnog vozila sa korpom koja se podiže na kotu od 15 m.

Zajedno sa Nemanjom Đurišićem to je uspješno obavljeno. Nemanja je pokušao da napravi nešto od navedenog u 3D, ali kako nije imao odgovarajući program molio sam arh Aleksandra Dajkovića da mi on to uradi. Njemu se baš u to vrijeme bio pokvario kompjuter, a i završavao je magistarski rad, tako da je uspio samo djelimično da to obradi što nije bilo dovoljno da se stekne pravi utisak moje zamisli, pa sam početkom 2015. godine zamolio arh Anu Mrvaljević Zogović spec. sci, da ona to uradi.

Ana je to sa zadovoljstvom prihvatila ali kako nije imala puno slobodnog vremena posao je potrajao nekoliko mjeseci. Svo vrijeme od izrade skica pa do završetka posla krajem avgusta 2015. imali smo redovne konsultacije. Da bi konačno idejno rješenje, prema mojim zamislima i ranije urađenim rješenjima, imalo “istu melodiju” Ana je obradila u 3 D kompletan prostor od Ćipura do Vladinog doma.

1-PANORAMSKI PRIKAZ NATKRIVENOG PODVOZNJAKA

2-PROSTOR KOD CIPURA PRIJE I NAKON UKLANJANJA KANJONA I ZARDINJERA I VRACANJA ZELENE POVRSINE

3-POGLED OD CIPURA NA PODVOZNJAK PRIJE I NAKON NATKRIVANJA

4-POGLED NA PROSTOR IZMEDJU CIPURA-BILJARDE I DVORA NAKON NATKRIVANJA

5-POGLED NA PJESACKU STAZU SA OGRADOM NA KRAJU NATKRIVENOG DIJELA PREMA CIPURU

EFEKTI NOVOG RJEŠENJA

-Dodatnim natkrivanjem “kanjona” podvožnjaka negativni efekat od stranih tijela (kanjona i žardinjera) bi bio neutralisan, između Ćipura, Biljarde i Dvora ponovo bi bila zelena površina, pješaci bi nesmetano prelazili ovu relaciju a saobraćaj kroz podvožnjak bi se normalno odvijao.

6f.SAJT

-Turisti bi iz Njegoševog parka mogli da idu prema Ćipuru i Cetinjskom manastiru pješačkom stazom sa koje se lijepo vidi arheološki kompleks Ćipur koji ovim rješenjem uopšte nije “uznemiren”.

10f.SAJT

-Popločani trotoar od Arhiva do Dečanske širine 4 m povezao bi Dvorski trg sa Dečanskom, omogućio neophodni saobraćaj (kola hitne pomoći, dopremanje artikala, …) i u dovoljnoj mjeri kompenzovao potrebu natkrivanja saobraćajnice od Arhiva do Vladinog doma čemu dodatno doprinosi posađeno drveće duž saobraćajnice čije krošnje “ublažavaju” pogled iz parka na potporni zid koji je nakon uklanjanja žardinjera mnogo prihvatljiviji, elegantna providna ograda koja se samo nazire, a služi svrsi, i konzolni fenjeri za osvjetljenje na fasadama objekata.

13f.SAJT

-Otvaranjem Dečanske ulice sa atraktivnim stepeništem otklonjen je i posljednji „feler“ postojećeg stanja na potezu OD ĆIPURA DO VLADINOG DOMA.

12f.SAJT

9f.SAJT

8f.SAJT

PS: Ostaje još da se popločaju Dečanska ulica, staza do Biljarde i da se umjesto asfalta na stazi pored Biljarde postavi kaldrma koja bi se nastavila i duž Nove džade.

Podvoznjak nakon dorade77-001-JPG

ZAKLJUČAK:

-Ovo idejno rjesenje treba posmatrati kao građansku inicijativu koja ima za cilj da doprinese što bržem i što kvalitetnijem rješavanju jednog od najprioritetnijih infrastrukturnih problema Cetinja ili u “prevodu” – Ono ne škodi ali može da koristi!”

-Ubijeđen sam da će ovaj projekat podržati sve nadležne institucije, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Ministarstvo kulture,  Sekretarijat za uređenje prostora Prijestonice Cetinje a vjerujem i predstavnici UNESCO-a i da će se u naredne dvije godine realizovati sredstvima iz Kapitalnog budžeta Crne Gore čime bi “konflikt” nastao izgradnjom podvožnjaka na potezu Ćipur – Vladin dom bio potpuno i na pravi način riješen čime bi se vratila ravnoteža ovom istorijskom prostoru.

IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.19IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.11-SAJT-16IZLOZBA - OD CIPURA DO VLADINOG DOMA - CETINJE 17.09.2015.DIMITRIJE-PETAR-BANJA

NAPOMENA

-Cilj ove izložbe, koja će biti otvorena do 17.10.2015. u  prostorijama Matice crnogorske je da se  javnost upozna sa ovim idejnim rješenjem kako bi se ono “pročešljalo” sa svih aspekata prije njegovog razmatranja od strane nadležnih institucija.

POSVETA

Projekat posvećujem Cetinju – mojem rodnom gradu!

                                                                 Autor projekta,

Vesko Pejović, Cetinje, 12.09.2015.

https://www.youtube.com/watch?v=ERlghU2Sq8s

PS: Autori fotosa  sa otvaranja  izložbe : Novak Abramović i Vesko Pejović

32 Komentara

 1. Banja Kaluđerović

  20. Sep, 2015

  Ka VAZDA! Svaka čast, tako se voli NAŠE Cetinje!

 2. Sladjana Bozovic

  20. Sep, 2015

  Odlično!

  Jedno veliko BRAVO za ovaj projekat koji je nastao dugogodišnjim radom i trudom!

  Nadamo se da će i nadležni podržati ovaj projekat i realizirati ga…Da će naša prelijepa crkva na Cipuru dobiti zelenu površinu i jedan lijepi prilaz povezan sa svim istorijskim sadržajima koji je okružuju!!!

 3. Dragan Gaga Radulovic

  20. Sep, 2015

  Ako Cetinje udje na Uneskovu listu svjetske bastine velike zasluge će sigurno imati i autor ove izlozbe i mnogih drugih projekata koji su vezani za nas grad Vesko Pejovic.

 4. ljiljana djurisic

  21. Sep, 2015

  Odlično rješenje s kojim se na najbolji mogući način prevazilaze problemi “kanjona”, povećavaju se zelene površine, pješačka zona, sve se dovodi u red…
  Vesko, sve što ste do sada pokrenuli i uradili bilo je i važno i dobro, ali je ovo sigurno najvažnije. Mislim da realizacija ovoga projekta ne bi trebala da dođe u pitanje.
  Ako je nadležnima stalo do ljepšeg Cetinja, evo prilike da se pokažu!

 5. Goran Celebic

  21. Sep, 2015

  Ovaj projekat je sjajan i tesko mu je naci zamjerku.Dobro bi bilo kada bi opstinsko rukovodstvo naslo makar malo energije i razumijevanja da se ovaj projekat i realizuje.

 6. Ljubo Đurković i Drago Pavlićević

  22. Sep, 2015

  Postojeće stanje na potezu Ćipur – Vladin dom izgleda kao zapuštena Cetinjska pećina.
  Ovaj projekat Veska Pejovića zaslužuje visoku ocjenu jer vraća pravo lice Prijestonice Cetinje. Zahtijevamo od nadležnih da ga što prije realizuju.
  Drago Pavlićević i Ljubo Đurković (od 1962 godine živim u Australiji)

 7. Gojko Padalica

  23. Sep, 2015

  Podržavam ovaj projekat Veska Pejovića jer mislim da su njime na najsveobuhvatniji, najfunkcionalniji i najelegantniji način riješeni svi nedostaci postojećeg stanja.
  Vjerujem da će ovo idejno rješenje dobiti punu podršku nadležnih institucija i da će se na zadovoljstvo svih Cetinjana i ljubitelja Cetinja u najskorije vrijeme realizovati.

 8. Mićo Moštrokol

  23. Sep, 2015

  Apsolutno sam zadovoljan ovim idejnim rješenjem.
  Čestitke autoru na istrajnosti, kreativnosti i posebno neizmjernoj ali “konkretnoj” ljubavi prema Cetinju.
  Očekujem brzu realizaciju.

 9. Duško Vukićević

  23. Sep, 2015

  Kao čovjek koji decenijama stanuje u ovom dijelu grada bio sam posebno zainteresovan da se postojeće stanje podvožnjaka poboljša.
  Ovim projektom je vraćen sklad koji je ranije postojao na potezu Balšića pazar-Vladin dom-Cetinjski manastir-Biljarda-Ćipur-Dvor kralja Nikole.
  Za svaku pohvalu su inicijativa, trud, kreativna rešenja i ljubav autora prema Cetinju kojima odiše ovaj projekat.
  Nadam se da će kandidatura Cetinja za UNESCO doprinijeti bržoj realizaciji ovog izvanrednog projekta.

 10. Dragan

  23. Sep, 2015

  Postojeće stanje podvožnjaka na jednom posebno značajnom istorijskom prostoru je neodrživo.
  Među građanima je uvijek bilo prisutno razmišljanje da li ga zatvoriti ili rekonstruisati?!
  Predloženo rješenje daje odgovor na ovu dilemu. Na jedan stručan I lijep način postignuto je da podvožnjak ostane u funkciji a da se ne narušava istorijsko jezgro Cetinja.

 11. maja martinović krsić

  25. Sep, 2015

  Pravo rjesenje za ovaj dio naseg Cetinja.Toliko je lijepo da ne mogu da vjerujem da će se ,ako se prihvati,a smatram da bi svakako trebalo,vratiti (čak i uljepsati ) nekadasnji izgled najljepseg dijela grada.
  Kao i uvijek-bravo Vesko,zasluzujes sve pohvale na ovolikoj brizi i pregalastvu za grad koji svi volimo.

 12. pavle miljanić

  25. Sep, 2015

  Vesku Pejoviću treba odati veliko priznanje, kako za konkretan projekat, tako i ukupni rad…Kamo sreće da i drugi gradovi u CG imaju takve entuzijaste i znalce….
  Vesko, puna je Crna Gora spomenika neukusu i(li) neznanju naših „zaslužnih“ arhitekata i urbanista, pa neka su im namjere bile najbolje. Čitavi gradovi su urbanistički nepovratno devastirani……Ovdje je poseban problem što je u estetsko-funkcionalnom smislu nagrđen istorijski epicentar Crne Gore i važno turističko odredište.
  Nakon što je urađen ovaj izvanredni idejni projekat slijedi akcija da bude prihvaćen i da se nađu sredstva, koja će sigurno biti manja od benefita koje projekat donosi . Nadležni treba da shvate da ulaganja u ovakve projekte nisu trošak već investicija koja se višestruko vraća. Kulturni turizam je rastući globalni trend i velika šansa Crne Gore, a Cetinje je središte crnogorskog kulturnog turizma i kao takvo zaslužuje ovaj i druge slične projekte. Nekada je, nažalost, potrebno ispravljati greške prošlosti, a o njima Cetinjani imaju prava da govore više od svih u CG.

 13. Dimitrije Popović

  26. Sep, 2015

  - Izložba Veska Pejovića ,,Od Ćipura do Vladinog doma” nedavno održana na Dvorskom trgu na Cetinju, predlaže kvalitetno rešenje za neophodnu građevinsku intervenciju na podvožnjaku koji narušava prostorni integritet odnosno ambijent starog gradskog jezgra.
  Veskovo je rešenje rezultat njegovog višegodišnjeg razmišljanja , studija, razrada i detaljnih analiza svih pojedinosti koji se tiču ovog zahtjevnog zadatka.
  Taj složeni rad rezultirao je projektom koji i funkcionalno i estetski zadovoljava rešenje problema podvožnjaka.
  Vesko Pejović je, kao što je poznato, zaljubljenik u svoj rodni grad. On živi Cetinje. On ga istinski osjeća i poznaje.. Zato problemima grada pristupa na kompleksan način vodeći računa o najsitnijim detaljima, jer zna da se samo na takav način može doći do zadovoljavajućeg cjelovitog rešenja..Upravo takav pristup pokazuje spomenuta izložba.
  Građanima Cetinja i nadležnim institucijama su metodom komparacije postojećeg stanja i novog rešenja datog u 3 D projekciji jasno predočeni svi elementi neophodne intervencije na podvožnjaku.
  Vjerujem da će se za ovaj kvalitetan projekat Veska Pejovića steći uslovi za njegovu realizaciju.
  Dimitrije

 14. Jagoda Popović

  27. Sep, 2015

  Veska Pejovića poznajem kao Cetinjanina koji istinski brine za svoj grad. Njegov najnoviji projekt za intervenciju na cetinjskom podvožnjaku upravo dokazuje kako se jedna velika greška kao što je prometnica koja narušava staro jezgro grada Cetinja na smišljen način može popraviti. Vesko je to pokazao svojim odličnim projektom. Vodio je računa o svim detaljima i ponovo ambijentu vratio harmoničnost prostora koja je narušena “famoznim” podvožnjakom. Željela bih da da se ovaj projekt Veska Pejovića u potpunosti realizira i čestitam mu na idejnom rešenju.
  Jagoda Popović

 15. Gojko Padalica

  27. Sep, 2015

  Krunu dosadašnjeg rada Veska Pejovića predstavlja ovaj projekat.
  Po meni, boljeg rješenja od ovoga nema i nadam se da će se u naredne dvije godine realizovati.
  Gojko Padalica

 16. Miloš Mića Mitrović

  29. Sep, 2015

  Oduševljen sam projektom. Veskov entuzijazam i način na koji on voli Cetinje su nešto posebno. Nijesam još vidio da neko ulaže vrijeme, znanje, kreativnu energiju pa i materijalna sredstva za rješavanje infrastrukturnih i estetskih problema grada na konkretan način kao Vesko. Po mojem mišljenju, za realizaciju prezentiranih rješenja ne treba izdvojiti velika sredstva.
  Prostor OD ĆIPURA DO VLADINOG DOMA treba da se uredi tako da Cetinje po njemu bude prepoznatljivo a Veskov projekat je baš takav pa bi njegova realizacija trebalo da ima prioritet.

 17. Dragi Savićević

  30. Sep, 2015

  Kreativnost može samo ljubav da pokrene. Ova izložba i ovaj projekt to potvrđuju.
  Kao što svaki dobri domaćin brine o svojoj kući a grad u kojem živimo jeste naš dnevni boravak, naša kuća, Vesko Pejović kao malo ko vodi brigu o svojem gradu, o našem Cetinju, i brižno promišlja o njegovim potrebama, njegovom ljepšem izgledu, bržem i boljem razvoju.
  U nadi da će gradski i državni oci stvoriti finansijske mogućnosti da što prije realiziraju ovaj projekat i istinski obraduju sve nas koji volimo ognjište naših predaka, tu lavru kulture i duhovnosti, čestitam i pozdravljam svog prijatelja Kancelara – Veska Pejovića.
  Treba provjeriti dali se može aplicirati za sredstva iz evropskih fondova.

  Dragi Savićević

 18. Oskar Huter

  01. Oct, 2015

  Dragi Vesko,

  pridruzujem se nepodijeljenim komentarima uvazenih Cetinjana. Smatram da je ovaj projekat krucijalan kada je u pitanju jezgro grada. Svakako to nije samo jezgro grada vec i drzave! Vjerujem da ce i nadlezni imati razumijevanja i u sto razumnijem periodu prepoznati njegovu neophodnost. Cijenim da si temeljnim pristupom predvidio sve eventualije. U nadi da cemo svi zajedno docekati i dan kada ce Cetinje biti upisano una Listu zasticene svjetske bastine, ti od srca cestitam!

 19. Marko Perović

  02. Oct, 2015

  Projekat inžinjera Veska Pejovića je toliko stručno i estetski lijepo obrađen da ga treba bezrezervno podržati.
  Ovim rješenjem potpuno se neutrališe negativni efekat podvožnjaka na prostor od Ćipura do Vladinog doma pa koristim priliku da čestitam autoru.

 20. Luka Lagator

  03. Oct, 2015

  Ovaj prijedlog je izvanredan i nameće se kao jedino prihvatljivo rješenje u uslovima kada PODVOŽNJAK ostaje kao dio saobraćaja prema Grudi. Vesko Pejović je još jednom pokazao, o svom ruhu i kruhu, bez ikakva interesa, kako treba raditi i misliti o svome gradu. Njegov jedini interes je da Cetinje bude ljepše i bolje. Meni je jedino žao što ovako dobro obrađeno rješenje nije pokazano predstavnici UNESCO-a prilikom njene nedavne radne posjete Cetinju, nego to moramo uraditi posredno i na drugi način, jer to se od nas traži. Nadam se da ovo neće ostati samo na papiru, kao prijedlog, nego da će se naći načina da se ideja prihvati, da se uradi građevinski projekat i da se on i realizuje. Prostor OD ĆIPURA DO VLADINA DOMA nije samo centar Cetinja već i srce Crne Gore.

 21. Bozo D

  06. Oct, 2015

  Sve pohvale. Imate punu podrsku

 22. Pavle Đurišić

  07. Oct, 2015

  Vesko Pejović, neumorni zaljubljenik Cetinja, opet pogađa u centar. Idejno rješenje za ovaj prostor je više nego dobro. Ovim predlogom dobija se veća zelena površina i na neki način neutrališe “kanjon”, a saobraćaj se odvija nesmetano. Smatram da je neophodno obezbijediti sredstva i realizovati ovaj projekat, jer ćemo se svi ljepše osjećati u najljepšoj šetačkoj zoni našeg grada.

 23. Bozidar Daric

  07. Oct, 2015

  Dragi prijatelju,

  Sa blagim zakašnjenjem, pridružujem se ovdje iznesenim mnogobrojnim podrškama tvojemu krunskom projektu uradjenom na najzavidnijem nivou. I ako nijesam od struke, imao sam u svojoj praksi prilike da vidim par idejnih arhitektonskih rešenja sa sličnom tematikom, doduše u okviru indstrijskih kopmpleksa. Projekti koje pominjem su radjeni pod sasvim drugum okolnostima u poredjenju sa tvojim projektom tj sa brojnom ekipom arhitekata i gradjevinskih stručnjaka i sa značajnim novčanim sredstvima. Ti si, budući više nego limitiran u takoreći svim uslovima potrebnim za normalan kreativan rad, uspio da zahvaljujuci tvojim kvalitetima i upornošću dodješ do rezultata kojemu se nizmjerno divim.
  Tvoje dimenzione optimizacije i estetska strana projekta, jednostavnost i harmoničnost čine ga savršenim i dostojnim prostoru u koji treba da se uklopi.
  Nadam se brzoj realizaciji. Želim ti puno uspjeha u daljem radu i nastavljam da vjerujem da će ogromna energija koju ulažes za unaparedjenje Cetinja u mnogim oblastima izaći iz latentnosti u najskorije vrijeme.

  Srdacan pozdrav,

 24. Prof dr Zoran Rašović

  11. Oct, 2015

  Prostor od ĆIPURA DO VLADINOG DOMA je jedna od najsvetijih “baština” naših očeva.
  Tu je vjekovima sloboda izvirala, kupala se i krijepila. Tu je naša najbolja knjiga napisana i jedan od najboljih zakonika u svijetu proglašen.
  Vesko Pejović nas ovim projektom podsjeća da se na taj izvor treba stalno vraćati poštujući prvobitni sveti zakon prirode.
  Njegov napor je hvale vrijedan, znatan i častan. Zato budi nadu.
  S toplinom u srcu i ovoga puta podržavam njegovu vještu i umnu radnju.

 25. Marcano

  11. Oct, 2015

  Dajem najvecu ocjenu ovom projektu. Posto zivim u blizini ovog prostora nijesam mogao vjerovati da se postojece katastrofalno stanje moze na ovako lijep nacin sanirati.

 26. Petar Peja Martinović

  14. Oct, 2015

  Projekat je izuzetan u svim elementima i mislim da bi dobro bilo za grad da se što prije realizuje.

 27. Vojo Stanković

  14. Oct, 2015

  Nakon izgradnje podvožmjaka nijesam bio zadovoljan izvedenim stanjem i izgledom prostora od Ćipura do Vladinog doma.
  Veskovo rješenje u potpunosti zadovoljava i estetske i funkcionalne kriterijume a uz to ne narušava arheološki kopleks Ćipur.

 28. Śora Mitrovic

  16. Oct, 2015

  Sa velikom pažnjom i poštovanjem, pratim sve Veskove ideje i projekte! Ovo je vizija koja treba da ukrasi jedan dio zapuštenog Cetinja! Od Ćipura do Vladinog doma prodje veliki dio turista koji posjete Cetinje! Ovaj Veskov projekat je nešto najljepše što može da se pokloni našem gradu! Sve čestitke čovjeku koji voli srcem svoj grad bez interesa!

 29. Zoran B Martinović

  19. Oct, 2015

  Projekat „Od Ćipura do Vladinog doma“ je još jedan u nizu kvalitetnih projekata Veska Pejovića, koji će na najbolji mogući način korigovati loše strane postojećeg rješenja (ima li dobrih?) i dovesti prostor od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja do nivoa prihvatljivog. Svaki segment ovog kompleksnog projekta je suptilno prostudiran, kako sa aspekta funkcionalnosti i izvodljivosti, tako i sa aspekta očuvanja kulturno-istorijske vrijednosti, definicije prostora i estetike. Osim osnovnog rješenja koje se odnosi na tunel, data su i dva nova elementa u prostoru i njihova značenja: prvi, veza Dečanske ulice sa pravcem prema Manastiru i drugi, pješačka staza od izlaza iz Dečanske, pored Arhiva do Trga. Kako prostori sada izgledaju i kako su definisani, slike govore same za sebe.
  Rješenja data ovim projektom treba uvrstiti u obavezu lokalne uprave da se realizuju u što kraćem roku. Pretpostavljam da za ovu vrstu intervencije sredstva mogu da se osim iz državnog budžeta obezbijede i iz stranih izvora.
  Realizacijom ovog projekta Cetinje bi prišlo još jedan korak bliže baštini UNESCO-a.

 30. Nemanja Đurišić

  20. Oct, 2015

  Velika mi je čast što sam i lično učestvovao, i makar malo dao doprinosa ovom projektu. Od samog početka mi je bila jasna Veskova vizija, i energija kojom već 15. godina razrađuje ovu ideju. Ostaje samo da se nadamo da će u skorije vrijeme ovaj prijekat biti sproveden u djelo.
  Srdačno,
  Nemanja

 31. Nenad Vučković

  31. Oct, 2015

  Kao građanin Cetinja sa simpatijama sam posmatrao izložbu sa mogućim rešenjima urbanog dijela grada oko zgrada Dvora kralja Nikole, Biljarde i Arhiva CG.
  Postojeće stanje godinama niko ne pokušava da promijeni a okolina tunela mi liči na napuštenu bistijernu I na tunel za odvod atmosverskih voda u Donjem polju.
  Nova slika koja bi nastala, ako se postupi po idejama prezentiranim na ovoj izlozbi, dala bi novu sliku koja bi oplemenila proctor od Ćipura do Vladinog doma.
  Autora ovog idealnog rješenja Veska Pejovića treba nagraditi i navesti kao konkretan primjer njegove želje da grad bude ljepši.

 32. Vesna Radović

  06. Nov, 2015

  Raduju me nova idejna rješenja za uljepšavanje našeg grada, naše Prijestonice. Ovaj grad zaslužuje da čuvamo ono što smo zatekli, zato što je biser Crnogorske istorije, sa svojom bogatom kulturnom baštinom i ne smije se zapostaviti njegov značaj za svakog građanina Crne Gore. Ono što treba da bude zvijezda vodilja svakom stanovniku naše države je – bez Cetinja nema Crnogorske istorije. Znači, svi projekti koji našem gradu daju još ljepši, uređeniji izgled, imaju svrhu i značaj za cijelu Crnu Goru. Srce i nezavisni Crnogorski duh žive u ovom gradu i treba ga njegovati, oplemenjivati da bi i dalje trajao i zračio posebnom ljepotom. Sviđaju mi se novi predlozi i nadam se da će se brzo realizovati. Vesko, Vama i ljudima koji budno bdiju nad našim gradom, želim puno uspjeha.

Vaš komentar