Dušanka Belada oduševila publiku

Dušanka Belada oduševila publiku

Posted on 07. Dec, 2018 by in Iz kulture

Sinoć je u prepunoj kongresnoj sali hotela “Grand” Dušanka Belada oduševila publiku iz nekoliko crnogorskih gradova. Više od sat vremena posjetioci su uživali u promociji njenog novog albuma “Zamisli“.

Tokom programa prikazana su i njena dva kratka filma “Škanj” i “Zalazak” koje je režirala kao studentkinja multimedijalne režije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

U ime organizatora večeri Matice crnogorske i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje prisutne je pozdravio slikar i karikaturista Luka Lagator koji se posebno zahvalio direktoru hotela “Grand” Vesku Pajeviću na ustupljenoj kongresnoj dvorani a kratki osvrt na Dušankino umjetničko stvaralaštvo zaključio konstatacijom: 

-Cetinje i Crna Gora mogu da se ponose sa jednom ovakvom, isuviše nadarenom osobom, kada je u pitanju umjetnost kojom se ona bavi.

Onda su se ugasila svijetla i na sceni se pojavila mlada, lijepa, elegantna i po svemu jedinstvena Dušanka Belada i bez pratnje orkestra, glasom slavuja, otpjevala strofu pjesme “Pola mene” koju je posvetila rodnom gradu – “KRALJEVSKOM CETINJU”, nakon čega su prisutni mogli na video bimu da vide i spot ove pjesme koji je sama režirala.

Utoliko “je došlo svijetlo” pa je uslijedilo Dušankino emotivno obraćanje publici, prikazivanje njenih filmova, predstavljanje benda, izvođenje uživo pjesama sa albuma, premijerno gledanje spota pjesme “Zamisli”, predstavljanje ekipe koja je učestvovala u snimanju spota …

Za odjavu  programa Dušanka je uz zvuke akustične gitare u posebnom aranžmanu otpjevala pjesmu “Crna GoroBožidara Ivaniševića a publika je dugotrajnim aplauzom nagradila za ovo divno veče.

DUŠANKINA IZJAVA ZA SAJT cetinje-mojgrad.org    

Vidno uzbuđena i zadovoljstvom ozarena Dušanka Belada, vjesnik lijepe budućnosti Crne Gore, govoreći o albumu, daljim planovima i doživljaju večeri za naš sajt je istakla:

-Naslovna numera na albumu – pjesma “Zamisli” za koju sam po tekstu Ljuba Jovovića komponovala muziku, nastala je prošle godine. Ona mi je je draga jer emituje pozitivne poruke … Realizaciju pjesme  pomogao je Aleksandar Petrović, muzički producent iz Novog Sada a spota: majstor fotografije Jugoslav Belada, glumac Zef Bato Dedivanović, muzičar Božo Bulatović i slikar Tiho Vujović.

-Na albumu kojim sam zaokružila moj prvi muzički korak  nalazi se sedam raznovrsnih numera (Zamisli, Pola mene, Mjesec, Ja biram, Uspavanka, Ça va i Laku noć) koje su nastale u proteklih pet godina kao rezultat moje saradnje sa pjesnikinjom Majom Perfiljevom i kompozitorima i tekstopiscima Momčilom Zekovićem, Dejanom Božovićem, Vladimirom Marašem i Ljubom Jovovićem.

Biram one pjesme koje “osjetim” i za koje znam da ih mogu na pravi način prenijeti publici.

-Trenutno sam u procesu pripreme pozorišne predstave mjuzikla “Kosa”, to jeste obnove mjuzikla koji sam radila na akademiji kao student treće godine, a sada ću imati priliku da u Narodnom pozorištu u Tuzli prikažem jedan sasvim novi projekat na profesionalnom nivou tako da to je nešto čemu se izuzetno radujem.

-Što se tiče filma planiram da radim na scenarijima koji su započeti.

-Ideju za ovo veče još prije godinu dana dao je gospodin Vesko Pejović koji je odigrao veliku ulogu i u njenoj realizaciji zajedno sa Maticom crnogorskom i Turističkom organizacijom Prijestonice Cetinje na čelu sa vrsnim turističkim poslenikom Oskarom Huterom pa sam im svima mnogo zahvalna.

Činjenice da su iza ovog projekta stali Matica crnogorska Ogranak Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje i da me je tokom programa čestim aplauzima bodrilo preko trista posjetilaca, na mene su djelovale kao da me zagrlio rodni grad što me je nadahnulo i u meni izazvalo posebne emocije. 

    IZ BIOGRAFIJE DUŠANKE BELADE

Rođena je na Cetinju 22. aprila 1996. godine, gdje je završila osnovnu školu „Lovćenski partizanski odred“, Gimnaziju i nižu muzičku školu „Savo Popović“, odsjek – gitara.

U junu 2018. diplomirala je režiju na „Akademiji umetnosti“ u Novom Sadu, u klasi profesora Aleksandra Davića, a trenutno je student magistarskih studija na istoj akademiji.

Od srednjoškolskih dana aktivnije se bavi muzikom a 2011. i 2012. godine učestvuje u muzičkom takmičenju „Let ka zvijezdama“ Radio televizije Crne Gore, u kom osvaja drugo mjesto.

Od 2013. do 2017. godine tokom ljetnjih sezona bila je angažovana kao muzički izvođač u hotelu „Queen of Montenegro“ u Bečićima, a uporedo komponuje, snima i objavljuje pjesme: „Mjesec“ (2013), „Ja biram“ (2015), „Pola mene“ (2017),  za koje samostalno režira spotove.

Pored kratkih filmova i muzičkih spotova, gaji veliku ljubav prema pozorištu. Autor je cjelovečernje predstave po motivima mjuzikla „Kosa“ koja je premijerno prikazana na Akademiji u Novom Sadu, u junu 2017. godine.

Učestvovala je na brojnim kulturno umjetničkim manifestacijama i književnim večerima u Crnoj Gori i inostranstvu.                                                                                                                         

DUŠANKA BELADA – PJESME – SPOTOVI – FILMOVI

“Zamisli”

https://www.youtube.com/watch?v=vkWMbrxBWH8

“Pola mene”

https://www.youtube.com/watch?v=tFJvYUXAE0k

 “Škanj”

Fotografije: Jugoslav Belada, TO CT i Vesko Pejović

VESKO PEJOVIĆ

Jedan komentar

 1. Banja Kaluđerović

  08. Dec, 2018

  Dule IKONA grada!

  Dušanka pravo Cetinjsko dijete!

  Vesko ka VAZDA1

  B R A V O !

Vaš komentar