150 godina Biblioteke i čitaonice “Njegoš”

150 godina Biblioteke i čitaonice “Njegoš”

Posted on 23. Nov, 2018 by in Iz kulture

Sinoć je u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” obilježeno 150 godina postojanja Biblioteke i čitaonice “Njegoš”. Svečanost je otvorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, prigodnu besjedu održao je istoričar Luka Milunović, o istorijatu biblioteke i ličnostima koji su svojim radom ostavili dubok trag prikazan je dokumentarni film a u muzičkom dijelu programa nastupili su Aleksandra Vojvodić, Petar Dobričanin i Žana Lekić.

Povodom jubileja pripremiljeno je i drugo izdanje knjige dr Dušana J. Martinovića, pod nazivom „Cetinjska čitaonica – Gradska biblioteka Njegoš (1868 – 1998)“.

Veliki jubilej čestitao je i Predsjednik Vlade Duško Marković:

Narodna biblioteka ‘Njegoš’ na Cetinju već vijek i po jedna je od značajnih institucija crnogorske kulture. Osnovana vizijom crnogorskog suverena i najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore, Biblioteka je svojim uticajem podsticala zapažene ideje na temelju kojih su osnivana društva, muzeji, čitaonice“– stoji u čestitki predsjednika Vlade upućenoj direktorici Biblioteke Ireni Nenadović.

Premijer navodi da je sâm Njegoš, još 1832. začeo biblioteku u onom formatu koji je potreban svakoj civilizovanoj zemlji, svjestan da vrijeme koje dolazi mora sa sobom odnijeti samoće i izolacije, a isturiti u prvi plan kolektivnu i državnu potrebu za prosvijećenim i evropskim življenjem.

Njegoš pripada svima koji ga razumiju. A upravo noseći njegovo ime, ova Biblioteka je snagom institucionalnog autoriteta ostala središte kulturnog uticaja koji već vijek i po zaslužuje poštovanje svih generacija“.

Narodna bibloteka i čitaonica Njegoš” jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Crnoj Gori. Osnovana je 4. februara 1868. godine, a njeni utemeljivači bili su crnogorski suveren Nikola I Petrović–Njegoš, mitropolit Ilarion Roganović i devetnaest najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore među kojima su bili vojvode i senatori Božo Petrović, Petar Vukotić, Ivo Radonjić, Đuro Matanović… 

Biblioteka i čitaonica „Njegoš“ nikada od osnivanja do danas nije imala u svom vlasništu prostor u kom radi. Smještena je bila na 14 adresa. U kući Maša Vrbice, kući Jabučanina, predratnom hotelu “Belveder”, Zetskom domu, Vladinom domu, Domu Crvenog krsta a dans je u prizemlju zgrade  nekadašnjeg Zadružnog doma u Njegoševoj ulici, u neuslovnih i nedovoljnih 250 kvadrata.

Biblioteka danas posjeduje 120.000 publikacija, više od 58.000 brojeva novina povezanih i 6.609 časopisa, godišnje na čitanje izdaju oko 15.500 knjiga a vrši i matičnu službu nad šest školskih biblioteka i dvije seoske čitaonice u kojima se čuva oko 50.000 knjiga.

Nadamo se da će u skoro vrijeme, trajno i na adekvatan način biti riješen smještajni prostor  JU Biblioteka i čitaonica “Njegoš” što bi doprinijelo njenoj  boljoj i savremenijoj organizaciji, kako bi dobra knjiga još jače uticala na formiranje pogleda na svijet njenih čitalaca.

VESKO PEJOVIĆ

PS:

Evo i video zapisa RTV Cetinje i novinara I. Rudovića sa sinoćnje svečanosti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom:

Vaš komentar