Biblijske žene Dimitrija Popovića

Biblijske žene Dimitrija Popovića

Posted on 08. Oct, 2018 by in Iz kulture

Nakon što je nedavno u rodnom Cetinju priredio veliku izložbu ‘Eros, krv i svetost’, posvećenu trima biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, Dimitrije Popović u Zagrebu je predstavio istoimenu monografiju.

Knjiga Dimitrija Popovića “Eros, krv i svetost”, predstavljena u ponedjeljak (01.10.2018) veče u Muzeju Mimari pred brojnom publikom.

Studija o tri biblijske žene – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni,  popraćena je instalacijom koju je Dimitrije pripremio baš za ovaj kulturni događaj. 

O knjizi čiji je izdavač Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice govorili su trojica akademika – Tonko Maroević, Pavle Goranović i autor Dimitrije Popović.

Zadovoljstvo zbog ovoga kulturnog događaja izrazili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković. Zagrebački gradonačelnik je između ostalog istakao da je ova knjiga sinteza opusa jedinstvenog umjetnika koji svojim radom oplemenjuje hrvatsku i crnogorsku kulturu.

Crnogorski akademik Pavle Goranović je u svojoj besjedi rekao da je riječ o važnoj knjizi koja približava crnogorski i hrvatski narod, ali i forme umjetničkog izražavanja i dodao:

Dimitrije Popović se bavio likovima triju biblijskih žena i u svojim likovnim ciklusima te je u monografiju, koja je studija o spomenute tri biblijske žene u likovnoj umjetnosti od renesanse do danas, uvrstio i nekoliko karakterističnih kompozicija iz tih ciklusa. Uz to Popović donosi i viđenje likovnih kompozicija onih umjetnika čiji radovi ulaze u zbirku umjetničkih djela njegova “imaginarnog muzeja”.

Akademik Tonko Maroević, je zaključio da je Popovićeva knjiga izazovno i provokativno remek-djelo koje govori o intelektualno motiviranom nasilju s mogućnošću sublimacije.  

-Autor je tako napisao kako svaka od ove tri biblijske žene ima specifičan karakter, ali zajedničko im je to da su lijepe, samosvjesne ili, kako bismo to rekli današnim rječnikom, one su fatalne žene. Njihove posebnosti su pak da je Judita hebrejska heroina svjesna svoje ljepote kao moćnog oružja kojim zavodi asirskoga vojskovođu Holoferna, neprijatelja njezina naroda, i nakon intimnog odnosa pod vojskovođinim šatorom, odsijeca mu glavu njegovim vlastitim mačem.

Saloma pak nije egzekutor već lijepa i zanosna plesačica koja kao nagradu za svoj očaravajući ples traži od očuha, kralja Heroda, odsiječenu glavu Ivana Krstitelja.

Marija Magdalena je, kako je posvjedočio i autor, posebno zanimljiv lik – hrabra žena koja je na uskrsno jutro prva vidjela prazan grob u koji je bilo položeno tijelo Isusa Hrista.

Predstavljanje je popraćeno i čitanjem kraćih autorovih tekstova o Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni koje su bile i pojedinačni motivi istoimenih slikarskih ciklusa Dimitrija Popovića.

Dimitrije o instalaciji

Autor je za saradnju na instalaciji zahvalio manekenki Ivani Majstorović koja je nepomično ležala na stolu s bijelom podlogom okrenutom prema publici i u crnoj haljini sa svjetlećim detaljima, a na trbuhu je u rukama držala lobanju obojenu zlatnom bojom koja je simbol vječnoga i neprolaznoga a stavio je na trbuh zato što je to mjesto začetka i završetka života, odnosno simbolizira mistični krug života i smrti.

Smrti zapravo nema jer je ona prijelaz u drugi život, a da nema smrti – ne bi bilo ni uskrsnuća.

VESKO PEJOVIĆ

EVO I VIDEO ZAPISA HRVATSKE TELEVIZIJE – Autor: V.M./Z.T.K/HRT -03. 10. 2018.

https://magazin.hrt.hr/464783/biblijske-zene-dimitrija-popovica

Vaš komentar