Gradske aktuelnosti …

Gradske aktuelnosti …

Posted on 01. Sep, 2018 by in Gradske aktuelnosti

-Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je danas novi put Cetinje – Njeguši i posjetio tradicionalnu manifestaciju “Njeguška trpeza”.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenio da je logično da se na put Cetinje – Njeguši nadoveže i rekonstrukcija atraktivnog starog puta Njeguši – Trojica niz Kotorske strane, uz očuvanje njegove istorijske i ambijentalne prepoznatljivosti.

To će Njeguše i Cetinje povezati sa Bokom Kotorskom i Crnogorskim primorjem, i obezbijediti punu valorizaciju kulturnog, turističkog i poljoprivrednog potencijala ovog kraja – rekao je premijer na sastanku sa rukovodstvom Prijestonice i turističkim i poljoprivrednim poslenicima sa Njeguša.

Govoreći o budućem razvoju Prijestonice i cetinjskog kraja Marković je, kako je saopšteno, zatražio od lokalnog rukovodstva konkretne projekte naglasivši da novca ima dovoljno.On je, između ostalog, inicirao adaptaciju stare njeguške škole, i najavio finansijsku pomoć Vlade tom projektu, o kojem treba da se stara Prijestonica.

Stara njeguška škola je prepoznatljiv amblem Njeguša, i ona zaslužuje našu zajedničku brigu – ocijenio je Marković.

Tokom posjete, kako je saopšteno, bilo je riječi i o brojnim razvojnim projektima koji se realizuju širom Crne Gore.

Već i na Cetinju i svuda u Crnoj Gori svjedočimo novim i kapitalnim infrastrukturnim projektima koji crnogorsku ekonomiju razvijaju po visokoj stopi rasta, a našu zemlju čine investiciono poželjnom destinacijom – rekao je Marković.

Marković je posjetio i tradicionalnu manifestaciju “Njeguška trpeza”.

Ivana Jabučanin / RTV Cetinje

Belvederska ulica u završnoj fazi…

Stavljanjem prvog sloja asfalta počeli su završni radovi u Belvederskoj ulici. Iz Direkcije za investicije Prijestonice Cetinje najavljuju da će u naredna dva dana ta gradska saobraćajnica biti puštena u funkciju.

Ulica je rekonstruisana u dužini od 900 metara, a vrijednost investicije iznosila je 850.000 eura.

Belvederska ulica je projekat od posebne važnosti za grad. Ona predstavlja još jednu direktnu vezu sa magistralnim putem Cetinje – Budva, odnosno Cetinje – Podgorica, pa je iz tog razloga izvedena širina saobraćajnice od 6.5 metara i urađena su proširenja u krivinama za nesmetano mimoilaženje autobusa. Stanovnici naselja Donje Polje i Gruda, dobili su ulicu sa trotoarima pa će tako i pješacima kao i drugim učesnicima u saobraćaju biti olakšano kretanje. Urađeni su i saobraćajni priključci za prilaz okolnim objektima – objasnila je direktorica Direkcije za investicije Tanja Stanković.

Nosioci investicije su Direkcija za saobraćaj i Prijestonica Cetinje, kazala je direktorica Direkcije za investicije Prijestonice Cetinje, Tanja Stanković, navodeći da je radove izvodila podgorička firma Bemax.

Rekonstrukcija ove gradske saobraćajnice, realizovala se kroz nekoliko faza, kako zbog prirode posla i izgradnje infrastrukturne instalacije, tako i zbog potrebe rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Obuhvatala je izmjenu cjelokupne vodovodne, kanalizacione i atmosferske mreže. Preko Borovičkog kanala izgrađen je most, a postavljena je i nova javna rasvjeta koja će ubrzo biti stavljena u funkciju – kazala Stanković.

Nataša Kašćelan / RTV Cetinje

-Dnevni boravak za stare biće otvoren u prvoj polovini septembra

Dnevni boravak za stare biće uskoro otvoren na Cetinju, u ulici Vladike Petra, saopštio nam je direktor Centra za socijalni rad Prijestonice Cetinje Dejan Milošević.

Prioritet će, kako je istakao Milošević, imati osobe koje žive same.

Otvaranje je planirano za prvu polovinu septembra. Prvenstvena namjena ove usluge jeste briga o starima i omogućiti im da osjete blagodeti treće dobi kroz animiranje, ispunjavanje slobodnog vremena kvalitetnim sadržajima i uključivanje u društveni život, a sve to uz stručan kadar i osmišljen program – naveo je Milošević.

U okviru rada Dnevnog boravka, svakog radnog dana od sedam do 15 časova, biće organizovana druženja u cilju, kako je kazao Milošević, prevladavanja usamljenosti i socijalne izolovanosti.

Organizovaćemo sportska i kulturna dešavanja: pjesničke i guslarske večeri, posjetu pozorištu i drugim institucijama, a organizovaćemo izlete i obilazak kulturno – istorijskih spomenika, zatim društvene igre u okviru boravka (šah, domine, karte, ručni radovi), korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe; jedan besplatan obrok i dnevno posluženje (kafa, čaj, sok). Pružaćemo i psihosocijalnu podršku i određene medicinske usluge(mjerenje pritiska, šećera u krvi) kao i savjetodavno-edukativne radionice – kazao je Milošević.

On je dodao da usluge Dnevnog boravka za stare mogu koristiti osobe starije od 65 godina koje su pokretne, u skladu sa pravilnikom o radu servisa, te da će prioritet imati samohrane osobe i osobe koje žive same.

Prijestonica Cetinje je, kako je kazao, kao partner u projektu ustupila na korišćenje prostorije u kojima će se realizovati aktivnosti ovog servisa.

Marija Todorović / RTV Cetinje

Vaš komentar