Eros, krv i svetost – Dimitrije i Anastazija

Eros, krv i svetost – Dimitrije i Anastazija

Posted on 12. Sep, 2018 by in Iz kulture, Najava kulturnih dešavanja

ODRŽANA PRES-KONFERENCIJA

Na pres konferenciji koju su danas (14.09.2018) organizovali u Podgorici Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje o projektu su govorili autori i organizatori.

Dimitrije Popović:

-Naziv projekta proizilazi iz moje identično naslovljene knjige, koja je posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni. One su tako zanimljivi likovi i sa likovne i sa literarne strane, koje sa svojim intrigantnim sudbinama čine da sam se, baveći njima, formirao sintagmu Eros, krv i svetost, jer se sva tri elementa odnose na svaku od tih žena.

Judita ljepotom zavodi asirskog vojskovođu Holoferna i neprijatelja svog naroda i mačem mu odjseca glavu, Saloma, za svoj senzualni i izazovni ples kao nagradu traži od kralja Heroda odrubljenu glavu Jovana Krstitelja, a Marija Magdalena nakon razbludnog života se preobraća u Hristovu sljedbenicu.

Anastazija Miranović: Ovaj projekat je nadgradnja mojeg dizajnerskog rada. Ove godine obilježavam desetogodišnjicu bavljenja modnim dizajnom. Uvijek sam modi prilazila na drugačiji način, baštineći u svom izrazu kulturnu baštinu, tradiciju i istoriju Crne Gore, a isto tako i savremenu umjetnost.

Bilo je veoma zahtjevno u modnom izražaju i materijalu predstaviti tri žene, a da to ne bude previše provokativno, već da zadrži finu erotičnost i suptilnost, a sa druge strane i zavodljivost.

Zbog toga sam odabrala viskozni lamirani konac, kao materijal u kome je realizovana kolekcija, u staroj zlato boji, klasično zlatnoj, crno-srebrnoj i bež boji. Tekstura materijala koji sam odabrala klizi niz žensko tijelo, daje senzualnost, a modelovanje određenu erotičnost i eleganciju. Na reviji će biti izloženo 20 modela.

Ovaj projekat je za mene bio veliki izazov i nadam se da sam odgovorila temi i zahtjevnom zadatku.

Projektom smo željeli da privučemo ne samo publiku koja će rado doći da vidi Dimitrijeve radove, nego i publiku koja prati modu. Ovom prilikom će se te dvije različite publike povezati, a jako je važan segment gostovanje Gudačkog orkestra mladih, sa Igorom Pejovićem na čelu, koji će učestvovati u događaju od početka do kraja, neposrednim živim izvođenjem klasične muzike.

Izložbeni dio biće unutar Biljarde a modni u njenom dvorištu.

Direktor TO Cetinje, Oskar Huter:

-Tradicionalna ljetnja manifestacija „Ljeto u Prijestonici“ najmasovnija je kulturna manifestacija na teritoriji Prijestonice. Tokom juna, jula, avgusta i septembra posjeti je preko 30 hiljada posjetilaca. Na sve događaje tradicionalno ulaz je besplatan.

Kustostkinja izložbe, Isidora Kovačević:

-Priča koja traje nekoliko godina, konačno je našla mjesto i vrijeme za svoju realizaciju. Pozivam vas 17. septembra da prisustvujete otvaranju i da se uvjerite u sve što ste čuli.

NAJAVA DOGAĐAJA:

Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u cilju inovativnog pristupa umjetnosti i privlačenju različitih publika i gostiju, u ponedjeljak 17. septembra u 19 h u Biljardi, realizuju multimedijalni, multidisciplinarni umjetničko-modni projekat Eros, krv i svetost, koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografiju, video projekcije.  

Istoimena izložba slika ciklusa Dimitrija Popovića i njegova identično naslovljena knjiga filozofko-estetskog prosedea, posvećena biblijskim ženama – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni sa namjenski rađenom kolekcijom inspirisanom tim djelima, istoričarke umjetnosti i modne kreatorke dr Anastazije Miranović, kontekstuirani su novim čitanjima umjetnosti i mode u svojevrsnom umjetničko-modnom projektu.

Eros, krv i svetost su bitno označili sudbine tri fatalne biblijske žene. Judita ljepotom zavodi asirskog vojskovođu Holoferna i neprijatelju svog naroda zanosna Jevrejka mačem odsjeca glavu. Saloma za svoj senzualni i izazovni ples kao nagradu traži od kralja Heroda odrubljenu glavu Jovana Krstitelja. Samosvjesna i zavodljiva Marija Magdalena nakon razbludnog života preobraća se u Hristovu sljedbenicu. Od grešnice postaje svetica.

U kompozicijama Dimitrija Popovića biblijske žene su izražene kroz modernu likovnu artikulaciju njihovih karakterističnih ikonografskih simbola.U modnim kreacijama Anastazije Miranović te se karakteristike sublimiraju u ekskluzivni melegantnim formama odjevnih predmeta suptilno prožetih simbolikom motiva.

Izložene slike i modna revija u ambijentu Njegoševe Biljarde ostvaruju prožimanje imaginarno-realnog svijeta – svijeta slike i stvarnog događaja – modnog performansa, obogaćenog odabranim kompozicijima Vivaldija i Baha u živom izvođenju Igora Pejovića i crnogorskog gudačkog orkestra.

Događaj će otovoriti ministar kulture, Aleksandar Bogdanović. Dimitirijevu poeziju posvećenu biblijskim ženama kazivaće glumac Slobodan Marunović.        

Ovim se multimedijalnim događajem kroz likovno-modno-muzički hepening eksplicitno i latentno izražavaju senzualno i mistično, provokativno i zavodljivo, čime se ostvaruje transgresija mitskog u savremeno, postmoderno poimanje slike, odnosno, mode kao estetskog fenomena.

Iza ovog inovativnog projekta Narodnog muzeja Crne Gore stoje kustostkinje izložbe Isidora Kovačević i Tatjana Jović, produkciju događaja potpisuje DPC iz Podgorice, fotografiju Radoje Jovanović i Saša Kovačević, koreografiju i manekenke Sonja Štilet i modna agencija “Da qui”, odabir muzike autrosko-kustoski tim.

Partner u projektu je TO Cetinje, sponzori Osmanagic CO i Volvo i kozmetika Farmasi.

Izložba će biti u postavci u Biljardi do kraja marta 2019.

Vesko Pejović

Vaš komentar