Delegacija Prijestonice Cetinje u posjeti Sloveniji i Hrvatskoj

Delegacija Prijestonice Cetinje u posjeti Sloveniji i Hrvatskoj

Posted on 05. Sep, 2018 by in Gradske aktuelnosti

Delegacija Prijestonice Cetinje, predvođena gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom, u trodnevnoj je posjeti Sloveniji i Hrvatskoj, gdje sa vodećim provajderima i korisnicima digitalnih usluga, kao i proizođačima električnih vozila, razgovara o iskustvima i mogućnostima njihove potencijalne primjene na Cetinju.

Tokom današnjeg susreta u Ljubljani sa predstavnicima slovenačkih i hrvatskih firmi, gradonačelnik Kašćelan se upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, a posebna pažnja je posvećena i električnim vozilima, kojima bi mogla biti upotpunjena turistička ponuda Prijestonice, ali i olakšan posao pojedinim gradskim službama.

Digitalizacija gradskih servisa budućnost lokalnih uprava

Razvoj koncepta pametnih gradova i usluga zasnovanih na savremenim digitalnim i IT tehnologijama budućnost su lokalnih uprava koja bi trebalo da im omogući stabilnost finansija, veću naplatu prihoda i povrat investicija, a time i bolje uslove za život građana, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u Ljubljani.

Gradonačelnik Kašćelan danas se upoznao sa rješenjima koje nudi ljubljanski pametni grad kroz opcije beskontaktne kartice i plaćanja usluga mobilnim telefonom, koji lokalnoj upravi obezbjeđuju redovno punjenje budžeta, koje se može pratiti na dnevnoj bazi.

Ova rješenja omogućavaju bezgotovinska plaćanja različitih vrsta usluga, od javnog prevoza, upotrebe bicikala, usluga gradske biblioteke, parkinga, do studentske menze ili kupovine karti za ulazak u muzeje ili galerije. U Sloveniji je trenutno oko 898 hiljada aktivnih bezgotovinskih kartica, odnosno oko 70 hiljada aktivnih korisnika aplikacije za plaćanja telefonom.

Gradonačelnik Kašćelan susreo se i sa ambasadorom Crne Gore u Sloveniji, prof. dr Vujicom Lazovićem, koji je pozdravio opredjeljenje gradske uprave da Cetinje razvija kao moderan grad i obećao pomoć u skadu sa svojim ovlašćenjima i stručnim kompetencijama.

Tamara Klikovac, PR Prijestonice

Vaš komentar