Predlozi za plan razvoja Cetinja u 2019. godini

Predlozi za plan razvoja Cetinja u 2019. godini

Posted on 21. Aug, 2018 by in Budućnost Cetinja, Pravci razvoja

NVO “Cetinje moj grad” je na dopis (broj 01-002/18-911, od 08. avgusta 2018.) dobijen od gradonačelnika Cetinja mr Aleksandra Kašćelana, dipl. ing. maš, u kojem se između ostalog  navodi da je obaveza gradonačelnika da prijedlog godišnjeg Programa razvoja Prijestonice za 2019. godinu, nakon sprovedene javne rasprave, formuliše i dostavi Senatu najkasnije do 01. oktobra tekuće godine, pa nas poziva da do 20. avgusta dostavimo prijedloge koji bi se mogli u njemu naći a koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata kulture, sporta, obrazovanja, zdravlja i socijalnog staranja, izgradnju lokalne infrastrukture, očuvanje životne sredine i unapređenje turističke ponude, odgovorila na sljedeći način:

                                                                            PRIJESTONICA CETINJE

                                                      N/r Gradonačelnika mr Aleksandra Kašćelana

Predlozi za Program razvoja Prijestonice Cetinje 2019. god. – NVO Cetinje moj grad – Vesko Pejović

 1. OBEZBIJEDITI BOLJE ELEKTRO NAPAJANJE OPŠTINE CETINJE

Svjedoci smo da zbog nevremena,  posebno kad počnu grmljavine, velike kiše sa jakim vjetrom ili padne veliki snijeg često dolazi do prekida  u napajanju Cetinja i cijele cetinjske opštine električnom energijom. Pored toga na gradskom i seoskom području jedan dio trafostanica je dotrajao tj  prispio za rekonstrukciju što takođe uzrokuje povremene prekide i kad nema nevremena a na dosta lokacija treba napraviti nove trafostanice.

Na ovu temu objavio sam prilog na mojem sajtu još 28. jula 2009. godine u kojemu je ove probleme i njihovo prevazilaženje elaborirao Boro Pravilović, dipl.el.ing dugogodišnji direktor ELEKTRO-DISTRIBUCIJE Cetinje.

Pogledajte link: OBEZBIJEDITI BOLJE ELEKTRO NAPAJANJE OPŠTINE CETINJE

 http://www.cetinje-mojgrad.org/?p=7

Znamo i da zbog prekida u napajanju električnom energijom postrojenja za snabdijevanje Cetinja vodom iz Podgora često ostajemo bez vode po nekoliko sati ili čak po dan ili dva.

Znači, trebalo bi obezbijediti alternativno rješenje kojim bi se ovaj problem eliminisao. Da je to moguće i da za to nijesu potrebna velika sredstva u odnosu na efekat dobio sam potvrdu od nekoliko mjerodavnih tj za ova pitanja kvalifikovanih konsultanata među kojima je bio i Boro Pravilović.

Ovo je i jedan od prvih preduslova za bolji razvoj Cetinja pa Vas molim da u program razvoja Cetinja za 2019. godinu uvrstite barem izradu kompletne tehničke i druge dokumentacije na ovu temu.

2.Pripremiti dokumentaciju za rekonstrukciju BULEVARA i ulice (Vučedolske) koja ide od Montenegrobonusa do Štamparije Obod.

Projekat rekonstrukcije Bulevara trebalo bi da eleiminiše sve postojeće nedostatke posebno u dijelu različitog nivoa trotoara, definisanja priključnih šahtova za sve vrste instalacija, odvoda voda, definisanja parking mjesta, obezbjeđenja boljeg pješačkog saobraćaja, boljeg osvjetljenja, boljeg ozelenjavanja i sađenja nedostajućih sadnica posebno u dijelu od Jabučke ulice do kraja Bulevara, produženja Bulevara predviđenog DUP-om i njegovog povezivanja sa ulicom koja vodi do Bajica.

Pošto je rekonstrukcija Belvederske ulice praktično završena čime je Cetinje dobilo veoma značajan NOVI ULAZ a kako se planira se i rekonstrukcija saobraćajnice od MARKETA „VOLI“ do BAJICA nameće se potreba kompletne rekonstrukcije BULEVARA i VUČEDOLSKE ULICE OD MONTENEGROBONUSA DO ŠTAMPARIJE (slično radovima u BAJOVOJ ulici) kako bi se glavne saobraćajne arterije do Cetinja i kroz Cetinje dovele na potreban nivo.

3.OTKUPITI OBJEKAT NA DVORSKOM TRGU ZA POTREBE ETNOGRAFSKOG MUZEJA

Sanacijom podvožnjaka i planiranim uređenjem poteza Ćipur-Vladin dom-Biljarda kao i aktivnostima koje se preduzimaju za unapređenje ŽIVOTA DVORSKOG TRGA nameće se potreba stavljanja u funkciju „mrtvih“ objekata na Dvorskom trgu, u prvom redu KUĆE DO ETNOGRAFSKOG MUZEJA I OBJEKTA BIVŠEG BELGIJSKOG POSLANSTVA a potom i izgradnje objekta na lokaciji gdje se nalazila KUĆA VOJVODE ILIJE PLAMENCA.

Etnografski muzej je sada smješten u objektu bivšeg SRPSKOG POSLANSTVA. To je odlična lokacija ali izuzetno mali prostor za potrebe ove ustanove zbog čega veliki broj (4.500) izuzetno vrijednih i atraktivnih eksponata koji svjedoče o životu i kulturi crnogorskog naroda decenijama leži u depou Vladinog doma. Kako je objekat BIVŠEG BELGIJSKOG POSLANSTVA otkupljen od strane Ministarstva kulture (tj VLADE CG) i kako po mojim saznanjima postoji raspoloženje da se on u slučaju otkupa objekta koji se nalazi između ETNOGRAFSKOG MUZEJA I BELGIJSKOG POSLANSTAVA pokloni NARODNOM MUZEJU U CILJU TRAJNOG RJEŠAVANJA POTREBA ETNOGRAFSKOG MUZEJA kako bi se ova tri objekta a i njihova dvorišta povezala, smatram da bi trebalo prvo obaviti konsultacije sa ministrom kulture a potom pregovarati sa vlasnikom navedene kuće.

Ja sam na zahtjev bivšeg direktora NM CG Pavla Pejovića, pronašao vlasnika i sa njim razgovarao na ovu temu. Moje mišljenje je da bi on ipak prodao ovaj objekat za otprilike 200.000 eura što po mojoj procjeni a s obzirom na konačni efekat nije prevelika cifra.

U slučaju povoljnog ishoda mislim da bi rekonstrukcija ova tri objekta i dogradnja izložbenog prostora u njihovim dvorištima (ŠTO JE PREDVIĐENO DUP-om) mogli da se realizuju preko kapitalnog budžeta.

Na ovaj način Etnografski muzej bi mogao svojom novom postavkom eksponata mnogo da doprinese valorizaciji prošlosti i bogatijoj turističkoj ponudi čime bi se otvorilo i nekoliko novih radnih mjesta.

Dobro bi bilo obaviti razgovore sa vlasnikom placa na kojemu se nalazila KUĆA VOJVODE ILIJE PLAMENCA jer bi njenom obnovom DVORSKI TRG dobio novo ruho … To je idealna lokacija za Turističku organizaciju Prijestonice Cetinje.

4.Cetinju je potrebna GRADSKA KUĆA u kojoj bi bio smješten CENTAR ZA KULTURU sa višenamjenskom bioskopsko-pozorišnom salom, salom za KUD „Njegoš“, kao i svim ostalim sadržajima potrebnim mladima …  Idealna lokacija je UNIVERZITETSKI KOMPLEKS – STARI OBOD, jer će tu postojati  kotlarnica, podzemna garaža, sadržaji za muzičke  programe u okviru nove Muzičke akademije itd, tu su studenti, itd, što bi bio pravi ambijent za sadržajan boravak mladih.

Ako se tome doda činjenica da bi ovaj kompleks bio povezan sa centrom Cetinja (predviđenom)  saobraćajnicom od Vladinog doma do Bogdanovog kraja (koja bi prolazila kroz ovaj kompleks i koja bi po meni trebala da bude pješačka zona) onda mislim da bi ovo bio pun pogodak u dijelu izgradnje objekata kulture.

 1. Izgradnja i rekonstrukcija sportskih objekata trebalo bi da obuhvati sledeće:

-Idejno rješenje izgradnje novog stadiona u Humcima (koji je podrazumijevao seljenje postojećeg) na prostoru gdje se nekada nalazio Carinski magacin EI „Obod“, čiji su autori mr Đorđe Belada, prostorni planer i arch Petar Martinović, trebalo bi djelimično korigovati na sledeći način:

-Pored travnate površine stadiona koja bi  se koristila za treninge i prijateljske utakmice brojnih selekcija – jer se na glavnom – novom stadionu – to ne može obezbijediti nalazila bi se atletska staza i samo nephodni sadržaji za presvlačenje, osvježenje, smještaj rekvizita i dva tri reda montažnih tribina za oko 100 – 300 gledalaca, čime bi ovaj objekat koji je neophodan za normalno funkcionisanje sporta na Cetinju – bio funkcionalno i finansijski potpuno prihvatljiv.

Pomoćni stadion u Humcima bio bi povezan modernom saobraćajnicom sa Bulevarom i Bajičkom ulicom – što je u idejnom projektu predviđeno.

-Cetinju nedostaje SPORTSKA DVORANA koja bi, u prvom redu ispunjavala potrebne uslove za održavanje takmičenja u rukometu, košarci, odbojci, i malom fudbalu.

Najbolja lokacija za nju je dio postojećeg pomoćnog stadiona između Obilićeve i Mojkovačke ulice jer se može planirati adekvatan prilaz sa parkingom.

Postojeći otvoreni teren tj poligon treba zadržati iz više razloga s tim što se može bolje urediti …

IMENA ULICA, SPOMENICI, SPOMEN OBILJEŽJA

Cetinje kao Prijestonica Crne Gore treba da napravi analizu postojećeg stanja na temu imena ulica, spomenici, spomen obilježja i da ovu oblast definiše na pravi način jer su se za to stekli potrebni uslovi vraćanjem državnosti Crnoj Gori.

Ja sam 4 godine radio STUDIJU na ovu temu pa Vam mogu biti od velike pomoći da se ovo na najbolji način definiše…

NAPOMENE:

-S obzirom da je planom razvoja Cetinja za 2018. godinu  bila predviđena realizacija prvih faza za 24 projekta iz raznih oblasti, a kako u dopisu koji smo dobili nije navedeno što će biti sa njima, ovom prilikom se nećemo osvrćati na te teme jer računam da su one i dalje aktuelne.

Završena javna rasprava o Nacrtu programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu

-Molim Vas da  prilikom svođenja inicijalnih predloga i formiranja konačne liste prioriteta razvoja Cetinja za 2019. godinu održite širi sastanak na kojemu bi dobro došlo i moje prisustvo jer se ja već  preko tri decenije bavim ovom problematikom.

Srdačan pozdrav,

Vesko Pejović,  izvršni direktor NVO Cetinje moj grad

Cetinje, 18.08.2018.

POŠTOVANI ČITAOCI, DRAGI CETINJANI,

Pored nekoliko mojih projekata na ovu temu sa kojima ste upoznati preko ovog sajta (Sanacija podvožnjaka i uređenje prostora od Ćipura do Vladinog doma, Parking za potrebe Gradske tržnice i Sportskog centra sa otvaranjem ulice 13 novembar (Dečanske) za jednosnjerni saobraćaj, itd) evo i dijela predloga koje sam dostavio Odboru koji je pravio  PLAN RAZVOJA CETINJA u 2018. godini a koje nijesam do sada objavljivao. Želja mi je da ih vi vidite i ocijenite a dobro bi bilo da se i neki od njih nađe u Programu razvoja Cetinja za 2019. godinu.

ZA LJEPŠE CETINJE:

-Bijenale savremene umjetnosti treba obnoviti jer je to projekat koji na nesumnjivo najzanimljiviji način može predstaviti Cetinje širokoj publici koja ga još ne poznaje…

-Na nekoliko “udarnih” mjesta kroz grad treba postaviti plan grada … Naprimjer: Na listri kuće Popovića blizu francuskog poslanstava …itd

-Treba preko kapitalnih investicija  napraviti fiskulturnu salu za OŠ LPO, renovirati zgradu bivšeg Francuskog poslanstva, napraviti novi objekat za proširenje kapaciteta Bolnice Danilo I – na mjestu stare Dječije bolnice, po već urađenom i prihvaćenom projektu …

-Stare kuće u Njegoševoj ulici, u prvom redu kuću Vujovića, kuću Đukanovića i kuću Vrbica treba otkupiti, urediti i staviti u funkciju institucija koje treba da se presele na Cetinje a princu Nikoli treba napraviti kuću na mjestu gdje je nekada bila kuća vojvode Boža Petrovića, duž ograde Etnografskog muzeja,  prema njegovom projektu. U toj kući, pored ostalog trebala bi da bude Fondacija Njegoš kao i dio muzejskih eksponata iz perioda boravka kraljevske porodice u izbjeglištvu … Ovo bi bilo veoma značajno iz više razloga a ne bi remetilo postojeću arhitekturu Dvorskog trga, naprotiv …

-Treba otkupiti kuću Muja Milanovića na Dvorskom trgu i staviti je u funkciju Etnografskog muzeja zajedno sa objektom bivšeg Belgijskog poslanstva a u dvorišta sva tri objekta dograditi potrebne sadržaje kako bi Etnografski muzej dobio adekvatan prostor i izložio svoje eksponate koji sada leže u depou Narodnog muzeja…

-Treba za potrebe Biblioteke i čitaonice Njegoš otkupiti stambeni objekat do Crnogorske banke, napraviti ga da bude u skladu sa okolnim objektima i povezati ga kroz listre sa postojećim prostorom koji koristi ova najstarija kulturna ustanova u CG kako bi se stvorili adekvatni uslovi za njen rad …

-Prizemlje i najgornji sprat Galerije umjetnosti Dado treba staviti u funkciju jer bi to bilo veoma značajno za obogaćivanje turističke ponude  Cetinja

-Kada se preseli Muzička akademija objekat bivšeg Engleskog poslanstva treba urediti za potrebe USTAVNOG SUDA CG … s tim što se tom prilikom ne smije zaboraviti na dvorište i ogradu …

-Objekte preko puta Vladinog doma treba “upristojiti” …

-Prostor Balšića pazara treba bolje koristiti … Bunar treba sanirati, plato nivelisati i na njemu u ljetnim mjesecima održavati pored manifestacije Miris lipa i meda i Sajam ekološke hrane … itd

-Staru zgradu Bolnice Danilo I možda bi trebalo namijeniti za potrebe ORL klinike …Naravno, u prizemlju bi mogla da bude uređena jedna prostorija za potrebe malog muzeja i biblioteke …

-Trebalo bi napraviti objekat na prostoru ispod zgrade Opštine gdje je sada parking  i namijeniti ga dijelom za (službene) stanove profesora akademija ili pak neku državnu ustanovu …

-Na travnatim površinama naših parkova kao i na pojedinim otvorenim prostorima kroz grad mogle bi se postaviti adekvatne skulpture …

-U Vladičinoj bašti trebalo bi posaditi jedan broj voćnih sadnica …

-Plato iznad Cetinjskog manastira treba urediti i staviti u funkciju održavanja kulturnih manifestacija kao i vjernika … Na ovom platou trebalo bi na adekvatnoj lokaciji podići spomenik Svetom Petru Cetinjskom ali tako da ne ugrožava vizuru manastira … Tako bi se uredio taj sada zapušteni prostor od oko 5.000 metara kvadratnih i stavio u kulturne svrhe a uz Ikonu Bogorodice Filermose u Cetinjskoj pećini pojačala bi se energija tog svetog prostora. Oko spomenika bi mogle da se održavaju i književne i muzičke večeri a i  stavila bi se tačka na razmišljanja o izgradnji objekata iznad manastira …

 -Na objektu Pošte treba ofarbati krov, zamijeniti prozore, obezbijediti ventilaciju prostorije u prizemlju gdje se pružaju usluge građanima … itd

-Duž Njegoševe ulice od caffee bara L’angolo do Bulevara treba „snimiti“ eksterijere svih objekata koji su za sanaciju i elaborirati predloge intervencija na njima …

-Sva manja oštećenja na kamenim pločama u Njegoševoj ulici treba popuniti bijelim betonom dok se obezbijede ploče za zamjenu …

-Treba postaviti brojeve kuća i table sa nazivima ulica i trgova …  

-Treba održavati spomenike i spomen obilježja

-Treba uklonoti metalne ograde ispred Biljarde, oko spomenika Ivana Crnojevića i okrugle panoe za kačenje obavještenja iz Parka Ivana Crnojevića i ispred Ateljea Dado …

-Treba popravit betonske ploče na kanalu za odvod vode ispred Banskih stanova

-Treba maći metalni kiosk koji nije već deset godina u funkciji pored zgrade “Mozgova”

-Treba popraviti betonski stub na ogradi oko spomenika Lovćenska vila kao i oštećene kamene ploče platoa sa sjevernoistočne strane i ukloniti šimšir oko spomenika jer je nepotreban – dovoljno je cvijeće …

-Treba u Parku 13 jul napraviti Aleju za 49 narodnih heroja Cetinja + grad Cetinje = 50, na jednoj ploči ispisati njihova imena i tu prebaciti biste Jovana Tomaševića, Marka Mašanovića i Gojka Kruške a bistu Petra Lubarde preseliti u Novi umjetnički kompleks …

-Prilikom obnove i uređenja parkova treba u njima napraviti adekvatne objekte za osvježenje …

-Treba bolje osvijetliti lokalitet Ćipur i napraviti Monografiju o Ćipuru …

-Treba na Cetinju povremeno organizovati kurseve za turističke vodiče …

-Treba insistirati da se pri fakultetima umjetnosti otvore smjerovi za konzervaciju, istoriju umjetnosti, bibliotekarstvo, scenografiju, industrijski i modni dizajn

-Treba napraviti Monografiju Cetinja

-Treba urediti dvorište kuće Đukanovića u Njegoševoj ulici …

-Treba napraviti parking duž trotoara sa južne strane Vladinog doma uz postojeću pješčanu stazu i staviti ga na raspolaganje preduzeću Parking servis. Ubijeđan sam da to isto treba uraditi na sjevernoj strani Vladinog doma jer postojeća zelena površina nema nikakvog značaja a dio nje bi mogao da se iskoristi u ovu svrhu…

-Treba od Štamparije Obod napraviti najbolju (državnu) štampariju na Balkanu i u njoj štampati sve materijale potrebne državnim službama i institucijama …

-Treba napraviti stepenice od Ruske ambasade, preko placa Bolnice do stare bezinske pumpe duž staze kojom su nekada mještani Bokova i okolnih sela dolazili na pazar …

-Treba napraviti kuhinju u suterenu zgrade Gimnazije kako učenici ne bi prelazili Bulevar da kupuju doručak …

-U objektu bivšeg Engleskog poslanstva nakon preseljenja Muzičke akademije treba smjestiti Ustavni sud CG

-Treba uložiti napore da se otkupi Hotel Grand, sanira i stavi u funkciju turizma jer sada kada su putevi prema Podgorici, Budvi i Kotoru odlično sređeni za ovakav potez stvoreni su veliki preduslovi  … Hotel Grand bi morao da se poveže sa turističkim agencijama i službama, Nacionalnim parkovima Lovćen i Skadarsko jezero i turističkim objektima na Lovćenu, Njegušima i Rijeci Crnojevića pa da uz jedan dobar menadžerski rad nudi razne atraktivne turističke programe…

-U Gradskoj kafani treba da postoji restoran ekološke hrane isključivo po receptima crnogorske kuhinje …

-Treba napraviti Gradsku kuću ili nešto kao Dom kulture u kojoj bi bili smješteni mali Gradski muzej, KUD Njegoš, Radio TV CT, Bioskop, itd Lokacija može da bude prostor Starog Oboda – blizu umjtničkih akademija i novog studentskog doma …

-Treba na Orlovom kršu osposobiti bunar koji se nalazi lijevo od stepenica kod samog ulaza na plato i tu smjestiti privremeni objekat koji se praktično ne bi vidio a koji bi imao sadržaje za osvježenje i higijenu čime bi se stvorili preduslovi za sezonsko korišćenje ovog prostora u kulturne svrhe …

-Objekat na Ljetnoj pozornici takođe bi trebalo koristiti u toku sezone za ugostiteljske potrebe uz korišćenje postojećeg platoa kao terase za stolove … Trebalo bi obnoviti i sanitarne čvorove tj toalete ispod gledališta …

-Treba posaditi drveće duž svih Cetinjski ulica kao i po kvartovima gdje je god to moguće odnosno gdje predloži pejzažni arhitekta …

-Treba odrediti lokaciju za prodaju i šeganje drva…

-Treba napraviti i realizovati projekat za ispitivanje podzemnih voda u Donjem polju a i na Bjelošima i Lovćenu …

-Treba  napraviti branu – rezervoar tehničke vode u Boroviku prema projektu za korišćenje kišnice koji je obezbijedila Prijestonica Cetinje…

-Treba na Ivanovim koritima napraviti kaptažu tehničke vode …

-Treba kroz tunel prema mauzoleju napraviti pokretne stepenice – voznu traku u oba pravca …

-Treba otvoriti Skadarsku ulicu za jednosmjerni saobraćaj petkom do 14 časova

-Treba ukloniti trotoar  sa lijeve strane saobraćajnice od stare vatrogasne prema benzinskoj pumpi kako bi (u nekim slučajevima) i tuda mogao da se odvija dvosmjerni saobraćaj …

-Trotoari kroz Cetinje treba da budu vodopropusni …

-Treba bolje iskoristiti plac Dječijeg vrtića u malom parku …

-Treba popraviti ogradu ispred gornjih Banskih stanova

-Treba urediti dvorište Zetskog doma u sklopu rekonstrukcije objekta koja treba da uslijedi …

-Treba napraviti priključke za navodnjavanje zelenih površina kroz grad …

-Murvu u dvorištu Dvora pod kojom je knjaz i kralj Nikola često sjedio i donosio razne odluke treba osloboditi od bršljana i sačuvati je a dvorište oplemeniti odgovarajućim cvijećem…

-Zatvor u Bogdanovom kraju treba porušiti i kao privremeni objekat napraviti poligon za rekreaciju i neki market…

-Sadnice u Parku revolucije  između Biljarde i Vladinog doma su mnogo stare pa treba napraviti projekat po kojemu bi se ovaj prostor oplemenio …

-Treba prefarbati plavi krov na NLB banci u bordo …

-Treba ofarbati fasadu Ateljea Dado i promijeniti škure na prozorima a u turističkoj sezoni obezbijediti da neko sa FLU ili iz SLŠ ispred ateljea nešto slika kako bi se činjenica da je Cetinje grad slikara naglasila …

-Treba otvoriti KUĆU MEDA I ČAJEVA OD LJEKOVITOG BILJA na Balšića pazaru …

-Treba popločati staze u dvorištu Plavog dvorca ili ih ispuniti bijelim pijeskom sitnije granulaže koji bi bio dobro izvaljan jer postojeće rješenje nije za upotrebu …

-Iz više razloga treba obnoviti Lokandu, hotel koji je bio simbol građanske Crne Gore. Tu bi mogla da odsijeda i  boravi klijentela diplomatskog i uopšte visokog ranga. Hotel bi imao oko 40 soba i nekoliko apartmana a enterijer bi trebao da bude vezan za tradiciju i istoriju Cetinja i Crne Gore …

-Treba vozilima  na električni pogon voziti turiste kroz grad i tako im u kratkom vremenskom intervalu pokazati još puno toga …

-Treba iskoristiti Studiju Cetinje – imena ulica spomenici, spomen obilježja i ovu oblast besprekorno definisati. Tako bi se stvorili uslovi i za postavljanje novih tabli na kojima bi bila i adresa www.cetinje.me/imenaulica kako bi svako mogao preko ove adrese da dobije sve najvažnije podatke o svakoj ličnosti ili događaju iz ove istorijske priče o Cetinju i Crnoj Gori.  

 Autor inicijativa,

VESKO PEJOVIĆ, izvršni director NVO Cetinje moj grad

Cetinje, 24.08.2017

11 Komentara

 1. Goca

  21. Aug, 2018

  Molim vas da se malo zauzmete i za dio Njegoseve ulice, tj. od dijela Podgoričke banke do bulevara. Potrbno je sa odredjenih objekata skinuti prezervativ cerade, kao napr. sa kuće Jovana Tomaševića koja je od istoriskog značaja i ostalih kuća u tom redu. Zatim, rekonstrukcija stare zgrade Pobjede danas najviše fotografirane od strane turista. Francusko poslanstvo je u katastrofalnom stanju sa svojim dvorištem pravo je ruglo grada. Kuca Vujovica takodje. Bacila bih i poentu na samu ulicu koja je rekonstruirano ruglo grada. Veliki pozdrav

 2. Vesko Pejović

  21. Aug, 2018

  Poštovana, drago mi je da ste se javili sa konkretnim predlozima i sugestijama. Svrha javne rasprave je da se uključe građani jer se jedino tako može doći do najboljih rešenja. Problema, posebno infrastrukturnih na Cetinju ima bezbroj pa ih treba prvo sve evidentirati a potom odrediti prioritete. Tako je i za druge oblasti … Dobro bi bilo da pratite i rubriku Gradske aktuelnosti – I ovo je Cetinje u kojoj uglavnom sa fotosima i par rečenica ukazujem na pojedine probleme koji se mogu riješiti sa malo novca… Slažem se za fasade objekata koje ste naveli, za stanje Francuskog poslanstva, za neophodnost urgentnog saniranja rupa na Njegoševoj ulici … itd … itd. Za program razvoja Cetinja u prošloj godini (2018) dao sam oko 100 konkretnih i razrađenih predloga … Na kraju je usvojeno 24… Međutim, iako su pare bile obezbijeđene po usvojenom Zakonu o Prijestonici nijedan nije ni počeo da se realizuje. Novi stadion, i novi ulaz iza Bojane nijesu u ove 24 projekta pa se ne mogu i ne smiju prikazivati kao nešto što se radi po definisanom programu za 2018. Ja sam naveo u ovom dopisu da nas niko precizno nije upoznao što će biti sa tim usvojenim projektima za 2018. i da ja smatram da oni treba da budu aktuelni (možda sa malim korekcijama) i u 2019. godini … Hvala za javljanje. Pozdrav

 3. Banja CT

  22. Aug, 2018

  Vesko samo naprijed! BRAVO!

 4. Sasa Jovetic

  24. Aug, 2018

  … da ne pravim uvod , svi predlozi apsolutno odražavaju potrebe Grada. Dodao bih i:
  -srusiti ruglo od spomenika orlu i kružni tok na platou ispred autobuske stanice
  -Otkupiti a zatim srusiti autobusku stanicu
  -Novu autobusku stanicu napraviti na sadašnjem parkingu ispod Ćipura tj na mjestu gdje se sada nalazi improvizovani sportski objekat, izvršiti preseljenje izgradnjom ili kupovinom stanova za porodice koje žive u objektu koji zovemo gradsko kupatilo na ulazu u park i time dobiti pravi plato za autobuski saobraćaj a izlaz i ulaz u grad autobusa uraditi saniranjem saobraćajnica kroz Donje polje i izlaz na magistralni put Cetinje – Budva. Koliko znam ovo zemljište je vlasnistvo Manastira tj Mitropolije crnogorsko primorske pa očekujem da bi se brzo našao zajednički interes Grada i Mitropolije
  – na platou gdje je sadašnja autobuska stanica napraviti niz kuća u cetinjskom stilu sa lijepim dvorištima koje treba izgraditi i prodati na javnoj aukciji kojom bi se u značajnoj mjeri prihodovala finansijska sredstva neophodna gradu
  -Vladicina basta…
  Sa posebnim emocijama prilazim ovoj temi … dakle za sve nas Cetinjane mjesto druženja, učenja, ljubavi , svetilište… naravno opet kroz iskreni razgovor sa Mitropolijom, neophodno je napraviti mali “Central Park”.
  Siguran sam da bi uz puno stručnjaka iz ove oblasti moglao da se uradi najljepši balkanski “Central park” ali bukvalno, po ugledu na Njujork. Siguran sam da bi se donacijama od EU i drugim … obezbijedila neophodna intelektualna pomoć i novčana sredstva za izgradnju nove – isttog naziva – Vladičine bašte.
  Ovu temu naravno treba prvo razraditi i predložiti Mitropoliji i uz blagonaklonost i lijep razgovor sa uzajamnim poštovanjem dvije svete institucije jednakog istoriskog bitisanja na ovom prostoru, Gradu i Crnoj Gori pokloniti najljepši budući balkanski park “Vladičina basta”
  -Bašta bi imala dva ulaza i jedan izlaz, kao i tehnicki ulaz i izlaz
  -Bašta bi imala spoj sa šetalištem koje ide prema Orlovom kršu
  -Za gradjane Cetinja i turiste ulaz bi bio od strane Dvorskog trga, preko platoa ispred Ćipura i Biljarde
  -Za Mitropolita i sveštenstvo ulaz bi bio gdje i sada pored guvna i od te kapije jedino bi Mitropolija imala ključ
  -Izlaz bi boo tačno naspram ulaza na Ljetnu pozornicu
  -Plan dogovora, projektovanja, medjunarodnog tendera u projektovanju i izvodjenju i izvodjenje bi od ove moje ideje avgust 2018 godine, mjesto ideje nimalo slučajno, ispod svete planine Atos u Grčkoj u Nebeskom gradu što je prevod za Uranopolis gdje ovo pišem
  -nadam se da će svakom ko ovo pročita razgaliti dušu i srce ova moja ideja čijom bi se realizacijom grad Cetinje, svstao u grad gdje se ostaje i živi …
  S poštovanjem
  Sasa Jovetic
  Uranapolis,Grcka, 24.avgust 2018 god

 5. Vesko Pejović

  24. Aug, 2018

  Dragi Saša, hvala za veoma sadržajan i beskrajno lijepim emocijama “natopljen” komentar. Ja sam uvijek potencirao značaj dobro obavljene javne rasprave tj konsultovanja građana o svim važnim temama za razvoj i uređenje grada. Ti znaš da su dobre ideje neprocjenjive i da se one uglavnom “ne rađaju” u kancelarijama već da dolaze od ljudi koji “osjećaju ambijent i život nekog kvarta ili cijelog grada a imaju senzibilitet” … Slažem se i da njihova razrada treba da bude adekvatna a po potrebi i pomognuta profesionalnim angažovanjem specijalista za određene poslove … Intervencije u starom jezgru Cetinja ograničene su sadržajem postojećeg (DUP-a) detaljnog plana koji je rađen za potrebe kandidovanja Cetinja za UNESCO. Mislim, da bi sada trebalo prići izradi novog DUP-a, ali na sasvim drugi način…

 6. Nikola

  24. Aug, 2018

  Poštovani gospodine Vesko Pejoviću, izuzetno cijenim sve što radite iz ljubavi prema Cetinju a sa namjerom da date doprinos njegovom ljepšem izgledu. Vaši prijedlozi su “iz glava nas građana” i sve bi ih trebalo realizovati. Ali, odakle početi, kad je grad, bez obzira što se ponešto radilo u zadnje 10-15 godina mnogo zapušten. Nema kvarta koji je barem korektno sređen … toliko toga nedostaje … a nas niko ne pita što nam treba … što nam je najvažnije, najneophodnije … Kao da se nadležne službe od građanskog mišljenja “boje” … Javne rasprave su novim metodom organizovanja (objavi se u štampi da je počela javna rasprava i da traje do tog i tog datuma) izgubile smisao. Mjesne zajednice se ne bave ovim temama tako da nam je ovaj sajt jedina prilika da nešto kažemo na mnoge teme ali se pitam da li ovo čitaju oni kojima je namijenjeno … Mislim da smo mi građani dosta krivi što smo dozvolili da se bez našeg mišljenja, bez pravih konsultacija sa nama donose odluke bitne za naš grad i njegov razvoj …
  Evo da postavim pitanje:
  Zbog čega nijedan od projekata odobrenih Programom razvoja za 2018. godinu nije realizovan kad su “toboš” sredstva bila obezbijeđena po Zakonu o Prijestonici?!
  Kakve veze ima ovaj segment sa tim što Prijestonica ima veliki dug?!
  Bez odgovora na ova pitanja ja mogu zaključiti da je sve ovo bila “predizborna laž”!!!

 7. Banja CT

  25. Aug, 2018

  Dragi Vesko baš mi je drago što je tvoje ovako ljudsko i profesionalno razmišljanje izazvalo komentare na tu temu.
  Cetinje je NAŠ grad i svaka od ovih konstatacija je na mjestu!
  Sve te investicije koje su nabrojene u ovim komentarima ne koštaju izgradnji jednog mosta u Titogradu.
  Ružno je da vlast svih ovih godina ignoriše našu ljubav prema Cetinju. Razlog se zna.
  Vama je barem jasno da malo kojem stručnom Cetinjaninu ima mjesta u Prijestonici! To je problem svih problema.
  Komentar gospodina Jovetića je pisan kao da je iz moje glave ne zbog stručnog stava već zbog tolike emocije prema našem Cetinju!
  Pozdrav za sve dobronamjerne ljude koji žele našem Cetinju dobro! Mislim da ih ima mnogo ali neka veća “sila” im ne da da ZUCNU ili (ne) daj bože pomognu svome gradu!

 8. Vesko Pejović

  25. Aug, 2018

  Poštovani Nikola, Hvala na podršci koju mi dajete i na veoma konstruktivnom komentaru. Sad kad je Cetinje dobilo od države preko Zakona o Prijestonici sredstva za razvoj koja se kreću od 6,5 do 10 miliona godišnje, prilika je da se građani pitaju kako da se ta sredstva najbolje utroše. Ja sam siguran da oni to nepogrešivo znaju ali, malo zbog “jalovo” organizovanih javnih rasprava a malo i zbog nedostatka građanske hrabrosti, mislim da ne dolaze u priliku da to saopšte na pravo mjesto i u pravo vrijeme. Kada su u pitanju ovakvi programi trebalo bi zaboraviti na partijsku pripadnost i zajedničkim snagama pokušati, konkretnim predlozima i projektima, za naš grad napraviti najviše što se može. Slažem se da je grad zapušten i da ima dosta improvizacija u načinu rada o čemu najbolje svjedoči poslednje uređenje fasada u Njegoševoj ulici i greške koje se nepotrebno prave…
  I mene, kao i Vas, zanima zašto se ove godine sredstva namijenjena Zakonom o Prijestonici nijesu koristila za realizaciju projekata usvojenih Programom razvoja za 2018. godinu. To objašnjenje nam duguje lokalna uprava…

 9. Vesko Pejović

  25. Aug, 2018

  Dragi Banja, ti si jedan od vjernih čitalaca ovog sajta i istinski zaljubljenik u Cetinje. Hvala ti na konstantnoj podršci i brojnim konkretnim i “lucidnim” komentarima. Tvoja dijagnoza koju ću “prevesti” da naš grad “vene” zbog nedostatka građanske komponente i skoro pola vijeka nedovoljne brige države za svoju Prijestonicu je nepogrešiva. Dobro bi bilo da barem preko ovog sajta saberemo dio pozitivne energije prema Cetinju i da se barem ovdje iznesu konkretne inicijative za njegov prosperitet. Pozdrav iz Lovćenske za mojeg prijatelja …

 10. Banja CT

  26. Aug, 2018

  V a z d a !

 11. Gaga Radulović

  28. Aug, 2018

  Dopadaju mi se i koncept i predlozi:
  -Ovo su prave građanske smjernice za uređenje i razvoj Cetinja.
  -Kao neko ko je vezan za sport oduševljen sam Veskovom vizijom uređenja sportskih objekata.
  Prvo, pomoćnog stadiona sa atletskom stazom u Humcima a potom potrebom zadržavanja otvorenog terena (poligona) za male sportove pored stadiona (s tim da se on uredi do potrebnog nivoa) a drugo, izgradnjom nove sportske hale na prostoru sadašnjeg pomoćnog terena, iz više razloga …
  -Država i lokalna uprava treba da otkupljuju kuće u jezgru Cetinja, da ih uređuju i stavljau u funkciju svojih institucija, preduzeća i službi.
  -Treba realizovati Veskove projekte za parking ispred Sportskog centra i otvaranje ulice “13 novembar” kao i za sanaciju podvožnjaka i uređenje prostora od Ćipura do Vladinog doma …
  -Gradska kuća je nešto što može mnogo doprinijeti formiranju i razvoju mladih na Cetinju pa “glasam” i za ovaj predlog …
  -Ideja za spomenik Svetom Petru na platou iznad Cetinjskog manastira je potpuno opravdana …
  -U ovom izvanrednom i sadržajnom prilogu ima dosta ideja za čiju realizaciju nijesu potrebna velika sredstva pa njihovu realizaciju posebno podržavam …
  S poštovanjem,
  Gaga Radulović

Vaš komentar