Održana “Biciklijada” na Cetinju

Održana “Biciklijada” na Cetinju

Posted on 12. Jul, 2018 by in Gradske aktuelnosti

Juče su Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice organizovale manifestaciju “Biciklijada” u kojoj je učestvovalo više od 70 predstavnika diplomtskog kora i građana Cetinja. Cilj manifestacije bila je promocija zdravih stilova života i zaštite životne sredine, a poseban akcenat je stavljen na mapiranje Cetinja kao kulturnog i istorijskog centra, ali i atraktivne turističke destinacije.

Učesnici, predvođeni gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Kašćelanom, prošli su stazom od Dvorskog trga kroz istorijsko jezgro grada do Vinske kuće, u Njegoševom parku, gdje je upriličena degustacija domaćih specijaliteta i vina crnogorskih proizvođača.

Tokom svečanosti u Vinskoj kući gradonačelnik Kašćelan je kazao da je Prijestonica Cetinje mjesto otvorenog srca, koje su oduvijek pohodili umni i od znanja ljudi, pronosili glas o njemu i o Crnoj Gori, zastupali interese velikih sila i divili se nesvakidašnjem karakteru i herojstvu ovdašnjih ljudi.

„I ovaj događaj, na prvi pogled neobavezan i lagan, suštinski je povezan s našom istorijom i time ko smo mi i đe nam je mjesto. Okruženi prijateljima, s kojima razvijamo partnerske odnose u skoro svim segmentima života, ponosni smo na poruku koju smo danas poslali – možemo bolje, možemo drugačije, možemo u saglasju s prirodom, možemo zajedno”, poručio je gradonačelnik.

Cilj manifestacije bila je promocija zdravih stilova života i zaštite životne sredine, posebno u kontekstu skorog otvaranja Poglavlja 27 – Zaštita životne sredine i klimatske promjene.

Poseban akcenat je stavljen na mapiranje Cetinja kao kulturnog i istorijskog centra, ali i atraktivne turističke destinacije, koja iz godine u godinu nudi sve bogatiji sadržaj gostima.

U znak zahvalnosti za doprinos održavanju „Biciklijade”, Prijestonica Cetinje je ambasadorima, njihovim zamjenicima, ali i partnerima grada poklonila bicikla koja su koristili u manifestaciji.

Biciklo je dodijeljeno i Ani Petrović Njegoš, unuci Ljuba Petrovića koji je 1903. godine donio prvo biciklo u Crnu Goru.

„Biciklijada” je samo jedna od aktivnosti sprovedena u okviru projekta „Unaprjeđenje turističkog transporta u Prijestonici Cetinje“ koji finansira UNDP.

Evo i video zapisa RTV CETINJE

Prilog pripremio: Vesko Pejović

Vaš komentar