Obilježen Dan državnosti Crne Gore

Obilježen Dan državnosti Crne Gore

Posted on 14. Jul, 2018 by in Iz kulture

Proslava Dana državnosti na Cetinju i ove godine protekla je u znaku više događaja, među kojima su najznačajniji – svečani prijem koji je predsjednik Crne Gore organizovao (12 jula) u Plavom dvorcu, polaganje vijenaca na više lokacija i koncerti  dueta Miran Begić  – Predrag Janković sa orkestrima “Camerata Montenegrina” i Glazbeno prosvjetnog društva iz Tivta…

-Svečanom prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i predstavnici diplomatskog kora.

Besjeda predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića:

-Crna Gora Dan državnosti, 13. jul obilježava s ponosom i velikom nadom u dogledno bolju evropsku budućnost. Igrom istorijske sudbine, to je datum koji je do vječnosti uzdigao crnogorsko državno i nacionalno ime. Ovo je godina u kojoj je naš državni praznik u znaku velikih jubileja  – navršava se 140 godina od 13. jula 1878, kada je na Berlinskom kongresu potvrđena nezavisnost Crne Gore i priznat njen međunarodno pravni subjektivitet. Opštenarodni ustanak 13. jula 1941. trasirao je pravac modernog razvoja Crne Gore. 

Osjećaj te duboke istorijske nepravde, koju je podržala tadašnja međunarodna zajednica bio je dodatni motiv crnogorskom narodu za podizanje antifašističkog ustanka, po masovnosti, jedinstvenog u Evropi. Istorija se postarala da današnje generacije 21. maja 2006. obnovom državnosti Crne Gore mirnim putem, na demokratskom referendumu, isprave i sopstvene i tuđegreške. Mi slavimo svoje istorijske podvige i poštujemo slobodarsku tradiciju, ali vodimo državnu politiku u duhu savremenog doba, okrenutu budućnosti. Nekada ratnička zemlja 90tih je biia jedina republika koja je sačuvala mir, učvrstila stabilnosti i multietnički sklad potcrtao je prvi čovjek Crne Gore.

Mi vjerujemo u ideju ujedinjene Evrope i snagu Evropske unije da nađe odgovore na savremene izazove. Vjerujemo da je politika proširenja na Zapadni Balkan važan dio vizije evropske budućnosti. Epoha mira koju su evropskim narodima obezbjedili najveći politički intelektualni umovi 20. vijeka mora biti nastavljena. Prisjetimo se riječi jednog od tvoraca nove Evrope Vaclava Havela koji je 90-tih upozoravao da ne mogu mir, stabilnost i blagostanje cvasti u jednom dijelu Evrope, ne vodeći računa šta se dešava u njenom drugom kraju. Evropa mora da zna, ako sebi želi dobro, da Balkan ne smije ostati van Evrope. Mi kao Evropljani želimo da budemo dio rješenja, a ne vječito predvorje evropske civilizacije, ili eksperimentalna politička radionica njene birokratije. Hoćemo da kroz partnerski odnos uzajamnog uvažavanja usvajamo evropske standarde koji će nas učiniti dijelom savremene evropske civilizacije. Današnje generacije u Crnoj Gori, i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima kao što je bio naš ustanak protiv fašizma 13. jula 1941. Nek’ je vječna Crna Gora.

http://pinkm.me/politika/55129/dukanovic-na-cetinju-crna-gora-s-ponosom-obiljezava-13.-jul–dan-drzavnosti.-nepovratno-smo-na-putu-evropske-integracije-videofoto

-Svečani koncert klasične muzike na Dvorskom trgu dueta Miran Begić – Predrag Janković sa orkestrima “Camerata Montenegrina” ” i Glazbeno prosvjetnog društva iz Tivta oduševio je publiku. Čestitke Turističkoj organizaciji Prijestonice.

Evo video zapisa RTV Cetinje:

Prilog pripremio: Vesko Pejović

Vaš komentar