Ljetnji kamp za kamernu muziku

Ljetnji kamp za kamernu muziku

Posted on 26. Jul, 2018 by in Iz kulture

Sedmi po redu Ljetnji kamp za kamernu muziku – Montenegro Summer Camp for Chamber Music, održaće se od 30. jula do 7. avgusta 2018. godine na Ivanovim koritima, Nacionalni park Lovćen. Na kampu učestvuju uglavnom mladi muzičari, srednjoškolci i studenti.

U zavisnosti od repertoara, listu učesnika obično čine gudači, duvači i pijanisti, njih  preko 50 iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rusije, Njemačke, Francuske, Norveške i SAD-a.

Program  se osmišljava u zavisnosti od nivoa i godišta prijavljenih polaznika, a u saradnji sa kompetentnim i pažljivo biranim nastavnim timom.  Mentori ove godine su ugledni umjetnici i muzički pedagozi iz Crne Gore, regiona i Evrope: Anton Martynov, violinista i dirigent iz Pariza (profesor na CNSM – Nacionalni muzički konzervatorijum u Parizu i Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Monsu, Belgija), Veljko Klenkovski, klarinetista  (vođa klarineta u Beogradskoj filharmoniji i profesor na FMU Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu), Eva Veith violončelistkinja (saradnica u Simfonijskom  i Kamernom orkestru Getingena, Njemačka),  Žana Lekić, flautistkinja i Nataša Popović, pijanistkinja (profesorice kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju), Nadica Ristić Simović, oboistkinja,   Marko Simović violinista, kao i saradnici mentora : violinistkinja Slađana Cvejić, violista Petar Obradović i violončelista Milan Ninković. (istaknuti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra).

Dnevni ritam kampa je sljedeći: studenti sviraju u različitim formacijama, ujutru i popodne. Cilj radionica i majstorskih kurseva je da im se prenese iskustvo sviranja u kamernim sastavima i kamernom orkestru. Tako, polaznik može očekivati da svira u manjim grupama (dua, trija, kvarteti), po preporuci mentora, kao i u sekciji kamernog orkestra, koji proba svakodnevno.

Tu se odvijaju i odvojene radionice, u kojima mentori i polaznici rade dublje na tehničkom usavršavanju i umjetničkoj interpretaciji. Repertoar koji polaznici dobijaju, a nekad ga i sami predlažu, sadrži muziku od baroka do 20. vijeka.

Ljetnji kamp za kamernu muziku nije komercijalnog karaktera – organizacija je neprofitna. Troškovi polaznika su svedeni na minimum, zahvaljujući podršci naših partnera i sponzora kao i činjenici da naš domaćin (JU “Lovćen Bečići”), unutar Nacionalnog parka Lovćen, nudi smještaj i hranu po povoljnoj cijeni.

Jezik koji bi trebalo da svi učesnici razumiju u svrhu proba je – engleski.

Na kraju intenzivnog sedmičnog rada na učenju novog repertoara, polaznici kampa i njihovi mentori izvode završne inspirativne i nezaboravne koncerte koji su otvoreni za javnost. 

Srdačno pozivamo sve ljubitelje muzike da dođu na završni koncert, koji će se održati 6. avgusta, u Ministarstvu kulture na Cetinju u 20 sati.

Podsjećamo, Ljetnji kamp za kamernu muziku osnovan je 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura (Michael Schnurr), amatera-flautiste i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Održava se svakog ljeta u prvoj polovini avgusta u mjestu Ivanova korita, u okviru Nacionalnog parka Lovćen.

Nosilac pilot-projekta je bila Ambasada SR Njemačke u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom „Budo Tomović“ , a od 2014. godine, KIC „Budo Tomović“ je preuzeo organizaciju projekta, i realizuje ga uz podršku Ministarstva kulture, EU Info Centra iz Podgorice, Ambasade SR Njemačke, Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ iz Podgorice, JU ‘’Lovćen –Bečići’’, Nacionalnih parkova Crne Gore,  Matice crnogorske – Ogranak Cetinje, Turistička organizacija Cetinje i drugih.

Maja Popović

Vaš komentar