Završen festival folklora “CIOFF Cetinje 2018”

Završen festival folklora “CIOFF Cetinje 2018”

Posted on 28. Jul, 2018 by in Iz kulture

Sinoćnjim koncertom završen je dvanaesti Međunarodni festival folklora “Cetinje 2018”. Protekle tri večeri su, prema riječima organizatora, pokazale da je ovakav festival potreban našem gradu, čime su sva očekivanja, kako su kazali, ispunjena.

U KUD-u Njegoš su posebno zahvalni publici koja je, prema riječima direktora Draška Pejovića, doprinijela da gosti sa Cetinja ponesu samo lijepe utiske.

Cetinje je proteklih dana bilo u bojama narodnih nošnji. Zahvaljujemo mnogobrojnoj publici koja je ispratila svaki segment našeg festivala i koja je aplauzima i prisustvom doprinijela da naši gosti sa Cetinja ponesu lijepe utiske. Našim gradom kružila je posebna energija, jer su učesnici festivala građanima predstavili svoje narodno, igračko i pjevačko blago na Ljetnjoj pozornici, Dvorskom trgu i Njegoševoj ulici – kazao je Pejović.

Festival je, prema riječima članice upravnog odbora KUD-a Njegoš, Žane Lekić, nastavio da živi I ispunio očekivanja.

Nakon treće festivalske večeri možemo reći da su naša očekivanja ispunjena. Naš festival je nastavio da živi i pokazao, ne samo da je uloženi napor dao rezultate, već i da je baš ovaj festival potreban našem gradu. Zadovoljni su i naši gosti i učesnici, a naravno i naši sugrađani. U godini Evropske kulturne baštine, mi slavimo festival koji čuva sve one tradicionalne vrijednosti koje oslikavaju identitet jednog naroda. Zahvaljujemo se Prijestonici Cetinje, Ministarstvu kulture i Turističkoj organizaciji na bezrezervno podršci, brojnim prijateljima festivala i sponzorima koji su prepoznali značaj ove manifestacije i unaprijed se radujemo sljedećem festivalu – kazala je Lekić.

Organizacijom festivala, ali i reakcijom publike bili su zadovoljni i učesnici.

Izuzetno nam je drago što smo ove godine dio  festivala na Cetinju. Festival je organizovan na visokom nivou. Najviše nam se dopada to što su sve grupe zajedno pa možemo da se družimo. Cetinjska publika je veoma gostoprimljiva i voli bugarski folklor – kazali su učesnici iz Bugarske.

Dvanaesti Međunarodni festival folklora tradicionalno organizuje Kulturno-umjetničko društvo „Njegoš” pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF. Festival je organizovan uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje, Turističke organizacije Prijestonice Cetinje i Ministarstva kulture.

I. Rudović / RTV Cetinje

Dvanaesti međunarodni festival folklora “CIOFF Cetinje 2018”

svečano je otvoren sinoć (27.07.18) na Ljetnjoj pozornici.

Publici u prijestonici, tokom trodnevne manifestacije, predstaviće se ansambli iz Turske,

Poljske, Češke, Bugarske, Makedonije, Hrvatske i zemlje domaćina Crne Gore,

koji će kroz tradicionalnu igru i pjesmu prezentovati svoju kulturnu baštinu.

Cetinje je oduvijek bilo mjesto sastajanja, gdje se zborilo i pjevalo o slobodi, širile ruke da prigrle prijatelja ili da se zaigra Oro, kazao je otvarajući 12. međunarodni festival folklora gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan. On je istakao da su tradicija, narodna kultura, radinost, običaji, nošnja, sastavnice naših života i markeri našeg postojanja, dodavši da bez saznanja o tome što smo bili, ne možemo znati ko ćemo biti.

Zato se sa posebnom pažnjom moramo ophoditi prema čuvarima nasljeđa i baštinicima tradicije. Mi u Prijestonici Cetinje veoma smo ponosni na od vijeka dužu tradiciju KUD-a Njegoš, na pregalaštvo njegovih članova i na, rekao bih, mudrost uprave da znanje o narodnoj igri dijele i da uče od najboljih ansambala iz regiona i svijeta – kazao je Kašćelan.

Ovogodišnji festival je, prema riječima Draška Pejovića, direktora KUD-a Njegoš, koncipiran tako da bude dostupan različitoj publici, a prije svega poklonicima tradicionalne umjetnosti, folklornih plesova, izvornih i autohtonih igara i pjesama, koji predstavljaju dokaz o identitetu jednog naroda.

Cilj festivala je očuvanje tradicije, tradicionalnih folklornih igara i upoznavanje s drugim kulturama – istakao je Pejović.

12. međunarodni festival folklora tradicionalno je počeo defileom učesnika Njegoševom ulicom i, kao uvijek, privukao pažnju građana, koji imaju samo riječi hvale za ovaj događaj.

Festival folklora održava se na Cetinju od 2000. godine, a internacionalni karakter poprimio je 2004. godine od kada se organizuje pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti (CIOFF), koja djeluje pod pokroviteljstvom UNESCO.

Pokrovitelji višednevnog festivala su Prijestonica Cetinje, Ministarstvo kulture i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

M. Sekulić / RTV Cetinje

Evo i video zapisa RTV Cetinje:

Vaš komentar