Promovisana monografija dr Srđe Martinovića “Crnogorska vojska 1854 – 1916”

Promovisana monografija dr Srđe Martinovića “Crnogorska vojska 1854 – 1916”

Posted on 13. Jun, 2018 by in Iz kulture, Najava kulturnih dešavanja

Promocija monografije “Crnogorska vojska 1854 – 1916” autora Srđe Martinovića održana je sinoć u Vladinom domu na Cetinju, u organizaciji Ministarstva odbrane Crne Gore. O knjizi su govorili ministar odbrane Predrag Bošković, brigadni general Ilija Daković i akademik Đorđe Borozan.

Monografija Crnogorska vojska 1854-1916. radjena je gotovo 12 godina. Riječ je o sveobihvatnom djelu koje obrađuje jednu od najvažnijih institucija tadašnje Crne Gore. Prema riječima Ministra odbrane Predraga Boškovića, ova knjiga nije samo projekat Srđe Martinovića već lična karta Ministarstva odbrane.

Ono što mi radimo kao Ministarstvo odbrane je upravo nešto što ova knjiga na najbolji način opisuje, a to je da pokušamo da država opet postane narod na način što će promovisati one vrijednosti kao što su vrijednosti mira, suživota, integracija. To je ono što želimo ovom knjigom da nametnemo čitalačkoj publici u Crnoj Gori, a i šire. Ova knjiga je dugogodišnji i predan rad Srđe Martinovića koja će biti i njegov pečat u razvoju karijere – rekao je Bošković.

U monografiji su predstavljene sve vrste naoružanja koje je crnogorska vojska koristila sa svim karakteristikama i uporednom praksom sa evropskim državama. Monografija, kako je kazao brigadni general Ilija Daković opisuje temu koja je za veliki dio crnogoraca bila nepoznanica, ističući da je ona bila neophodna crnogorskom društvu.

Ova knjiga je svojevrstan omaž onome šta su tvrdi i oštri ljudi sa ovih prostora, časni i ponosni, gordi ali i surovi jer nijesu mogli drugačije, uspjeli da ostave potomcima u amanet da vjekovima kasnije mogu reći ko su i odakle potiču. Ovo je literature koja će doprinijeti svima koji se naučno bave ovom temom da imaju bolje polazne istraživačke osnove, te da crnogorsko društvo dobije još kvalitetniju i jasniju sliku o jednom važnom segment društva kao što je vojska – naglasio je Daković.

Ova monografija je prema riječima akademika Đorđija Borozana rezultat naučne analize zasnovan na čvrstom tlu istraživačkog rada sa snažnom arhivskom osnovom i relavantnom literaturom.

U ovoj monografiji, autor se trudio prikazati unutrašnje komponente i strukture crnogorske vojske, od plemenske ne baš čvrsto organizovane do onih formi oblika organizovanja sličnih modernoj evropskoj vojsci – kazao je on.

Na kraju večeri, prisutnima se zahvalio i autor monografije koji je kazao da ona predstavlja odavanje počasti našim precima koji su stvarali Crnu Goru. Monografija sadrži preko 1300 fotografija, mapa, dijagrama, tabela od kojih se najveći dio prvi put objavljuje na skoro 800 strana. Njen izdavač je Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Evo i video zapisa RTV Cetinje:

https://www.youtube.com/watch?v=cguZZWJpDIg

I. Rudović / RTV Cetinje


Ministarstvo odbrane Crne Gore organizuje promociju monografije Crnogorska vojska 1854 – 1916 autora Srđe Martinovića koja će se održaće u Vladinom domu u četvrtak 14. Juna 2018. godine u 19,30 h. O knjizi će govoriti: Predrag Bošković, ministar odbrane, Ilija Daković, brigadni general, Đorđe Borozan, akademik. 

Monografija Crnogorska vojska 1854-1916. radjena je gotovo 12 godina.  Riječ je o sveobihvatnom djelu koje obrađuje jednu od najvažnijih institucija tadašnje Crne Gore od svih rodova, struka i specijalnosti, preko cjelokupnog istorijata vojske, obrazovanja, finansija, ishrane, međunarodnog angažmana.

U monografiji su predstavljene sve vrste naoružanja koje je crnogorska vosjka koristila sa svim karakteristikama i uporednom praksom sa evropskim državama.

Monografija sadrži preko 1300 fotografija, mapa, dijagrama, tabela od kojih se najveći dio prvi put objavljuje na skoro 800 strana.

Izdavač je Ministarstvo odbrane.

O AUTORU

Srđa Martinović je rođen je 1988. godine na Cetinju đe je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka i Pravnom fakultetu u Podgorici. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore. Doktorsku disertaciju “Bezbjednost kroz instituciju crnogorske vojske 1878-1918. godine” odbranio je 2017. godine. 

Tokom studija biran je za predśednika studenata i člana Senata Univerziteta Crne Gore. Član je Instituta za humanitarno pravo u San Remu. Praksu je sticao u UNHCR-u.

Zapošljen je u Ministarstvu odbrane. Učesnik je brojnih stručnih, međunarodnih i naučnih konferencija u zemlji i inostranstvu,

Završio je više kurseva i obuka u inostranstvu i zemlji. Član je redakcije i prvi saradnik “Partnera” mjesečnika Ministarstva odbrane.

Objavio je više desetina naučnih članaka iz oblasti odbrane, vojne istorije i bezbjednosti u domaćim i stranim naučnim časopisima.

Autor je dvije monografije o vojnoj eliti crnogorska vojske.

Vesko Pejović

Jedan komentar

  1. Banja Kaluđerović

    14. Jun, 2018

    To je Cetinje! BRAVO!

Vaš komentar