Magična privlačnost Cetinja

Magična privlačnost Cetinja

Posted on 17. Apr, 2018 by in Cetinje, Iz kulture

U četvrtak 12. aprila 2018. godine u Matici crnogorskoj na Cetinju održan je Koncert klasične gitare Ivane Cikić uz pratnju gudačkog kvinteta u sastavu: Neda Stojkanović i Dea Nicaj (violina), Andrej Ćiviša (violončelo), Teodora Ćalić (viola) i Andrijana Ramović (kontrabas) i dirigenta Nedeljka Pejovića.

Za brojne ljubitelje muzike bio je to poseban ugođaj jer su mogli da čuju rado slušane kompozicije modernijeg doba  kompozitora iz Španije, Brazila, Srbije i Crne Gore:

  1. Llobet: Catalan folksongs: El Testament d’Amelia, Canco del Lladre
  2. Bellinati: Suite Contatos: I. Cadencia II. Contatos
  3. Bogdanovic: A Fairytale with Variations, 7 Little Secrets: 1, 2, 3, 4.
  4. Tadic: Macedonian girl
  5. Barrios: Un Sueno en la Floresta
  6. Aguado – N. Pejovic: Rondo Brillante for guitar and strings

Nakon koncerta, ushićena i puna lijepih utisaka, gitaristkinja Ivana Cikić za sajt cetinje-mojgrad je izjavila:

-Bilo mi je veliko zadovoljstvo nastupiti ponovo na Cetinju za koje me vežu lijepa sjećanja iz prošlosti. Svirati u  maloj sali Matice crnogorske posebno je doprinijelo doživljaju intimnosti. Poblika je sjajno reagovala na emociju koju sam željela da izazovem dok sviram a poseban doprinos je bio i koncertni program i originalnost u interpretaciji. Malo je crnogorskoh autora za klasičnu gitaru pa sam dio koncerta za gitaru i gudače ko-autora i dirigenta Nedeljka Pejovića izvodila za velikim zadovoljstvom.

Rođena sam 1989 godine u Baru a klasičnom muzikom se bavim od svoje osme godine po nagovoru tadašnjeg direktora barske muzičke škole i to je početak mojeg muzičkog putešestvija, koje je u nižoj muzičkoj školi osmislio profesor Ranko Opančina.

Nakon srednje škole u Podgorici, BA studije sam završila na Muzičkoj akademiji na Cetinju pod budnim okom profesora Srđana Bulatovića koji je najviše doprinio mojem usavršavanju. Četvrtu godinu i master studije završila sam na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Vere Ogrizović.

     U toku školovanja šest puta sam, na Muzičkim festivalma mladih Crne Gore, osvajala Zlatnu liru kao solista i u kamernim ansamblima a 2004 godine i Specijalnu nagradu. Na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori i u regionu  dobitnica  sam više nagrada. Pohađajući seminare usavršavala sam se kod nekoliko eminentnih evropskih profesora.

     Dragi gospodine Vesko Pejoviću,

Nakon mojeg kratkog dopisa Vama i Matici crnogorskoj ove godine, prepoznajući vrijednosti klasične gitare,  reagovali ste iskreno i dobronamjerno, kako se samo može poželjeti. Koncert 12.04.2018 ste organizovali perfektno i domaćinski u svakom pogledu spajajući u jednom momentu klasičnu muziku sa crnogorskom tradicijom.

RTV Cetinje i dnevne novine DAN su prelijepo medijski ispratili događaj. Cetinjska puiblika je suptilna i izuzetno prefinjenih umjetničkih shvatanja pa je time i moje zadovoljstvo veće.

Uvijek ću dolaziti na Cetinje zbog magične privlačnosti koju posjeduje i preporučujem svim umjetnicima i ostalim putnicima namjernicima da ga nikada ne zaobilaze a ono će sigurno uvijek uzvratiti gostoprimstvom.

Zahvaljujem se Vama lično, Matici crnogorskoj Cetinje, cetinjskim medijima i predivnoj cetinjskoj publici.

Vesko Pejović

 

Vaš komentar