Dimitrijevo “Raspeće” na francuskoj televiziji

Dimitrijevo “Raspeće” na francuskoj televiziji

Posted on 23. Apr, 2018 by in Iz kulture

Francuska televizija 3 Pariz Il de Frans nedavno je emitovala dokumentarni serijal od pet nastavaka naslovljen ,,Pasija u umjetnosti,,. Riječ je o sakralnoj tematici Isusovog stradanja i smrti kao  inspirativnom motivu u umjetnost od srednjeg vijeka da modernog doba. U tri emisije su prikazane skulpture gotičke i barokne umjetnosti kao i sakralni ciklus japanskog poznatog umjetnika Fužite.

U četvrtoj emisiji naslovljenoj ,,Pikaso i XX stoljeće,,  prikazana je  čuvena Pikasova slika

,,Hristovo raspeće” iz umjetnikovog muzeja u Parizu, a nakon nje slika  ,,Raspeće,, Dimitrija Popović vlasništvo pariške galerije  Roa Dore.

Likovna kritičarka Magdalena Savsuk istakla je posebnost  djela Dimitrija Popovića koje  raspeće Isusa Hrista prikazuje s leđa što je novi pristup u ikonografiji ove sakralne tematike. Prikazane su još dvije slike motiva raspeća  francuskog klasika Žaka Vijona ( brata Marsela Dišana ) i  poljskog savremenog slikara Artura Majke .

Njihove kompozicije  postupkom apstrahovanja  forme izražavaju ovaj biblijski motiv.

U petom nastavku  dokumentarnog serijala prikazani su radovi američkog fotografa Andreasa  Serana i francuskog grafičkog dizajnera Mišela Batorija.

Serija se efektno završava fragmentima raspeća od srednovjekovnih djela  do savremenih kompozicija zaključno s ,,Raspećem” Dimitrija Popovića. 

Evo video zapisa:

Episode 4: Picasso et le 20 ieme siècle

https://www.youtube.com/watch?v=7jPbdKm0w_s

Vesko Pejović

 

Vaš komentar