Dimitrije i “Carmina Burana” Carla Orffa

Dimitrije i “Carmina Burana” Carla Orffa

Posted on 05. Apr, 2018 by in Iz kulture

U petak 6 aprila u Koncertnoj  dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu bit će izvedena kompozicija Karla Orfa “Karmina Burana” jedno od najčešće izvođenih djela muzike dvadesetog vijeka u svijetu. Pod dirigentskim vođstvom Mirana Vaupotića ovu će čuvenu kompoziciju  izvesti Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba. Tom prilikom  iznad orkestra i zbora bit će postavljena monumentalna trodijelna kompozicija Dimitrija Popovića inspirisana  Orfovim djelom.

Nakon Malerove druge simfonije ,, Uskrsnuće,, i Mocartove četrdesetprve simfonije  ,,Jupiter,, ovo je treći  muzičko likovni projekt koji Dimitrije ostvaruje s Zagrebačkom  Filharmonijom. Povodom ovog umjetničkog događaja u programskoj knjižici Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski  objavljen je Dimitrijev  tekst o  likovnom doživljaju ovog muzičkog djela.

-Karmina Burana je izvorno bila zamišljena kao scenska kantata što je bio razlog više  da se medijem slike  u formi trodjelne kompozicije  izrazi nešto od  složenog temata  srednjovjekovnih tekstova kojima je inspirirano ovo remek   djelo Karla Orfa. Dvije kompozicije sa strana  središnjeg dijela  likovne cjeline  transponiraju temat četvrte pjesme  koja se odnosi na ljubav, na zanose i nemire srca i puti , na ekstatično stanje zaljubljene . Dinamikom simbiličkih  elemenata  sugerira se takođe nemir ljudske prirode. Senzualnost i sjeta se prožimaju. Aktuelnost Orfovog djela  zasniva se na onome što predstavlja  fenomen svevremenog , dakle radost življenja  u svom svojem bogatstvu  ali takođe  i s tamnim stranama toga življenja  kako nalazimo u tekstu komponovane ,,Fortune,,. Njene promjenljive ćudi donose  radost i tugu , sreću i nesreću, ushit i jad. Centralna slika  kompozicije minimalističkog likovnog karaktera  odražava simbolično ta dva pola , dva stanja življenja , uspona i pada čovjekove sudbine. Crveno je simbol strasti, vitalnosti , krvi i žrtve. Crna ruža kao kontrapunkt  crvenom monokromu  jest simbol ocvalog života. Ružom se otvara i zatvara mistični krug egzistencije . Crvene latice sreće  postale su crni cvijet  prolaznosti. Upravo svijest o prolaznosti  daje optimističku snagu  življenju,  potiče radost i strast, daje onaj ,, žua d vivr,, ,, radost življenja,,  čime je dominantno prožeto  ovo  Orfovo izuzetno ostvarenje.

HIMNA ŽIVOTNE RADOSTI

Karmina Burana” je najpopularnija  kantata Karla Orfa, vjerovatno najvećeg autora scenske muzike minulog stoleća. 

Godine 1934, Karl Orf otkrio je u jednoj antikvarnici u Vircburgu zbirku rukopisa iz 13. vijeka, pronađenih u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena, danas poznatu kao “Burana kodeks”. Inspirisan pjesmama stvorio je djelo koje posjeduje magiju i misteriju srednjeg vijeka. Dvadeset četiri teksta koje je kompozitor izabrao zvuče moćno zahvaljujući majstorskoj upotrebi velikog orkestarskog ansambla. “Karmina Burana” je prvi dio muzičko-scenske trilogije “Trijumfi”, koju je kompozitor radio duže od petnaest godina.

Njena bliskost današnjem čovjeku manifestuje se, u najmanju ruku, tako što se i ljudima koji nijesu iz svijeta klasične muzike uvlači pod kožu …

Vesko Pejović

 

 

Vaš komentar