Umrli šetač – Svetislav Pule Vujović, 1929-2018

Umrli šetač – Svetislav Pule Vujović, 1929-2018

Posted on 12. Mar, 2018 by in Gradske aktuelnosti

U Beogradu je prije neki dan (11.03) umro Svetislav Vujović Pule, bivši jugoslovenski ambasador.

Pule Vujović je pripadao  onim Cetinjanima i Crnogorcima koji su smatrali da im je čast što se mogu tako kazivati i onima koji su osjećali da su ostali  dužni svome gradu i svojoj državi.

Završio je Novinarsko- diplomatsku školu u Beoradu i cio radni vijek proveo u jugoslovenskoj diplomatiji. Posebno je zapaženo njegovo službovanje u Rimu, gdje je  kao ataše za kulturu  uspostavio prijateljske odnose sa mnogim istaknutim umjetnicima Italije. Stariji građani pamte da je doveo na Sveti Stefan Karla Pontija i Sofiju Loren.

Kao ambasador u Panami, El Salvadoru i Kostariki  doprinio je razvoju prijateljskih odnosa Jugoslavije sa tim  zemljama.

Vujović potiče iz umućne porodice sa Cetinja. Za svoj grad  bio je vezan snažnim  emocijama. U penzionerskim danima najveći dio godine provodio je na  Cetinju. Visok, sjedokos, elegantan, gospostven i vedar, svakodnevno  je  šetao gradom. Zaustavljao se da se pozdravi sa poznanicima i prijateljima i uvijek imao neku društvenu ideju i sadržajnu priču, za koju je nastojao da zainteresuje sugrađane. Bio je  spreman da na medijima znalački i uvjerljivo  komentariše aktuelne događaje. Postao je cetinjska urbana  legenda. U svakoj prilici je ispoljavao svoje znanje iz istorije grada  i svoju posvećenost naporima da se sačuva od zaborava ono što je vrijedno pamćenja.

Kao čovjek koji je vidio svijeta i nakupio iskustva, bio je  dragocjen član Savjeta gradonačelnika Cetinja. Iako najstariji, ispoljavao je najviše energije u zapažanju loših stvari i u predlaganju konkretnih i originalnih  ideja za uljepšanje grada za građane i goste.

Umro  je još jedan cetinjski  šetač iz stihova Lesa Ivanovića i Pavla Đonovića  i ostavio grad tužniji i siromašniji za korisno znanje i veliku ljubav.

Marko Špadijer

PS: Poštovani čitaoci, u znak sjećanja na mojeg prijatelja Svetislava Pula Vujovića, velikog cetinjskog zanesenjaka, evo nekoliko fotosa …

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

 

 

 

 

3 Komentara

 1. maja krsic

  12. Mar, 2018

  Umro je divan covjek,poslednji od prijatelja mojih pokojnih roditelja.Obiljezio je moje djetinjstvo i zivot,hvala mu.S tugom cu ga se sjecati.Saucesce Miri i Oliveru …
  S postovanjem i zahvalnoscu
  Maja Martinovic Krsic

 2. Dragan martinović

  12. Mar, 2018

  Bez njega će ovaj grad biti puno siromašniji.Ljudska veličino počivaj u miru.

 3. Snezana Vrbica

  24. Mar, 2018

  Kada odu ljudi poput gospodina Pula Vujovica,koji je plijenio svojom pojavom,svojom elegancijom,otmenoscu ,specificnim sharmom…Intelektualca epske shirine i mitske dubine,sa osjecajem za savremenost i projekciju buducnosti.Chovjeka koji je prilikom svakog susreta budio u vama osjecanje praznichnog dana…i onoga da josh dishe gospostveno Cetinje.
  Onda,zaista,neshto gorko zatreperi u vama…i znate da Njegosheva ulica vishe nece imati isti sharm i toplinu…

  Tuzni trazicemo tu,odlutalu,toplinu u sjecanju.

  Saucesce porodici!

Vaš komentar