Obilježen 13 novembar – Dan Prijestonice Cetinje

Obilježen 13 novembar – Dan Prijestonice Cetinje

Posted on 13. Nov, 2017 by in Gradske aktuelnosti

Svečanom sjednicom u Vladinom domu obilježen je 13. novembar – Dan Prijestonice i Dan oslobođenja grada.

Tokom događaja, predstavljene su najznačajnije aktivnosti iz proteklog perioda, a organizovan je i kulturno-umjetnički program.

ct-13-11-017Gradska uprava je, prema riječima gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandara Bogdanovića, tokom protekle godine radila odgovorno i posvećeno, kako bi adekvatno odgovorila izazovima. On je, između ostalog, podsjetio na rekonstrukciju gradskih ulica, sanaciju ponora koja je u toku, te sanaciju nesanitarnog odlagališta „Vrtijeljka“, investiciju vrijednu dva miliona eura. U izgradnji su, prema njegovim riječima, zgrade za penzionere i tužilaštvo, a uskoro će biti riješena i stambena pitanja zdravstvenih radnika i zaposlenih u oblasti kulture.

Bogdanović je najavio i da će za nekoliko dana početi gradnja fudbalskog stadiona, vrijedna gotovo devet miliona eura. Najznačajnije ovogodišnje dostignuće je, kako je kazao, usvajanje Zakona o Prijestonici.

CETINJE-NIGHT-VLADIN DOMSiguran sam da je tim, ali i brojnim drugim aktivnostima kojim je podržan rad naše gradske uprave, država, odnosno Vlada Crne Gore, tokom svih minulih godina pokazala u kojoj je mjeri privržena i posvećena Cetinju. Na taj način i spremnošću i djelom Crna Gora je potvrdila kao ostaje istrajna u namjeri da Cetinju vrati dug i zasluge za sve ono što je kroz istoriju predstavljalo i čuvara i graditelja i obnovitelja naše Crne Gore – kazao je Bogdanović.

Predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Jovan Martinović kazao je kako vjeruje da će i budući saziv lokalnog parlameta biti jednako uspješan. On je dodao kako je aktuelni saziv parlamenta, i pored suprotnih političkih mišljenja, donosio jednoglasne odluke značajne za razvoj grada.

Nadam se da će fukncionisanje i saradnja svih političkih subjekata i odborničkih klubova u okviru parlamenta nastaviti da budu primjer parlamentarizma i političke korektnosti. U periodu koji slijedi moramo iskoristiti benefite Zakona o Prijestonici, imati odgovoran pristup i inicirati konstruktivne prijedloge, kako bismo u narednom četvorogodišnjem mandatu lokalnog parlamenta bili učesnici realizacije ključnih razvojnih projekata – kazao je Martinović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao kako je lokalna uprava svih ovih godina radila uspješan posao, kako za dobrobit građana Cetinja tako i Crne Gore. Kao novoimenovanog predsjednika Senata Prijestonice raduju ga, kako je dodao, novi projekti.

Raduje me što se za narednu godinu napravio dobar odabir projekata, čija je vrijednost u onome što će iz budžeta ići preko šest miliona , a uz ostala davanja preko 10 miliona eura – istakao je Vujanović.

ct-13-11-17Sjednici su, između ostalih prisustvovali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Demokratske partije Crne Gore Milo Đukanović, ministri u Vladi Crne Gore, te predsjednici više crnogorskih opština.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade najboljim studentima visokoobrazovnih instistucija na teritoriji Prijestonice Cetinje. Dobitnici su Nikola Tomić sa Fakulteta dramskih umjetnosti, Dušan Đukić sa Fakulteta likovnih umjetnosti, Jelena Jovović sa Muzičke akademije I Barbara Simović sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Cetinje, kako je kazala Simović, koja se u ime dobitnika obratila prisutnima, ima veliki značaj za studente.

Studentski život na Cetnju je zaista nešto posebno i izuzetna je čast primiti ovakvu nagradu – kazala je Simović.

Čestitka premijera Vlade Crne Gore Duška Markovića

Dusko Markovic.SAJTPrijestono Cetinje je simbol Crne Gore, i predstavlja vertikalu crnogorske državotvorne tradicije. U skladu sa njegovim značajem, Vlada je predlaganjem novog Zakona o Prijestonici pokazala poseban senzibilitet i odnos prema Cetinju. Naša je posebna obaveza da doprinosimo njegovom  kontinuiranom razvoju ulaganjem u infrastrukturu i obnovu kulturno-istorijskih spomenika, a u cilju očuvanja bogate crnogorske tradicije“ – navodi se u čestitki predsjednika Vlade upućenoj gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću i predsjedniku Skupštine Prijestonice Cetinje Jovanu Martinoviću

Premijer Marković navodi da na dan obilježavanja Dana Prijestonice sa zadovoljstvom treba podsjetiti i na rezultate i uspjehe u rješavanju razvojnih pitanja vašeg grada tim prije što iznos tih investicija samo u ovoj godini premašuje desetinu miliona eura

U toku su radovi na putu preko Njeguša, a početak izgradnje novog gradskog stadiona i preseljenje važnih državnih institucija: rezidencija Predsjednika, sjedište Ministarstva kulture i sjedište Ministarstva vanjskih poslova, očekujemo u kratkom roku, što će Cetinju vratiti i epitet administrativnog centra. Želim vam da i u narednom periodu nastavite sa realizacijom utvrđenih planova koji će značiti veći kvalitet života svih građana Cetinja.

Prilog pripremio Vesko Pejović

 

Vaš komentar