Izložba slika-crtež Danijele Marković

Izložba slika-crtež Danijele Marković

Posted on 17. Nov, 2017 by in Iz kulture

Sinoć je u Galeriji Matice crnogorske Ogranak Cetinje otvorena samostalna  izložba slika-crtež Danijele Marković “Komedija čula III”. Nakon numere F.Chopin “Fantasic imprompty”, koju je nadahnuto izvela pijanistkinja Jelena Vukićević Vukmirović, brojne ljubitelje umjetnosti pozdravio je slikar i karikaturista Luka Lagator i upoznao ih sa Danijelinom bogatom biografijom:

DANIJELA MARKOVIC-sajt-3-Danijela Marković je rođena 02.03.1982.godine na Cetinju gdje je završila SLŠ „ Petar Lubarda“ 2001 godine, diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program slikarstvo u klasi prof. Branislava Sekulića 2008 godine i magistrirala 2011 godine. jelena vukmirovic-sajt

DANIJELA-DSC01925

 

Danijela je izlagala radove na više kolektivnih izložbi a ovo je njena 15 samostalna izložba. Dobitnica je više nagrada:

-Godišnja nagrada FLU Cetinje za crtež, Novembarska nagrada grada Cetinja, Nagrada Atlas grupe, Nagrada Univerziteta za najboljeg studenta, Nagrada galerije Sue Ryder Herceg Novi, Plaketa Univerziteta za oblast umjetnosti itd.

Član je ULUCG od 2014 godine. Živi i stvara na Cetinju.

O Danijelinoj likovnom stvaralaštvu i izloženim radovima govorila je Ljiljana Karadžić, istoričarka umjetnosti, koja je i otvorila izložbu:

Danijela-DSC01823DANIJELA-DSC01871Danijela Marković pripada onoj grupi tihih, nenametljivih i posvećenih umjetnika koji su, daleko od kakofonije i blještave prolaznosti svakodnevice, okrenuti ka najdubljem unutarnjem i ka jednoj finoj kontemplaciji svijeta. Kontinuirano bavljenje arhetipskim stanjima duše i njenim duhovnim sadržajima, sa evolutivnim pomacima u izražajnom smislu, oličeno u ličnom, prepoznatljivom  rukopisu umjetnice proizilazi iz iskrene potrebe za dosljednošću i izrecivošću sebe. Neuhvatljivim procesima preobražaja materijalnog u spiritualno i obrnuto, autorka na crtežima – slikama prevedi svoje biće i svoj doživljaj čovjeka iz zone efemernog, supstancijalnog, u sferu neprolaznog, čistog, transcedentnog. Zgonetne, poetične tvorevine su višestruko asocijativne: podsjećaju na složene ornamentalne šare iz DANIJELA-DSC01795srednjevjekovnih knjiga i minijatura, ali i na zamršene, organske preplete koji imaju stalni potencijal metamorfoze. Opiru se logici  koja operiše pojmovima mjesta, vremena, proporcija i perspektive, i njihovo dešifrovanje koje nudi čitav repertoar simboličnih značenja je moguće samo u ličnom ključu, baš kao u sanovnicima i alhemijskim priručnicima. Vanvremenski karakter crteža-slika pojačava natron papir koji evocira patinu i koji kao prirodna podloga srasta sa raskošnim crtežom, dopunjujući ga kao što pauza u muzičkoj kompoziciji dopunjuje zvuk.

DANIJELA-DSC01903U intuitivnim istraživačkim pohodima u onostrano, umjetnica se, sa toplom poetičnošću i predanošću otiskuje u uzbudljiva traganja za drugim, boljim svjetovima u kojima je moguć suživot ideja, misli, bića i pojava različitih ne samo u smislu njihove vremenske i prostorne udaljenosti, nego i u smislu njihovog porijekla i „ontološkog statusa”. Pribjegavajući „repeticiji različitog“, svaki sljedeći rad kreira polazeći od prethodnog, tj. od jednog preuzetog fragmenta koji se na novoj podlozi osamostaljuje, samooplođava i postaje čitav jedan novi univerzum. Imaginerijumi naseljeni znacima i simbolima koji nastali na fonu apstraktnih, slojevitih struktura, poput palimpsesta, stvaraju male disonance koje čine da crteži – slike pulsiraju poput živog organizma.

DANIJELA-DSC01829Danijelina kreativna praksa ne provocira, nije subverzivna, ne dovodi u pitanje ni jedan sistem, već naprotiv, upotrebom subjektivnog, nepretencioznog jezika ona pronalazi svoje eskapističke prostore djelovanja, u kojima se kreće i istražuje istovremeno lako i ozbiljno, čineći granice po potrebi elastičnim, fluidnim, propustljivim, pozivajući nas na samozaboravno, kontemplativno uranjanje u njen svijet. Djelotvornim mentalno-manuelnim postupcima, u iskrenom i slobodnom neoklijevanju da se suoči sa nevidljivim, sa onim iza, umjetnica je stvorila nenapadna, ali dragocjena djela u kojima čini vidljivim njeno poimanje cjelovitosti Univerzuma i stopljenosti u Jedno.

DANIJELA-DSC01792Na kraju programa, vidno uzbuđena Danijela se obratila prisutnima:

-Nemojte mi zamjeriti što sam danas posebno uzbuđena jer je ovo moja petnaesta ali i prva izložba u rodnom gradu za koji sam vezana posebnim emocijama. Koristim priliku da se zahvalim Matici crnogorskoj Ogranku Cetinje, što mi je pružio mogućnost da izložim radove u ovoj veoma simpatičnoj i lijepoj galeriji, da pokažem sebe kao umjetnika koji zavređuje pažnju a posebno gospodinu Vesku Pejoviću koji je to prvi prepoznao i sve organizovao na najvećem nivou. Takođe se zahvaljujem Ljiljani Karadžić našoj poznatoj i priznatoj istoričarki umjetnosti kako za divnu večerašnju besjedu tako i za tekst u katalogu ove izložbe.

Izložba će biti otvorena do 01.12.2017.

Fotografije sa otvaranja izložbe: Dijana Borozan

Prilog pripremio: Vesko Pejović

 

 

 

Vaš komentar