Završena javna rasprava o Nacrtu programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu

Završena javna rasprava o Nacrtu programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu

Posted on 11. Sep, 2017 by in Budućnost Cetinja, Gradske aktuelnosti

Nacrt programa razvoja Prijestonice za 2018: Stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mjesta

Godišnji program razvoja Prijestonice Cetinje predstavlja dokument u kome su sadržani ključni projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju potencijala Cetinja. Riječ je o programskom sadržaju izuzetnog značaja, koji unapređuje način planiranja razvojnih programa našeg grada i submira projekte koj treba da doprinesu ekonomskom i sveukupnom rastu i razvoju Prijestonice u narednoj godini – kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, učestvujući u javnoj raspravi o Nacrtu programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu, koja je danas održana u skupštinskoj sali.

Riječ je o programsko-razvojnom mehanizmu kojim su prepoznate prioritetne aktivnosti koje će se realizovati, a za koje su finansijska sredstva obezbijeđena u Fondu za razvoj Prijestonice.

Zakonom o Prijestonici propisano je da Gradonačelnik Prijestonice utvrđuje Prijedlog godišnjeg Programa razvoja za narednu godinu uz prethodno informisanje Skupštine Prijestonice, a nakon sprovedene javne rasprave. Nakon toga, Program utvrđuje Senat Prijestonice, te isti dostavlja Vladi Crne Gore na saglasnost. Projekti koji budu sadržani u Programu biće finansirani iz dijela sredstava Fonda za razvoj Prijestonice, u visini od 0,6% projektovane vrijednosti tekuceg budzeta Cme Gore, za svaku fiskalnu godinu, kao i donacije.

Nacrt Programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu sadrži 29 projekata. Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović kazao je kako je jedan od najvećih izazova u Prijestonici stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta. Iz tog razloga, tokom pripreme nacrta Programa razvoja, kako je istakao, posebne aktivnosti bile su usmjerene na identifikaciju projekata koji će obezbijediti nova zaposlenja za naše sugrađane.

– Tako su ključni potencijali, odnosno resursi za unapređenje stanja u ovoj oblasti prepoznata tri projekta. Adaptacija hala u gornjem Obodu, nabavka opreme za lica sa invaliditetom za potrebe uspostavljanja štamparije, te uspostavljanje Biznis inkubatora u poslovnoj zoni “Košuta”. Adaptacija hala u gornjem Obodu, kao i završetak radova na izgradnji Biznis inkubatora, biće snažan podsticaj razvoju mikro i srednjem biznisu, te realizaciji investicionih aktivnosti, a time i otvaranju novih radnih mjesta, što je ključni izazov u predstojećem vremenu – kazao je Bogdanović.

Sa druge strane, kako je istakao, implus razvoju grada biće i realizacija nekoliko važnih razvojnih projekata.

– U Programu su planirani projekti rekonstrukcije Studentskog trga uz izgradnju dvoetažne garaže, ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura, prva faza izgradnje ulice Aleksandra Puškina sa parking prostorom u gornjem dijelu grada, kao i rekonstrukcija dijela Jabučke ulice kod gornjeg objekta vrtića “Zagorka Ivanovic”, te rekonstrukcija saobraćajnice sa izgradnjom parking mjesta u naselju “Luke Ivaniševića”. Posebno važan projekat sa razvojnom dimenzijom je izgradnja trga i pijace na Njegušima, jer će ovaj projekat obezbijediti i uređenje prostora koje trenutno ne priliči mjestu koje posjeti veliki broj turista, a pored toga biće stvoreni uslovi za punu valorizaciju proizvodnje i plasiranje prehrambenih i drugih proizvoda domaćeg stanovništva – saopštio je Bogdanović i dodao kako je završetak radova na rekonstrukciji vodovodnog sistema Cetinja najveći i najznačajniji projekat u 2018. godini, za koji će biti utrošeno milion eura. Takođe, aktivnosti će biti usmjerene na unapređenje sistema vodosnadbijevanja na ruralnom području, što će doprinijeti razvoju seoskog turizma koji je posebno atraktivan na mapi evropske turističke ponude.

Bogdanović je istakao da će pored navedenih projekata predano nastaviti da rade na projektima koje su već započeli ove godine, a koji će biti snažan impuls razvoja grada.

– Tako će sledeće godine, pored navedenih projekata iz Programa, u punom kapacitetu biti radovi na izgradnji novog stadiona, uredjenju cetinjske pećine za potrebe izložbenog prostora, izgradnje Fakulteta dramskih umjetnosti, Mojkovačke i Bajičke ulice, ali i regionalnog puta od Krsca do Ivanovih korita. Samo ovi projekti vrijedni su više od 23 miliona eura, što će Cetinju, bez sumnje, obezbjediti dinamični infrastrukturni, ali i ekonomski razvoj – dodao je gradonačelnik Bogdanović.

Unapređenje infrastrukture kroz rekonstrukciju i izgradnju gradskih saobraćajnica, uz postavljanje adekvatnih komunalnih pratećih sadržaja, planirano je Programom i u 2018. godini.

U tom smislu planiran je projekat izgradnje saobraćajnice koja će prolaziti kroz Univerzitetski kompleks Fakulteta umjetnosti. Takođe, jedan dio sredstava biće opredijeljen za uređenje manjih gradskih saobraćajnica, ali i uređenje lokalnih nekategorisanih puteva.

Pored projekta izgradnje fudbalskog stadiona za koji su obezbijedjena finansijska sredstva, u 2018. godini planirana je realizacija nekoliko projekata u cilju unapređenja sportske infrastrukture. Biće započeta izgradnja sportske sale za potrebe OŠ “Lovcenski partizanski odred”, te je planirana sanacija nekoliko sportskih terena na gradskom području.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Programom je predviđeno i rješavanje dugogodišnjeg problema sa kojim se Cetinje suočava sa napušetnim životinjama. U tom smilu, planirana je izgradnja prihvatilišta za napuštene kućne ljubimce.

U narednoj godini, dio sredstava biće opredijeljen i za izgradnju, odnosno rekonstrukciju objekata od lokalnog značaja.

Za realizaciju razvojnih, infrastrukturnih i projekata u funkciji otvaranja novih radnih mjesta biće opredijeljeno preko 5 miliona eura, a pored navedenih, u narednoj godini planirana je realizacija projekata koji će biti u funkciji očuvanja kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa. Tako će Istorijsko jezgro Cetinja, kako je navedeno u dokumentu, biti bogatije za još jedan uređen segment i to prostor od Ćipura do Vladinog doma, uz rekonstrukciju Podvožnjaka, čijom izgradnjom je u velikoj mjeri narušen ambijent ovog područja. Takođe, Programom je predviđeno uređenje staze do Orlovog krsa, kao i projekat osvjetljenja objekata Ćipur i Biljarda.

Predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović istakao je zadovoljstvo što smo u prilici da raspravljamo o Nacrtu programa razvoja Prijestonice i izrazio očekivanje da će se svi projekti, koji su predloženi u Nacrtu realizovati, jer su svi kako je naglasio – od velikog značaja za grad i građane.

Martinović se posebno osvrnuo na projekat odvođenja otpadnih voda i izrazio očekivanje kako će se konačno riješiti višedecenijski problem Ponora. On je kazao da Zakon o Prijestonici omogućava konačno rješavanje najvećih problema u gradu i dodao kako se, zahvaljujući sredstvima kojima će raspolagati Fond za razvoj Prijestonice, može očekivati ubrzan razvoj Cetinja i ulaganje u druge razvojne projekte.

Jovan Martinović, koji je ujedno i predsjednik cetinjskog DPS-a, kazao je da ga čudi što ni jedna politička partija koja participira na Cetinju, osim DPS i SDP, nije dala prijedloge razvojnih projekata koji su se mogli naći u dokumentu.

U javnoj raspravi o Nacrtu programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu učestvovao je i šef odborničkog kluba SDP-a Nikola Đurašković koji je skrenuo pažnju na to da, uprkos velikom značaju teme, veoma mali broj građana učestvuje u njoj. On je kazao i da je loš odziv političkih subjekata sa lokalnog nivoa.

– Očekivao sam da javnoj raspravi prisustvuju predstavnici političkih partija koje učestvuju u političkom životu prijestonice, i kritike koje upućuju na različite načine, da upute ovdje gdje je mjesto, pa da zajednički otvorimo diskusiju o onome šta su prioriteti Cetinja. Ovo je mjesto gdje treba da odredimo prioritete za razvoj grada i da se za određena rješenja borimo na kvalitetan, održiv i argumentovan način – kazao je Đurašković.

On smatra da je prioritet svih prioriteta rekonstrukcija vodovodnog sistema i izgradnja nedostajuće kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno eliminisanje Ponora. Takođe na listi prioriteta, prema njegovim riječima, je zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Gradonačelnik Aleksandar Bogdanović na kraju rasprave je zaključio kako oni koji u državnom parlamentu nijesu podržali Zakon o Prijestonici, nijesu osjetili za potrebnim da predlože ni jedan projekat u interesu građana Cetinja, ali da su, kako je kazao, najaktivniji kada treba kritikovati, izmišljati i podmetati.

Postupak izrade Programa razvoja porazumijevao je konsultacije sa širom javnošću – počevši od građana, nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, zdrastvenih i institucija kulture sa područja Cetinja, Privrednog kluba Cetinja, mjesnih zajednica, te organa lokalne uprave i javnih službi čiji je osnivač Prijestonica, sve do odbornika i političkih partija koje sudjeluju u lokalnom parlamentu.

Konsultacije su podrazumijevale predlaganje projekata koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojnih i infrastrukturnih projekata, projektaka na očuvanju kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa, valorizaciji turističkih potencijala, te projekte od javnog interesa koji se realizuju po modelu privatno-javnog partnerstva.

Tokom deset dana trajanja javne rasprave pristiglo je 156 prijedloga za razvojne projekte Cetinja. Prema riječima gradonačelnika Bogdanovića javio se veliki broj građana i predstavnika nevladinog seektora, zdravstvenih i obrazovnih institucija, dok su, kada je riječ o političkim partijama, prijedloge dostavili samo Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija.

Poziv za javnu raspravu o Nacrtu programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2018. godinu

Građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, organima lokalne uprave, javnim službama čiji je osnivač Prijestonica, mjesnim zajednicama sa teritorije Prijestonice, državnim organima, jedinicama lokalne samouprave, strukovnim udruženjima, nevladinim organizacijama, međunarodnim organizacijama, medijima i svim zainteresovanim organizacijama i zajednicama da se uključe u proces javne rasprave i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta Programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu.

Predloge, sugestije i komentare mogu se dostaviti na adresu ul. Bajova br. 2, 81250 Cetinje, putem faxa na broj 041 231 755, kao i na e-mail adresu: [email protected] Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Javna rasprava o Nacrtu Programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu, trajaće do ponedjeljka, 18.09.2017. godine, kada će biti održana centralna javna rasprava sa početkom u 10 časova u Skupštinskoj Sali Prijestonice.

Ovdje možete preuzeti Program javne rasprave i Nacrt Programa razvoja Prijestonice za 2018. godinu

UVOD

Godišnji program razvoja Prijestonice Cetinje predstavlja dokument u kome su sadržani ključni projekti koji će obezbijediti punu valorizaciju po­tencijala Cetinja. Riječ je o programskom sadržaju izuzetnog značaja, koji unapređuje način planiran­ja razvojnih programa našeg grada, i sublimira pro­jekte koj treba da doprinesu ekonomskom sveuk­upnom rastu i razvoju Prijestonice u 2018. godini. Dakle, riječ je o programsko-razvojnom meha­nizmu kojim su prepoznate prioritetne aktivnos­ti koje će se realizovati, a za koje su finansijska sredstva obezbijeđena u Fondu za razvoj Prijes­tonice.

Zakonom o Prijestonici propisano je da Gra­donačelnik Prijestonice utvrđuje Prijedlog go­dišnjeg Programa razvoja za narednu godinu uz prethodno informisanje Skupštine Prijestonice, a nakon sprovedene javne rasprave, najkasnije do 1. oktobra. Nakon toga, Program utvrđuje Senat Prijestonice, te isti dostavlja Vladi Crne Gore na saglasnost najkasnije do 1. novembra. Projekti koji budu sadržani u ovom Programu biće finan­sirani iz dijela sredstava Fonda za razvoj Prijes­tonice Prijes­tonice, u visini od 0,6% projektovane vrijednosti tekuceg budzeta Cme Gore, za svaku fiskalnu go­dinu, kao i donacije.

Uvažavajući principe otvorene i transparntne loklane uprave, postupak izrade Programa razvoja porazumijevao je konsultacije sa širom javnošću…

Konsultacije su podrazumijevale predlaganje projekata koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojnih i infrasrukturnih projekata, pro­jekaka na očuvanju kulturno istorijskog i prirod­nog nasleđa, valorizaciji turističkih potencijala, te projekte od javnog interesa koji se realizuju po modelu privatno-javnog partnerstva.

Nakon detaljne i sveobuhvatne analize prioritetnih potreba za razvoj grada, napravljena je selekcija projekata koji su predloženi u Programu ra razvoj Prijestonice za 2018. godinu. Evo kratkog predstavljanja odabranih projekata:

PROJEKTI KOJI DOPRINOSE OTVARANJU NOVIH RADNIH MJESTA

1-ADAPTACIJA HALA U GORNJEM KOMPLEKSU OBOD-a

Nekadašnji kompleks gornjeg „Oboda“ raspolaže sa izuzetno značajnim prostornim kapacite­tima, pogodnim za uspostavljanje privrednih i drugih sadržaja. Imajući to u vidu, Prijestonica Cetinje razmatra mogućnost da uz podršku Vlade Crne Gore, kupi prostor nekadašnjeg Oboda, u cilju uspostavljanja privrednih i drugih sadržaja predviđenim planskom i projektnom doku-metacijom. Shodno tome, urađena je i Studija opravdanosti osnivanja Preduzeća koje bi kupilo i upravljalo ovim prostorom.

Kao jedan od važnih elemenata u funkcionisanju i tržišnom pozicioniranju dijela tog lokaliteta kao Biznis zone i poslovno-logistčkog centra, ukazala se potreba za hitnom sanacijom dijela hala namijenjenih komercijalnoj upotrebi. Shodno tome, prema urađenoj preliminarnoj analizi, potrebno je izdvojiti 400.000 eura, kako bi se osposobilo preko 15.000 kvadrata hala za komercijalnu upotrebu.

Projekat je višegodišnji a njegova ukupna vrijednost je cca 2 miliona eura. Od planiranih sred-stava, 385.000 je u dijelu kapitalnih dok je 15.000 planirano na tekućim izdacima.

2-SANACIJA OBJEKATA ZA BIZNIS INKUBATOR

Prijestonica Cetinje je, u okviru kompleksa nekadašnje Košute, kupila upravnu zgradu kako bi u njoj uspostavila Biznis inkubator. Ovaj projekat predstavlja još jedan snažan podsticaj lokalne uprave razvoju mikro i malog biznisa, kako u oblasti usluga, tako i u proizvodnom segmentu. Uspostavljanjem Biznis inkubatora, Prijestonica će pružiti dodatnu podršku preduzetnicima iz našeg grada, kao i podsticaju preduzetničkog duha kod mladih ljudi.

Ideja Biznis inkubatora i inovativnog centra zasnovana je na konceptu zelene gradnje i upotrebe modernih tehnologija koje će osigurati samoodrživost i niske troškove funkcionisanja svih njegovih korisnika.

U saradnji sa UNDP, zaršena je I faza adaptacije Biznis inkubatora i Inovativni centar koja je podrazumijevala zamjenu cjelokupne bravarije, krovnog pokrivača i fasade. Sledeća faza po-drazumijeva cjelokupne radove na uređenju enterijera za potrebe Biznis inkubatora i Inovativ­nog centra i njegovo opremanje. Ukupna investicija je 820.000 eura, a potrebno je u 2018. godini planirati sredstva u iznosu od 330.000 eura na kapitalim izdacima.

3-PODRŠKA ZAPOŠLJAVANJU OSOBA SA INVALIDITETOM I DRUGIH TEŽE ZAPOŠLJIVIH KATEGORIJA

Prijestonica Cetinje će u okviru Biznis inkubatora imati prostorne kapacitete za razne vrste proizvodnih i uslužnih sadržaja. Svakako, posebni uslovi će biti kreirani za zapošljavanje OSI, kao i drugih teže zapošljivih kategorija stanovništva.

Posredstvom Udruženja paraplegičara inicirana je, između ostalog, ideja otvaranja manje štamparije koja bi se bavila proizvodnjom vizit kartica, postera, liflera, koričenjem knjiga i dru­gih djelatnosti koje mogu obavljati OSI. Samo u okviru tog projekta bilo bi radno angažovano 6 lica sa invaliditetom. Imajući u vidu da se kroz nabavku određene opreme i usluga, koje se mogu koristiti za proizvodne i uslužne djelatnosti u okviru Biznis inkubatora, može doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta, a posebno za teže zapošljive kategorije stanovništva, inicijativa Udruženja je ocijenjena opravdanom.

Takođe, ovim projektom će se stvoriti uslovi da i druga lica koja spadaju u kategoriju teže zaposlivih, realizuju svoje ideje.

Traženi iznos za 2018. godinu je 20.00 eura.

RAZVOJNI PROJEKTI …

1-REKONSTRUKCIJA STUDENTSKOG TRGA

Studentski trg predstavlja cjelinu koja se nalazi u srcu Istorijskog jezgra grada. Nakon rekon-strukcije Dvorskog trga i Njegoševe ulice, kao i uredjenjem fasada u Njegoševoj ulici, ukazala se potreba za rekonstrukcijom Studentskog trga. Za navedeni projekat, Prijestonica Cektinje je u saradnji sa UNDP uradila projektnu dokumentaciju na nivou glavnog projekta.

Riječ je o projektu koji, pored samog parternog uredjenja ima i svoj funkcionalni značaj. Naime, projektom j predvidjena izgradnja dvoetažne podzemne garaže ispod Studentskog trga sa kapacitetom od preko 120 parking mjesta. Na taj način bi se u značajnoj mjeri riješio saobraćaj u mirovanju u Istorijskom jezgru, ali i stvorili uslovi za generisanje novih prihoda preduzeću „Parking servs i održavanje objekta“ Cetinje.

Projekata rekonstrukcije Studentskog trga je višegodišnji, a njegova ukupna vrijednost je 2.6 mil-iona eura. Od navedenog iznosa u 2018. godini je planirano 850.000 na kapitalnim i 50.000 na tekućim izdacima.

2-REKONSTRUKCIJA TRGA I PIJACE NA NJEGUŠIMA

Imajući u vidu istorijski značaj, kao i turistički potencijal Njeguša, otpočela je rekonstrukcija mjesnog trga, koja će doprinijeti afirmaciji ovog dijela Prijestonice. Svakako da Njeguši pred-stavljaju jednu od najnaseljenijih i najposjećenijih mjesnih zajednica na teritoriji Prijestonice Cetinje. Ipak, glavni trg Njeguša, gdje se mještani i turisti svakodnevno okupljalju, se nalazi u neadekvatnom stanju.

Izgradnjom ovog objekta, urediće se preko 2.000 m2 trgovinskog prostora koji će svojim oblikom i formom zadovoljiti potreba domicilnog stanovništva, ali i sve brojnijih turista. Takođe, planirana je zamjena cjelokupne podzemne infrastrukture, izgradnja parking prostora, zelenih površina, javne rasvjete, te urbanog mobilijara.

U okviru izgradnje Trga na Njegušima, lokalna uprava je zajedno sa Mjesnom zajednicom pre- poznala potrebu i za uspostavljanjem mjesne tržnice. Urađena je projekta dokumentacija i ot- počelo se sa realizacijom I i III faze projekta.

Ukupna vrijednost investicije je 520.000 hiljada, dok su nedostajuća sredstva tj traženi iznos za 2018. godinu 300.000 eura.

3-REKONSTRUKCIJA ULICE ALEKSANDRA PUŠKINA SA PARKING PROSTORIMA U NASELJU GIPOS – I FAZA

Prijestonica Cetinje realizuje aktivnosti na rekonstrukcij Bajove ulice, a tokom ove godine će početi i radovi na potpunoj rekonstrukciji zaobilaznice (Mojkovačke ulice). Imajući to u vidu, ci­jeni se svrsishodnim realizovati i aktivnosti na rekonstrukciji dijela ulice Aleksandra Puškina u dužini od cca 280 metara, koja spaja ove dvije važne gradske saobraćajnice.

Tim prije jer upravo u ovoj ulici dominantno gravitira naselje Gipos, koje ima izražen problem parkinga – kako za njegove stanovnike tako i za korisnike tog dijela grada. Ovaj projekat pred­viđa rekonstrukciju dijela ulice Aleksandra Puškina, i to na potezu od Bajove do Mojkovačke ulice, uključujući izgradnju parking prostora planiranih između zgrada u Giposu. Na taj način, stanovnici tog kraja će dobiti značajno kvalitetniju i sigurniju saobraćajnu infrastrukturu, kao i više od 130 novih parking mjesta.

Riječ je o višegodišnjem projektu, za koji će glavni projekat biti izrađen do kraja godine, kada će se i znati precizna ukupna vrijednsot investicije. Shodno tome, potrebno je ovu investiciju planirati sa 185.000 eura kapitalnih i 15.000 eura tekućih izdataka u 2018. godini.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 200.000 eura.

4-REKONSTRUKCIJA SAOBRAĆAJNICA I PARKING PROSTORA U NASELJU LUKE IVANIŠEVIĆA

Prijestonica Cetinje realizovala je aktivnosti na rekonstrukciji dijela saobraćajnica u naselju “Luke Ivaniševića“. Ipak, kako je riječ o naselju, koje nema adekvatno riješenu saobraćajnu infrastrukturu, cijeni se opravdanim realizovati nastavak rekonstrukcje ulice Vojvode Mirka Petrovića u dužini od cca 200 metara.

Naime, upravo u nastavku ove ulice gravitira značajan broj stanovništva koje nema adekvatno riješen parking prostor. Shodno tome, rekonstrukcijom ove saobraćajnice, izgradiće se i gotovo 100 novih parking mjesta, što će značajno doprinijeti većem saorbaćajnom i komunalnom redu u ovom dijelu grada.

Riječ je o višegodišnjem projektu, za koji će glavni projekat biti izrađen do kraja godine, kada će se i znati precizna ukupna vrijednost investicije. Shodno tome, potrebno je ovu investiciju planirati sa 140.000 eura kapitalnih i 10.000 eura tekućih izdataka u 2018. godini.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 150.000 eura.

5-REKONSTRUKCIJA DIJELA JABUČKE ULICE SA PARKING PROSTORIMA

Objekat vrtić “Zagorka Ivanović” koji se nalazi u Jabučkoj ulici, ima izuzetno izražen deficit sa parking prostorima u njegovoj neposrednoj okolini. Takođe, ključna saobraćajnica koju koriste roditelji za dolazak i dovoženje djece, izuzetno je uska i čini „usko grlo“. Tako često imamo situacije da je pješački saobraćaj prilično nebezbjedan što je, imajući u vidu da je riječ o vaspitno-obrazovnoj ustanovi koja radi sa mlađim uzrastima djece, ukazalo na potrebu unapređenja saobaćajne infrastrukture.

Shodno tome, predlaže se rekonstrukcija dijela Jabučke ulice koja gravitira neposredno is­pred vrtića “Zagorka Ivanović”, kao i izgradnja nedostajućih parking prostora za saorbaćaj u mirovanju.

Riječ je o jednogodišnjem projektu za koji je planirano 100.000 eura na kapitalnim izdacima.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 100.000 eura.

RAZVOJNI PROJEKTI …

1-IZGRADNJA SPORTSKE DVORANE U ZONI SPORTA

Prijestonica Cetinje ima izuzetno uspješne sportske klubove i pojedince u dvoranskim sportovima. Sportska dvorana, koja se nalazi u Sportskom centru (Vojni stan), često ne ispunjava rigorozne zahtjeve za takmičnja u međunarodnim takmičenjima. Tako, košarkaši u ABA ligi ili rukometaši u SEHA ligi imaju problem odigravanja utakmica na domaćem terenu. S ozirom da se ove godine otpočinje sa izgradnjom stadiona, ukazalo se opravdanim da se otpočne i sa gradnjom sportske dvorane u “Zoni sporta” na prostoru igrališta neposredno uz fudbalski stadion.

Traženi iznos za 2018. godinu je 280.000 eura.

2-IZGRADNJA/REKONSTRUKCIJA VODOVODA NA RURALNOM PODRUČJU

Kako bi se podstakao ruralni razvoj, neophodno je obezbjediti potrebnu infrastrukturu. Svakako, voda je jedan od osnovnih preduslo­va za razvoj ruralnog područja. S tim u vezi, planirano je tokom 2018. godine realizovati aktivnosti na završetku nekoliko prioritetnih vodovoda, te započeti izgradnju nedostajućih u više mjesnih zajednica na teritoriji Prijestonice. Ukupna vrijednost 620.000 eura, traženi iznos za 2018.godinu je 100.000 eura.

3-NABAVKA OPREME ZA UNAPREĐENJE JAVNIH SLUŽBI PRIJESTONICE

U cilju daljeg razvoja grada, kako sa komunalnog tako i sa drugih aspekata, neophodno je izvršiti nabavku dodatne opreme i mehanizacije. D.O.O. “Komunalno preduzeće” Cetinje ne raspolaže adekvatnom mehanizacijom za kvalitetno obavljanje poslova iz njegove nadležnosti, sa poseb­nim akcentom na mehanizaciju za zimsko održavanje javnih površina.

S tim u vezi, potrebno je izvršiti nabavku dijela mehanizacije, odnosno opreme po prioritetima Komunalnog predzeća, kako bi na adekvatan način moglo da odgovori izazovima u održavanju komunalnog reda. Takodje, u cilju pružanja kvalitetnijih usluga I nesmetanog rada JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Prijestoni­ci potrebno je izvršiti nabavku dizel električnog agregat aparata. Radio i televizija Cetinje, JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš i druge javne službe imaju potrebu za nabavkom opreme u cilju unapredjenja svojih usluga i razvoja tih javnih službi.

Ukupna vrijednost 186.000 eura.

Traženi iznos za 2018. godinu je 130.000 eura.

4-KUPOVINA PROSTORA ZA POTREBE “PARKING SERVIS I ODRŽAVANJE OBJEKATA” CETINJE

Pjestonica je formirala DOO “Parking servis i održavanje objekata”, sa ciljem obavljanja brojnih djelatnosti od interesa za građane Prijestonice. Ovo Peduzeće će realizovati poslove iz oblasti parking servisa, upravljan­ja Autobuskom stanicom, održavanja javne rasvjete, električnim vozilima ali i održavan­jem objekata. Shodno tome, a u cilju stva­raja uslova za nesmetanog obavljanja svoje djelatnosti potrebno je kupiti neporetnosti za potrebe Preduzeća. Na taj način će se stvoriti uslovi za dalji razvoj grada.

INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

1-REKONSTRUKCIJA VODOVODNE MREŽE

Tokom proteklih 5 godina, otpčele su aktivnosti na realizaciji mjera u clju unapređenja sistema vodosnabdijevanja Cetinja. Ukupna dužina primarne distributivne mreže je oko 22 km, dok je sekundarna distributivna mreža duga čak 65 km. Starost cijevi i veliki broj ilegalnih prikjučaka, stvaraju gubitke na distibutivnoj mreži od gotovo 80%.

Imajući u vidu neophodnost sveobuhvatne rekonstrukcije vodovodne mreže u cilju pouzdanijeg snabdijevanja grada vodom, 2012. godine, uz podršku iz predpristupnih fondova Evropske Unije, uradjena je „Studija opravdansti za poboljšanje sistema vodom Prjestonice Cetinje“. Navedena studija se koristi kao polazna osnova za realizaciju ovog projekta, čija je preostala nerealizovana ukupna vrijednost od cca 4.6 miliona eura.

Realizacijom ovog projekta, Cetinje će dobiti znatno pouzdaniji sistem vodosnabdijvanja, što će omogućiti i urednije snabdijevanje svih njegovih korisnika.

Riječ je o višegodišnjem projektu, za koji je u 2018 godina planirano 950.000 na kapitalnim i 50.000 na tekućim izdacima.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 1.000.000,00 eura

2-IZGRADNJA SAOBRAĆAJNICE KROZ UNIVERZITETSKI KOMPLEKS FAKULTETA UMJETNOSTI

Izgradnja Univerzitetskog kompleksa – fakulteta umjetnosti predstavlja jedan od najznačajnijih projekata iz oblasti obrazovanja u našem gradu. Izgrađen je objekat zajedničkih sadržaja sa podzemnom garažom, u toku je završetak radova na Fakultetu likovnih umjetnosti a očekuje se već narednih mjeseci i početak gradnje Fakulteta dramskih umjetnosti. Imajući to u vidu, stavraju se uslovi da se već od sledeće godine stavi u funkciju ovaj kompleks, kako bi studenti umjetničkih fakulteta imali adekvatne uslove za njhovo obrazovanje.

Imajući to u vidu, ukazala se potreba i za izgradnjom saobraćajnice predviđene UP Stari Obod, a koja povezuje ulicu Peka Pavlovića u Bogdanovom kraju sa ulicom Novice Cerovića koja prolazi ispred Vladinog doma. Iako je riječ o saobraćajnici koja će dominantno biti u funkciji Univerzitetskog kompleksa, ona će imati i značajan uticaj na rasterećenje saobraćaja sa Bulevara crnogorskih junaka i Bajove ulice, pa će kao takva biti od izuzetne koristi za sve građane Prijestonice. Riječ je o višegodišnjem projektu, za koji će glavni projekat biti izrađen do kraja godine, kada će se i znati precizna ukupna vrijednot investicije. Shodno tome, potrebno je ovu investici­ju planirati sa 250.000 eura kapitalnih i 50.000 eura tekućih izdataka u 2018. godini.

3-UNAPREĐENJE GRADSKIH SAOBRAĆAJNICA

Unapređenje gradskih saobraćajnica pred­stavlja obavezu koja loklana uprava u kontinuitetu realizuje, a u skladu sa svojim mo­gućnostima. Pod unapređenjem gradskih saobraćajnica podrazumijeva se asfaltiranje, izrada trotroara, krpljenje udarnih rupa, ver­tikalna i horizontala signalizacija kao i druge aktivnosi na tekućem održavanju gradskih saobraćajnica. Sredstva su planirana u iznosu od 100.000 eura na kapitalnim izdacima.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 100.000 eura

4-UREĐENJE LOKALNIH I NEKATEGORISANIH PUTEVA

Unapređenje loklanih i nekategorisanih puteva podrazumijeva aktivnosti lokalne uprave usm­jerene na unapređenje postojećih, ali i izgradn­ju novih puteva u Katunskoj i Rječkoj nahiji.

Pod unapređenjem lokalnih i nekategorisanih puteva podrzumijeva se probijanje, tamponiranje, asfaltiranje, krpljenje udarnih rupa, kao i druge aktivnosti na tekućem održavanju lokalnih i nekategorisanih puteva koji graviti­raju u Riječkoj i Katunskoj nahiji u Prijestonici Cetinje, a u skladu sa godišnjim prioritetima lokalne uprave. Sedstva su planirana u iznosu od 370.000 eura, od čega je 350.000 na kapi­talnim a 20.000 na tekućim izdacima.

Traženi iznos za 2018. godinu je 350.000 eura.

5-UNAPREĐENJE LOKALNE SPORTSKE INFRASTRUKTURE

Dio sportske infrastrukture nalazi se u prilično lošem stanju. Takođe, početkom izgradnje fud­balskog stadiona na Cetinju, Prijestonica neće imati ulove za adekvatan tretman atletičara koji pokazuju izuzetne rezultate – kako na domaćim tako i na međunarodnim tamičenjima.

S tim u vezi, planirano je tokom 2018. godine izraditi tehničku dokumentciju u skladu sa DUP Humci u kome je i planiran sportski sadžaj atletske staze, riješiti imovinsko pravni odnos i ot­početi sa gradnjom. Pored toga, projektom je planirano da se na gradskom području sanira više lokaliteta na kojima se odvijaju sportske aktivnosti. Imajući u vidu da je Prijestonica uvijek imala vrhunske sportiste, ali i da je neophodno stvoriti uslove za rekreativni sport, ukazala se potreba za reralizacijom ovog projekta. Takodje, kroz ovaj projekat će se realizovabti i sanacija dvorišta i otvorenih sportskih terena u srednjim i osnovnim školama na Cetinju.

Tražena iznos sredstva za 2018. godinu je 115.000 eura.

6-IZGRADNJA SALE ZA OŠ”LOVĆENSKI PARTIZANSKI ODRED”

Osnovna škola „Lovćenski partizanski odred“ ne raspolaže fiskulturnom salom, te samim tim djeca nemaju adekvatne uslove za održa­vanje časova iz predmeta Fizičko vaspitanje. Imajući u vidu da je za djecu u osnovnoj ško­li od posebne važnosti kvalitetno održvanje nastave iz ovog predmeta, lokalna uprava je u prethodnom periodu preduzela niz aktivnosti na rješevanju ovog problema. Urađena je prostorno-planska dokumentacija, riješeni imovinsko-pravni odnosi, a u toku je izrada tehničke dokumentacije za igradnju sale.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 130.000 eura.

7-IZGRADNJA PRIHVATILIŠTA ZA NAPUŠTENE KUĆNE LJUBIMCE – AZIL

Problem napuštenih kućnih ljubimaca, a posebno pasa, predstavlja veliki problem ne samo u Prijestonici, već u svim grdovima u Crnoj Gori. Shodno tome, tokom 2018. go­dine se planira otpočeti sa aktivnvostima na identifikovanju i obezbjeđivanju (kupovini) lok­acije za izgradnju prihvatilišta. Takođe, nakon urađene tehničke dokumentacije, planira se otpočeti sa radovima na izgradnji azila kao višegodišnjeg projekta.

Traženi iznos za 2018 godinu je 80.000 eura.

8-IZGRADNJA OBJEKATA OD LOKALNOG ZNAČAJA

U cilju poboljšanja objekata od lokalnog značaja, planirana je realizacija više projekata – kako na gradskom tako i na ruralnom području. Shodno tome, planirana je izgradnja kapele na Čevo, adaptacija parkinga za potrebe Novog groblja, adaptacija objekta za potrebe ambulatne na Njegušima, te sanacija Ljetnje pozornice.

Kao što je poznato, Čevo je teritorijalno najveća mjesna zajednica na teritoriji Prijestonice. Ima­jući u vidu da na Čevu postoji veliko seosko groblje, te da je urađen projekat njegove izradnje, ukazala se potreba za realizacijom jednog ovakvog projekta. Takođe, imajući u vidu neadekvatno riješeno pitanje saobraćaja u mirovanju oko Novog groblja, potrebno je realizovati i projekat adaptacije prostora za potrebe parkinga na tom lokalitetu. Pored toga, planirana je i adaptacija objekta za potrebe ambulatne na Njegušima, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za pružanje zdravstvene zaštite stanovnicima tog kraja, kao i sanacija dijela Ljetnje pozornice.

Traženi iznos za 2018. godinu je 137.000

PROJEKTI NA OČUVANJU KULTURNO-ISTORIJSKOG I PRIRODNOG NASLJEĐA

1-UREĐENJE PROSTORA OD ĆIPURA DO VLADINOG DOMA UZ SANACIJU PODVOŽNJAKA U ULICI NOVICE CEROVIĆA

Projekat uređenje prostora od Ćipura do Vladinog doma uz sanaciju Podvožnjaka u ulici Novice Cerovića podrazumijeva realizaciju niza zahvata kojim se želi neutralisati negativan uticaj koji je napravljen izgradnjom podvožnjaka. Naime, 1988/1989. godne izgrađen je podvožnjak dužine 66 metara između istorijskih i kulturnih objekata kao što su Dvor Kralja Nikole, Njegoševa Biljarda i Ćipur. Realizacija ovog projekta imala je brojne negativne efekte kao što je otvoreni dio podvožnjaka dužine 40 metara prema Ćipuru i 16 metara prema Arhivu, nezgrapne betonske žardinjere, zatvaranje Dečanske uice i dr.

Realizacijom ovog projekta, neutralisale bi se u najvećoj mjeri negativni efekti stvoreni izgradnjom ovog objekta, te dugoročno riješio ovaj izraženi problem.

Kako će glavni konzervatoski projekat biti gotov do kraja godine, plainrana su sredstva u iznosu od 350.000 eura, od čega 330.000 na kapitalnim i 20.000 na tekućim izdacima. Projekat je definisan kao višegodišnji.

Traženi iznos za 2018. godinu je 350.000 eura.

2-UREĐENJE PRISTUPNOG PUTA I OSVJETLJENJE TVRĐAVE NA ŽABLJAK CRNOJEVIĆA

Tvrđava na Žabljaku Crnojevića predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture u basenu Skadarskog jezera. U cilju valorizaci­je njegovih potencijala, planirana je sanacija pristupnog puta i osvjetljenje tvrđave.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.000 eura, od čega je 50.000 planirano za 2018. go­dinu u okviru kapitalnih izdataka.

Traženi iznos sredstva za 2018. godinu je 50.000 eura.

PROJEKTI ZA VALORIZACIJU TURISTIČKIH POTENCIJALA

1-UREĐENJE PJEŠAČKE STAZE DO ORLOVOG KRŠA

Orlov krš, pored posebne simbolike, ima i snažan turistički potencijal. Prilazna pješačka saobraćajnica nalazi se u izuzetno lošem stanju, a ne postoji ni javna rasvjeta na toj trasi puta. Imajući u vidu snažan turistički potenci­jal, planira se uređenje pješačke staze od Ma­nastira i Ljetnje pozornice do Orlovog krša. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti cca 100.000 eura za koji Prijestonica radi teh­ničku dokumentaciju, od čega je 50.000 planirano za 2018. godinu u okviru kapitalnih izdataka.

2-SANACIJA FASADA U GRADSKOM PODRUČJU

Pjestonica je u saradnji sa UNDP otpočela aktivnosti na uređenju fasada na gradskom području. Riječ je o projektu kojim se žele sanirati zapuštene fasade na gradskom području, a samim tim i kvalitetnije valorizovati nji­hovi potencijali.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 50.000 eura koje su planirane u 2018. godinu u okviru ka­pitalnih izdataka

3-OSVJETLJENJE ĆIPURA I BILJARDE

Ćipur i Biljarda se nalaze u srcu Istorijskog jezgra, neposredno uz Dvorski trg i Vladičinu baštu. Imajući u vidu značaj ova 2 objekta, ukazala se potreba za njihovim osvjetljenjem u cilju kvalitetnije turističke valorizacije. Pro­jektom je planirano osvjetljenje strane Biljarde koja gleda na Dvorski trg, kao i sve fasade na Ćipuru.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 35.000 eura.

4-IZRADA PROMOTIVNIH SADRŽAJA ZA UNAPREĐENJE TURISTIČKE PONUDE

Cetinje kao kulturna i duhovna Prijestonica Crne Gore, uprkos činjenici što godinama un­azad broji značajan rast turista, nema adek­vatne propagandne sadržaje koja bi obuh­vatila sve njene ljepote, bogatstvo ponude i brojne sadržaje sa kojima raspolaže. S tim u vezi, ukazala se potreba za izradom savremene monografije Prijestonice koja bi imala višestruki značaj. Takodje, pored izrade monografije, planirana je izrada multimedi­jalnih sadržaja (sajtovi, aplikacije, printovi i dr.) koji će doprinijeti poboljšanju imidža Prijestonice kao kulturnog, duhovnog I istori­jskog centra Crne Gore, ali i kao turističke destinacije. Realizacijom ovog projekta plan­ira se unaprijediti turistička ponuda grada i doprinijeti njenom dinamičnijema razvoju.

Traženi iznos za 2018. godinu je 30.000 eura.

OSTALI PROJEKTI

1-KUPOVINA ZEMLJIŠTA ZA POTREBE IZGRADNJE OBJEKATA ZA RJEŠAVANJE STAMBENIH PITANJA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

Prijestonica Cetinje realizuje aktivnosti na obezbjeđivanju zemljišta i komunalnom opremanju lokacija za potrebe izgradnje objeka­ta za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u javnom sektoru. Shodno tome, potrebno je izvršiti dokompletiranje i kupovinu parce­la kako bi se mogle nastaviti aktivnosti na izgradnji objekata. Prijestonica Cetinje će za ovu namjenu opredijeliti 50.000 eura dok je neophodno u budžetu planirati 65.000 eura.

Traženi iznos za 2018. Godinu je 65.000 eura.

2-IZRADA TEHNIČKE I DRUGE DOKUMENTACIJE

Uspostavljanjem DOO Paking servis i održavanje objekata Cetinje, ukazala se potreba za izra­dom Studija saobraćaja sa projektom horizontalne i vertikalne signalizacije. Osnovni cilj studi­je je da se dođe do značajnog i dugoročnog poboljšanja stanja saobraćaja u Prijestonici. Pored toga, Prijestonica Cetinje je u saradnji sa UNDP uradila tehničku dokumentaciju za rekon­strukciju Parka 13. Jul i Njegoševog parka na Cetinju. Imajući u vidu da je riječ o Istorijskom jezgru grada i o zaštićenim prostorima, neophodno je uraditi Studiju zaštite prirode. Takodje, u okviru ove pozicije realizovaće se i izrada druge tehničke dokumentacije, ukoliko tokom 2018. godine dođe do potrebe za izradom projekta, čija realizaija nije planirana iz sredstava Fonda za razvoj Prijestonice, a odnosi se na oblasti definisane Zakonom o Prijestonici, shodno priorite­tima definisanim od lokalane uprava Prijestonice Cetinje.

Traženi iznos za 2018. godinu je 65.000 eura.

——————————————

UKUPNO POTREBNO SREDSTAVA U 2018. GODINI ZA NAVEDENE PROJEKTE :6.007.000, 00 EURA

PRILOG PRIPREMIO: VESKO PEJOVIĆ

Vaš komentar