Izložba slika Jagode Popović “Hommage a Stravinski”

Izložba slika Jagode Popović “Hommage a Stravinski”

Posted on 09. Sep, 2017 by in Iz kulture

Dvorcu kralja Nikole u Baru, pred velikim brojem ljubitelja umjetnosti iz više crnogorskih gradova, upravnik galerije i urednik likovnog programa Kulturnog centra Bar i Barskog ljetopisa mr Milun Lutovac, sinoć je otvorio izložbu slika “Hommage a Stravinski” akademske umjetnice iz Zagreba Jagode Popović. Otvaranje izložbe obogatio je i kompozitor i pijanista Rinat Kurmašev, koji je izveo kompoziciju Stravinskog, a potom i svoje djelo posvećeno ovom ciklusu slika.

JAGODA POPOVIC-SAJT-PLAVI PLES-IZLOZBA U BARU-07.09.17Ovo je druga samostalna izložba Jagode Popović u Crnoj Gori. Slike ciklusa „Hommage a Stravinski“ rađene su tehnikom akrilik na platnu a izložba će biti otvorena do 23 septembra 2017. godine.

Riječ mr Miluna Lutovca: Hommage a Stravinski – Jagoda Popović

JAGODA-IZLOZBA-..OMAZ STRAVINSKOM..Dinamika i snaga ritma, plavičasti koloriti ritualne, svjetlosne kompozicije, kao i originalni ekspresionistički slikarskiJAGODA-SAJT-OTVARANJE IZLOZBE-DR ZORAN SRZENTIC-DIMITRIJE... izraz Jagode Popović, osobenom stilističkom i sugestivnom strukturom, skrivenom pod plaštom intezivnih emocija, na lucidsn i iskren način odaju počast čovjeku kojeg je magazin TIME označio kao jednog od najuticajnijih ljudi 20. Vijeka – Igoru Stravinskom.

Kod Popovićeve ljudske figure više su likovna, a manje ilustrativna polazišta. Pokret ženskog tijela kao da sam sebe razbija i iznutra osvjetljava. Sam sebe pretvara u simbol i gest, to jest, apstraktni slikarski znak. Kao da, po ko zna koji put, potvrđuje ono da „slikarstvo nije prikazivanje, već simfonijska modulacija vizuelnih utisaka…“

MILUN LUTOVAC I JAGODA POPOVICPosmatraču nije lako da sve ovo dato na Popovićevoj barskoj postavci obuhvati vidom, ako ne posegne za onom najjednostavnijom idejom da je slikarstvo unutrašnja strana muzike koja se ne da naslikati, ali se o njoj i njenim tonskim obrisima može slikom svjedočiti. Ona je iznad riječi i boje, i ne JAGODA-SAJT-OTVARANJE IZLOZBE-BAR-ZLATKO GLAMOCAK......treba joj bliži prevodilac od sluha za nju otvorenog i spremnog duha.

Posmatrati sliku znači čuti je! Stravinski, jednako kao Kandinski darove muzike, linije i boje prinosi Bogu igre, kao što to čini, inspirisana njihovim stvaralaštvom, Jagoda Popović.

Slika ne treba da priča priču. Ona mora da ima sluh za biće kompozicije i slobodu ekspresije. Mora da teži nečemu novom, nečemu što nosi znakove imaginativnih nota – onom prastarom, paganskom ritmu, kojeg je Stravinski iscrtavao gudalom uz pratnju roga, budeći, neobičnom stvaralačkom snagom, ono JAGODA-SA OTVARANJA IZLOZBE-SAJT....skriveno, mitološko i istinito u nama.

jagoda-550-izlozba-eva djurisic.nada popovic-bar-08.09.17

 

 

Ritmička odstupanja i harmonijska domišljatost, kao i sluh za majstorsku orkestraciju, upravo je ono što čini djelo Jagode Popović jedinstvenim i bliskim skoro neuhvatljivom MODELU – DJELU „Posvećenje proljeća“ Igora Stravinskog.Evo što u katalogu koji prati izložbu zapisala Jagoda:

JAGODA-POPOVIC-SAJT-IZLOZBA-BAR-O8.09-17....Nakon ciklusa slika „Četiri godišnja doba“ inspirisanog djelom italijanskog baroknog kompozitora Antonija Vivaldija, na kojemu sam radila prije par godina, moj se slikarski rad nastavlja nadahnut muzičkim kompozicijama. U ovom slučaju je riječ o slavnom djelu „Posvećenje proljeća“, avangardnog ruskog kompozitora Igora Stravinskog. Tema koja je nadahnula velikog kompozitora bazira se na paganskom ritualu staroruske tradicije, u kojem mladu nevinu djevojku izabiraju da bi je žrtvovali bogu proljeća. Kako bi probudili zemlju iz zimskog sna, djevojka je prinuđena plesatiJAGODA POPOVIC-IZLOZBA U BARU-07.09.17...... . . .. ritualni ples do svoje smrti. Ono što me posebno inspirisalo za prenošenje moga doživljaja muzike u slikarski izraz jeste impresivna dinamika i snaga ritma koje djelu daju posebnu ekspresivnost.Upravo me ta ekspresivnost vodila da sam nagonski koristila ekspresionistički slikarski izraz, što se odražava na kolorit, strukturu i uopšte na karakter mojih kompozicija.

JAGODA POPOVIC-SAJT-IZLOZBA U BARU-08-SEPTEMBAR-17U radovima koje izlažem transponiram na likovni način sve ono što je muzika Igora Stravinskog pobuđivala u meni. Dakle, kompozicije ovog ciklusa nijesu moguća ilustracija muzičkog djela, premda je ono pisano za balet, već odražavaju ono što je kroz dinamiku, zvuk i ritam iniciralo u meni likovni izraz. Boje i linije u slikama postaju ekvivalent auditivnog. Sliku gradim oslobođenim potezima, kolorističkim odnosima i strukturom slikanih površina kako bih naglasila već spomenutu ekspresivnost, dinamiku i ritam muzičkog djela.

U procesu rada polazila sam od ljudske figure, dakle pokreta ženskoga tijela koje sam slikarskim postupkom, od prepoznatljive anatomije korpusa, pretvarala u određenu vrstu znakova kojima se izražavala simbolična gesta koja je istovremeno postajala i apstraktni slikarski znak. Tako se u ritmu slikarskog postupka tijelo gubilo do neprepoznatljivosti, odnosno izražavala se emanacija energije koja prizor iscrpljujućeg plesa pretvara u magiju ritmova ritualnog žrtvovanja.Odsutnost figurativnog nadomještena je ekspresivnošću kolorističkih kontrasta, koji kroz pretapanje pigmenata, scene žrtvovanja transformišu u apstraktne prizore nijemih zvukova posvećenih ovom izuzetnom djelu razarajuće stvaralačke snage.

jagoda-550-izlozba-bar-08-septembar-2017JAGODA-SAJT-SA OTVARANJA IZLOZBE U BARU-08.09.17JAGODA-SAJT-SA OTVARANJA IZLOZBE-BOBO MITROVIC...

 

 
IZ BIOGRAFIJE JAGODE POPOVIĆ

JAGODA POPOVIC-BIOGRAFIJARođena je 4. januara 1953. godine u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. godine u klasi prof. Šime Perića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagala je na godišnjim izložbama Akademije likovnih umjetnosti te na izložbama Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i drugim gradovima. Radila je na oslikavanju umjetničke keramike u zagrebačkom JAGODA-SAJT-IZLOZBA U BARU-DIMITRIJE-08.09.17..Dekoru. Sarađivala je s izdavačkom kućom Školska knjiga i ilustrovala udžbenike.

Specijalizirala je restauriranje štafelajnog slikarstva i obojene drvene skulpture s pozlatom. Radila u restauratorskoj radionici muzeja Mimara, kao i u Restauratorskom zavodu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Samostalno je izlagala na Cetinju 2014. godine ciklus slika “Enigma prostora” u Biljardi a u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u Zagrebu 2015. godine ciklus “Četiri godišnja doba” inspirisan kompozicijama baroknog kompozitora Antonija Vivaldija.

DIMITRIJE ISPRED SVOJE KUCE NA CETINJU U PODGRANICI-SAJT-SNIMIO VESKO PEJOVICU Dvorcu kralja Nikole na Topolici u Baru 2017. godine izlaže ciklus slika “Hommage a’ Stravinski” inspirisan kompozitorovim djelom “Posvjećenje proljeća”.

Jagoda je inače supruga našeg Cetinjanina, svjetski poznatog i priznatog crnogorsko-hrvatskog umjetnika i književnika Dimitrija Popovića sa kojim ima sina Petra koji je prof. dr političkih nauka.

Nakon barske izložbe, isti ovaj ciklus dopunjen s novim kompozicijama, biti će u aprilu 2018. godine izložen u muzeju Mimara u Zagrebu, a potom u Zadru i na ljeto Dubrovniku.

OPČINJENA JE CETINJEM
Jagoda obožava Cetinje iz više razloga. U njemu je, kako kaže za naš sajt, provela najljepše dane svoje mladosti i života.  Opčinjena je  njegovom bogatom i slavnom prošlošću, ljepotom ambijenta i Cetinjanima, među kojima ima puno prijatelja i koje smatra toliko prisnim da se, osim Zagrepčankom, osjećam Cetinjankom. Mnogo joj je žao velikog prijatelja, pjesnika i istoričara umjetnosti, nedavno preminulog Mladena Lompara koji je i inicirao realizaciju ove izložbe u Crnoj Gori.

JAGODA POPOVIC-SAJT-IZLOZBA U BARU-08-09-2017JAGODA I DIMITRIJE-SAJT-BAR-08.09.17

 
Vesko Pejović

 

Vaš komentar