Izgradnja novog fudbalskog stadiona počeće 13. novembra

Izgradnja novog fudbalskog stadiona počeće 13. novembra

Posted on 25. Aug, 2017 by in Sport

Radovi na izgradnji novog fudbalskog stadiona na Cetinju počeće 13. novembra, 60 godina nakon otvaranja sadašnjeg stadiona na Obilića poljani. U toku su pripremne aktivnosti za početak radova i postavljanje zaštitne ograde.

Projekat izgradnje novog stadiona vrijedan je gotovo 9 miliona eura, a realizuju ga Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore.

Novi stadion, po svojim karakteristikama, zadovoljavaće najzahtjevnije standarde UEFA, čime će se stvoriti uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija.

Ukupan kapacitet stadiona iznosiće 5 hiljada i 192 gledaoca, dok je organizaciono podijeljen na četiri segmenta.

Istočni segment čini istočna tribina kapaciteta 2 hiljade i 103 gledaoca na tribini i 98 u ložama.

Zapadni segment je u arhitektonsko gradjevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagodjeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija. Zapadna tribina stadiona je kapaciteta 2 hiljade i 129 gledalaca na tribini i 145 u ložama.

Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače, dok južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg.

Radove izvodi firma „Erlang“ a rok završetka je tri godine.

Raspisan tender za izgradnju stadiona na Cetinju

Tender vrijedan gotovo devet miliona eura za izgradnju novog fudbalskog stadiona na Cetinju raspisan je danas i trajaće narednih 37 dana.

Prijestonica Cetinje, uz podršku i saradnju sa Vladom Crne Gore i Fudbalskim savezom Crne Gore, realizuje aktivnosti na izgradnji stadiona na Cetinju u skladu sa UEFA standardima.

Stadion.5Za realizaciju projekta urađena je sva potrebna prostorno planska dokumentacija, te glavni projekat stadiona na osnovu koga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo građevinsku dozvolu. Na taj način su se stekli uslovi za nastavak aktivnosti u cilju realizacije ovog veoma značajnog projekta, koji će omogućiti kvalitetnije uslove za razvoj sporta, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Stadion.6Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je da planirani stadion, po svojim karakteristikama, zadovoljava najzahtjevnije standarde UEFA, čime se stvaraju uslovi za odigravanje međunarodnih utakmica i utakmica nacionalnih selekcija.

– U oblikovnom smislu na dizajn stadiona je uticalo više faktora. Sama lokacija za izgradnju u okviru istorijskog jezgra zahtijevala je posebnu senzibilnost u projektovanju fasada. Takođe, projektovanim kapacitetom stadiona, vodilo se računa da on bude primjeren ambijentu i potrebama Cetinja – naglasio je Bogdanović.

Stadion.1Ukupan kapacitet stadiona iznosiće 5 hiljada i 192 gledaoca, što je u skladu sa zahtjevima UEFA za odigravanje reprezentativnih utakmica.

aleksandar bogdanovic.10

– Organizaciono, stadion je podijeljen na četiri segmenta koji su raspoređeni oko terena za igru. Istočni segment dominantno čini istočna tribina stadiona kapaciteta 2 hiljade i 103 gledaoca na tribini i 98 u ložama. Zapadni segment je u arhitektonsko gradjevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagodjeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija. Zapadna tribina stadiona je kapaciteta 2 hiljade i 129 gledalaca na tribini i 145 u ložama. Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače, dok južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg – pojasnio je gradonačelnik Bogdanović.

Rok završetka radova je 3 godine.

DA SE PODSJETIMO:

-Po sjećanju Svetislava Pula Vujovića, prvo fudbalsko igralište na Cetinju, povezuje se sa osnivanjem RŠK “LOVĆEN” 1913. godine. Nalazilo se STADION-VESKO PEJOVIC I SVETISLAV PULE VUJOVICna Obilića poljani gdje je danas glavni stadion.

Poslije 1918. godine igralište se preselilo na prostor gdje se danas nalazi Štamparija “Obod”. Zbog zabrane igranja na Cetinju 1938. godine, fudbalski klubovi sa Cetinja Lovćen, Crnogorac i Sloga sve do 1941. godine, treninge održavaju na Sankovoj gomili a utakmice igraju na strani.

Za vrijeme okupacije (1941-2) Italijani su izgradili savremeni sportski kompleks koji je pored fudbalskog igrališta sa drvenim tribinama imao i atletsku stazu, teren za odbojku i košarku kao i staze sa preponama za konjičke trke.

Evo kako GLAS CRNOGORCA br. 129 opisuje NOVI CETINJSKI SPORTSKI STADION.

“U zelenom okviru, opkoljen sivim kršem, smiješi nam se cetinjsko vojno sportsko igralište kao mali dragulj stvoren na radost sportista. Ovdje italijanska i crnogorska omladina čeliči svoje mišiće i duh u zdravim igrama pod vedrim nebom i u atletskim utakmicama, mjereći se u kavalirskom nadmetanju na zanimljivim priredbama. Ovo igralište obuhvata teren za nogomet, odlično trkalište i prostor sa potrebnim uređajima za niz drugih sportskih igara, kojima se omladina posvećuje u slobodnim časovima, uživajući u svježem vazduhu i suncu. Sa desne strane pruža se u skladnom polukrugu savršeno konjsko trkalište, koje se nadovezuje sa trkačkom stazom, opkoljavajući preponsko polje, snabdijeveno najmodernijim uređajima, što se mogu naći na međunarodnim sportskim terenima

Ovaj projekat iz 1942. djelo je italijanskog ing. pukovnika Ferrija.

stadion FK Lovcen-danasnji izgled-snimio Novak AbramovicPoslije drugog svjetskog rata, sve do 1957. godine, na ovom sportskom kompleksu su se odvijali razni sportski događaji, a 1957. godine stadion se “seli” na Obilića poljanu. Ovom prilikom treba konstatovati da današnji izgled stadiona koji se vidi na fotosu datira iz tog perioda.

PLANOVI ZA IZGRADNJU POMOĆNOG STADIONA I NOVE SPORTSKE HALE

Kako novi stadion neće imati atletsku stazu, razmišlja se o izgradnji pomoćnog stadiona sa atletskom stazom na lokaciji bivšeg carinskog magacina Obod-a u Humcima. Idejni projekat napravili su mr prostornog planiranja Đorđe Belada i Petar Martinović, arhitekta i pošto sam imao prilike da ga vidim mogu reći da je to veoma dobro zamišljeno posebno zbog kvalitetne saobraćajnice do stadiona koju su predvidjeli.

U ovom slučaju na postojećem pomoćnom stadionu vjerovatno će se napraviti nova sportska hala sa svim sadržajima i po svim standardima.

Vesko Pejović

 

 

 

 

Vaš komentar