O izložbi Dimitrija Popovića ,,Ole Dali i Frojdizmi“ u Lihtenštajnu

O izložbi Dimitrija Popovića ,,Ole Dali i Frojdizmi“ u Lihtenštajnu

Posted on 06. Jul, 2017 by in Iz kulture

Izložba radova crnogorskog slikara i pisca Dimitrija Popovića, pod nazivom ,,OleDali i Frojdizmi“, otvorena je 28.06. 2017. u Landes muzeju u Vaduzu u kneževini Lihtenštajn. U postavci su radovi dva ciklusa po kojima je naslovljena izložba koju čini trideset pet djela – crteža, ulja i akrilika na platnu.

Dimitrije-L-8-Paranoic noon - mixed media 100 x 70 cm - 2004.......Na otvaranju izložbe, u prisustvu brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života Lihtenštajna i Švajcarske, govorili su direktor muzeja prof. dr Rajner Volkomer, predsjednica sponzora muzeja dr Renate Volvend, ambassador Republike Hrvatske u Švajcarskoj i Lihtenštajnu mr. sc. Aleksandar Heina i kolekcionar Bojan Grubar.

Program je uveličao nastup pijaniste Dražena Domjanića direktora Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu

Prisutnima se obratio i autor Dimitrije Popović govoreći o izloženim radovima.

Dimitrije-L-10- The - Andalusian Dog - colour drawing 102 x 72 cm - 2004 -..Umjetnička veza

Rajner Volkomer podsjetio je publiku da Landes muzej posjeduje jednu medalju čiji je autor slavni umjetnik Salvador Dali, tako da ciklus Dimitrija Popovića, posvećen španskom velikanu, predstavlja lijepu umjetničku vezu i spoj dva autorstva.

– Dimitrije je u svojim radovima, na jedinstven način, izrazio suštinu Dalijeve umjetnosti. Počašćen sam da je zadnji Popovićev ciklus radova – ,,Frojdizmi“ u cjelini prvi put izložen baš u našem muzeju – kazao jeVolkomer.

Dimitrije-L-7-Archimbold s Mirror - mixed media 100 x 70 cm - 2004Renate Volvend istakla je da je, kada je vidjela katalog izložbe, jedva čekala da pogleda radove izložene u muzeju u Lihtenštajnu.

– Nikada ova izložbena dvorana nije bila ispunjena takvom energijom kao ovom koju ima postavka Dimitrija Popovića – rekla jeVolvend.

Aleksandar Heina je kazao da mu predstavlja veliku čast što može da pozdravi slikara i pisca Dimitrija Popovića, čiji rad dugo prati i poštuje.

Na kraju mog ambasadorskog mandata, ova izložba za mene predstavlja ,,trešnju na torti“ mom boravku i radu ovdje – naveo je Heina.

Bojan Grubar rekao je da je bio oduševljen kada je prvi put vidio slike Dimitrija Popovića.

Drago mi je da smo danas prijatelji i da možemo razgovarati o umjetnosti, njenom značenju i o smislu života. Za mene je ova izložba praznik – istakao je Grubar.

Dimitrije-1.3-sajt - The Beginning of Ecstasy colour drawing 102 x 72 cm 2004Omaž nadrealizmu

U izjavi datoj za “Pobjedu” neposredno pred izložbu, Dimitrije Popović je kazao da je postavku koncipirao direktor muzeja prof. dr Volkomer.

Dimitrije-FR-2-L-Dr.Freud - mixed media 100 x 70 cm - 2014Odabrao je radove iz ciklusa ,,Ole Dali“,koji su nastali2004. godine, i radove iz ciklusa ,, Frojdizmi“ rađene u posljednje dvije godine. Na ovakav se koncept odlučio zato što je nadrealizam bitna odlika mog likovnog izraza pa su se Frojd i Dali našli kao logičan tandem, kao ličnosti koje su kroz umjetnost i nauku obilježile dvadeseto stoljeće. Poznato je da je Dali bio fasciniran Frojdom, da ga je smatrao duhovnim ocem, a bečki se doktor bavio onim što je najviše zanimalo nadrealiste, dakle nesvjesno, snovi, erotizam, neuroze…

DIMITRIJE-FR-5-L-Undressing - mixed media 70 x 50 cm - 2014 -..Upravo su te vječne tajne ljudskog bića bile povod da se pozabavim Dalijem i Frojdom kao sojevrsnim modelima sagledanim na simboličan način u kontekstu problema kojima su se bavili, a koji ostaju aktuelni danas i ovdje – kazao je Popović.

DIMITRIJE-FR-7-L- Metamorphosis of Pleasure - diptych - Acrylic on canvas - 2 x 100 x 80 cm - 2010 Izložba, koju prati luksuzan katalog, ostaje otvorena do 10. septembra.

DIMITRIJE POPOVIĆ

OLE DALI – FREUDISMEN

Liechtensteinisches Landesmuseum, Vaduz 28. 06. – 10. 09. 2017.

PS:

-Izložba je izazvala veliku pažnju medija, pisanih i elektronskih, a 1FV TV za Lihtenštajn, Švajcarsku i Austriju emitovala je intervju s Popovićem i Rajnerom Folkomerom.

-Landes muzej uz bogatu zbirku ima raznovrstan program koji čine koncerti, predavanja iz kulture i umjetnosti, te tako bilježi veliki broj posjetilaca.

Tekst: Adrijana Đorojević i Vesko Pejović

Likovna oprema priloga: Vesko Pejović

Vaš komentar