Otvorena izložba slovačke karikature

Otvorena izložba slovačke karikature

Posted on 16. Jun, 2017 by in Cetinje, Iz kulture

U Galeriji Matice crnogorske Ogranak Cetinje, sinoć je otvorena izložba slovačke karikature. Nakon muzičke numere “Meditation” (čiji je kimpozitor Jules Massenet), koju će izvela Tanja Bogdanović, profesorica violine, prisutne su pozdravili Luka Lagator, majstor karikature i slovacka karikatura-tanja bogdanovicAleksandar Bogdanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje dok je izložbu otvorio Roman Hloben, ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Riječ Luke Lagatora:

slovacka karikatura-luka lagatorČast nam je i veliko zadovoljstvo što smo u galeriji Matice crnogorske-Ogranak Cetinje, ugostili poznate karikaturiste iz nama drage i prijateljske zemlje SLOVAČKE. Ovo je prvi put da imamo jednu ovakvu izložbu koja je po svom konceptu specifična i neobična, obzirom da nam omogućava neposredan susret sa ljudima i njihovim djelom iz jedne druge države, a kroz humoristički pogled na svijet koji nužno ne mora biti, ali suštinski jeste, različit od našega.Iako je humor univerzalni svjetski jezik, on nam omogućava da slovacka karikatura-ambasador-slovacke-3bolje sagledamo i uporedimo našu narav i mentalitet sa takvim karakteristikama drugih, koji iako žive u različitom ambijentu i okolnostima, isto tako imaju potrebu da se nasmiju, ali i da preko ove svojevrsne satire upute kritike na račun svijeta što nas okružuje. Mi preferiramo oštru satiru, humor „dim u dim“, a i smijemo se neobičnim dosjetkama koje, dobrim dijelom, prepoznajemo kao „cetinjski humor“-opor, ciničan i beskompromisan. S druge strane, naši prijatelji iz Slovačke donose nam jedan sasvim drugi pristup, sadržan u prefinjenom i proračunatom tonu bez tenzije i suviše zavijenih formi koje naknadno treba dešifrovati. Humor na radovima ovih 10 slovačkih autora je bez prenaglašene i oštre satire, nešto što uglavnom ima za cilj da razvedri atmosferu, da izmami osmijeh, a da nikada ne uvrijedi. Može se slobodno reći da je to u osnovi i prava uloga humora, posebno u sredinama koje su odavno preboljele neke bolesti od kojih mi, na žalost, još osjećamo simtome. Na radovima koji su ovdje predstavljeni, politika je prisutna tek u naznakama, u drugom je planu, tako da ne provocira i ne iritira, što mi sa ovih prostora možemo doživjeti kao opuštanje koje prija.

MC CT Rado REPICK¦ 03MC CT Miroslav BARVI+-K 07MC CT Vojtech KRUMPOLEC 04

Slovačka karikatura ima tradiciju, pa je zato i danas,a naročito u odnosu na broj stanovnika,veoma primjetna u Evropi i šire. Satirično-humoristični časopis „ROHAČ“, kroz koji je prošla plejada slovačkih i drugih humorista i satiričara uveliko je uslovio i doprinio da ova zemlja ima toliko uspješnih autora u ovoj oblasti. Danas na Cetinju izlažu: Andrej Mišanek, Bobo Pernecki, Ivo Čadžiev, Jan Fitma, Lubomir Kotrha, Miroslav Barvirčak, Rado Pernecki, Rasto Visokai, Vladimir Pavlik i Vojićeh Krumpolec. Slovačka ima i uspješne žene karikaturiste, što je rijedak slučaj danas, pa nam je žao što nijesu zastupljene neke od njih, poput Katarine Vavrove ili Olge Pazerini.

MC CT Vladimir PAVL-K 04MC CT Miroslav BARVI+-K 03MC CT Andrej MIèANEK 07Imamo priliku da vidimo različite pristupe i rukopise na ovoj izložbi što može biti dobar presjek trenutnog stanja u slovačkoj karikaturi. Možda, jednim dijelom, to nije ono što naša publika očekuje od karikature, ali nam je zato interesantno da pogledamo drugačije poglede i načine mišljenja.

Andrej Mišanek, kao iskusan autor, varira neke političke teme na specifičan način, tako da se pita da li je naš dom pravi putokaz, je li administracija Evropske unije put u podzemlje i da li Evropa oblači ruho koje joj ne pripada. On na svojim radovima ponekada multiplicira likove čime postiže efekat sa nedvosmislenom porukom.

MC CT Jßn FIìMA 03MC CT +ubomfr KOTRHA 09MC CT +ubomfr KOTRHA 05Bobo Pernecky ima svoje prepoznatljive, nezgrapne i zdepaste likove, preko kojih je prepoznat u svijetu karikature, stavljajući ih u neobične situacije iz kojih izvlači jedan pitak i lako čitljiv humor. Na većini njegovih radova dominira crno-bijela varijanta sa obaveznom arabeskom uz primjetan geometrijski naglasak, na osnovu čega se vidi da je on arhitekta.

Lubomir Kotrha je takodje studirao arhitekturu, što nije primjetno i na njegovim radovima, jer se on rano i konačno usmjerio na humor, karikaturu, strip i animirani film. On je najpoznatiji slovački karikaturista. Do danas je objavio preko 5o.ooo radova širom svijeta, a osvojio je preko 120 nagrada za karikaturu. Njeguje žanrovsku karikaturu, gdje se posebno ističe njegova ogromna zbirka sportske karikature. Na radovima koji su ovdje izloženi dominiraju opte životne teme sa naglaskom na moralne deformacije koje su često svojstvene današnjem čovjeku.On se uglavnom pridržava preciznog crteža i jasne linije bez nekih suvišnih detalja, što njegovim radovima daje jasnoću uz prepoznatljuvu poruku.

MC CT +ubomfr KOTRHA 06MC CT +ubomfr KOTRHA 04MC CT Vladimir PAVL-K 05Kao veoma interesantnog i intrigantnog autora ističem Rada Repickog. On na svojim radovima priča svojevrsnu basnu, jer gotovo isključivo želi posmatrati pojave u društvu i svijetu koji ga okružuje, preko jedne životinje koju varira i multiplicira u raznim situacijama – a to je zec. Životinja je na crtežima, ali su kao i u pravoj basni, u centru pažnje ljudske naravi i slabosti koje na taj način treba podvrgnuti satiri.

Zaslužuju pažnju svi autori zastupljeni na ovoj izložbi, pa se ona može posmatrati i kao dobro ukomponovana cjelina na kojoj je podjednako istaknut humorističko- satirični sadržaj i njena umjetnička vrijednost.

Besjeda gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića:MC CT Miroslav BARVI+-K 08slovacka karikatura-gradonacelnik bogdanovic

Vaša uvažena ekselencijo ambasadore Hloben,

Cijenjeni gospodine Lagator,

Poštovani predstavnici Slovačke Republike, Savjeta slovačkih umjetnika i Matice crnogorske,

Uvaženi autori,

Drage sugrađanke i sugrađani,

Predstavnici medija,

Dame i gospodo,

Čast mi je što mogu da vam se obratim i da, u ime našeg grada i u svoje ime, izrazim duboko zadovoljstvo slovacka karikatura-sajt-10što smo večeras u prilici da prisustvujemo izložbi radova nekih od najznamenitijih slovačkih karikaturista. Prije svega, ovaj ću momenat iskoristiti kako bih pozdravio goste iz Slovačke Republike – države sa kojom baštinimo izuzetno prijateljstvo, a sa kojom dijelimo mnogo zajedničkih vrijednosti.

Na samom početku, želim sa vama podijeliti misao da je ova izložba i pripadala Cetinju. Jer, osim što je kulturno polazište i središte Crne Gore, naš je grad plodno tlo za forme koje se tiču i likovne umjetnosti i humora i satire. Upravo po tom specifičnom duhu – Cetinje je dobro poznato.

slovacka karikatura-4Otud, sasvim je očekivano što su sa takvog podneblja iznikli i brojni sjajni crnogorski majstori karikature – od svestranog i nezaobilaznog Miloša Vuškovića, sve do gospodina Luke Lagatora kojeg ovim putem posebno pozdravljam.

Sa druge strane – kao čast svoje vrste doživljavamo i to što su večeras sa nama stvaraoci iz zemlje koju prepoznajemo po Brunovskom, Benki ili Fuli. No, večerašnja je prilika jedinstvena – jer govorimo o plodu humorističkog pogleda na okolinu, a radovima koji su pred nama, objedinjeni su različiti stilovi i pristupi, što ovu izložbu ujedno čini i bogatijom. Sa nama su, uz to, neka od najznačajnijih imena današnjice u slovačkoj, pa i evropskoj karikaturi – čime smo posebno počastvovani.

Dame i gospodo,

Pred nama je svjedočanstvo da govor duha i humor uistinu jesu univerzalni jezik, i da, baš kao kod nas, pod Lovćenom – i pod Tatrama taj jezik slovacka karikatura-8itekako baštine i njime kreiraju izuzetnu autorsku vrijednost. Jer, ovu egzibiciju upravo i čine sve potrebne niti zbog kojih je karikatura na cijeni – od umjetničke dimenzije, sve do satiričnog momenta.

Ujedno, večerašnji nas čin navodi i na razmišljanje da Cetinje, sa svojim brojnim izložbenim prostorima, ubuduće češće bude dom dobre karikature. U tom pogledu, siguran sam, bitno nam mogu pomoći naši sugrađani, ali i drugi crnogorski karikaturisti –jer nema sumnje da bi upravo ovakvim i srodnim smotrama bitno doprinijeli kultu koji Cetinje ima – ne samo kao Prijestonica kulture, već i kao trajno žarište duha, iz kojeg proističe specifičan i široko poznat humor.

slovacka karikatura-7Večerašnju priliku iskoristiću i kako bih posebno pozdravio ambasadora Slovačke Republike u Crnoj Gori Romana Hlobena, koji je među najzaslužnijima što smo večeras na ovom mjestu. No, mnogo više od toga – upravo slovacka karikatura.sajt.9Slovačka Republika tokom čitavih godina svojim je dobronamjernim i prijateljskim odnosom dala primjer na koji način treba kontinuirano graditi odnose između zemalja. Baš zato, Crnogorci danas prepoznaju Slovačku kao jednog od naših ključnih partnera – i kao državu čiji su predstavnici i narod bili u potpunosti privrženi Crnoj Gori tokom nekih od najznačajnijih momenata novije istorije. Baš zbog toga, izraziću uvjerenje da je ovo tek prvi u nizu sličnih susreta – za kojih ćemo upravo na Cetinju afirmisati slovačku umjetnost, ali i druge oblasti koje se tiču te države.

Zahvalnost dugujem i Matici crnogorskoj, koja samo potvrđuje da je neizostavna u kulturnom mozaiku našeg grada, a koja organizacijom ovogslovacka karikatura-mirko i sasa događaja dodatno širi polje svog djelovanja. U ime gradske uprave, ohrabrujem njihove aktivnosti i želim istaći da ćemo uvijek pružati punu podršku njihovom radu.

slovacka karikatura-12

Iznad svega, zahvaljujem vama – koji ste večeras na ovom mjestu, uz želju da ćete uživati u nekim od najboljih radova koje slovačka karikatura danas može da ponudi.

U to ime, srdačno vas pozdravljam i zahvaljujem vam na pažnji.

https://www.youtube.com/watch?v=ZsQ9KzkZdRs

RTV Cetinje – Otvorena Izložba slovačke karikature na Cetinju

Izložba će biti otvorena sedam dana a posjetioci će moći da vide preko 100 radova najboljih slovačkih karikaturista.

Vesko Pejović

 

Vaš komentar