U toku realizacija projekata za razvoj Katunske nahije i Njeguša

U toku realizacija projekata za razvoj Katunske nahije i Njeguša

Posted on 11. Apr, 2017 by in Budućnost Cetinja, Saobraćaj

U toku realizacija projekata za razvoj Katunske nahije i Njeguša vrijednih preko deset miliona eura

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača obišli su danas radove na rekonstrukciji regionalnog puta Cetinje-Njeguši, te izgradnji tunela na pomenutoj saobraćajnoj dionici, nakon čega je upriličena prezentacija projekta izgradnje trga i pijace na Njegušima.ct-11.04.17-3Kako je tokom današnje posjete Njegušima istkanuto, riječ je o projektima vrijednim preko deset miliona eura kojima će se u predstojećem vremenu obezbijediti dinamičniji razvoj ovog područja, puna valorizacija poljoprivrednih potencijala Katunske nahije, te kreirati uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

Tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović istakao je da su u toku intenzivne aktivnosti na uspostavljanju kvalitetne saobraćajnice koja u potpunosti odgovara geografskoj konfiguraciji terena na ovom području.

ct-11.04.17.5– Prema aktuelnom dinamičkom planu, očekujemo da se ova saobraćajnica završi tokom oktobra mjeseca ove godine, SAVO PARACA...čime će naši gradjani, ali i svi turisti, dobiti jednu kvalitetnu saobraćajnicu po vrlo zahtjevnim saobraćajnim standardima za ovakve geografske konfiguracije. Rekonstrukcijom ove trase i stavljanjem u funkciju tunela, postojeća dionica će biti skraćena za preko tri kilometra, što će omogućiti znatno bržu i sigurniju saobraćajnu vezu između Cetinja i Njeguša – naveo je Bogdanović.

Direktor Parača istakao je da je riječ o zahtjevnom projektu, pri čemu je informisao da u predstojećem periodu očekuje realizacija važnih strateških projekata za Cetinje.

-Zadovoljstvo mi je što smo danas u prilici da obiđemo radove na ovom važnom projketu. Reknstrukcijom ove dionice, dobićemo dvije saobraćajne trake širine 6.6 metara, pri čemu će se, uz iigradnju tunela dužine 450 metara, značajno skratiti dužina puta od Cetinja prema Njegušima. Posebno želim istaći da se sa ovim projektom ne završavaju aktivnosti kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura na Cetinju. Već narednih dana ćemo imati završen glavni projekat rekonstrukcije puta od Krstca do Ivanovih Korita u dužini od 10 km, a tokom aprila ćemo raspisati i tender za odadir projektanta za projektovanje saobraćajnog koridora koji će povezivati Cetinje i Nikšić. – rekao je Parača.

ct-11.04.17-2Tokom današnje posjete, upriličena je i prezentacija projekta rekonstrukcije trga i pijace na Njegušima, čija je vrijednost preko pola miliona eura, a početak radova očekuje se sredinom ove godine.

Aleksandar Bogdanovic, gradonacelnik Prijestonice Cetinje..Tim povodom, gradonačelnik Bogdanović ocijenio je da će realizacijom ovog projekta Njeguše biti pozicrano kao konkurentan turistički lokalitet u Crnoj Gori.

– Izgradnjom ovog objekta, uredićemo preko 2.000 m2 trgovskog prostora koji je svojim oblikom i formom zadovoljiti potreba domicijelnog stanovništva, ali i sve brojnijih turista; Takođe, planirana je zamjena cjelokupne podzemne infrastrukture, izgradnja parking prostora, zelenih površina, javne rasvjete, te urbanog mobilijara; – Posebno je važno što ćemo ovim projektom dobiti i lokacije za montažne objekte izložbeno prodajnog karaktera, koji će omogućiti lokalnom stanovništvu da kroz prodaju plasiraju tradicionalne proizvode sa ovih prostora. Na taj način podstičemo razvoj poljoprivrede i domaće radinosti, te stvramo uslove za ostanak ljudi na selu i naseljima van urbanih gradskih zona – istakao je on.

Na kraju današnje posjete Njegušima, gradonačelnik Bogdanović je zaključio da će realizacija navedenih projekata doprinijeti sveukupnom razvoju Njeguša.

– Vjerujem da realizacijom ovih projekata, Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore na jedan sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoju Njeguša i Katunske nahije – kako sa turističkog aspekta, tako i sa aspekta poljoprivrede. Iz tog razloga, lokalna uprava će i u narednom periodu vrlo posvećeno realizovati aktivnosti na ruralnom razvoju njene teritorije – zaključio je Bogdanović.

Prijestonica Cetinje –  Kabinet gradonačelnika

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

Vaš komentar