Odigrana premijera predstave Đan Maria Ćerva “Najokrutnij čovjek”

Odigrana premijera predstave Đan Maria Ćerva “Najokrutnij čovjek”

Posted on 18. Apr, 2017 by in Najava kulturnih dešavanja

ODIGRANA PREMIJERA KOMADA NAJOKRUTNIJI ČOVJEK U KRALJEVSKOM POZORIŠTU

-CRNOGORSKO- ITALIJANSKI TIM U ISTORIJSKOM PUTOVANJU TRAŽENJA IDENTITETA

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom odigrana je premijera predstave Najokrutniji čovjek u režiji italijanske rediteljke Monike Napo, a po tekstu takođe italijanskog autora Đan Maria Ćerva. Glumački ansambl čine Pavle Popović, Petar Novaković, Zoran Vujović, Aleksandar Gavranić i Ana Vujošević, a njihovu izvedbu publika je nagradila aplauzom i riječima pohvale. Ova drama bavi se pojmom moći i identiteta, temama intrigantnim kako kroz istoriju, tako i danas.

Ogoljena scena sa tek jednim tepihom i stolom za kojim sjedi Virdžinija Vulf , svjetlom i zvukom koji nas vode na putovanje kroz istoriju. Takva naturalistička pozadina bila je sinoć u Kraljevskom pozorištu Zetski dom temelj za talenat glumaca u prvom izvođenju predstave Najokrutniji čovjek. Priču o konceptu moći i razvoju dočarala je italijanska rediteljka Monika Napo kao bajku u kojoj, iako ne eksplicitno rečeno, vrijeme nije linearno , a glavni junak putuje kroz sjećanja. U toj šetnji kroz vijekove, srijeće se sa Vladom Drakulom, Turčinom Fatihom, viktorijanskom autorkom Virdžinijom Vulf, boreći se neprestano za kap znanja o identitetu. Mnoga od tih pitanja intrigantnih kroz istoriju još su stvar borbe i u savremenom dobu.

„Odlična gluma, bili su sjajni. Iza scene sam osluškivala, bila je to tišina koja znači da je publika uključena u priču. Nadam se da će komad biti igran dugo, jer dotiče savremena pitanja. Kada otvorite novine vidite da se danas ljudi bore za svoje seksualne izbore, LGBT zajednica na Balkanu i u Evropi . Ova predstava naravno nije samo o tome, ali njena bit jesu sloboda i osobe koje želite u svom životu, dakako postavila je važna pitanja nad kojima će se publika zamisliti“, kazala je rediteljka Monika Napo.

„ Izabrao sam sa namjerom 15.vijek i lik Mehmeda II jer je baš u tom periodu pitanje identiteta bio ključno, možda ste upoznati sa istorijskom pričom da je imao namjeru da postane hrišćanin što je bila ključna tema tog vremena i upravo sam odabrao to vrijeme kao relevantno za predstavu, jer se ona dotiče radikalnih pitanja.“, kazao je autor teksta Đan Maria Ćervo.

Ova priča o ličnom rastu čija se pitanja vrte oko pojma moći , italijanskog pisca Đan Maria Ćerva, već je postavljena na scenama u Italiji i Beču. Ovoga puta , vizija koju je imala Monika Napo razlikuje se od stila u kome je Ćervo napisao tekst , režija se oslanja na naturalistički koncept praveći ubjedljiv kontrast.

„ Nema drugog načina da se priđe ovom komadu. Naturalizam i taj kontrast su idealan pristup. Morate prići priči sa druge strane . Baš to sam imao na umu kada sam zamišljao način na koji treba postaviti komad na scenu. Uvijek kažem rediteljima da „pošalju glumce na pijacu“ , da uproste sve i prizemlje svoj pristup tekstu. Doživio sam ovdje sjajno umjetničko iskustvo. Glumcima je ovakva strategija pisanja bila sasvim nova, bili su fantastični, ozbiljni u namjeri da proniknu u tekst. “, kazao je italijanski autor Đan Maria Ćervo.

Probe su trajale nešto više od mjesec, a rezultat koji su u drami o opštečovječanskim pitanjima pokazali glumci: Pavle Popović, Petar Novaković, Zoran Vujović, Aleksandar Gavranić i Ana Vujošević, publika je nagradila aplauzom. Ovo ohrabrenje iz gledališta, kao i rad sa evropskim umjetnicima Monikom Napom i Đan Maria Ćervom, po riječima nosioca vodeće uloge u predstavi, Voika Dobrite, daju vjetar u leđa mladom glumcu.

„ Ovo je bio jedan lijep proces bez glumačke sujete i sa jednim lijepim prijateljstvom i pomaganjem, a večerašnje izvođenje je bilo veoma lijepo, publika je, čini mi se, fino prihvatila predstavu. Mi smo uživali dok smo igrali i sve u svemu ovo je bio jedan lijep i poučan proces. Nadam se da će ova predstava dugo igrati ali publika će u svakom slučaju odlučiti o tome“, kazao je Pavle Popović, glumac u predstavi .

Predstava Najokrutniji čovjek nastavlja niz koji su započeli komadi: Let iznad kukavičjeg gnijezda, Leptir, Jelena Savojska ( Fura dels Baus), Dokle pogled seže- koji su nastali pod okriljem programa Evropske unije Kreativna Evropa u okviru projekta EU Collective plays!. Po mišljenju ministra kulture Janka Ljumovića ovakvi programi za kulturu EU odlična su šansa za crnogorske umjetnike u smislu saradnje sa inostranim kolegama I prilike da se ove predstave vide I na evropskim scenama.

“Večerašnja predstava potvrđuje zamiljiv koncept projekta koji povezuje umjetnike iz različitih zemalja koji zajedno kreiraju nove projekte u teatru. Kraljevsko pozorište Zetski dom ovim projektom inoviralo je I ponudilo publici osoben repertoar koji je konstituisan u specifičnom formatu, u produkcionom smislu to su niskobudžetni projekti, ali u estetskom daju zanimljiv I dobar rezultat. Saradnja u okviru ovog projekta doprinijeće daljim saradnjama I istraživanjima u sferi umjetničkog polja koje odražava evropski kulturni prostor I specifičnosti danas složenog identiteta u koji je potrebno uključiti naše umjetnike. Značaj projekta je svakako i u distribuciji, gostovanjima koja se ostvaruju”, kazao je ministar kulture Janko Ljumović nakon premijere komada Najokrutniji čovjek.

Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo I Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo I Rajku Raduloviću. Komad Najokrutniji čovjek biće opet izveden u subotu 22.aprila.

ISTORIJA KAO BAJKA U PRIČI O RAZVOJU I MOĆI

U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u srijedu 19.aprila u 20 h, biće izvedena premijera komada italijanskog autora Đan Maria Ćerva , Najokrutniji čovjek.

Ovaj projekat kofinansira program Evropske unije Creative Europe , a italijanska rediteljka Monika Napo nakon mjesec proba sa crnogorskom ekipom glumaca , koju čine Pavle Popović, Petar Novaković, Aleksandar Gavranić, Zoran Vujović i Ana Vujošević, iznjedrila je priču o opštečovječanskim pitanjima , o tome šta predstavlja pravu okrutnost u društvu i vezama, bajku o razvoju i moći.

zetski dom-plakat-najokrutniji covjek-sajt„Ova pitanja vrte se oko koncepta moći, i o tome šta kao pojedinci radimo kako bi rasli i razvijali se kao ličnosti. Iako stil pisanja Đan Marja Ćerva nije toliko naturalističan, ja sam pokušala napraviti kontrast, tako da se stil predstave razlikuje I predstavlja dobar temelj za rad sa glumcima. Zato sam predstavu opisala kao bajku. Vrijeme u predstavi nije linearno, koristimo se vremenom kako bi pokazali kako glavni junak putuje kroz svoja sjećanja i prebacuje se u sadašnjost. Nigdje u komadu nije eksplicitno da se to putovanje kroz vrijeme dešava. Kao što u bajkama postoji jasan cilj likova i jasan odnos među njima tako sam i u ovoj predstavi težila baš tome, kako bih dostigla nivo slobode koji postoji u bajkama“ , kazala je rediteljka ovog komada, Monika Napo.

zetski dom-djan maria cervo-sajtTekstove Đan Maria Ćerva režirali su neki od najeminentnijih evropskih i američkih reditelja. Ćervo je 2013. godine postao prvi italijanski dramaturg, nakon Goldonija, Pirandela I Foa, čiju je predstavu producirala Šangajska pozorišna akademija, najznačajnija kineska pozorišna institucija. Tekst Najokrutniji čovjek zapravo je imao svjetsku premijeru na sceni Piccolo Teatra u Milanu prošle godine, a predstava je izvedena u Teatro Eliseo u Rimu , kao I na sceni Burgtheater pozorišta u Beču .

Uoči izvođenja njegovog djela na Cetinju , očekivanja su jako visoka.

“Najokrutniji čovjek je priča o razumijevanju I razlučivanju stvari. U samoj kompoziciji stoji razumijevanje, priča počinje scenom koja je inspirisana mojom fascinacijom likom Virdžinije Vulf I njenim romanom Orlando gdje je ključno pitanje istorija kao bajka. Inspiraciju sam dobio čitajući studiju Antonia Negra , u dijelu koji se bavi pitanjem kako se nositi sa svim nerazumljivim u životu, kao I sa konceptom smrti o kojoj ne smijemo misliti već osloboditi svoje misli o nama kao gospodarima univerzuma. Na taj način ćemo se lakše nositi sa njom”, kazao je Ćervo o svom tekstu koji će biti postavljen na sceni Kraljevskog pozorišta.

cetinje-zetski dom. . . a-r. . .Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja učestvuje uz još sest evropskih zemalja u projektu “Evropske kolektivne drame i nove inicijative 2014-2018” koji je na konkursu EU programa Kreativna Evropa dobio podršku za finansiranje. Projekat EU Collective plays! ima za cilj promociju tzv. “polivokalnih“ pozorišnih metoda kroz saradnju dramaturga različitih nacija, što će rezultirati u inovativnim produkcijama I njihovim prikazivanjem u odabranim evropskim pozorištima i festivalima. Ovakvi projekti, po mišljenju njegovog inicijatora Đan Maria Ćerva I Monike Napo , veoma su korisni. Upravo ovakve inicijative mogu ujediniti različitosti I povezati Evropu I njene građane kroz kulturu, upravo u pozorištu.

“ Ideju za ovaj projekat dobio sam tokom boravka u Berlinu. Radio sam sa nekoliko dramaturga na predstavi “Nazovi me bog”, I svi oni imali su različite stilove. Rekli smo, u redu, nećemo praviti kompromise u našim stilovima, uradićemo obratno, kao što je naslikana Pikasova slika iz perioda kubizma. Napravili smo predstavu koja je dobro prošla u Evropi, rekli smo da bi mogli nastaviti tim putem. Tada sam došao na ideju da ovaj koncept formalno pokrenem kao projekat. Kao dramaturg volim eksperimente u formi I strukturi , dopada mi se ideja zajedničkog rada”, kazao je inicijator projekta Đan Maria Ćervo.

“ Ovaj projekat je fantastična prilika, posebno imajući u vidu probleme sa kojima se Evropa danas suočava, u svijetlu socijalnih, ekonomskih izetski dom-najokrutniji covjek-1-sajt političkih problema. Ovo je način da se bolje razumijemo u našim razlikama. Iako bi političari ponekad voljeli da tako bude, moram primijetiti da, kada je riječ o kulturi, te razlike I nisu toliko primijetne. Ne razumijem to što političari dijele I rade ponekad protiv ljudi. Kultura nas sa druge strane spaja”, kazala je Monika Napo o projektu EU collective plays!.

Monika Napo više puta je istakla da je saradnja sa crnogorskim glumcima bila odlična budući da glume srcem , spremni za intenzivne scene, spremni da razumiju do kraja sva pitanja koja prožimaju ovaj komad.

“ Bili su jako velikodušni I otvoreni, komunikacija sa njima bila je laka, iako se nismo poznavali. Pomogli su mi da iznesem slike koje sam imala na umu prilikom čitanja teksta Đan Maria Ćerva, npr. lik Virdžinije Vulf . Cijenim to”, istakla je rediteljka Napo.

“ Dobro je što je organizovan kasting za ovu predstavu, to je rijetka stvar u Crnoj Gori, a Zetski dom pružio je priliku svima. Drago mi je što Pavle ima noseću ulogu, da se mladom glumcu pruži prilika , da na osnovu toga raširi svoj korpus. Saradnja sa Monikom bila je zanimljiva. Razgovor na dva jezika, ali uvijek smo dolazili do dogovora. Trudili se da ništa ne ostane nerazjašnjeno, zetski dom-najokrutniji covjek-2-sajtĆervo nam je pružio kompletan uvid u karaktere. Tada je počelo sve da cvjeta I tada smo uspjeli sve da uokvirimo I napravimo komad koji ćete, nadam se, sa uživanjem gledati”, kazao je glumac u predstavi Petar Novaković.

“Ovo je bio veliki izazov za mene kao studenta glume. Imao sam veliki zadatak , trudio se I nadam se da sam došao do nekog lijepog rezultata. Đan Maria nam je pomogao razjasnivši nejasnoće, takođe I Lidija Dedović, umjetnička direktorka pozorišta, koja je prisustvovala probi I pomogla svojim savjetima I ukazanom podrškom” , kazao je glumac Pavle Popović .

„ Monikin pristup je sjajan, njen odnos sa glumcima i likovima koje razumijemo kao stvarne individue . Ona i ja sarađujemo godinama, nisam sumnjao da će pogoditi suštinu. Cijenim preciznost i temeljitost glumaca u radu. Očekujem reakcije publike, ja sam uživao u ovoj produkciji“, istakao je Đan Maria Ćervo uoči izvođenja.

Scenografiju i izbor kostima potpisuje Monika Napo, dizajn svjetla Monika Napo i Mirko Radonjić, dok izbor muzike pripada Moniki Napo I Rajku Raduloviću. Komad Najokrutniji čovjek biće opet izveden u subotu 22.aprila.

 Jelena Marković Čađenović

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

 

 

Vaš komentar