Proslava jubileja 70 godina UNESCO-a na Cetinju

Proslava jubileja 70 godina UNESCO-a na Cetinju

Posted on 12. Nov, 2015 by in Iz kulture

“UNESCO U Njegoševoj”

Povodom obilježavanja 70 godina UNESCO, Nacionalna komisija za UNESCO u saradnji sa Ministarstvom kulture i Ministarstvom nauke organizuje svečanu proslavu 16. novembra 2015. godine na Cetinju, sa početkom u 18,00 časova.

UNESCO - opening ceremony tribune-SAJT

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) osnovana je 16. novembra 1945, kada je potpisan njen Statut. Organizacija danas ima 195 država članica i 8 pridruženih članova. Misija UNESCO je da doprinese izgradnji mira, iskorjenjivanju siromaštva, održivom razvoju i međukulturnom dijalogu putem obrazovanja, nauke, kulture, komunikacija i informisanja.

Crna Gora je postala punopravna članica UNESCO 1. marta 2007. godine. Saradnja Crne Gore sa UNESCO ima dugu tradiciju, a crnogorske institucije iz oblasti nauke, obrazovanja i kulture uključene su u brojne programe ove organizacije. Saradnja je intezivirana nakon zemljotresa 1979, kada je UNESCO značajnim sredstvima i aktivnostima pomogao u procesu obnove kulturne i prirodne baštine Crne Gore.

UNESCO U NJEGOSEVOJ ULICI - CETINJE NJEGOSEVA - NOVEMBAR 2015-SNIMIO VESKO PEJOVIC-SAJTProslava „UNESCO U Njegoševoj“ počinje panelom u Ministarstvu kulture, na kojem će govoriti ministri kulture, prosvjete i nauke, predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO i stalna predstavnica UNDP i koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori. Nakon panela posjetioci će biti u prilici da obiđu institucije kulture u Njegoševoj ulici koje su za ovu priliku priredile bogat sadržaj, a program se završava svečanim koncertom Muzičke akademije u Ministarstvu kulture.

Agenda

18:00-18:45 Panel „CRNA GORA i UNESCO“, Ministarstvo kulture

Prof. Branislav Mićunović, Predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO

Fiona Mc Cluny, Stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori i stalna predstavnica UNDP

Prof. dr Sanja Vlahović, Ministarka nauke

Pavle Goranović, Ministar kulture

Predrag Bošković, Ministar prosvjete

Moderator panela: Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara

18:45-19:00 Koktel

19:00-20:00 „UNESCO u Njegoševoj“, obilazak institucija kulture u Njegoševoj ulici

Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić – Izložba „Mile Grozdanić“ i Crnogorski likovni salon „13. Novembar“

  ekg.jpgIzložba akademskog slikara, grafičara i grafičkog dizajnera Mila Grozdanića podijeljena je u dva segmenta: jedan obuhvata likovna ostvarenja umjetnika (slike, grafike) nastale tokom posljednje dvije decenije, a drugi ostvarenja iz oblasti grafičkog oblikovanja, kao posebno važnog segmenta koji prezentuje višedecenijski rad umjetnika na likovnoj i grafičkoj opremi knjiga, kataloga, plakata, časopisa, novina, povelja, diploma, kalendara, itd.

Crnogorski likovni salon “13. novembar” je najstarija likovna manifestacija u Crnoj Gori, koju su 1965. godine pokrenuli likovni umjetnici sa Cetinja, u želji da podstaknu stvaralaštvo tadašnje savremene likovne scene, prezentujući dostignuća najprije cetinjskih umjetnika, a kasnije i umjetnika sa ex Yu prostora.

Matica Crnogorska – Izložba fotografija „Cetinje 1950 – 1980“

MC CT 12. JUL 2015-SNIMIO VESKO PEJOVIC-sajtIzložba 80 fotografija iz albuma Krsta Đuričića. Na fotografijama je predstavljen život Cetinja, gradski ambijent i zanimljivosti Cetinja u periodu 1950 – 1980. Izbor fotografija i postavku pripremio Vesko Pejović.

Francusko poslanstvo – Izložba “Stara i rijetka knjiga iz fonda NBCG „Đurđe Crnojević“Francusko poslanstvo

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ će iz svoje bogate i raznovrsne kolekcije

Stara i rijetka knjiga izložiti nekoliko odabranih reprezentativnih primjeraka starih i rijetkih

knjiga. Među eksponatima će biti ćirilične i latinične inkunabule i postinkunabule –

(knjige štampane u XV i XVI vijeku). 2

Biblioteka Njegoš – “IZ STARE ŠTAMPE” – događaji iz istorije i kulture Crne Gore i Cetinja

BIBLIOTEKA NJEGOSU 147 godina dugoj istoriji postojanja biblioteka “Njegoš” će prvi put iz svojih fondova predstaviti dio zavičajne periodike. Riječ je o serijskim publikacijama koje su bile važni nosioci informacija i novih saznanja. Njihov značaj je bio u tome što su objavljivane češće nego monografske publikacije – knjige, zbog manjeg obima, a pratile su sva zbivanja iz istorije, kulture i politike, doprinoseći proučavanju identiteta crnogorskog naroda. Određeni primjerci periodičnih izdanja koji se čuvaju u biblioteci “Njegoš” pripadaju fondu stare i rijetke bibliotečke građe (građa štampana do 1867. godine).

Muzej novca – „Od peruna i perpera do eura“

U Muzeju novca posjetioci imaju priliku da vide prvi crnogorski novac – perper, koji se koristio u periodu od 1906. do 1916. godine. Takođe se moguCrnogorska banka-USKORO MUZEJ NOVCA CG, 21.03.2012.1 vidjeti berzanske akcije, čekovi i bonovi iz perioda Knjaževine i Kraljevine Crne Gore. Napravljen je osvrt i na prvi pokušaj kovanja autentičnog crnogorskog novca – peruna, koji je osmislio vladika Petar II Petrović Njegoš. U postavci muzeja nalaze se i dinari iz vremena Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i apoeni istoimenog novca korištenog za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata na prostoru Crne Gore kao članice FNRJ i konačno SFRJ, sve do 1999. godine, kada Crna Gora stiče monetarnu nezavisnost, uvođenjem prvo njemačke marke, a naknadno i jedinstvene evropske valute – eura.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara – Izložba „Devastacije starih urbanih cjelina Južne regije Crne Gore nastale u zemljotresu 1979. godine“

Višestruko nagrađivana Izložba fotografija nastalih nakon zemljotresa na crnogorskom primorju. Ova postavka dio je izložbe svojevremeno prezentovane u Sofiji i Parizu, u okviru UNESCO-ovih manifestacija.

Centar za konzervaciju i arheologiju

Ministarstvo kulture CG DECEMBAR 2012U JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore posjetioci će kroz izložbu fotografija imati priliku da se upoznaju sa najznačajnijim arheološkim lokalitetima u Crnoj Gori. Takođe će biti prezentovano nekoliko amfora izronjenih prilikom podvodnih arheoloških istraživanja, a zainteresovani će dobiti i po primjerak publikacije “Proširenje potencijala UNESCO lokaliteta na Jadranu” koju je područno odjeljenje Centra u Kotoru priredilo u okviru istoimenog IPA projekta.

20:00 – 20:30 Koncert Muzičke akademije, Ministarstvo kulture

Repertoar je izbor kompozicija koje predstavljaju kamen temeljac svjetske i crnogorske muzičke baštine a dirigent je prof. Radovan Papović:

  1. de Sarno-Uvertira iz opere “Balkanska carica” orkestracija profesor Radovan Papović
  2. Vivaldi L´estro armonico d-moll solisti profesor Miran Begić, Marija Rakočević, Bogdan Asanović
  3. de Sarno U dalekom Drenopolju Tijana Blečić sopran
  4. de Sarno Oj Moračo
  5. Hercigonja Pjesma
  6. Britn Simple simphony
  7. Tamindžić Igra

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

 

Vaš komentar