Obilježen jubilej – 70 godina UNESCO proslavom „Unesco u Njegoševoj“

Obilježen jubilej – 70 godina UNESCO proslavom „Unesco u Njegoševoj“

Posted on 17. Nov, 2015 by in Iz kulture

Obilježen jubilej – 70 godina UNESCO proslavom „Unesco u Njegoševoj“

Nacionalna komisija za UNESCO, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, obilježili su juče, 16. novembra na Cetinju jubilej 70 godina UNESCO, proslavom pod nazivom „Unesco u Njegoševoj“.

UNESCO U NJEGOSEVOJSvečana sjednica Nacionalne komisije za UNESCO održana u Ministarstvu kulture, prethodila je panelu na kojem su govorili prof. Branislav UNESCO U NJEGOSEVOJ - Fiona Mc Cluny - MK - PANEL.16.11.15Mićunović – predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO, Fiona Mc Cluny – stalna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori i stalna predstavnica UNDP , Pavle Goranović – ministar kulture, prof. dr Sanja Vlahović – ministarka nauke i Predrag Bošković – ministar prosvjete, dok je moderator panela bila Anastazija Miranović – direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara i članica nacionalne komisije za UNESCO.

Branislav Mićunović je podsjetio da kandidatura za UNESCO znači raditi unutar velikog svjetskog sistema: “Sa sviješćuBRANISLAV MICUNOVIC o tome da ste dio svijeta morate unapređivati i boriti se za svoje mjesto, štititi autoritet Unesko-a i to što je Unesko zaštitio. Svi sa svoje strane, moramo razumno da štitimo ono što je svjetska baština svake vrste. Nikakvi interesi ne mogu biti važniji od toga da nešto iz svoje kulturne baštine imate na Svjetskoj listi.”

Pavle Goranovic - ministar kulture - Cetinje 16.11.2015Ministar kulture Pavle Goranović izrazio je zadovoljstvo što saradnja sa UNESCO predstavlja jednu od najznačajnijih u okviru naših medjunarodnih aktivnosti. Dugogodišnju uspješnu saradnju Crne Gore sa UNESCO, potvrdio je pominjući pomognute projekte, ali i ono što slijedi:

“Kada govorimo o unapredjenju saradnje, nematerijalna kulturna baština jeste oblast koju moramo unaprijediti u okviru UNESCO zaštite. Ali važno je podsjetiti da sam UNESCO ukazuje na činjenicu da je najvažniji korak zaštita nematerijalne kulturne baštine na nacionalnom nivou i stvaranje kvalitetnog sistema zaštite, pa tek onda upis na UNESCO Reprezentativnu listu čovječanstva.

Milena ... 16.11.2015-snimio Vesko Pejovic-sajtMinistarka nauke Sanja Vlahović istakla je da je Generalna skupština UN 2015. Godine – nauku, tehnologiju i inovacije proglasila srcem budućeg Sanja Vlahovic-16.11.2015globalnog razvoja i vitalnim pokretačem održivosti.

“Održivost svih zemalja i naša bolja budućnost zavisiće od kapaciteta država da nauku stave u srce svojih nacionalnih strategija za razvoj i jačanje novih kapaciteta i investiranja u rješavanje izazova, od kojih su neki još uvijek nepoznati kazala je Vlahović, naglasivši da danas Evropa prednjači kada je broj istraživača u pitanju, dok sa druge strane SAD mnogo više ulaže u istraživanja.”

Predrag BoskovicDa obrazovanje zaslužuje značajniju podršku UNESCO, naglasio je ministar prosvjete Predrag Bošković. Kazao je da se na ovaj dan obilježava i 135 godina od osnivanja Gimanzije na Cetinju. On je podsjetio da je uspješno implementiran projekat „Obrazovanje za sve” koji je sistem obrazovanja približio svim kategorijama stanovništva. Istakao je i tendencije ka još većem smanjenju broja nepismenih u Crnoj Gori.

Fiona Mc Cluny je podsjetila na Agendu održivog razvoja, koju je potpisalo 190 zemalja, dodajući da kroz ciljeve Agende, prednost ima razvoj culture.

Nakon panela, posjetioci su sa građanima posjetili institucije u Njegoševoj ulici koje su za ovu priliku priredili bogat program, među kojima su Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić”, Matica crnogorska, Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”, Biblioteka Njegoš, Muzej novca, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, i Centar za konzervaciju i arheologiju .

UNESCO U NJEGOSEVOJ - 16.11.2015. KONCERT U MK

Proslava je završena u Ministarstvu kulture koncertom Kamernog orkestra Muzičke akademije sa Cetinja i dirigenta prof. Radovana Papovića.

UNESCO U NJEGOSEVOJ - 16.11.2015

Tekst i fotosi: Jelena Đorđević, PR Ministarstva kulture

Prilog pripremio i likovno opremio Vesko Pejović

 

 

Vaš komentar