Iz Prijestonice: Gradonačelnik Prijestonice u radnoj posjeti Berlinu

Iz Prijestonice: Gradonačelnik Prijestonice u radnoj posjeti Berlinu

Posted on 20. Aug, 2013 by in Cetinje danas

-Gradonačelnik Prijestonice Cetinje sastao se danas (09.03)  u Berlinu sa gradonačelnikom Opštine Šalotenburg – Vilmersdorf Rajnhardom Nojmanom, koja pripada centru glavnog grada SR Njemačke.

photo09031Tokom razgovora, gradonačelnici Bogdanović i Nojman govorili su o najznačajnijim projektima dvije gradske uprave, sa posebnim akcentom na one koji se odnose na oblast turizma, energetske efikasnosti, privrede i očuvanja kulturnog nasljeđa.

Gradonačelnik Bogdanović upoznao je domaćina i sa ključnim podacima vezanim za Cetinje, naglašavajući kako je riječ o kulturnom, istorijskom i duhovnom centru Crne Gore. Gradonačelnik Nojman, ujedno i ministar u Gradskoj vladi Berlina, naglasio je kako Šarlotenburg – Vilmersdorf predstavlja jednu od najznačajnijih i najnaseljenijih opština (okruga) u okviru Grada Berlina.

Dva gradonačelnika razmatrala su mogućnosti u pogledu potencijalne saradnje, pri čemu je istaknuto kako predispozicije za to postoje. Kao jedno od mogućih polja saradnje naglašena je oblast obrazovanja.

Gradonačelnik Bogdanović uputio je poziv gradonačelniku Nojmanu da posjeti Prijestonicu Cetinje, što je prihvaćeno. Otud, gradonačelnik Šarlotenburg – Vilmersdorfa boraviće u našem gradu već u maju tekuće godine.

Sa 320.000 stanovnika, Šarlotenburg – Vilmersdorf predstavlja jednu od najvećih opština (okruga) u Berlinu, a njenom teritorijom obuhvaćen je zapadni dio centra njemačke prijestonice.

Tokom boravka u glavnom gradu SR Njemačke, gradonačelnik Bogdanović posjetio je i sajam turizma „ITB 2014“, gdje je svoju ponudu predstavila i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

-Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović posjetio je, tokom zvaničnog boravka u Rijeci, prostorije Vijeća crnogorske nacionalne manjine za Grad Rijeku.

Tokom susreta sa predstavnicima crnogorske manjine, koju je predvodio predsjednik Vasilije Vukosavović, gradonačelnik Bogdanović govorio je o aktivnostima gradske uprave, ali i o aktivnostima Prijestonice Cetinje u pogledu saradnje i podrške crnogorskoj dijaspori.

foto 04.03.1Predstavnici Vijeća crnogorske manjine iskazali su zadovoljstvo zbog posjete gradonačelnika Prijestonice Cetinje, pritom ga upoznajući sa načinom funkcionisanja te organizacije, ključnim aktivnostima i planovima vezanim za naredni period.

Tokom razgovora, posebno je naglašeno da crnogorska manjima ima izuzetan tretman u Hrvatskoj, a razmatrani su i načini putem kojih bi Vijeće crnogorske nacionalne manjine moglo doprinijeti daljoj saradnji Prijestonice Cetinje i Grada Rijeke.

Predstavnici Vijeća crnogorske zajednice istakli su kako su informisani o aktuelnostima vezanim za Cetinje, iskazujući pritom zadovoljstvo činjenicom da su u proteklom vremenskom okviru realizovane brojne mjere u pravcu prevazilaženja ključnih problema u funkcionisanju grada.

-Tokom zvanične posjete Rijeci, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sastao se sa predsjednikom Zajednice Crnogoraca Primorsko – goranske Županije i predsjednikom Evropske dijaspore Crne Gore Ljubom Radovićem.

Tokom susreta, najviše riječi bilo je o aktivnostima Zajednice, te o podršci Grada Rijeke pomenutoj organizaciji.

Gospodin Radović istakao je kako je Zajednica Crnogoraca Primorsko – goranske Županije i tokom proteklog perioda pružala doprinos bilateralnoj saradnji Prijestonice Cetinje i Grada Rijeke, naglašavajući kako će tim pitanjima biti posvećena i u predstojećem vremenskom okviru.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo zbog posjete Zajednici Crnogoraca Primorsko – goranske Županije, dodajući kako će Prijestonica Cetinje, kroz intenziviranje saradnje sa Rijekom, ostati posvećena i pitanjima koja se tiču crnogorske dijaspore.

-Tokom boravka u Rijeci, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović posjetio je više tamošnjih lokacija na kojima su u minulom vremenskom okviru realizovani projekti iz sfere privrede.

Naime, kako se saradnja Prijestonice Cetinje i Grada Rijeke, između ostalog, odnosi i na područje privrede, gradonačelnik Bogdanović, na prijedlog gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, obišao je više uspješnih subjekata koji realizuju podrške iz oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća.

Tom prilikom, domaćini posjete predstavili su gradonačelniku Bogdanovića privredne sadržaje poput biznis – inkubatora, koji su konstituisani na principu javno – privatnog partnerstva. Riječ je o sadržajima čije su aktivnosti bazirane na inovacijama, ali i podršci mladim preduzetnicima koji na taj način imaju priliku da realizuju svoje prve ideje vezane za segment privrede.

Gradonačelnik Bogdanović upoznat je kako je cjelokupan proces razvoja pomenutih privrednih sadržaja bio pod patronatom gradske uprave, ali i Riječkog sveučilišta, koje pruža aktivan doprinos u pogledu mentoringa svih subjekata koji počinju svoj biznis.

Tokom razgovora sa predstavnicima gradske uprave, razmatrane su i mogućnosti za saradnju Cetinja i Rijeke u pogledu privrede, s obzirom da su oba grada u proteklom vremenskom okviru kreirala podsticajan ambijent u pomenutoj oblasti.

U okviru posjete, domaćini su upriličili i obilazak nedavno osavremenjenog planetarijuma, koji predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija na području Rijeke.

03.03.2014.

-Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa gradonačelnikom Grada Rijeke Vojkom Obersnelom i predsjednicom tamošnjeg gradskog vijeća Doroteom Pešić – Bukovac.

foto 03.03.14Tokom sastanka, upriličenog u Gradskoj kući u Rijeci, gradonačelnici gradova pobratima razmijenili su informacije o aktivnostima dvije lokalne administracije, pri čemu je posebno razgovarano o smjernicama vezanim za buduću bilateralnu saradnju.

Gradonačelnik Bogdanović, koji je danas bio u prvoj zvaničnoj posjeti Rijeci, naglasio je kako odnosi dva grada u narednom periodu moraju biti intenzivirani, sa čim se saglasio gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik Obersnel, ujedno i član Odbora Komiteta regiona Evropske unije, istakao je kako saradnja Rijeke i Cetinja može biti unaprijeđena i kroz zajednički angažman u pogledu projekata EU.

Uz saradnju na kulturnom, sportskom i administrativnom planu, razgovarano je i o mogućnostima koje se tiču partnerstva u oblasti visokog obrazovanja, ali i podsticanja realizacije drugih projekata od obostranog interesa.

Gradonačelnik Bogdanović uputio je poziv svom današnjem sagovorniku da posjeti Prijestonicu Cetinje. Takođe, kako je Rijeka prije nekoliko godina bila domaćin manifestacije „Dani Cetinja u Rijeci“, razmatrane su mogućnosti o „Danima Rijeke na Cetinju“, a nakon toga i nove slične manifestacije u Hrvatskoj.

01.03.2014.

-Izvjestaj o nastupu takmicara Dzudo kluba ‘Crnogorac’ – Cetinje na 32 Medjunarodnom judo turniru ‘Mimoza’ u Herceg Novom

Takmičari Džudo kluba “Crnogorac” sa Cetinja ostvarili su nove uspjehe na međunarodnom Kupu mimoze 2014, koji je danas održan u Herceg Novom.

Naime, cetinjski klub, za koji je nastupilo 12 takmičara, osvojio je ukupno 10 odličja u različitim kategorijama.

Takmicari Dzudo kluba CrnogoracNajznačajnije rezultate postigli su Andrija Martinović, koji je osvojio zlatno mjesto u konkurenciji poletaraca do 50 kilograma, Milica Vicković, koja je bila prva među mlađim pionirkama do 48 kilograma, te Luka Perišić, koji je takođe osvojio prvo mjesto u kategoriji starijih pionira do 42 kilograma, a koji je time osvojio treću zlatnu medalju tokom tekuće godine.

Među kadetima do 90 kilograma, srebrna medalja pripala je Nikoli Peroviću, a isto odličje u konkurenciji kadetkinja do 57 kilograma osvojila je Anja Pejović.

Vuko Vicković osvojio je treće mjesto u konkurenciji mlađih pionira do 34 kilograma, dok je kod mlađih pionirki do 40 kilograma bronzana medalja pripala Anđeli Popović. Treće mjesto u konkurenciji kadeta do 55 kilograma pripalo je Novaku Kaluđeroviću, a među kadetkinjama do 52 kilograma Ani Milošević. Među juniorima, bronzanu medalju u kategoriji do 66 kilograma osvojio je Vuk Đurović.

Uz predstavnike cetinjskog kluba, na takmičenju je učestvovalo i niz drugih klubova iz Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odnosno ukupno 550 takmičara.

-Novi uspjeh takmičara Džudo kluba ‘Crnogorac’ (23.02.2014)

Takmičari Džudo kluba “Crnogorac” sa Cetinja ostvarili su izuzetne rezultate na danas održanom  VIMeđunarodnom džudo turniru “Mladost Open” u Podgorici.

Luka Perisic ..Cetinjski klub predstavljala su tri takmičara – Luka Perišić, Nikola Perović i Vuk Đurović, pri čemu su svi trojica osvojili odličja.

Luka Perišić osvojio je novu zlatnu medalju, u konkurenciji starijih pionira do 42 kilograma. Isti plasman ostvario je i Nikola Perović, koji je nastupao na kadetskom takmičenju (do 90 kilograma). Vuk Đurović okitio se bronzanom medaljom u kategoriji juniora do 66 kilograma.

Uz predstavnike cetinjskog kluba, na takmičenju u Podgorici učestvovalo je još 360 takmičara iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa predstavnikom UNESCO-a i menadžerom projekta „Mostovi Balkana govore“ Nikolajem Stojanovim

photo21.02.1Tokom susreta, najviše riječi bilo je o pomenutom projektu, kroz koji je, počev od prošle godine, povezano 12 balkanskih gradova na čijim se teritorijama nalaze prepoznatljivi mostovi sa izuzetnim istorijskim značajem – a među kojima je i Prijestonica Cetinje, odnosno most na Rijeci Crnojevića.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je zadovoljstvo time što će Cetinje u julu tekuće godine biti domaćin četvrtog skupa „Mostovi Balkana govore“, tokom kojeg će naš grad, uz predstavnike gradova – članova projekta i niza državnih institucija iz više zemalja, posjetiti i generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova.

On je naglasio kako će pomenuti skup biti prilika za dodatno jačanje partnerstva sa gradovima koji pripadaju projektu „Mostovi Balkana govore“, ali i sa UNESCO, posebno imajući u vidu da je u toku izrada nominacionog dosijea za upis Cetinja na listu zaštićene svjetske baštine.

Gospodin Stojanov upoznao je gradonačelnika Bogdanovića sa projektom „Mostovi Balkana govore“, naglašavajući da su tokom njegovog trajanja, do danas, održana dva skupa čiji su domaćini bili Jedrene (Turska) i Loveč (Bugarska). On je pozvao gradonačelnika Bogdanovića da učestvuje na predstojećem susretu 12 gradova, koji će biti održan u martu u Beratu (Albanija).

Takođe, gospodin Stojanov naglasio je kako će skup na Cetinju, prvi naredni nakon Berata, podrazumijevati dvije konferencije – na kojima će, između ostalih, učestvovati generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova i gradonačelnik Bogdanović – a tokom kojih će biti uspostavljena i saradnja između umjetnika sa područja jugoistočne Evrope. Kako je kazao gospodin Stojanov, znatan dio programa julskog skupa „Mostovi Balkana govore“ biće upriličen i u Rijeci Crnojevića.

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je da će Prijestonica Cetinje pružiti punu podršku organizaciji događaja, navodeći kako je riječ o projektu koji posebno doprinosi afirmaciji Rijeke Crnojevića u međunarodnim kulturnim krugovima.

—————————–

Održana peta redovna godišnja skupština Udruženja penzionera Cetinja

foto 20.02.2Tokom događaja, kojem su, između ostalih, prisustvovali gradonačenik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predsjednik Saveza Udruženja penzionera Branko Vešović i predstavnici srodnih organizacija iz Bara, Ulcinja i Kotora, izabrano je novo rukovodstvo Udruženja penzionera Cetinja.

Tokom radnog dijela skupštine, prisutnima se obratio gradonačelnik Bogdanović, koji je naglasio kako je gradska uprava u proteklom periodu bila posvećena pitanju koja se odnose na kvalitet života penzionera, dodajući da će Prijestonica Cetinje i u budućem periodu voditi računa o tom dijelu populacije.

– Iako smo i dalje suočeni sa ekonomskom krizom, podrška neće izostati ni u narednom periodu. Nakon niza akcija koje su iza nas, slijedi završetak rekonstrukcije stare bolnice “Danilo prvi”, pri čemu postoji mogućnost da u jednom dijelu tog zdanja uspostavimo gerontološki institut – kazao je on, dodajući da će Prijestonica Cetinje učestvovati u adaptaciji prostorija Udruženja penzionera Cetinja i fasade tog objekta.

Tokom današnje sjednice, izabrano je novo rukovodstvo Udruženja penzionera Cetinja. Predsjednik organizacije od danas je Radivoje Vujović, potpredsjednik Veselin Radojičić, a sekretar Lazar Čelebić.

Učesnici sjednice su minutom ćutanja odali poštu nedavno preminulom predsjedniku Udruženja Arseniju Ulićeviću i svim penzionerima preminulim tokom prethodnih 12 mjeseci.

-Besplatni kurs francuskog jezika

Na Cetinju će i ove godine, u organizaciji Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Prijestonice Cetinje, a u saradnji sa fondacijama „Petrović – Njegoš“ i „Robert Schuman“ i Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“, biti upriličen besplatni kurs francuskog jezika.

Riječ je o osnovnom kursu za početnike, koji će trajati tri mjeseca, a prijave se podnose počev od 28. februara.

Zainteresovani građani prijave mogu podnijeti u prostorijama Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Prijestonice Cetinje (kancelarija 3). Prijave je moguće podnijeti elektronskim putem, na adresu [email protected]Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .

Prednost među kandidatima imaće mladi, nezaposlena i lica u stanju socijalne potrebe i osjetljive kategorije, a izbor učesnika biće vršen na osnovu odluke tročlane komisije u čijem će sastavu biti predstavnici Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Prijestonice Cetinje.

-Počeli radovi na objektu Vinske kuće – Vinskog muzejaPočeli radovi na objektu Vinske kuće – Vinskog muzeja

U Njegoševom parku danas (17.02.2014) je počela rekonstrukcija objekta u kojem će se nalaziti Vinska kuća – Vinski muzej.

foto17023foto17024Naime, riječ je o aktivnosti u okviru prekograničnog IPA projekta Crne Gore i Hrvatske „WI-NE Wine Tourism Network“, čiji je nosilac za našu državu Turistička organizacija Prijestonice Cetinje.

Vinska kuća – Vinski muzej radiće u rekonstruisanom objektu u Njegoševom parku. Na taj način, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje u svojoj će ponudi imati jedinstveno mjesto namijenjeno promociji vina i njihovoj prezentaciji kao turističkog proizvoda Crne Gore.

U svrhu realizacije pomenutog projekta, Prijestonica Cetinje ustupila je objekat, a uz samu rekonstrukciju, dio parka u njegovoj okolini biće hortikulturno uređen.

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, Vinska kuća – Vinski muzej biće otvoren za posjetioce do početka predstojeće turističke sezone.

Inače, projekat „WI-NE Wine Tourism Network“ podrazumijeva razvoj vinske mreže između Crne Gore i Hrvatske, povezivanje proizvođača vina iz dvije države, uz mogućnost ponude i prezentacije njihovih proizvoda turistima i ljubiteljima vina. Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 225.762 eura, od čega 85 odsto finansira Evropska unija.

————————

-Prezentovana nova turistička signalizacija

Na Dvorskom trgu na Cetinju danas je predstavljena nova turistička signalizacija, koja je rezultat saradnje Prijestonice Cetinje i kompanije „GateBizz Comunications“.

foto1002.6Riječ je o najsavremenijoj turističkoj signalizaciji u Crnoj Gori, koja uz informativne table, sadrži i QR kodove, zahvaljujući kojima će građani i posjetioci biti u prilici da u svakom momentu istraže turističke lokalitete i nađu najsvježije aktuelnosti iz crnogorske Prijestonice.

Današnjem događaju, tokom kojeg je upriličena i prezentacija aplikacije „Cetinje Smart Signalization“, prisustvovali su brojni gosti, među kojima i ministar turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović i gradonačelnik Grada Gaziantepa, Republika Turska dr Asim Gizelbej.

Govoreći o novoj turističkoj signalizaciji, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović istakao je kako je riječ o inovativnom servisu na domaćem tržištu.

– Kada smo u minulom vremenu razmišljali o mogućnosti izrade nove turističke signalizacije, željeli smo da ona posjetiocima našeg grada pruži što više informacija, ali i da istovremeno u što većoj mjeri bude praktična za korišćenje. I otud, sasvim je logično bilo da se, kroz partnerstvo sa kompanijom „GateBizz Comunications“, okrenemo novim formama, već zastupljenim na zapadnom tržištu. Nova signalizacija na Cetinju predstavljaće svojevrstan primjer kako na dobar način iskoristiti i upotrijebiti dostignuća savremene tehnologije u svrhu turizma. Jer, uz opšte informacije, koje su dostupne na tablama, nova turistička signalizacija opremljena je i QR kodovima, zahvaljujući kojima svi posjetioci, putem svojih uređaja, na jednostavan način mogu dobiti detaljnije podatke o lokacijama koje žele posjetiti – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

foto1002.5On je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa kompanijom „GateBizz Comunications“, koju je na današnjem događaju predstavila Jelena Bjelovuk.

– Korišćenjem aplikacije savremene signalizacije, budući turisti će imati sve neophodne informacije i moći će efikasnije da upravljaju svojim vremenom tokom odmora. Ovaj trend svojom atraktivnošću privlači brojne gradove koji žele da se promovišu, kako u turističkom tako i u ostalim aspektima. Građani i turisti od sada imaju pogodnost da raspolažu najsvježijim informacijama i da uvijek dobiju tačan put do željene lokacije. S druge strane, gradovi dobijaju bolji estetski izgled kao i veći finansijski prihod – rekla je Bjelovuk.

Ispred crnogorskog predstavništva kompanije „GateBizz Comunications“ prisutnima se obratio Marko Nišavić, koji je upriličio i prezentaciju aplikacije „Cetinje Smart Signalization“.

– Vjerovatno se pitate zašto smo se opredijelili za ovo tržište i zašto smo odlučili da počnemo od Cetinja. Prije same realizacije, naš tim je radio istraživanje tržišta Crne Gore i došao do statistika koje govore da od 2008. godine turističke posjete iz godine u godinu progresivno rastu. S obzirom da Crna Gora predstavlja pravi izazov zbog specifičnog geografskog položaja, turistički atraktivnih destinacija kao i zbog istorije koja je za sobom ostavila tragove u vidu mnogobrojnih muzeja i znamenitosti, opredijelili smo se da naš projekat implementiramo na teritoriji Crne Gore. Budući da je grad Cetinje – Prijestonica i kulturni, istorijski i duhovni centar Crne Gore, čast nam je bila da sa realizacijom počnemo odavde – rekao je on.

Priliku da, putem QR koda instaliranog na tabli na Dvorskom trgu, prvi instalira i isproba aplikaciju „Cetinje Smart Signalization“ imao je ministar održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore Branimir Gvozdenović.

Turistička signalizacija na Cetinju prvi je projekat ove vrste u Crnoj Gori, a realizovan je kao promotivna donacija pomenute kompanije.

Stubovi su napravljeni od konstrukcionog čelika sa aluminijskim postamentom i ukrasnim aluminijskim grivnama. Table su različitih dimenzija, a izrađene su od kvalitetnog podsinkovanog čelika. Posebna površinska zaštita postignuta je plastifikacijom svake table. Natpisi na tablama su izgrađeni od najkvalitetnije uvozne folije, a svaki natpis je posebno plastificiran specijalnom folijom koja spriječava izbljeđivanje slova djelovanjem UV zraka i posebno štiti svaki natpis atmosferskih uticaja.

——————–

-U Svečanoj sali Prijestonice Cetinje danas (04.02.14) je upriličena prezentacija idejnog rješenja projekta fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski“.

foto 04 02 2Na prezentaciji, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, predstavnici gradske uprave, rukovodstva, bivših prvotimaca i simpatizera Fudbalskog kluba „Lovćen“, članovi Senata i Skupštine Prijestonice Cetinje, više riječi bilo je o svim detaljima vezanim za sam objekat, te za proces njegove gradnje.

Tokom događaja, naglašeno je da će stadion imati dvije tribine, čiji će ukupni kapacitet iznositi 5.134 sjedišta. Uz to, fudbalski stadion „Sveti Petar Cetinjski“ imaće i sve prateće sadržaje u skladu sa međunarodnim standardima, poput VIP i press sektora na zapadnoj, odnosno istočnoj tribini, tehničkih i prostorija za igrače, multifunkcionalnih dvorana, uz 5.500 kvadratnih metara komercijalnih sadržaja, koji će se, uz tribine, nalaziti i u objektima sa južne i sjeverne strane.

Gradnja stadiona „Sveti Petar Cetinjski“, koji će se nalaziti na lokaciji postojećeg, počeće tokom tekuće godine i biće realizovana fazno. Sredstva za realizaciju projekta obezbijediće Prijestonica Cetinje, Vlada Crne Gore i Fudbalski savez Crne Gore.

Uslovi za gradnju fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski“ postignuti su usvajanjem Detaljnog urbanističkog plana „Zona sporta“, nakon čega je započeta i izrada idejnog rješenja.

Idejno rješenje projekta fudbalskog stadiona na Cetinju predstavlja donaciju studija “FAADU” – Podgorica i “AC” – Cetinje.

-Takmičari Džudo kluba ‘Crnogorac’ na Međunarodnom turniru ‘Sveti Vlaho’ u Dubrovniku osvojili sedam medalja

Takmičari Džudo kluba “Crnogorac” sa Cetinja ostvarili su izuzetne rezultate na danas održanom osmom Međunarodnom džudo turniru “Sveti Vlaho” u Dubrovniku. Naime, džudisti cetinjskog kluba osvojili su ukupno sedam medalja na prvom ovogodišnjem takmičenju.

Za Džudo klub “Crnogorac” u Dubrovniku je nastupilo ukupno osam takmičara, a na turniru je učestvovalo 200 džudista iz šest zemalja.

Najznačajniji rezultat postigao je mladi Luka Perišić, koji je u konkurenciji mlađih kadeta do 42 kilograma osvojio zlatnu medalju.

U istoj kategoriji, među takmičarima do 38 kilograma, srebrna medalja pripala je Vuku Vickoviću.

Među mlađim kadetkinjama, zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma osvojila je Anja Pejović, dok je drugo mjesto u kokurenciji mlađih kadetkinja do 52 kilograma zauzela Ana Milošević.

Zlatna medalja u konkurenciji kadeta do 81 kilograma pripala je Marku Adžiću, a u istoj kategoriji drugo mjesto pripalo je Nikoli Peroviću. U kategoriji do 60 kilograma, treće mjesto pripalo je Novaku Kaluđeroviću, takođe članu Džudo kluba “Crnogorac”.

-U Američkoj čitaonici na Cetinju narednog mjeseca počeće besplatni kursevi engleskog jezika za djecu, srednjoškolce i odrasle.

Naime, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori i Instituta za strane jezike pri Univerzitetu Crne Gore, kurs će biti organizovan u sklopu tri grupe od po 15 kandidata. Riječ je o dječjem kursu (uzrast od devet do 12 godina), kursu za srednjoškolce (od 15 do 18 godina) i za odrasle koji savladavanjem engleskog jezika žele da poboljšaju konkurentnost na tržištu rada.

Proces prijavljivanja, koji je u toku, trajaće do 10. februara, a detaljnije informacije o uslovima i načinima apliciranja dostupni su na ovom linku.

08.01.2014.

Na Dvorskom trgu večeras je, u organizaciji Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, održan drugi ovogodišnji božićni koncert.

Naime, nakon sinoćnjeg nastupa „Tropico Benda“ večeras je u Prijestonici upriličen koncert hrvatskog pop sastava „Colonia“, koji je izazvao izuzetno interesovanje brojnih posjetilaca.

Koncert, koji je održan pred ispunjenim Dvorskim trgom, trajao je gotovo dva i po sata. Za to vrijeme, članovi sastava „Colonia“ podsjetili su prisutne na brojne hitove koji su obilježili 18 godina njihovog rada – počev od svojih prvih melodija, sve do onih sa posljednjeg albuma.

Iz organizacije je navedeno da je večerašnjem koncertu prisustvovalo više od 6.000 posjetilaca. Time je dva božićna koncerta na Dvorskom trgu ispratilo više od 10.000 posjetilaca, među kojima i znatan broj gostiju iz svih krajeva Crne Gore, pri čemu su večerašnjem koncertu prisustvovali i posjetioci iz susjednih zemalja.

Iz turističke organizacije Prijestonice Cetinje saopšteno je da su smještajni kapaciteti na Cetinju tokom protekla dva dana bili puni, a da je prevoz na Božićni koncert, posredstvom agencija, bio obezbijeđen iz Budve, Nikšića i drugih crnogorskih gradova.

07.01.2014.

Na Dvroskom trgu večeras je, u organizaciji Prijestonice Cetinje i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, održan prvi od dva božićna koncerta.

Pred brojnim posjetiocima na centralnom gradskom trgu nastupio je pop sastav „Tropico band“, čiji je koncert trajao dva sata.

Kako je saopšteno iz organizacije, prvom božićnom koncertu prisustvovalo je oko 4.000 posjetilaca.

Drugi božićni koncert, koji će takođe biti održan na Dvorskom trgu, na programu je sjutra u 17:30 časova, kada će nastupiti popularni hrvatski sastav „Colonia“.

———————-

-Povodom 4. januara – Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, u subotu će, već tradicionalno, biti dodijeljena Povelja „Ivan Crnojević“.

Povelja „Ivan Crnojević“ ove godine pripašće Fudbalskom klubu „Lovćen“ – kolektivu koji je proslavio stoljeće postojanja i koji je svojim radom i rezultatima postao prepoznatljivi sportski simbol crnogorske Prijestonice. Istorijat „Lovćena“ ne čine samo brojne stranice na kojima su ispisani nezaboravni sportski uspjesi, već i one koje se odnose na činjenicu da je rad kluba bio neraskidivo vezan sa društvenim zbivanjima – počev od nemjerljivog doprinosa revolucionarnim zbivanjima i Narodno – oslobodilačkoj borbi, sve do obnove crnogorske državnosti.

Fudbalski klub „Lovćen“ iznjedrio je niz značajnih pojedinaca, čija imena ostaju upamćena u istoriji evropskog fudbala, ali i u drugim sferama. Još od prvih dana postojanja, kada je sa uspjehom osvajao trofeje u prvim crnogorskim fudbalskim takmičenjima, sve do danas, kada stremi plasmanu u evropska klupska nadmetanja, Fudbalski klub „Lovćen“ okupljao je brojne građane Cetinja koji su posvećeno pratili njegov rad.

Uz to, i ove godine, u svijetlu obilježavanja 4. januara – Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, biće dodijeljeno i priznanje grada. Ovogodišnji laureat je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sue K. Brown.

Priznanje ambasadorki Brown proističe iz njenog angažmana u proteklom periodu, tokom kojeg je bila posvećen partner Prijestonice Cetinje u brojnim aktivnostima. Najznačajnije među njima jesu uspostavljanje Građanskog biroa – „One Stop Shopa“ u Prijestonici Cetinje, te otvaranje Američke čitaonice. U tim, ali i brojnim drugim aktivnostima, ambasadorka Sue K. Brown pružila je nemjerljivu podršku, zahvaljujući kojima su i realizovani pomenuti projekti.

Inače, tokom prethodnih godina, dobitnici Povelje „Ivan Crnojević“ bili su akademik Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, slikar i karikaturista Luka Lagator, esejista i publicista Pavle Đonović, proslavljeni slikar Miodrag – Dado Đurić, reditelj i ministar kulture Branislav Mićunović i umjetnik Dimitrije Popović.

Priznanje grada, koje se dodjeljuje povodom Dana osnivanja Prijestonice Cetinje, uvedeno je prošle godine – kada su laureati bili Vojska Crne Gore i ženska rukometna reprezentacija Crne Gore.

——————

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa predstavnicima medija na tradicionalnom godišnjem radnom doručku, organizovanom u gradskoj upravi.

Na događaju, kojem su prisustvovali predstavnici velikog broja medijskih kuća, gradonačelnik Bogdanović govorio je o aktivnostima u godini na izmaku, o planovima za predstojećih 12 mjeseci, pri čemu je odgovarao na brojna pitanja novinara.

– Kraju privodimo još jednu godinu u kojoj smo radili posvećeno i iz koje izlazimo sa niz rezultata i mnogo realizovanih projekata. Takođe, iza nas je i godina u kojoj je naša gradska uprava dobila izuzetno visoku podršku građana za novi mandat, i otud su pred nama još četiri godine – što je sasvim dovoljno vremena da završimo sve o čemu smo govorili kao o našim ključnim prioritetima, što se posebno odnosi na razvojne projekte – kazao je on na početku današnjeg doručka.

Govoreći o tekućoj godini, gradonačelnik Bogdanović posebno je akcentovao oblast privrede. Ističući kako je u decembru prošle godine govorio o ’stvaranju preduslova za otvaranje novih radnih mjesta’, on je kazao kako se danas već može pričati ’o prvim rezultatima podsticaja ponuđenih privrednicima, odnosno o novim sadržajima i novim zaposlenjima’. U tom pogledu, on je naglasio kako je tokom 2013. godine u privatnom sektoru otvoreno 105 novih radnih mjesta, uz više desetina zaposlenja u javnom sektoru. Pritom, gradonačelnik Bogdanović nabrojao je sva preduzeća koja su tokom ove godine, koristeći stimulanse Prijestonice Cetinje, otvorila nova radna mjesta.

On je naglasio značaj kvalitetne i sadržajne saradnje Vlade Crne Gore, koja je u protekloj godini bila posvećen partner Prijestonice Cetinje u realizaciji brojnih projekata.

Osvrćući se na razvojne i infrastrukturne projekte, on je podsjetio da je 2013. godinu obilježila rekonstrukcija gradske tržnice, autobuske stanice, gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, završetak prve faze gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, gradnja novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad (kružni tok i rekonstrukcija Grahovske ulice), rekonstrukcija Njegoševe ulice, rekonstrukcija stare bolnice „Danilo prvi“, ali i još niz drugih aktivnosti.

Gradonačelnik Bogdanović objelodanio je kako će gradska uprava i tekuću godinu okončati uz izuzetno ostvarenje Budžeta – s obzirom da je u petak ono bilo na nivou od 100 odsto. On je podsjetio da su i 2013. godine uredno izmirivane obaveze prema zaposlenima u gradskoj upravi i javnim preduzećima, pri čemu – prvi put nakon dužeg razdoblja – Prijestonica Cetinje nije imala nijedno kreditno zaduženje. Kada se tome doda da je znatan dio Budžeta utrošen na realizaciju infrastrukturnih i razvojnih projekata, kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, jasno je da je iza gradske uprave uspješna fiskalna godina.

U pogledu rezultata saradnje sa partnerskim državnim i međunarodnim institucijama, gradonačelnik Bogdanović posebno je apostrofirao činjenicu da je Prijestonica Cetinje ove godine obezbijedila 11 miliona eura za finalnu fazu rekonstrukcije vodovodnog sistema, te još osam miliona za radove na kanalizacionoj mreži i postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda.

Govoreći o 2014. godini, gradonačelnik Bogdanovič istakao je da će ključni prioritet biti nepromijenjen – Prijestonica Cetinje i dalje će snažno podsticati otvaranje novih radnih mjesta.

– Već sad imamo potpisane ugovore koji predviđaju otvaranje 117 radnih mjesta u privatnom sektoru tokom naredne godine. To je dobra osnova da tokom 2014. potpišemo još novih ugovora koji predviđaju zaposlenja naših sugrađana – kazao je on, pri čemu je definisao sa kojim su kompanijama potpisani ugovori i koliko je radnih mjesta, svakim od njih ponaosob, predviđeno.

Predstojeća godina, kako je to i ranije najavljivano, donijeće kraj višedecenijske priče o problemima u vodosnabdijevanju. Gradska uprava već je obezbijedila sredstva pa, kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, preostaje rad na završnoj fazi rekonstrukcije.

Među ostalim projektima koji će obilježiti godinu pred nama, on je posebno istakao njih osam. Tako će 2014. godine, nakon Dvorskog trga i Njegoševe ulice, proces sanacije istorijskog jezgra biti finalizovan rekonstrukcijom Studentskog trga, a u zavisnosti od interesovanja investitora, otvorena je i opcija gradnje hotela „Lokanda“.

Ove godine predstavljen je master plan za višenamjenski kompleks „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“, a naredne će u pomenutoj biznis zoni već početi intenzivnije uspostavljanje sadržaja.

Kako je kazao gradonačelnik Bogdanović, naredne godine ’konačno i napokon’ počeće gradnja žičare Kotor – Lovćen – Cetinje.

– Sve što je bilo na nama u procesu pripreme dokumentacije, završeno je još ljetos. Međutim, zbog čega su procedure potrajale – potrebno je pitati dio državnih institucija. Zato smo uostalom i bili spriječeni da ove godine raspišemo već najavljeni tender – obrazložio je on.

Gradnja novih stambenih jedinica kroz javno – privatna partnerstva, takođe će biti u fokusu rada gradske uprave u predstojećoj godini.

Sljedeće godine, projekat „Beautiful Cetinje“ biće nastavljen obnovom bivšeg ruskog poslanstva, u kojem će biti smješteno sjedište Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Jedan od ključnih projekata koji će početi 2014. godine biće i gradnja modernog fudbalskog stadiona na Obilića poljani, čiji će kapacitet iznositi do 4.000 sjedišta, a koji će zadovoljavati kriterijume UEFA.

U sferi turizma – narednu će godinu obilježiti projekat izmještanja ikone Bogorodice Filermose i otvaranje Lipske pećine za turističke posjete.

Predstavnici medija, između ostalog, gradonačelnika Bogdanovića pitali su I kako komentariše činjenicu da je ove sedmice u Skupštini Crne Gore povučen sa glasanja prijedlog novog Zakona o Prijestonici.

– To ne čudi. Riječ je o situaciji na koju sam ukazao u svojoj prvoj izjavi nakon lokalnih izbora, a odnosi se na to da dio političkih subjekata sada već otvoreno pokazuje neodgovoran odnos prema Cetinju. Stoga, Zakon na kojem smo radili gotovo dvije godine, od akta koji treba podstaći razvoj našeg grada, preko noći je, zahvaljujući dijelu stranaka postao – političko pitanje. Udruženim djelovanjem, blokirali su usvajanje Zakona, a prije svega, pokazali su koliko su privrženi Cetinju kao prijestonici svoje države.

Želim podsjetiti da je riječ o poslanicima koji su, pri glasanju o Zakonu u načelu, u utorak, bili protiv – ali, kako sam već rekao, to ne čudi. Jer, još u septembru, govorio sam da se dio političara i političkih partija Cetinja sjeti tek dva mjeseca pred lokalne izbore. Kako su na izborima doživjeli poraz, tako su prestali da govore o Cetinju, a pitanje razvoja Cetinja u petak su već, kako smo čuli, okarakterisali ‘mračnim’.

No, Zakon o Prijestonici, dopadalo se to njima ili ne, biće usvojen i što nam je najvažnije – biće primjenjivan. Otud, jedino što smo proteklih dana vidjeli, jeste da su pojedinci pokazali u kojoj im je mjeri stalo do građana i građanki Cetinja – zaključio je on.

Gradonačelnik Bogdanović na kraju je ukazao na značaj izuzetne komunikacije koju je Prijestonica Cetinje tokom ove godine imala sa medijskim kućama, pritom posebno naglašavajući profesionalno, korektno i objektivno informisanje o aktivnostima gradske uprave u sredstvima javnog informisanja.

Vaš komentar