Požar u zgradi Crvenog krsta, Miloš Prelević

Požar u zgradi Crvenog krsta, Miloš Prelević

Posted on 13. Sep, 2012 by in Cetinje danas

Cetinje, 8. januar 2012. godine

U zgradi Crvenog krsta danas, između 11 i 12 časova, izbio je požar u kojem je pričinjena znatna materijalna šteta, navedeno je iz OO Crveni krst Cetinje.

U požaru je oštećeno više prostorija u zgradi, te kontingent pomoći, namijenjene socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Kako je navedeno iz Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje, jedna prostorija uništena je usljed visoke temperature, odnosno plamena, dok su ostećenja u ostalim prostorijama uzrokovane velikom količinom dima, usljed sagorijevanja plastike i sintetičkih materija.

Intervencijom Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje – vatrogasna jedinica, koja je o požaru obaviještena u 11:45h, spriječeno je širenje plamena ka spoljašnjem dijelu objekta, odnosno ugrožavanje same konstrukcije objekta.

Uzroci požara biće utvrđeni vještačenjem, koje je u toku.

Cetinje, 6. januar 2012. godine

    – Sjećanje na tragediju u Medovskom zalivu 

U organizaciji Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja i Prijestonice Cetinje, danas je obilježena godišnjica potapanja broda “Brindizi” u Medovskom zalivu iz 1916. godine.

Tom prilikom, delegacija Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položila je vijence na spomenik “Lovćenska vila”, za koji je naglašeno kako predstavlja simbol ljubavi prema domovini.

Okupljene goste pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je naglasio kako je naša prošlost satkana od mnogih tužnih priča, o ljudima herojima, koji su iznad svega voljeli i branili čast svoje zemlje, a da je ona o velikoj tragediji iseljenika sa broda “Brindizi” jedna od najtužnijih.

– Stradanje stotina crnogorskih iseljenika, koji su se iz daljine uputili ka Balkanskom poluostrvu ne bi li pomogli svojoj domovini i njenim saveznicima u teškim ratnim danima, tragedija je koju pokoljenja nijesu i neće zaboraviti. Naprotiv. Njihova hrabrost i ljubav prema rodnoj zemlji, kojom su bili i vođeni ka obalama Jadrana tokom svog posljednjeg putovanja, zavrijeđuje divljenje i poštovanje. Stoga, i danas, kada smo za još godinu bliži stoljeću od nesreće u Medovskom zalivu, poručujemo da naši sunarodnici, koji su stradali na putu ka slobodi svog i drugih naroda, nikada neće biti zaboravljeni – rekao je on.

Brod “Brindizi” potonuo je 6. januara 1916. godine nadomak albanske luke Šenđin (Medova), kada je na 500 metara od obale naišao na podvodnu minu. Tom prilikom, smrtno je stradalo oko 350 crnogorskih iseljenika sa američkog kontinenta – ratnih dobrovoljaca.

Obilježena 94. godišnjica Božićnog ustanka

Polaganjem vijenaca na obelisk u Bajicama, na Cetinju je danas obilježena godišnjica Božićnog ustanka.

Vijence su, u prisustvu brojnih građana, položili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predstavnici Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rada i antifašista Cetinja.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako slava učesnika Božićnog ustanka, koji su ustali u namjeri da se izbore za jednakost Crne Gore, ostaje zauvijek utkana u temelje crnogorskog nacionalnog bića.

– Ovdje smo kako bi se prisjetili onih koji su se borili za svoju i slobodu svoje zemlje. Za njeno dostojanstvo. Onih, koji su za slobodu dali živote, a koji će svojom hrabrošću, odanošću i ljubavlju prema domovini, u istoriji Crne Gore zauvijek ostati besmrtni. Jednako besmrtan u crnogorskom istorijskom trajanju ostaće i Božićni ustanak – i to ne samo kao događaj, već i kao svijetla tačka u tami koja se u toj epohi prošlosti nadvila nad našom državom – naglasio je on.

Cetinje i Crna Gora, kako je dodao gradonačelnik Bogdanović, sa ponosom čuvaju uspomenu na učesnike ustanka iz 1919. godine i na sve one koji svojim djelom jesu primjer i nadahnuće svom potomstvu.

Cetinje, 10. decembar 2012. godine

-Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović i izvršni direktor „Crnagoraputa“ Željko Leković obišli gradilište na ulazu u grad

Povodom početka radova na rekonstrukciji raskršća na ulazu u grad, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović i izvršni direktor „Crnagoraputa“ Željko Leković danas su obišli pomenutu lokaciju.

Tom prilikom, konstatovano je kako radovi na prilagođavanju terena za dalje radove, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima tokom minulih dana, teku planiranom dinamikom.

Rekonstrukcija raskršća na ulazu u grad podrazumijeva gradnju kružnog toka, uređenje okolnog terena i instalaciju nove javne rasvjete, a gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako će gradnjom kružnog toka biti omogućena znatno bolja regulacija saobraćaja na toj, inače jednoj od najfrekventnijih tačaka magistralnog puta Podgorica – Cetinje – Budva.

– Rekonstrukcija raskršća jedan je od naših bitnijih projekata u pogledu unaprijeđenja saobraćajne infrastrukture. Ovom prilikom želim najaviti i da ćemo, po okončanju ovih radova, krenuti u nove radove, koji se tiču gradnje moderne saobraćajnice sa četiri trake od budućeg kružnog toka do Grahovske ulice. Na taj način, dobićemo cjelovito i trajno rješenje prilaza Cetinju, što će se svakako bitno odraziti i na samo funkcionisanje saobraćaja u gradskom jezgru – rekao je gradonačelnik Bogdanović prilikom obilaska gradilišta.

Direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović istakao je da će, realizacijom ovog projekta, Cetinje dobiti reprezentativan prilaz – kakav i zaslužuje.

– Od izuzetnog je značaja što smo stvorili uslove da počnemo radove na ulazu u grad. Uz rješavanje postojećih poteškoća u funkcionisanju saobraćaja, ovim projektom biće riješena i javna ravsjeta, te hortikultura oko samog raskršća, a cjelokupni radovi vrijedni su gotovo 400 hiljada eura – naglasio je Grbović.

Investitori su Direkcija za saobraćaj i Prijestonica Cetinje, a izvođač radova „Crnagoraput“. Rok za završetak radova iznosi 45 dana, s tim što će, u slučaju većih vremenskih nepogoda, on biti produžen.

Cetinje, 7. decembar 2012. godine

Nastavljena sanacija Njegoševe ulice

Projekat sanacije Njegoševe ulice, započet u oktobru, nastavljen je tekuće sedmice. Nakon zastoja u radovima, uslovljenog procedurom vezanom za izbor i nabavku sertifikovanog kamena za popločavanje, sanacija je nastavljena u dijelu gradske ulice od hotela „Grand“ ka Trgu umjetnika.

Na pomenutom lokalitetu, u toku je uklanjanje asfaltne površine sa kolovoza, nakon čega slijedi i popločavanje.

Projekat sanacije Njegoševe ulice vrijedan je 1,26 miliona eura. Investitori radova su Direkcija javnih radova i Prijestonica Cetinje.

Paralelno sa tim aktivnostima, Prijestonica Cetinje realizovaće i sanaciju fasada na više objekata u Njegoševoj ulici.

Popločavanjem neće biti obuhvaćen Trg umjetnika, čija će rekonstrukcija početi naredne godine.

Sanacija Njegoševe ulice jedan je od brojnih projekata Prijestonice Cetinje koji se odnose na uređenje istorijskog jezgra grada. Do kraja godine, u istom dijelu grada, biće u potpunosti završen i projekat zamjene javne rasvjete.

Cetinje, 6. decembar 2012. godine

 Počela rekonstrukcija raskršća na ulazu u grad

Na Cetinju je tekuće sedmice počela rekonstrukcija raskršća na ulazu u grad, tokom koje će na pomenutom lokalitetu biti izgrađena kružna saobraćajnica uz prateću adaptaciju okolnog terena.

Tekuće aktivnosti na rekonstrukciji raskršća „Cetinje“, na magistralnom putu M-2.3, podrazumijevaju prilagođavanje, odnosno poravnanje terena za dalje radove, tokom kojih će biti izgrađen kružni tok, postavljena nova javna rasvjeta i uređene okolne zelene površine.

Gradnjom kružnog toka na ulazu u grad, biće postignuta bolja regulacija saobraćaja, a centralni radijus buduće saobraćajnice iznosiće 18.3 metra. Paralelno sa radovima na kolovozu, biće postavljena i nova rasvjeta. Kako je već naglašeno, hortikulturnin uređenjem biće obuhvaćene okolne zelene površine, te samo središte kružne saobraćajnice.

Izvođač radova je preduzeće „Crnagoraput“, a ukupna vrijednost rekonstrukcije iznosi 325.874 eura. Investitori su Direkcija za saobraćaj i Prijestonica Cetinje. Rok za završetak radova iznosi 45 dana, s tim što će, u slučaju većih vremenskih nepogoda, on biti produžen.

-Počeli radovi na postavljanju privremene krovne konstrukcije na zgradi bivšeg Ruskog poslanstva

Radovi na zgradi bivšeg ruskog poslanstva, tokom kojih će oštećeni krov biti zamijenjen privremenom krovnom konstrukcijom, počeli su danas.

Tokom prvog dana radova, uklonjen je dio postojeće krovne konstrukcije, a pomenute aktivnosti biće nastavljene narednih dana.

Riječ je o prvoj fazi radova, tokom kojih će krov, koji je pretrpio velika oštećenja u junskom požaru, u potpunosti biti uklonjen. Nakon toga, slijedi izrada i postavljanje krovne platforme privremenog karaktera, u cilju spriječavanja daljeg propadanja zdanja bivšeg ruskog poslanstva tokom zimskog perioda.

Aktivnosti na postavljanju privremenog krova trajaće 30 radnih dana, a izvođač radova je kompanija „Bombeton“ sa Cetinja. Prethodno, Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Prijestonica Cetinje sproveli su tendersku proceduru za odabir najpovoljnijeg izvođača pomenutih radova.

Inače, rekonstrukcija zdanja bivšeg ruskog poslanstva, počeće naredne godine.

Zgradu bivšeg ruskog poslanstva, u kojoj je djelovao Fakultet likovnih umjetnosti, u junu tekuće godine zahvatio je požar. Tom prilikom, najviše je oštećeno potkrovlje i krov zgrade.

Cetinje, 25. novembar 2012. godine

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Grada Nirnberga Horst Ferter potpisali su danas Protokol o partnerstvu dva grada.

Ceremoniji potpisivanja dokumenta prisustvovali su predstavnici Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, Društva franačko – crnogorskog prijateljstva (FRAMOG), te članovi gradskog parlamenta, Senata Prijestonice Cetinje i organa gradske uprave.

Odredbama Protokola o partnerstvu Prijestonice Cetinje i Grada Nirnberga – između ostalog – predviđen je zajednički rad u pogledu kulturnih inicijativa, promocije međunarodne saradnje, uključujući institucionalnu i građansku sferu, podsticanja razmjene i promocije komercijalnih i privrednih aktivnosti između dva grada.

Gradonačelnik Bogdanović, na današnjem je događaju podsjetio prisutne kako saradnja Cetinja i Nirnberga traje već neko vrijeme.

– Biću slobodan da iznesem ocjenu kako Prijestonica Cetinje i Grad Nirnberg imaju čitav niz karakteristika koje ih povezuju. Jer, prije svega, riječ je o gradovima koji predstavljaju centre kulture i obrazovanja, gradove slavne prošlosti koji u istorijskim poglavljima o Crnoj Gori i Njemačkoj, ali i šire, jesu mjesta od posebnog značaja. Oba grada imala su  i imaju važnu ulogu u razvoju i njegovanju saradnje naše dvije države i naša dva naroda. Podsjetiću da je Nirnberg jedan od značajnih centara crnogorske dijaspore u Saveznoj Republici Njemačkoj. A sa druge strane, za Cetinje su vezani sami začeci odnosa Crne Gore i Njemačke, o čemu svjedoči i činjenica da u središtu našeg grada i danas egzistira zdanje u kojem je bilo smješteno prvo njemačko diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori – rekao je gradonačelnik Bogdanović.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Ferter iskazao je zadovoljstvo što je Nirnberg dobio novi partnerski grad upravo u Cetinju. On je posebno akcentovao aktivnosti lokalne uprave u crnogorskoj Prijestonici na planu revitalizacije privrede, naglašavajući kako je i Nirnberg tokom svoje prošlosti imao težak ekonomski krah, a danas predstavlja važan industrijski centar.

-Drago mi je što sam prvi put na Cetinju i u Crnoj Gori. Sve što sam čuo o radu ovdašnje gradske uprave, o realizovanim i planiranim projektima, zvuči ohrabrujuće. Biću slobodan i da ustvrdim kako sam oduševljen stimulativnim mjerama, koje će Cetinje ponuditi investitorima. Otud, zaista smatram da Cetinje vode ljudi koji ga mogu izvesti na pravi put. Stoga mi je drago što smo ovim dokumentom ozvaničili partnerstvo Nirnberga i Cetinja. Radujem se predstojećoj saradnji naših gradova – istakao je gradonačelnik Ferter.

Potpisivanje Protokola o partnerstvu dva grada, iniciralo je Društvo franačko – crnogorskog prijateljstva, čijem su se predsjedniku Ljubu Daboviću oba gradonačelnika zahvalila na intenzivnom radu u cilju uspostavljanja tijesne saradnje Cetinja i Nirnberga.

Grad Nirnberg istorijski je, kulturni, obrazovni i industrijski centar regije Franačka (Frankonija). Sa 510.000 stanovnika, riječ je o drugom gradu po veličini u pokrajini Bavarskom, te o 14. unutar granica SR Njemačke. Sa okolnim gradovima, Nirnberg ima ukupno 3,5 miliona stanovnika i time predstavlja jednu od najznačajnijih aglomeracija u Njemačkoj.

————————

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Grada Višegrada, Republika Mađarska Andraš Feleđhazi potpisali su danas Sporazum o prijateljstvu i saradnji dva grada.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u Prijestonici Cetinje, a događaju su, između ostalih, prisustvovali ambasador Republike Mađarske u Crnoj Gori Tibor Časar, kancelar reda „Sveti Đorđe“ Čeke Laslo, članovi Društva mađarsko – crnogorskog prijateljstva „Vladika Danilo“ – Budimpešta, predstavnici gradskih uprava Cetinja i Višegrada, Skupštine Prijestonice Cetinje, Senata Prijestonice i drugih institucija.

Tokom svečanosti, naglašeno je kako će formalno uspostavljanje odnosa Prijestonice Cetinje i Grada Višegrada predstavljati dodatni doprinos intenzivnoj saradnji Crne Gore i Republike Mađarske. Takođe, posebno je istaknuto da je riječ o dva grada koji imaju sličnu prošlost – počev od činjenice da su u različitim epohama bili centri dvije države, sve do bogatog kulturno – istorijskog nasljeđa.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo što je Prijestonica Cetinje i formalno stekla još jedan prijateljski grad, koji ima status prepoznatljivog i nezaobilaznog toponima.

– Cetinje i Višegrad u granicama svojih zemalja, ali i šire, imaju poseban istorijski i kulturni značaj. A uz to, riječ je o dva grada koji su za svog trajanja imali čitav niz sličnosti. Baš kako je naš slavni vladar Ivan Crnojević osnovao Cetinje, tako je i mađarski kralj Karlo I preselio sjedište svoje države u Višegrad. Nalik našem gradu, iz kojeg su Crnom Gorom vladali brojni dinasti, i u Višegradu su, za prošlosti, stolovali vladari Kraljevine Mađarske. U modernom razdoblju, i Cetinje i Višegrad, na nivou svojih zemalja, dobili su posebne statuse koji ih čine prepoznatljivim u sistemu – naglasio je on.

Tokom događaja, gradonačelnik Bogdanović podsjetio je kako je bratimljenje dva grada iniciralo Društvo „Vladika Danilo“.

– Priča o uspostavljanju odnosa naša dva grada traje već neko vrijeme i otud mi je drago što današnjim potpisivanjem dokumenta stvaramo predispozicije da naše prijateljstvo u bliskoj budućnosti rezultira konkretnim zajedničkim aktivnostima. Uvjeren sam da je pred nama uspješna saradnja, a da će od naših prijateljskih odnosa i zajedničkih inicijativa, benefit imati i naše države – zaključio je on.

Gradonačelnik Višegrada Andraš Feleđhazi naglasio je značaj potpisanog dokumenta.

–  Velika mi je čast što danas ovdje reprezentujem Višegrad i Mađarsku. Naši gradovi, posebno kada je riječ o njihovom istorijskom trajanju, dijele sličnosti i paralele, o kojima bi mogli dugo govoriti. A dugo bi mogli govoriti i o značaju naša dva grada. Sve to govori da dokument, koji smo danas potpisali, nije prazan – naglasio je gradonačelnik Feleđhazi.

On je dodao kako potpisani sporazum pruža brojne mogućnosti u pravcu uspostavljanja široke saradnje.

– U ovoj saradnji moramo naći forme koje će u kulturalnom i ekonomskom smislu graditi našu budućnost. Još jednom se zahvaljujem i nadam se da će Grad Višegrad u predstojećem periodu biti u prilici da vam uzvrati gostoprimstvo – zaključio je gradonačelnik Feleđhazi.

Potpisanim sporazumom predviđeno je jačanje međusobne saradnje na raznim poljima, te razmjena mladih ljudi i uspostavljanje privrednih i drugih aktivnosti.

Uoči ceremonije, gradonačelnici Cetinja i Višegrada razgovarali su o aktivnostima dvije gradske uprave, a tom je prilikom obavljena i razmjena poklona.

Smješten u Peštanskoj županiji, na sjeveru Mađarske, Višegrad – koji uživa gradske povlastice u sistemu lokalne samouprave u Mađarskoj – nalazi se nadomak Budimpešte, ali i od granice sa Slovačkom Republikom. Grad bogate prošlosti, koji ima oko 2.000 stanovnika, smješten je na desnoj obali Dunava.

Grad se prvi put pominje na samom početku XI vijeka. Iz Višegrada, Kraljevinom Mađarskom vladalo je više monarha, a u njemu su se – još u XIII vijeku – sastajali kraljevi Mađarske, Bohemije i Poljske.

U novijoj eri, Višegrad je najpoznatiji kao mjesto održavanja velikog samita predsjednika vlada Mađarske, Čehoslovačke i Poljske (1991), na kojem su dogovorene osnove saradnje između tih država u procesu približavanja Evropskoj uniji. Alijansa srednjoevropskih zemalja koja, od raspada Čehoslovačke, broji četiri članice, upravo i nosi naziv Višegradska grupa (Višegradska četvorka).

Cetinje, 1. oktobar 2012. godine

            U restoranskoj hali bivšeg gornjeg kompleksa „Oboda“ večeras je upriličena projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“.

Tokom prvog dijela večerašnjeg događaja, gotovo 500 prisutnih posjetilaca bilo je u prilici da razgovara sa umjetnicom performansa Marinom Abramović, koja je odgovarala na brojna pitanja vezana za sam film, ali i njen umjetnički angažman. Tom prilikom, ona je istakla kako performans predstavlja jednu od najzahtjevnijih umjetničkih formi.

– Riječ je o nematerijalnoj formi, koja nije kao slikarstvo ili fotografija, koje i dalje stoje u prostoru sjutra – kada im se vratiš. Jer, ovdje je riječ o umjetnosti koja traje samo određeno vrijeme. Postoji ovdje i sada. Priprema za takvu vrstu umjetnosti je poput pripreme da odeš na mjesec – istakla je Marina Abramović.

Ona je napravila osvrt i na aktuelnu posjetu Prijestonici Cetinje.

– Ova dva dana na Cetinju, zaista, spadaju među najuzbudljivije u mom životu. Kada sam, prije čitave četiri decenije, otišla iz tadašnje Jugoslavije, dugo nijesam osjećala pripadnost nijednoj državi u kojoj sam živjela. Dugo sam živjela u Srbiji, u Holandiji, Njemačkoj i Americi, ali nikada se nijesam osjećala umjetnicom jedne od tih zemalja. No, prije dvije godine, na poziv ministra kulture, došla sam ovdje i dobila crnogorski pasoš. Pasoš koji je promijenio sve i doveo me u sasvim novu situaciju. Odjednom sam se osjetila drugačije i spoznala da je čitav moj rad na performansu vezan za ideje iz Crne Gore, odakle su, uostalom, rođeni moji otac i majka – kazala je Abramović.

Sama projekcija izazvala je izuzetne reakcije gledališta, uz koje je, uz cetinjsku publiku, bio i znatan broj posjetilaca iz drugih gradova.

Večerašnjim događajem, okončana je posjeta Marine Abramović Crnoj Gori, tokom koje je, između ostalog, predstavljen i koncept višenamjenskog centra „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“ (MACCOC).

Danas, takođe na Cetinju, Marini Abramović dodijeljena je i Trinaestojulska nagrada. Sa svjetski poznatom umjetnicom performansa, u Crnoj Gori boravio je i prestižni holandski arhitekta Rem Koolhaas, te direktor njujorške kancelarije OMA Shohei Shigematsu.

Prijestonica Cetinje zahvaljuje brojnim posjetiocima i predstavnicima medijskih kuća na posjeti i učešću u događajima organizovanim tokom posjete Marine Abramović Crnoj Gori.

-Potpisan Ugovor o saradnji Prijestonice Cetinje i Office for Metropolitan Architecture

Na Cetinju je danas potpusan Ugovor o saradnji Prijestonice Cetinje i Office for Metropolitan Architecture (OMA ), koji podrazumijeva zajedničko djelovanje pomenute dvije institucije u realizaciji projekta višenamjenskog centra „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i renomirani svjetski arhitekta Rem Koolhaas, a samom događaju prisustvovali su i umjetnica performansa Marina Abramović i ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović.

Ugovorom je, prevashodno, predviđena saradnja na polju izrade master plana za projekat MACCOC, čiji je koncept juče predstavljen u gornjem „Obodu“.

-Održana panel diskusija „Cetinje – razvojna šansa

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, ministar kulture Branislav Mićunović i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović učestvovali su na večerašnjoj panel diskusiji “Cetinje – razvojna šansa”, održanoj u plenarnoj sali Skupštine Prijestonice Cetinje.

Na početku događaja, prisutne je pozdravio gradonačelnik Bogdanović, koji je napravio rezime dosadašnjih aktivnosti gradske uprave, uz osvrt na započete projekte.

On je kazao kako kvalitetan privredni razvoj ne može biti postignut ukoliko se istovremeno ne ulaže i u infrastrukturu. Otud je predstavljen status čitavog niza projekata lokalne uprave koji se tiču privrednog i infrastrukturnog plana – uspostavljanje biznis zona, stimulativne mjere, podrška agraru, vodosnabdijevanje, pitanje nesanitarnog odlagališta komunalnog otpada, gradnja Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti…

– Sve što je navedeno, samo je dio mjera koje ćemo, uz podršku državnih i međunarodnih institucija preduzeti kako bi uticali na dinamiku razvoja lokalne privrede. Ponoviću, samo istrajan i uporan rad sa svih nadležnih adresa, najbolji je i najkraći način do jačanja standarda i otvaranja novih radnih mjesta, što, kada je riječ o Prijestonici Cetinje, jeste srž i suština svih, zaista brojnih projekata na kojima radimo – kazao je on.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić istakao je kako gradska uprava Cetinja intenzivno djeluje na planu priprema i same realizacije brojnih projekata, što je – kako je istakao – najbolji način za valorizaciju razvojnih potencijala crnogorske Prijestonice. A valorizacija potencijala Cetinja, kako je dodao premijer Lukšić, od značaja je za čitavu državu.

– Uzmimo za primjer projekat MACCOC, koji treba da poveže kulturu i ekonomiju. Riječ je o projektu nalik ideji Porto Montenegro. Jer, baš kao što Porto Montenegro nije važan samo za Tivat, tako i MACCOC treba da bude važan ne isključivo za grad, već i za državu – naglasio je on.

Premijer Lukšić istakao je i kako je definisan concept gradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, te da je Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je već doprinijela procesu izrade tenderske dokumentacije, spremna da pruža podršku daljim aktivnostima na tom planu. On je naglasio kako, uz žičaru, važan oslonac turističkog razvoja Cetinja može biti i izmještanje ikone bogorodice Filermose u Cetinjsku pećinu.

Ministar Mićunović podsjetio je na sve preduzete aktivnosti tokom programa “Cetinje – grad kulture 2010 – 2013”. On je naglasio kako kultura i umjetnost, takođe, jesu jedna od velikih razvojnih šansi Cetinja.

Tokom diskusije, ministar Mićunović kazao je i kako je zbog rebalansa državnog budžeta odlučeno da pomenuti program, vrijedan ukupno 20 miliona eura, traje do 2015. godine.

U drugom dijelu panel diskusije, premijer Lukšić, ministar Mićunović i gradonačelnik Bogdanović odgovarali su na pitanja prisutnih posjetilaca.

-Marina Abramović i Reem Koolhaas preksjutra na Cetinju

Do posjete umjetnice performansa Marine Abramović, arhitekte Rema Koolhaasa i direktora njujorške kancelarije OMA (Office for Metropolitan Architecture) ostala su još dva dana, a sa organizacionog aspekta, sve je spremno za događaje tokom kojih će, između ostalog, biti predstavljen koncept višenamjenskog centra „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“. Pomenuta posjeta već je naišla na znatnu pažnju javnosti, a u nastavku slijedi više informacija o segmentima posjete, te o detaljima vezanim za njihovu organizaciju.

U nedjelju, Marinu Abramović i Rem Koolhaasa, na Cetinju će primiti predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić. Istog dana, u bivšem gornjem kompleksu „Oboda“, slijedi i prezentacija koncepta višenamjenskog centra MACCOC, tokom koje će se, uz Abramovićevu, Koolhaasa i Shigematsua, prisutnim zvanicama i predstavnicima medija obratiti i predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, ministar kulture Branislav Mićunović i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

Dan kasnije, Marini Abramović biće dodijeljena ovogodišnja Trinaestojulska nagrada. U ponedjeljak je, takođe, na programu i jedini događaj koji će, tokom posjete Marine Abramović Crnoj Gori, biti otvoren za širu javnost – projekcija filma „Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“. Projekcija će početi u 17 časova, u gornjem „Obodu“.

Za posjetu Marine Abramović i Rem Koolhaasa Prijestonici Cetinje proteklih dana vladalo je izuzetno interesovanje, ne samo iz Crne Gore, već i iz zemalja regije. O tome svjedoči i činjenica da je za predstojeće događaje akreditovano više od 40 predstavnika medijskih kuća. Otud se već sada može konstatovati kako će prezentacija koncepta MACCOC-a, te projekcija filma „Marina Abramović: Umjetnik je prisutan“, u pogledu medijske pažnje i prisustva predstavnika sredstava javnog informisanja, biti među najznačajnijim događajima koji su tokom posljednjih godina upriličeni u crnogorskoj Prijestonici.

Veliko interesovanje publike vlada i za projekciju dokumentarnog filma o umjetničkom djelovanju Marine Abramović. Već sada, izvjesno je da će tom segmentu, uz cetinjsku publiku, prisustvovati posjetioci iz ostalih krajeva Crne Gore, a svoj dolazak najavili su i poštovaoci rada Marine Abramović iz susjedstva.

Cilj predstojeće posjete, koja će biti realizovana u saradnji Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje, prije svega, jeste da sama ideja, kao i već preduzeti koraci na izradi master plana budućeg višenamjenskog centra MACCOC, budu prezentirani domaćoj javnosti.

Cetinje, 28. septembar 2012. godine

-Na Cetinju održana prezentacija programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem

Na Cetinju je danas održana prezentacija programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Riječ je o projektu Vlade Crne Gore tokom čije će realizacije, naredne godine, iz državnog budžeta biti izdvojeno oko 10 miliona eura, što će korisnicima programa omogućiti primanje naknade u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da je Cetinje domaćin prezentacije programa čija je realizacija usmjerena u cilju jačanja kadrovskih kapaciteta, a time i podsticanja zapošljavanju. On je naglasio kako će gradska uprava, tokom trajanja programa, biti pouzdan i posvećen partner institucijama koje ih realizuju.

– Dosadašnjim djelovanjem, iskazali smo punu podršku zapošljavanju mladih visokoobrazovanih kadrova, a tome u prilog najbolje ide činjenica da danas imamo najmlađu lokalnu upravu u državi. A dosadašnje iskustvo navodi me na konstataciju da mladi ljudi u Crnoj Gori imaju zavidan kapacitet da budu nosioci različitih procesa i iz tog razloga zaslužuju široku institucionalnu podršku. Stoga, program stručnog osposobljavanja za njih predstavlja izuzetnu šansu i nameće se kao nezaobilazan stepenik na njihovom putu ka uspjehu – a uspjeh, u ovom slučaju, jeste da upravo ti mladi ljudi postanu nosioci razvoja u različitim društvenim granama – kazao je on.

Otvaranje novih radnih mjesta, kojim će biti ostvaren kontinuiran rast stope zaposlenosti, dodao je on, suštinsko je opredjeljenje Prijestonice Cetinje.

-Svakodnevno radimo u tom pravcu. Znamo da je riječ o zahtjevnom procesu, koji zahtijeva strpljenje, no maksimalno smo posvećeni krajnjem cilju -a to je otvaranje novih radnih mjesta u našem gradu. Jer, samo na taj način, svi naši sugrađani biće zadovoljni kvalitetom života. Samo to jeste jedini ispravan put do naše težnje da Cetinje u budućnosti opet bilježi rast populacije. A, u krajnjem, samo na taj način, predano radeći u cilju stvaranja ambijenta za rast kvaliteta života, i mi ćemo biti odgovorna lokalna uprava, koja jeste cjelovit servis građana – zaključio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

Tokom prezentacije programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, naglašeno je kako će za realizaciju tog projekta, tokom 2013. godine, iz državnog budžeta biti izdvojeno oko 10 miliona eura, što će korisnicima programa omogućiti primanje naknade u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori.

Po riječima savjetnika predsjednika Vlade Crne Gore i portparola te institucije Anđele Čelebić, realizacija kreditnog aranžmana Investiciono razvojnog fonda sa renomiranim međunarodnim finansijskim institucijama, po izuzetno povoljnim uslovima, i to u vrijeme kada se finansijska tržišta nalaže pred brojnim izazovima, predstavljaju potvrdu kredibiliteta dosadašnje Vladine politike, ali i potvrdu razvojnog potencijalu crnogorske privrede.

Komentarišući početak realizacije Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, Čelebić je istakla da je na taj način iskazano jasno opredjeljenje Vlade za podršku mladima kroz njihovo intenzivnije zapošljavanje.

– Predlaganjem Zakona o stručnom obrazovanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, te davanjem garancije Investiciono razvojnom fondu na ime obezbjeđivanja sredstava od 50 miliona za podršku preduzetništvu, koja će, u naredne čatiri godine, dodatno biti podržana sa 50 miliona za podršku malom i srednjem biznisu,  Vlada Crne Gore je pokazala svoju punu posvećenost sprovođenju politika koje imaju za cilj povećanje zaposlenosti naših građana – istakla je ona.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Vukica Jelić pozvala je tokom današnje prezentacije sve poslodavce da se prijave za učešće u programu, najkasnije do 15. oktobra.

– Nakon tog roka, slijedi i proces prijavljivanja ostalih, prevashodno mladih kadrova za pomenuti program – kazala je Jelić.

Ona je kazala kako korisnici programa moraju biti lica sa stečenim visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva u određenom nivou obrazovanja, koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

– Stručno osposobljavanje traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od godinu. Pomenuti proces priznaje se kao uslov za polaganje stručnog ispita, pri čemu, takođe, postoji otvorena mogućnost nastavljanja stručnog osposobljavanja kod drugog poslodavca. Korisnici programa nijesu u radnom odnosu i ne zaključuju ugovor o radu sa poslodavcem – naglasila je ona.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Odbora direktora Investiciono – razvojnog fonda Crne Gore Dragan Lajović. On je govorio o aktivnostima te institucije, naglašavajući kako aktuelnu finansijsku ponudu IRF čine kreditno-garantne linije, faktoring i finansiranje infrastrukturnih i ekoloških projekata, pri čemu je posebno akcentovao kako će IRF u oktobru potpisati ugovor o kreditnom aranžmanu sa Evropskom investicionom bankom.

– Aranžman sa EIB, u ukupnom iznosu od 50 miliona eura, biće realizovan kroz dva finansijska aranžmana od po 25 miliona eura. Kredit je odobren na rok od osam godina, u koji su uključene i dvije godine grejs perioda – istakao je Lajović.

On je kazao kako će pomenuti aranžman predstavljati dodatni doprinos aktivnostima IRF u pravcu podrške malim i srednjim preduzetnicima, odnosno poljoprivrednicima u Crnoj Gori.

Cetinje, 27. septembar 2012. godine

 Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović uručio je danas pomoć gradske uprave studentima Fakulteta likovnih umjetnosti čiji su radovi uništeni prilikom junskog požara u zdanju bivšeg Ruskog poslanstva.

Na skupu koji je, tim povodom, upriličen u Prijestonici Cetinje, gradonačelnik Bogdanović informisao je okupljene sa činjenicom da je za 22 studentkinje i studenta obezbijeđeno 18.000 eura pomoći, a da je ona raspodijeljena u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti.

– Pomoć, koju dodjeljujemo shodno odluci Komisije za koordinaciju aktivnosti na sanaciji bivšeg Ruskog poslanstva, predstavlja vid podrške, ali i motivacije uoči predstojeće studijske godine. Za nas, jako je važno što će Fakultet likovnih umjetnosti u cjelosti djelovati na Cetinju. Ovo je prilika da vam uputim i svoju iskrenu želju da nastavite sa uspješnim radom, ali i da naglasim kako uvijek možete računati na Prijestonicu Cetinje – kazao je gradonačelnik Bogdanović u obraćanju studentima.

On je informisao studente sa aktivnostima u pogledu sanacije bivšeg Ruskog poslanstva, ali i sa tokom gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti.

– Drago mi je što mogu reći kako radovi na gradnji kompleksa teku još dinamičnije nego što je planirano. Iz tog razloga, postoji mogućnost da prva faza gradnje bude okončana i uoči predviđenog roka – kazao je on.

Gradonačelnik Bogdanović poručio je studentima FLU da uvijek, svojim idejama i inicijativama, mogu doprinijeti radu i aktivnostima gradske uprave, ističući kako je Prijestonica Cetinje otvorena za različite vrste saradnje sa mladim i kreativnim ljudima.

On je podsjetio kako je gradska uprava, uz novčanu pomoć studentima, uložila i 32.000 eura u adaptaciju prostora ‘Telekoma’ na Cetinju – na kojem će privremeno djelovati dva odsjeka FLU-a, zaključujući da će slična podrška prema cetinjskim akademijama biti praksa i u budućnosti.

Tokom dodjele pomoći, prisutne je pozdravio i dekan FLU Nenad Šoškić, koji je u ime te visokoobrazovne institucije zahvalio Prijestonici Cetinje na podršci.

– Ovaj događaj svojevrstan je podstrek i za studente i za nas. Jako je dobro što se sve događa uoči početka nove studijske godine, s obzirom da će studenti time, na određen način, biti u prilici i da ulože u materijal neophodan za rad – kazao je Šoškić.

Fakultet će djelovati u više objekata, no, kako je kazao Šoškić, najvažnije je to što će u potpunosti djelovati na Cetinju.

Cetinje, 24. septembar 2012. godine

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović posjetio je danas pripadnike Službe zaštite i spašavanja – vatrogasna jedinica, tokom koje je obišao njihov novi radni prostor i razgovarao sa zaposlenima u pomenutom organu lokalne uprave.

Tokom posjete, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako vatrogasna jedinica predstavlja službu za primjer, kako kada je riječ o lokalnoj upravi, tako i u čitavom gradu. On je posebno istakao požrtvovanost i zalaganje članova i volontera vatrogasne jedinice tokom brojnih požara u proteklom periodu, posebno ističući činjenicu kako su cetinjski vatrogasci i ove godine izuzetno aktivni i u intervencijama u drugim jedinicama lokalne uprave. On je kazao kako će Prijestonica Cetinje, cijeneći djelovanje vatrogasaca, već tekuće sedmice svim članovima službe – uključujući i volontere – uputiti novčane nagrade, koje su zaposleni u tom organu zavrijedili svojim angažmanom tokom duge i iscrpne sezone požara.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo činjenicom da su cetinjski vatrogasci dobili moderno sjedište koje, svojim prostornim kapacitetima i sadržajima, pruža uslove za još bolji rad.

On je posebno naglasio značaj interesovanja i rada volontera, koji pružaju puni doprinos intervencijama vatrogasne jedinice.

Predstavnici zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja – vatrogasna jedinica iskazali su zahvalnost gradskoj upravi na dosadašnjoj podršci njihovim aktivnostima, pri čemu su razmotrene i mogućnosti vezane za naredni period. U tom pogledu, cetinjski vatrogasci su kao prioritetne aktivnosti naveli nabavku opreme za rekreativne aktivnosti, te dodatno opremanje prostorije namijenjene za dnevni boravak zaposlenih.

Na današnjem susretu, razmatrana je i situacija uoči predstojeće zimske sezone. Gradonačelnik Bogdanović upoznao je zaposlene u Službi zaštite i spašavanja da će naredna zima biti dočekana sa obnovljenim voznim parkom, među kojim će biti i dva nova snjegočistača.

Služba zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje – vatrogasna jedinica broji 28 zaposlenih vatrogasaca, te petoro volontera, kojima je tekuće godine na upotrebu predat jedan od najmodernijih vatrogasnih domova u državi.

Cetinje, 23. septembar 2012.

Na trgu na Njegušima danas je, u okviru programa „Njeguško kulturno ljeto“, održana tradicionalna manifestacija „Njeguška trpeza 2012“. Događaj, koji je obilježila izuzetna posjećenost i sadržajna prezentacija poznatih njeguških specijaliteta, uz podršku Prijestonice Cetinje, organizovali su Mjesna zajednica „Njeguši“ i Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta.

Na početku događaja, okupljene izlagače i posjetioce pozdravio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako su Njeguši, između ostalog, poznati po tradicionalnom gostoprimstvu i čuvenim specijalitetima koji nastaju pod vrhovima Lovćena.

– A manifestacija „Njeguška trpeza“, kao priča koja je iz godine u godinu sve bogatija i sadržajnija, predstavlja spoj obje navedene pojedinosti. Jer, danas smo ovdje da bi uživali – kako u njeguškim specijalitetima, tako i u gostoprimstvu naših prijatelja i domaćina iz ovog kraja – kazao je on.

Gradonačelnik Bogdanović iskazao je zadovoljstvo što je mjesni trg na Njegušima ugostio posjetioce iz raznih djelova Crne Gore, ali i sa znatno šireg geografskog područja, dodajući da je gradska uprava već preduzela aktivnosti u cilju rekonstrukcije pomenutog lokaliteta.

– Ova prilika obavezuje me da ovdje, pred Njegušima i njihovim dragim gostima, naglasim kako je Prijestonica Cetinje, u cilju razvoja i podrške ovom mjestu, sa svojim partnerima, upravo proteklih dana privela kraju kompletan projekat rekonstrukcije trga na kojem smo danas okupljeni. Otud mi je izuzetno drago što vas ovdje mogu izvijestiti da ćemo već narednih dana započeti i tendersku proceduru, kako bi u što skorije vrijeme ušli u samu rekonstrukciju njeguškog trga i tržnice – istakao je gradonačelnik Cetinja.

Ovogodišnju „Njegušku trpezu“ otvorio je Niko Kadija, a prisustvovale su joj brojne zvanice i predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasadori Republike Austrije i Republike Poljske u Crnoj Gori Martin Pamer i Gražina Sikorska

“Njegušku trpezu” ispratili su mnogobrojni posjetioci, među kojima je bio i čitav niz turističkih grupa. Organizatori su naglasili kako su izuzetnom uspjehu ovogodišnjeg izdanja “Njeguške trpeze” doprinijele i povoljne vremenske prilike, a manifestacija je potrajala do popodnevnih časova.

Tokom događaja, proglašeni su i najbolji učesnici akcije „Najuređenije dvorište na Njegušima“, koju od prošle godine realizuju Mjesna zajednica “Njeguši” i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje. Prva nagrada pripala je Petru Kadiji, druga Zlatku Bogdanoviću, a treća Ruži Krstović. Prvi put, birano je i najuređenije dvorište među privrednim objektima, a to je priznanje pripalo konobi kod Radonjića.

Posebna priznanja za učešće i podršku događaju dodijeljena su udruženju “Žene Risna” i preduzeću “Osvit Vulaš”, a plaketa za kontinuirani desetogodišnji rad na doprinosu kulturi i kulturnim događajima u Njegušima pripala je Crnogorskom udruženju nezavisnih književnika.

Tokom prezentacije i degustacije poznatih njeguških specijaliteta, priređen je i muzički program u kojem su učestvovali Branka Šćepanović, Jelena Đorđević i Rajko Radović.

Uz izlagače, brojne posjetioce iz Crne Gore i inostranstva, današnju “Njegušku” trpezu svojim su prisustvom uveličali i bajkeri novoformiranog moto – kluba “Cetinje”, te motociklisti iz Kotora.

Cetinje, 21. septembar 2012. godine

-Investitori iz Kraljevine Holandije zainteresovani za gradnju fabrike za proizvodnju solarnih panela na Cetinju

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa izvršnim direktorom holandske kompanije „The Silicon Mine“ Gos Bokshornom i počasnim konzulom Crne Gore u Kraljevini Holandiji L.H.L. Ben Vosom, povodom njihove inicijative vezane za otvaranje fabrike na Cetinju.

Tokom današnjeg razgovora sa gradonačelnikom Bogdanovićem, gospodin Bokshorn predočio je kako je riječ o fabrici za proizvodnju solarnih panela. On je istakao kako je pomenuta kompanija zainteresovana da, imajući u vidu veoma povoljne podsticajne mjere sa lokalnog i državnog nivoa, djeluje u budućoj brownfield zoni, odnosno u prostoru višenamjenskog centra „Marina Abramović Community Centre Obod Cetinje“ (MACCOC).

Gradonačelnik Bogdanović detaljnije je upoznao sagovornike sa projektom MACCOC, uz obostranu konstataciju da se proizvodni pogon za proizvodnju solarnih uklapa u koncept tog centra, tim prije jer je riječ o Hi-Tech proizvodnji. On je iskazao izuzetno zadovoljstvo zbog činjenice da za sadržaje budućeg centra već postoji konkretno interesovanje potencijalnih investitora, upravo nalik holandskoj kompaniji.

Kako je naglasio gospodin Bokshorn,  fabrika „The Silicon Mine“ u Crnoj Gori za početak bi proizvodila 25 megavata električne energije na godišnjem nivou, čime bi imala 55 zaposlenih radnika. Druga faza rada podrazumijevala bi rast proizvodnje na 50 megavata, uz angažman 90 zaposlenih.

Fabrika bi, kako je kazao Bokshorn, sa radom mogla početi već početkom naredne godine, kada će biti stečeni uslovi za instaliranje opreme.

On je istakao kako su predstavnici kompanije „The Silicon Mine“ posebno zainteresovani da otvore pogon na Cetinju zbog stimulativnih mjera, koje će Prijestonica Cetinje ponuditi investitorima.

Nakon sastanka u Prijestonici Cetinje, gradonačelnik Bogdanović, gospodin Bokshorn i počasni konzul Ben Vos obišli su lokaciju nekadašnjeg donjeg kompleksa elektroindustrije „Obod“, na kojem će biti izgrađen višenamjenski centar MACCOC.

Podsjetimo, 30. septembra, u posjetu Cetinju doputovaće umjetnica performansa Marina Abramović i jedan od najznačajnijih svjetskih arhitekata današnjice Rem Kolhas, koji će tom prilikom prezentirati koncept višenamjenskog centra MACCOC.

Cetinje, 18. septembar 2012. godine

-Gradonačelnik Bogdanović sastao se sa delegacijom iz Narodne Republike Kine, povodom projekta rekonstrukcije
sistema javne rasvjete na gradskom području

Prijestonica Cetinje biće jedna od dvije lokalne uprave u Crnoj Gori čijim će projektima rekonstrukcije javne rasvjete podršku pružiti subjekti iz Narodne Republike Kine. Naime, dogovor o saradnji na tom projektu postignut je danas, prilikom posjete delegacije predstavnika NR Kine, predvođene zamjenicom Odjeljenja za podršku stranim državama u Ministarstvu trgovine te zemlje Cui Đin , tokom koje je upriličen susret sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Aleksandrom Bogdanovićem.

Tokom današnjeg susreta, bilo je više riječi o pojedinostima vezanim za zamjenu javne rasvjete na gradskom području, te o samim benefitima tih aktivnosti.

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je značaj kvalitetne i sadržajne saradnje Crne Gore i Kine. On je istakao kako ohrabruje činjenica da postoje brojne mogućnosti na polju ekonomske saradnje, dodajući da je i Prijestonica Cetinje već započela saradnju sa jednom kineskom kompanijom („Huavej“).

On je iskazao izuzetnu zahvalnost predstavnicima Vlade NR Kine zbog odluke da ta država podrži projekat obnove javne rasvjete na gradskom području Prijestonice Cetinje. Gradonačelnik je naglasio kako je riječ o izuzetno važnom projektu, tim prije jer će se nadovezati na projekat rekonstrukcije javne rasvjete u istorijskom jezgru grada.

Tokom susreta sa predstavnicima kineske delegacije, gradonačelnik Bogdanović istakao je kako će projekat na kojem će biti ostvarena saradnja sa kineskim subjektima, bitno doprinijeti ostvarenju ušteda u pogledu energije, što će biti benefit i još jednog započetog projekta sa kojim je upoznao današnje sagovornike – „Beautiful Cetinje“.

Zahvaljujući predstojećoj rekonstrukciji javne rasvjete, te projektu „Beautiful Cetinje“, kako je zaključio gradonačelnik Bogdanović, Cetinje će postati svojevrstan primjer energetski efikasne lokalne zajednice.

Gospođa Cui Đin takođe je naglasila benefite projekta rekonstrukcije javne rasvjete, posebno kada je riječ o sferi energetske efikasnosti. Ona je istakla kako je riječ o jednoj u nizu aktivnosti kojima Vlada NR Kine pruža podršku Crnoj Gori.

Ona je naglasila kako projekat zamjene javne rasvjete u Prijestonici Cetinje podrazumijeva implementaciju programa solarne energije, a na današnjem sastanku bilo je više riječi i o samoj dinamici predviđenih projektnih aktivnosti.

Cetinje,17. septembar 2012.

Poslanik u Bundestagu i portparol poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) za oblast energetske politike Rolf Empelman, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer, predstavnik Njemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) u Crnoj Gori Simon Bergman i ekspert za obnovljive izvore energije Alfred Rajh boravili su danas u posjeti Prijestonici Cetinje.

Tom prilikom, delegaciju predstavnika SR Njemačke primio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji im je poželio dobrodošlicu u crnogorsku Prijestonicu.

On je, tokom susreta, naglasio kako je Prijestonica Cetinje imala izuzetnu saradnju sa subjektima iz SR Njemačke, pri čemu je posebno naglasio intenzivne aktivnosti sa kancelarijom GIZ-a. On je, na tom planu, akcentovao aktivnosti GIZ-a na opremanju  sjedišta Biznis centra – Cetinje, ali i podršku tom organu uprave u pogledu njihovog djelovanja koje se odnosi na polje energetske efikasnosti.

Na sastanku je bilo više riječi i o projektu energetske efikasnosti u javnoj rasvjeti. Na tom planu, već je postignut dogovor da GIZ napravi studiju izvodljivosti javne rasvjete, ne samo za gradsko područje, već i za naselja Njeguši i Rijeka Crnojevića.

Gradonačelnik Bogdanović istakao je kako je gradska uprava u potpunosti posvećena implementaciji elemenata energetske efikasnosti. Kao najznačajniju aktivnost u tom pogledu, on je naglasio projekat „Beautiful Cetinje“, upoznajući gospodina Hempelmana, ambasadora Fišera i ostale članove delegacije sa činjenicom da je tekuće sedmice svečano otvoren prvi rekonstruisani objekat – bivše britansko poslanstvo.

Gospodin Hempelman iskazao je zadovoljstvo predočenim aktivnostima, naglašavajući kako lokalne uprave treba da budu posvećene implementaciji elemenata energetske efikasnosti, što svakom gradu može donijeti višestruke benefite. On je izrazio posebno interesovanje za projekat „Beautiful Cetinje“.

 

U fokusu današnjeg razgovora bili su i planovi vezani za privredne aktivnosti – počev od stimulativnih mjera koje će biti ponuđene investitorima zainteresovanim za ulaganje na teritoriji Prijestonice Cetinje, sve do gradnje višenamjenskog centra MACCOC.

Takođe, više riječi bilo je i o pitanju rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja. Predstavnici GIZ-a tom prilikom istakli su mogućnost povezivanja sa konsultantima koji su radili na sličnim projektima u zemljama regije. Gradonačelnik Bogdanović i gosti obišli su postrojenje JP „Vodovod i kanalizacija“ na Podgoru.

Prilikom današnje posjete Cetinju, gost iz SR Njemačke, ambasador te države u Crnoj Gori i predstavnici GIZ-a obišli su i Biznis centar – Cetinje, gdje su razgovarali sa službenicima pomenutog organa uprave Prijestonice Cetinje.

Cetinje, 14. septembar 2012. godine

Poznati novosadski kantautor Đorđe Balašević boravio je danas u posjeti Prijestonici Cetinje. Tom prilikom, Balašević se sastao sa gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem, razgovarao je i sa talentovanim mladim ljudima iz svih djelova Crne Gore, a naposljetku je zasadio stablo bagrema ispred zgrade bivšeg britanskog poslanstva.

Prilikom susreta sa gradonačelnikom Bogdanovićem, novosadski muzičar iskazao je zadovoljstvo što se opet nalazi na Cetinju, u kojem je svojevremeno održao nezaboravan koncert na Dvorskom trgu.

Gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako je Balašević rado viđen gost crnogorske Prijestonice. On je istakao značaj činjenice da će Đorđe Balašević upravo u Crnoj Gori okončati svoju eks-jugoslovensku turneju „Kao rani mraz“, ističući da za njegov sjutrašnji nastup, te za preksjutrašnju premijeru istoimenog filma u Podgorici, vlada izuzetno interesovanje – kako na Cetinju, tako i u drugim djelovima zemlje.

Đorđe Balašević iskazao je interesovanje za aktivnosti lokalne uprave, prevashodno vezane za istorijsko jezgro grada. On je kazao kako ga posebno raduje što će, nakon dužeg niza godina, gostovati u Crnoj Gori, izražavajući nadu da će u budućnosti opet predstaviti svoje stvaralaštvo pred cetinjskom publikom.

U nastavku, Balašević je u Svečanoj sali Prijestonice Cetinje razgovarao sa mladim ljudima – studentima, umjetnicima i sportistima iz različitih djelova Crne Gore. Tokom jednočasovnog druženja, novosadski muzičar govorio je o svojoj karijeri, posebno akcentujući početak bavljenja muzikom. On je, na slikovit način, pravio paralele između razdoblja u kojem je započeo prve muzičke korake i aktuelnog vremenskog okvira, u kojem – kako je istakao – svoju karijeru počinju graditi njegovi talentovani slušaoci i sagovornici.

 

Na kraju posjete Prijestonici, Balašević je zasadio stablo bagrema u dvorištu nedavno rekonstruisanog zdanja bivšeg britanskog poslanstva, u kojem djeluje Muzička akademija. Tom prilikom, on je poručio kako sada ima i razlog više da se vraća Cetinju –navodeći kako ga, uz brojne prijatelje koje ima u crnogorskom prijestonom gradu, sada na to obavezuje i zasađeno stablo.

Đorđe Balašević u subotu će održati veliki koncert na stadionu malih sportova u Podgorici. Dan kasnije, na istom mjestu, biće upriličena crnogorska premijera njegovog rediteljskog ostvarenja „Kao rani mraz“.

-Održana sjednica Komisije za koordinaciju aktivnosti na sanaciji zgrade bivšeg ruskog poslanstva

U Prijestonici Cetinje danas je održana sjednica Komisije za koordinaciju aktivnosti na sanaciji zgrade bivšeg ruskog poslanstva, koja je 14. juna, prilikom velikog požara, pretrpjela znatna oštećenja. Na sjednici su razmatrana pitanja koja se tiču dinamike predstojeće sanacije zgrade, ali i rada Fakulteta likovnih umjetnosti tokom studijske godine 2012/13.

Više riječi o pomenutom, bilo je i tokom konferencije za novinare, organizovanoj po završetku sjednice Komisije, na kojoj su se predstavnicima medija obratili gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić i pomoćnica ministra kulture u Vladi Crne Gore Lidija Ljesar.

Tom prilikom, gradonačelnik Bogdanović kazao je kako će proces sanacije biti započet neposredno po dostavljanju izvještaja o uzrocima požara.

– Rekonstrukcija krova predstavlja najurgentniju aktivnost u pogledu sanacije. Stoga, neposredno po dostavljanju izvještaja, počećemo radove na krovu, u cilju zaštite od daljih oštećenja bivšeg ruskog poslanstva – istakao je on.

Gradonačelnik Bogdanović predstavnike medija upoznao je sa činjenicom kako će sve jedinice Fakulteta likovnih umjetnosti, tekuće studijske godine, djelovati na Cetinju.

– U cilju stvaranja uslova za rad smjerova grafika i grafički dizajn, Prijestonica Cetinje obezbijedila je prostor u objektu ‘Crnogorskog telekoma’, koji se nalazi uz Dvorski trg, a koji će do početka studijske godine biti adaptiran i predat na upotrebu predavačima i studentima. Takođe, obezbijedili smo i sredstva za samu adaptaciju pomenutog prostora – kazao je on.

Prijestonica Cetinje, kako je istakao gradonačelnik Bogdanović, kroz komunikaciju sa Fakultetom likovnih umjetnosti, donijela je odluku sa studentima, čiji su radovi izgorjeli prilikom požara u bivšem ruskom poslanstvu, dodijeli finansijsku pomoć.

– Riječ je o jednom od vidova podrške gradske uprave prema studentima, o pokušaju da donekle ublažimo teške posljedice požara po stvaralaštvo tih mladih ljudi i o vidu motivacije uoči aktivnosti u novoj studijskoj godini – naglasio je gradonačelnik Bogdanović, zaključivši da će pomoć studentima Fakulteta likovnih umjetnosti biti dodijeljena do kraja mjeseca.

Pomoćnica ministra kulture u Vladi Crne Gore Lidija Ljesar ocijenila je da su dosadašnje aktivnosti Komisije, odnosno institucija koje su uključene u cjelokupan proces priprema za sanaciju, pokazale izuzetnu ozbiljnost u pristupanju problema.

– Iako smo na početku imali ideju da radimo konzervatorski projekat za cjelokupnu zgradu, usljed činjenice da je potrebna hitna sanacija, donijeli smo odluku da izradimo parcijalni projekat. Riječ je dakle, o konzervatorskom projektu vezanom za krov i krovnu konstrukciju. A danas već možemo reći da smo utvrdili konzervatorske uslove na osnovu kojih ćemo uraditi projekat čim nam nadležni organi dostave zvanični izvještaj o uzrocima požara – istakla je Ljesar.

Kako je kazala Ljesar, u narednom vremenskom okviru predstoji izuzetan rad – kako na planu sanacije bivšeg ruskog poslanstva, tako i u pogledu bivše upravne zgrade „Oboda“, u kojoj će, do završetka gradnje Univerzitetskog kompleksa fakulteta umjetnosti, biti smješten FLU.

– Očekujemo da će radovi na adaptaciji bivše upravne zgrade „Oboda“ biti završeni do kraja godine. Do tada, fakultet će nastavu realizovati u drugim objektima, pri čemu je posebno važno što će dva odsjeka biti smještena u zgradi ‘Telekoma’ – rekla je ona.

Dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić kazao je da su tokom tromjesečnog perioda – od požara do danas – realizovane brojne procedure. On je naglasio da će nova studijska godina na toj visokoobrazovnoj ustanovi početi 1. oktobra, te da će cjelokupan studijski program biti izvođen na Cetinju.

– Jako je bitno što ćemo sa radom početi 1. oktobra i što će sve naše jedinice ostati na Cetinju, pri čemu ćemo moći da postignemo nužne standarde i kvalitete za izvođenje nastave – rekao je Šoškić.

On je kazao da će Fakultet likovnih umjetnosti djelovati na više lokacija.

– Uz dva studijska programa, te dio nastave opšteg karaktera za prvu godinu studija, nastava će biti realizovana i u prostorijama Prijestonice Cetinje, gdje će djelovati slikarski odsjek, te u prizemlju bivšeg belgijskog poslanstva i u galeriji „42 stepena“ – zaključio je on.

Članovi Komisije posebno su naglasili i značaj kvalitetne saradnje sa Građevinskim fakultetom iz Podgorice. Sa pomenutom institucijom, već je urađena i preliminarna procjena štete, koja okvirno iznosi oko 500.000 eura. Oni su naglasili kako su podršku dosadašnjim aktivnostima pružile brojne institucije, uključujući i Ambasadu Ruske Federacije u Crnoj Gori, koja će participirati u procesu sanacije.

Današnja konferencija za novinare, prvi je događaj sa kojeg su ključne informacije prezentirane na zvaničnom ‘Twitter’ profilu Prijestonice Cetinje (https://twitter.com/cetinjeme).

 

Jedan komentar

 1. Za lakše drumovanje

  07. Dec, 2012

  Podrška za kružni tok i sređivanja ulaza u Cetinje. U tom pravcu evo sugestije:
  Na potezu od kružnog toka, sa desne strane, pored nove pumpe, do kuće Živkovića, u dužini od oko 200 metara, prosjeći brdo i napraviti treću traku.
  Obrazloženje:
  Svake godine na najmanju sniježnu padavinu dolazi do zastoja na ovom potezu jer postojeće rješenje prouzrokuje usko grlo.
  PS
  Skidanjem dijela brda tj otvaranjem treće trake dolazi do klimatske promjene tako što OSOJE POSTAJE PRISOJE i izbjegava se poledica. Podrazumijeva se odlaganje materijala u rupu u neposrednoj blizini – gdje se odlaže materijal od kružnog toka.

Vaš komentar