Požar na zgradi bivšeg Ruskog poslanstva

Požar na zgradi bivšeg Ruskog poslanstva

Posted on 14. Jun, 2012 by in Budućnost Cetinja, Cetinje danas

DONATORSKI ŽIRO RAČUN ZA SANACIJU ZGRADE BIVŠEG RUSKOG POSLANSTVA

NLB MONTENEGROBANKA 530-19999-59

Cetinje, 18. jun 2012. godine

-Upućena informacija sa prijedlogom lokacije za privremeni rad Fakulteta likovnih umjetnosti

Komisija, formirana nakon požara, koji je u četvrtak izbio u zgradi bivšeg ruskog poslanstva, danas je Vladi Crne Gore uputila prijedlog lokacije u kojoj bi mogao privremeno djelovati Fakultet likovnih umjetnosti.

Naime, zaključak osmočlane komisije, koja – uz gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića, dekana Fakulteta likovnih umjetnosti Nenada Šoškića i prorektora Univerziteta Crne Gore Natašu Đurović – okuplja i predstavnike Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva prosvjete i sporta Crne Gore, Ministarstva nauke Crne Gore, Direkcije javnih radova i Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, jeste da postoje mogućnosti da pomenuti Fakultet, koji je, do nedavnog požara, djelovao u prostorijama bivšeg ruskog poslanstva, privremeno može raditi u zgradi „Oboda“, smještenoj u Njegoševoj ulici.

Nakon odluke Vlade Crne Gore, a u skladu sa njenim odredbama, komisija će preduzeti dalje korake na planu što skorijeg obezbjeđivanja uslova za privremeni rad Fakulteta likovnih umjetnosti.

S poštovanjem,

PORTPAROL PRIJESTONICE CETINJE

Miloš PRELEVIĆ

Cetinje, 15. jun 2012. godine

-Današnje aktivnosti nakon požara u bivšem ruskom poslanstvu

Dan nakon požara u zdanju bivšeg ruskog poslanstva, u Prijestonici Cetinje već je realizovano više aktivnosti, u skladu sa smjernicama i zaključcima sa sinoćnjeg vanrednog kolegijuma, sazvanog od strane gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića.

Komisija zadužena za pitanje sanacije bivšeg ruskog poslanstva, odnosno obilaska potencijalnih lokacija u kojima bi, privremeno, mogao raditi Fakultet likovnih umjetnosti, danas je počela sa radom.

Na tom planu, već je posjećeno nekoliko lokacija i danas se može reći kako na gradskom području postoji kapacitet da Fakultet likovnih umjetnosti uskoro nastavi sa djelovanjem. Odluka o tome gdje će biti privremeno smješten Fakultet, biće donijeta predstojeće sedmice.

S obzirom na različite informacije koje su se mogle naći u javnosti, Prijestonica Cetinje podsjeća da još nije poznato kolika je šteta nastala usljed jučerašnjeg požara. Rano jutros, nadležni organi počeli su proces istrage, nakon koje će biti poznati uzroci – a samim tim i omogućena procjena štete i, potom, početak sanacije jednog od najljepših arhitektonskih zdanja u našem gradu.

Prijestonica Cetinje, u cilju donacija za sanaciju bivšeg ruskog poslanstva, otvorila je posebni žiro – račun. Stoga, sva pravna i fizička lica mogu donirati sredstva uplatama na broj žiro – računa 530 – 19999 – 59 (NLB Montenegrobanka).

Žaljenje usljed jučerašnjeg događaja, danas su iskazale brojne institucije i pojedinci, među kojima i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, te predsjednici više jedinica lokalne uprave i drugi subjekti. Uz državne institucije, predstavnike Univerziteta Crne Gore i drugih institucija i organizacija, aktivno učešće u svim aktivnostima nakon jučerašnjeg požara uzeli su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

S poštovanjem, PORTPAROL PRIJESTONICE CETINJE, Miloš PRELEVIĆ

Izjava povodom šteta nastalih usljed požara na FLU Cetinje:

Mr Olivija Ivanović Strugar, Saradnik u nastavi na SP Grafika : NEPOVRATNA ŠTETA

Ogromna šteta se desila na FLU. Ako imamo u vidu da je to istorijski spomenik, jasno je oMr Olivija Ivanovic Strugar.jpg kakvoj se šteti radi. Ipak treba istaći da smo imali veliku sreću da niko od studenata i osoblja nije stradao iako je u trenutku izbijanja požara u zgradi bilo i studenata i osoblja.

Nepvratna teta je nestanak kompletne arhive koja je sadržala sve diplomske i magistarske radove grafičara koji su studirali na FLU od 1988. godine. Pored tih radova u arhivi su se nalazili i radovi svih studenata FLU koji su bili dužni nakon svakog ispita da ostave po dva otiska od svakog rada.

Uništen je veliki broj grafičkih presa, atelje za sito štampu, kompletni propratni materijal – valjci, filcevi, sita, sto za meku prevlaku, kade, i sve ostalo.

Pretpostavljam da je samim gašenjem požara uništen prostor i oprema na SP Dizajn kao i na Studiju za keramiku gdje se nalaze peći vrijednosti od po 30.000 eura.

Na kraju želim da se zahvalim svima koji su pritekli u pomoć a posebno Vatrogasnoj službi Cetinja.

NAJNOVIJE SAOPŠTENJE PORTPAROLA PRIJESTONICE:

Održan vanredni kolegijum povodom današnjeg požara u bivšem ruskom poslanstvu
(ZAKLJUČCI, ODLUKE I MJERE)

Na Cetinju je večeras održan vanredni kolegijum, koji je, povodom današnjeg požara u zgradi bivšeg ruskog poslanstva, sazvao gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović. Tom prilikom, donijeto je više zaključaka i mjera vezanih za predstojeće aktivnosti povodom sanacije objekta bivšeg ruskog poslanstva, ali i djelovanja Fakulteta likovnih umjetnosti u novim, privremenim prostorijama.

Večerašnjem kolegijumu, uz gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića, prisustvovali su ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Miomir Mugoša, rektor Univerziteta Crne Gore Predstag Miranović, prorektor Univerziteta Crne Gore Nataša Đurović, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić, pomoćnik ministra kulture u Vladi Crne Gore Lidija Ljesar, istoričar umjetnosti i profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Saša Čilikov, konzul u Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori, te predstavnici Uprave policije – ispostava Cetinje i Prijestonice Cetinje.

Na kolegijumu su donijeta tri ključna zaključka:

Otvoren je posebni žiro – račun za donacije. Svi građani Crne Gore, od večeras, mogu donirati sredstva za sanaciju objekta bivšeg ruskog poslanstva, uplatama na broj žiro-računa: 530 – 19999 – 59 (NLB Montenegrobanka)

Formirana je komisija koja će biti zadužena za koordinaciju aktivnosti na sanaciji bivšeg ruskog poslanstva. U sastavu osmočlane komisije su gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić, pomoćnik ministra kulture u Vladi Crne Gore Lidija Ljesar, pomoćnik ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović, pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić, savjetnik u Direkciji javnih radova Mijo Peruničić, prorektor Univerziteta Crne Gore Nataša Đurović i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Komisija će već od sjutra započeti obilazak lokacija na gradskom području Prijestonice Cetinje, u cilju obezbjeđivanja prostorija za privremeni rad Fakulteta likovnih umjetnosti.

Uz to, Prijestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica donijeli su odluke shodno kojima će, u cilju podrške početnim aktivnostima na sanaciji krova zgrade, uplatiti preliminarnu novčanu sumu u iznosu od po 30.000 eura.

Takođe, predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić – koji se nalazi u službenoj posjeti Republici Mađarskoj – večeras je iskazao žaljenje zbog današnjeg događaja, ukazujući na potrebu da država prepozna značaj kulutrnog dobra Prijestonice, odnosno bivšeg ruskog poslanstva – spomenika kulture prve kategorije.

Tokom kolegijuma, kojem su prisustvovali i predstavnici Uprave policije – ispostava Cetinje, prisutni su insistirali na brzoj istrazi, iskazujući uvjerenje da će uzrok današnjeg požara biti utvrđen u što kraćem roku, kako bi aktivnosti na procjeni nastale štete, a potom i sanacije, počele što prije.

Prijestonica Cetinje posebno zahvaljuje Službi zaštite Prijestonice Cetinje, vatrogasnim jedinicama iz Podgorice i Budve, te dobrovoljačkom društvu „Krtoli“ – Tivat i Upravi policije na požrtvovanoj intervenciji prilikom današnjeg požara.

Pozar na zgradi bivse Ruske ambasade, 14.06.2012U zgradi bivšeg ruskog poslanstva, u kojoj je smješten Fakultet likovnih umjetnosti, danas, nakon 16 časova, izbio je požar velikih razmjera, koji je zahvatio unutrašnji dio objekta.

Svi pripadnici Službe zaštite Prijestonice Cetinje na lice mjesta izašli su neposredno po izbijanju požara.

Prisutne su bile i ekipe Hitne pomoći, Elektrodistribucije Cetinje,  predstavnici lokalne uprave, a članovima Službe zaštite Prijestonice Cetinje pomoć u gašenju požara pružaju i vatrogasne jedinice iz Glavnog grada Podgorica i Opštine Budva.

Intervencija vatrogasnih ekipa i dalje traje, a uprkos brzoj reakciji nadležnih službi, požar i dalje nije lokalizovan. Najteža situacija je na krovu objekta, koji je u najvećoj mjeri zahvaćen plamenom.

Uzrok požara nije poznat.

Izjava gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Bogdanovića:

Požar na zgradi bivšeg ruskog poslanstva predstavlja težak momenat za naš grad, s obzirom da je riječ o spomeniku kulture i jednom od najljepših arhitektonskih zdanja na Cetinju. Sve što ovom prilikom mogu reći, jeste da obećam da će grad, zajedno sa državnim institucijama, preuzeti nephodne mjere da se kompletna šteta sanira, bez obzira kolika ona bude.

Sve naše službe pravovremeno su reagovale, ali kompletno potkrovlje obloženo je lamperijom i zato je teško lokalizovati požar.

Lokalizovan požar u zgradi bivšeg ruskog poslanstva

14.06.12.3. POZAR Požar u zgradi bivšeg ruskog poslanstva, u kojoj je smješten Fakultet likovnih umjetnosti, lokalizovan je večeras oko 20 časova.

Gašenje, odnosno provjera svih prostorija u zgradi, potrajaće još neko vrijeme, a pripadnici Službe zaštite Prijestonice Cetinje dežuraće u objektu tokom čitave večeri.

Zbog današnje situacije, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović za večeras je zakazao i vanredni kolegijum.

Do požara velikih razmjera u zgradi bivšeg ruskog poslanstva došlo je danas oko 16 časova. Vatra je zahvatila potkrovlje i krov objekta.

Plamen je tokom dužeg perioda bio uočljiv na čitavom krovu, usljed čega je na njegovom srednjem dijelu došlo do urušavanja.

640_foto1406 Uz pripadnike Službe zaštite Prijestonice Cetinje, u intervenciji su učestvovali pripadnici vatrogasnih jedinica iz Glavnog grada Podgorica i Opštine Budva, a na licu mjesta, od izbijanja požara bili su članovi Hitne pomoći, Elektrodistribucije Cetinje, predstavnici lokalne uprave, predavači i studenti Fakulteta likovnih umjetnosti i brojni građani crnogorske Prijestonice.

Požrtvovana intervencija vatrogasaca sa Cetinja, te iz Podgorice i Budve, trajala je duže od četiri sada. Članovi vatrogasnih jedinica trenutno se nalaze u potkrovlju zdanja, nakon čega će biti nastavljena provjera svih prostorija i u ostatku bivšeg ruskog poslanstva.

S poštovanjem,

PORTPAROL PRIJESTONICE CETINJE, Miloš PRELEVIĆ

Prilog pripremio Vesko Pejović

2 Komentara

 1. Sasa Andjelic

  21. Jun, 2012

  Svjedoci smo velike tragedije u kojoj je stradala jedna od najljepših zgrada u državi, ali i HEROJSTVA naših vatrogasaca. Takvu požrtvovanost i ljubav prema svom gradu pokazali su bezbroj puta pa i ovaj put.
  Momci veliko HVALA sa nadom da ce ovo prepoznati i oni koji bi trebalo!

 2. Сергей

  16. Jul, 2012

  Пре месец дана, био је на Цетињу. Веома леп град. Нажалост, када се ватра сагорева историјску баштину. Тако умре сећање на прошлост. Ја саосећам са свим местани.

Vaš komentar