Obilježeno 109. godina postojanja Dječijeg vrtića na Cetinju, Miloš Prelević

Obilježeno 109. godina postojanja Dječijeg vrtića na Cetinju, Miloš Prelević

Posted on 05. Jun, 2012 by in Budućnost Cetinja, Obrazovanje

-Obilježeno 109 godina postojanja Javne predškolske ustanove „Zagorka Ivanović

Javna predškolska ustanova „Zagorka Ivanović“ proslavila je 109 godina postojanja. Tim povodom, sinoć je na Ljetnjoj pozornici upriličena proslava, tokom koje su se prisutnima obratili predstavnici najstarije crnogorske predškolske ustanove i lokalne uprave, nakon čega je uslijedio i program koji su pripremili mališani iz cetinjskog vrtića.

109 godina vrtica.8

109 godina vrtica

Direktorica JPU „Zagorka Ivanović“ Senka Vuksanović kazala je kako cetinjski vrtić, kako godine odmiu, postaje sve mlađi – čemu u prilog ide i činjenica da je ta ustanova jedinstvena i po tome što je među polaznicima imala i bebu od dva mjeseca.

Vuksanović je podsjetila kako je 1903. godine, na inicijativu Sofije Petrovne, načelnice „Djevojačkog instituta“ a pod pokroviteljstvom kćerke kralja Nikole – Milice Nikolajevne, na Cetinju osnovana prva predškolska ustanova koja je tada nosila ime „Djetski sad“. Pola stoljeća kasnije, „Djetski sad“ preimenovan je u JPU „Zagorka Ivanović“.

109 godina vrtica.2109 godina vrtica.7

Zamjenica gradonačelnika Prijestonice Cetinje Ana Nikolić istakla je kako je JPU „Zagorka Ivanović“ tokom čitavog trajanja bio jedna od ključnih institucija koje su snažno doprinosile stasavanju, razvoju i oblikovanju najmlađih Cetinjanki i Cetinjana.

– Danas, o Javnoj predškolskoj ustanovi „Zagorka Ivanović“, može se govoriti kao o savremenoj pedagoškoj instituciji, o čijem uspjehu možda najbolje svjedoči intenzivan rad sa djecom – a, zapravo, sa populacijom na kojoj počiva budućnost našeg grada – kazala je Nikolić.

Nakon uvodnih obraćanja, mališani iz cetinjskog vrtića izveli su niz muzičkih i koreografskih tačaka.

109 godina vrtica.4109 godina vrtica.5

JPU „Zagorka Ivanović“ danas funkcioniše kroz tri vaspitne jedinice, odnosno 19 vaspitnih grupa. Vrtić ima 67 zaposlenih, a sa 492 mališana radi 39 vaspitača, te sedam medicinskih sestara.

Vaš komentar