Predstavljamo: JU “Lovćen – Bečići”, Vesko Pejović

Predstavljamo: JU “Lovćen – Bečići”, Vesko Pejović

Posted on 10. Apr, 2012 by in Budućnost Cetinja, Turizam

lovcen, februar 2012

SKRIVENI RAJ

U podnožju  mitske planine Lovćen, iznad čije karakteristične siluete Jezerskog vrha “lebdi” markantni lik genijalnog Njegoša, u okviru Nacionalnog parka “Lovćen” (koji zahvata površinu od 6400 hektara), na 1200 – 1250 metara nadmorske visine, nalaze se Ivanova korita,  nazvana po osnivaču Prijestonice Cetinje Ivanu Crnojeviću koji je tu  često boravio. Njihova  uzdužna osa pravca istok-zapad iznosi 2 km.

Ivanova korita su udaljena 14 km od Cetinja, 54 km od Kotora ako se ide starim putem preko Njeguša a 64 km ako se ide preko Budve, 44 km od Podgorice, 43 km od Budve, 56 km od aerodroma  Golubovci (Podgorica),  64 km od aerodroma Tivat a 124 km od aerodroma Ćilipi (Dubrovnik), 84 km od Luke Bar, itd, tako da se od pomenutih turističkih destinacija do njih brzo stiže auto-prevozom.

Izlet-Cetinje-Ivanova-korita-Njegusi-Mapa-299x300Međutim, ljubitelji rekreacije u prirodi, posebno planinari ili osobe koje upražnjavaju brzi hod, u posjetu Ivanovim koritima, mogu se uputiti i pješice jer do njih postoje obilježene planinske staze i razni seoski putevi.

Za bicikliste, ova relacija je poseban doživljaj.

Da Ivanova korita postanu mali raj u Crnoj Gori, pobrinula se JU „Lovćen – Bečići“ u sastavu koje funkcionišu hotel „Ivanov konak“, depadans „Palac“ i turističko-edukativni centar “Lovćen”.

Njihovom visokom rejtingu poseban doprinos dao je dugogodišnji, veoma agilni direktor Sreten Mrvaljević, dipl. turizmolog, bivši vrsni košarkaš Lovćena, veliki operativac i pravi vođa, čovjek koji je kao veliki zaljubljenik u Cetinje i Lovćen, odlučio da do kraja svog života ostane da živi u rodnom gradu i da mu pomogne u mjeri postojećih okolnosti i svojih mogućnosti.

Picture 055.1

Poštovani čitaoci,

U želji da afirmišem rezultate koje postiže ova ustanova  odlučio sam da  posjetim Ivanova korita i pripremim ovaj prilog. Nakon obilaska svih objekata, u prijatnom ambijentu restorana hotela „Ivanov konak“ kroz čije prozore vidite Lovćen i Štirovnik, uz vatru kamina, razgovarao sam sa direktorom Mrvaljevićem o brojnim sanacionim i razvojnim projektima, perspektivi ove ustanove i Ivanovih korita.

Direktor JU LOVCEN-BECICI, Sreten Mrvaljevic, 16.03.2012.Kada sam došao na čelo JU „Lovćen – Bečići“,  znao sam da je ona od izuzetne, ne samo turističke važnosti za Cetinje i Crnu Goru. Postojeće stanje je bilo veliki izazov pa sam u ovaj posao ušao sa velikim zanosom i jasnom vizijom.

Krenuo sam redom, od Odmarališta. Kompletna rekonstrukcija otpočela je 2000 godine. Pored dograđenog objekta od 800 m2  sa restoran salom od 250 mjesta i 13 apartmana, napravljena je nova elektroinstalaciona i vodovodna mreža, nova kotlarnica za centralno grijanje cijelog objekta, novi i dobro opremljeni vešeraj, holovi, recepcija, kafeterija, sala za satanke, tri uslovne učionice za rad djece i za potrebe seminara a sve sobe su dobile kupatila. Zamijenjeni su svi drveni prozori i vrata sa eloksiranom bravarijom, napravljene su ograde i pregrade balkona, plato ispred odmarališta, asfaltiran je parking prostor za 2 autobusa i 30. kola.

Pješačke staze su popločane lovćenskim kamenom a urađena je i kompletna rasvjeta (u dužini 3 km) od početka  Ivanovih Korita do svih objekata i duž svih pješačkih staza.

Da bi došli do neophodnih pratećih sadržaja za rekreaciju i zabavu, na temeljima (u neposrednoj blizini)  davno  započetog hotela (iz 1947) urađena je  betonska ploča i na njoj  smo napravili poligon za košarku i rukomet, dimenzija 47m – 25 m sa tribinama i rasvjetom. U suterenu ovog objekta napravljene su diskoteka i svlačionice, površine 330 m2.

Ivanova korita, Odmaraliste, maj.1Ivanova korita, Odmaraliste Lovcen, Hol 2.1

 

 

 

 

 

Ivanova korita, Odmaraliste Lovcen, spavaca soba.detalj

Ivanova korita, Odmaraliste Lovcen, spavaca sobaIvanova korita, Odmaraliste Lovcen, spavaca soba.detalj.2

 

 

 

 

Sa ciljem da Ivanova korita dobiju i jedan reprezentativni sadržaj, na temeljima objekta koji je bio sastavni dio Palaca kralja Nikole, izgrađen je 2007. godine  hotel „Ivanov Konak“ površine  500 m2, koji je kategorisan sa četiri zvjezdice.

Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak.3.1Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak.5.1Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak, terasa 2.1

 

 

 

 

Ovaj veoma uspješni poduhvat automatski je zahtijevao kompletnu sanaciju i adaptaciju potpuno zapuštenog „Palaca“, nekadašnjeg ljetnikovca kralja Nikole  (površine 360 m2) i nju smo završili 2009. godine.

PalacPalac kralja NikoleIvanova korita-POLIGON ZA REKREACIJU

 

 

 

 

Nakon toga, u neposrednoj blizini „Palaca“ i ostalih objekata izgrađeni su prostori za piknik sa roštiljima, klupama i stolovima, izgradjen je  još jedan poligon za male sportove dimenzija 45m x 24m sa tribinama za 300 gledalaca (montažne tribine) i reflektorima kao i zabavni park za djecu (baby park) i dvije ljetnje učionice (natkriveni prostor u prirodi) a kultivisan je i kompletan prostor oko svih objekata.

IVANOVA KORITA, APIVANOVA KORITA-ODMOR U PRIRODIIvanova-korita2-300x225

 

 

 

 

Kako su proširenjem postojećih kapaciteta i izgradnjom novih objekata na Ivanovim koritima stvoreni uslovi za odmor i pripreme raznih sportskih ekipa pristupili smo izgradnji adekvatnih sportskih terena za ove svrhe.

U završnoj fazi su radova na dva teniska terena sa silikonskom podlogom i osvjetljenjem  i fudbalskog terena dimenzija 110×75 m sa vještačkom travom i tribinama na kojima će biti mjesta za 700 gledalaca.

Napravili smo i projekte tj idejna rešenja za sportsku halu sa spa i fitnes centrom na sadašnjem poligonu za male sportove i za manji hotel na prostoru bivše ljetnje kuhinje od 80-100 ležaja sa pratećim sadržajima.

Picture 031.2

SETNJA PO IVANOVIM KORITIMAivanova korita-put kroz bukovu simu Kako, uglavnom, svi naši gosti vole da šetaju, osposobili smo pješačku stazu Ivanova korita – Treštenik – Šančevi – Dolovi i aktivno učestvovali u čišćenju pješačkih i mnogih drugih, starih Austrougarskuh pješačkih staza koje se koriste i za mont biking.

Što se tiče snabdijevanja vodom i strujom to smo veoma solidno riješili a u slučaju nestanka električne energije obezbijeđen je agregat koji ima kapacitet da snabdije cijela Ivanova korita.

Tanja Markovic, zamjenica direktora JU LOVCEN - BECICI

Poštovani čitaoci,

Da su Ivanova korita idealna za Izletnički, Zdravstveni, Sportsko – rekreativni, Planinarski,  Speleološki i Ekološki turizam kao i Školu u prirodi, vidjećete iz daljeg sadržaja ovog priloga.

Pomoćnicu direktora JU “Lovćen-Bečići” Tanju Marković, zamolio sam da  čitaocima sajta detaljnije predstavi sve pomenute objekte sa ponudom i aktuelnim cjenovnikom:

TURISTIČKO EDUKATIVNI CENTAR „LOVĆEN“

Restoran u odmaralistuOdmaraliste-na-Ivanovim-koritima-300x225Turističko-edukativni centar “Lovćen” sadrži 13 poluapartmana, 20 trokrevetnih i 18 četvorokrevetnih soba, restoran, kafeteriju, tri učionice, diskoteku i ljekarsku ambulantu. U centru se organizuju ljetovanja i zimovanja djece, kampovi italijanskog i francuskog jezika, kao i košarkaški i rukometni kampovi. Sobe posjeduju francuske i pomoćne ležajeve, kupatila, mini kuhinje, TV i terasu. U sali za ručavanje, koja ima kapacitet od 250 mjesta, poslužuju se isključivo nacionalna jela.

U objektu se mogu iznajmiti bicikli i skije, a za skijaše početnike je na raspolaganju instruktor.

Picture 009.2Picture 005.2.1Ivanova korita, zimska idila 19.1

 

 

 

Ponudu javne ustanove „Lovćen – Bečići“ upotpunjuju sadržaji dva sportsko–rekreativna terena, baby ski lift (besplatan za goste hotela i turističko-edukativnog centra), kao i prvi avanturistički park na prostoru Crne Gore, u blizini centra i bungalova, u kojem se nalazi sedam gradacijskih staza sa po 15 igara, namijenjenih starosnoj dobi od 5 do 70 godina. Za ljubitelje pješačenja i biciklizma, postoje markirane i obilježene staze koje otvaraju pogled na prelijepe predjele Nacionalnog parka. Među njima se izdvajaju:  I staza (12.7 km): Palac – Treštenik – Šančevi – Koložun – Vjetreni Mlin – Dolovi – Palac;  II staza (12 km): Ivanova Korita – Jezero – Bukovica;  III staza (4.5 km): Ivanova Korita- Majstori.

CJENOVNIK  USLUGA  ZA  INDIVIDUALNE  GOSTE ZA  2013 GODINU

“IVANOV  KONAK”

FB/P        – za odraslu osobu                                       46,00 €

BB/NDO – noćenje sa doručkom                                            30,00 €

BB/NDD – noćenje sa doručkom                                            20,00 €

Povoljnosti za boravak djece:

Starosna   dob Krevet   sa roditeljima Zaseban   krevet
Do 2   god. gratis gratis
Od 2   do 12 30 % 50 %
Od 12   do 18 —– 70%
 • Cijene su date dnevno po osobi.
 • Boravišna taksa i osiguranje 0,80 e + 0,20 e
 •  (osiguranje obavezno za sve goste)
 • Gosti starosti od 12 do 18 godina imaju popust od 50%, dok djeca ispod 12 godina su oslobodjena boravišne takse.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 40 %
 • Za boravak duži od tri dana odobravamo popust od 10 %

CJENOVNIK  USLUGA  ZA  INDIVIDUALNE  GOSTE ZA  2013 GODINU

                                    REKREATIVNO EDUKATIVNI CENTAR LOVĆEN

FB/P – pun pansion                                                   35,00 €   

BB/NDO – noćenje sa doručkom odrasli     30,00 €      

BB/NDD – noćenje sa doručkom djeca                   15,00 €    

                        Ručak – za odraslu osobu                                           8,00 €     

                        Ručak – za dijete                                                          6,00 €                  

                        Povoljnosti za boravak djece:                     

Starosna     dob Krevet   sa roditeljima Zaseban   krevet
Do 2   god.      gratis       gratis
Od 2   do 12      30 %       50 %
Od 12   do 18       —–       70 %

 

 • Cijene su date po osobi po danu
 • Boravišna taksa i osiguranje 0.80€+0.20€ dnevno po osobi

(osiguranje je obavezno za sve goste)

 • Gosti koji imaju od 12 – 18 godina plaćaju 50% boravišne takse, dok djeca ispod 12 godina su oslobođena boravišne takse.
 • Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 40%

Kontakt telefoni: 041-233-700                                               JU “Lovćen-Bečići”

041-230-530                                               Cetinje

067/88-88-78

-CJENOVNIK ODMARALIŠTA NA IVANOVIM KORITIMA  ZA ŠKOLU U PRIRODI

INFORMACIJE:

Moguće plaćanje u ratama

Obezbijeđena zdravstvena zaštita-ljekar

Prisustvo i stručni rad animatora

Smjena :  po dogovoru

NAPOMENA:

Smjene počinju sa ručkom a završavaju se sa doručkom

Prevoz autobusima visoke klase 

Boravak : pet punih pansiona i šesti dan povratak

Cijena aranžmana je 120,00 eura

GRATIS 2/20 UČENIK I VASPITAČ

HOTEL IVANOV KONAK

ivanov-hotel-300x225Na temeljima objekta koji je bio sastavni dio Palaca kralja Nikole, izgrađen je  hotel „Ivanov Konak“, površine  500 m2, dostojan imena Ivana Crnojevića, utemeljivača i prvog gospodara podlovćenske Crne Gore i najsvetije crnogorske planine – Lovćen. Otvoren je 21.12.2007 godine.

Hotel je smješten u veličanstvenom ambijentu Ivanovog katuna, oivičenog stoljetnim bukovim i borovim šumama, krunisanim Lovćenskom kapom, na čijem se čelu, kao simbol slobode i vječnosti Crne Gore, gordo uzdiže Mauzolej Petra II Petrovića Njegoša.

Hotel „Ivanov Konak“ nudi ugodan smještaj u 5 studio apartmana i 2 dvokrevetne sobe sa sopstvenim terasama – vidikovcima. Sobe odišu rustičnim stilom, koji nudi intimu i toplinu porodičnog doma, ali i komfor koji sa pravom zaslužuje 4 zvjezdice.

Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak, restoran.1.1Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak, spavaca soba - detaljHotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak, spavaca soba - detalj 2.1

 

 

 

 

Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak, spavaca soba pHotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak, spavaca soba p.2.1Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak.kupatilo

 

 

 

 

Apartmani i sobe imaju TV sa satelitskim programom, internet priključak i mini bar.

Picture 058.2Hotel na Ivanovim koritima - Ivanov konak.maj.1Picture 011.2Ugodnost boravka upotpunjuje sala za ručavanje sa 60 mjesta, čijom domaćom atmosferom, pored tradicijom inspirisanog enterijera, dominiraju dva kamina – odžaklije. Tu je i kafe bar sa 30 sjedišta i ljetne terase koje mogu primiti 120 gostiju. Gostima je na raspolaganju parking za trideset vozila i hotelskim garažnim prostorom. Sve ovo upotpunjuju prekrasna dvorišta, šetalište i stoljetna bukova šuma koja se nalazi u zaleđu hotela i koja plijeni nestvarnom prirodnom ljepotom.  U jelovniku dominira tradicionalna crnogorska kuhinja, ali nijesu zapostavljeni ni specijaliteti poznati i priznati širom svijeta, koji obilnošću i kvalitetom zadovoljavaju i najprobirljivije gurmane.

Hotel je dobio nagradu 23.12.2010 godine kao nabolji mali hotel u kontinentalnom dijelu Crne Gore (WILD BEAUTY AWARD 2010).

BERNARD ŠO I JELO “ONO”

-Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1925. godine, irski pisac, legendarni George Bernard Show (rođen u Dablinu 1856, preminuo 1950.), boravio je na Cetinju 1932. godine. Odsjeo je bio u hotelu “Pariz”…

Tom prilikom, posjetio je Lovćen i Njegošev grob. Opčinjen ljepotom koju je vidio sa Lovćena, uzviknuo je: “DA LI SAM U RAJU ILI NA MJESECU!?”

BERNARD SOU povratku sa Lovćena, svratio je u tada jedinu krčmu na Ivanovim koritima. Kako su velikog pisca htjeli što bolje da ugoste, pripremili su priganice i med, suvi svinjski pršut, njeguški sir, vareni skorup, jagnjetinu na ražnju i jaretinu kuvanu u mlijeku, krtole u kile i hljeb ispod sača. Pisac je od svega toga okusio pomalo ne pokazujući pritom, ni iz kurtoazije, da je zadovoljan menijem, već je tražio potaž.

Svi su bili začuđeni, jer ponudili su mu sve kao pravi domaćini. A onda je vlasnik krčme rekao ženi: „Ponudi mu, Mare, one čorbe što stavljaš u nju svakojake trave i zeleni“.

Bernard Šo je bio zadovoljan jelom pa je izvadio bilježnicu da upiše recept, na što je domaćica odgovorila da mu prevedu: „Morao bi u svoju zemlju prenijeti čitavi Lovćen da bi je mogao skuvati“.

Priprema jela „Ono“:

Čukalj pršute, sa čamonjcima, mlade krtole (lovćenske), luk, štavljen, žnjevačem, koprive i još mnogo trava koje će ostati kao tajna pripremanja ovog jela u „Ivanovom konaku“.

DEPADANS „PALAC“

Palac kralja Nikole na Ivanovim koritima, 3.1Ljetnjikovac kralja Nikole i njegove familije,  izgrađen je 1896.godine, a 1905. kralj Nikola mu je dodao još jedan sprat. Poslije 1918. godine ljetnjikovac je napušten i totalno zapušten, a nekoliko godina kasnije počeo je da se koristi kao kafanski prostor koji je promijenio mnoge vlasnike.

Zahvaljujući nadležnom ministarstvu, glavnom gradu Podgorici, Lokalnoj upravi Cetinja i JU “Lovćen – Bečići”, izvršena je kompletna adaptacija. Napravljen je reprezentativni objekat površine 360 m2, koji je zvanično otvoren 19.12.2009. godine.

Evo kako izgleda dio enterijera…

Palac-salon 2.1Palac, radni kabinet.1Palac, salon.1

 

 

 

 

Palac - spavaca soba.1Picture 025.2Picture 019.2

 

 

 

 

U prizemlju se nalaze šank bar, dva salona i biblioteka crnogorske literature, na prvom spratu su dva apartmana površine 70 i 60 m2 a u potkrovlju su četiri apartmana. “Palac” ima i lijepo uređenu baštu površine oko 700 metara kvadratnih i prostore za piknik sa klupama, stolovima i pokrivenim roštiljem što omogućava sadržajniji boravak u prirodi.

RAZVOJNE MOGUĆNOSTI IVANOVIH KORITA I POSEBNO ATRAKTIVNI TURISTIČKI SADRŽAJI LOVĆENA        Evo što na ovu temu kaže direktor JU “Lovćen-Bečići” Sreto MrvaljevićIvanova korita, panorama, jpgZenski-paviljon-na-Lovcenu-300x189Postoje realne pretpostavke za razvoj zdravstvenog turizma na Ivanovim koritima jer sudarom kontinentalne i mediteranske klime, Ivanova korita predstavljaju svojevrsnu vazdušnu banju koja podjednako blagotvorno utiče i na dušu i na tijelo posjetilaca. Ovdje vazduh predstavlja kvalitetnu mješavinu morskih aerosola i planinskog vazduha što posebno pomaže osobama koji imaju probleme sa disajnim organima.

Od sredstava koja je Austrija dala Crnoj Gori na ime reparacije napravljen je (oko 1925. godine) na Cetinju Higijenski zavod a na Ivanovim koritima Paviljon za oporavak i liječenje (posebno “lakših” plućnih bolesnika) koji je bio pod upravom Higijenskog zavoda. Imao je sobe za muškarce, sobe za žene i sobe za djecu. Za ovo DRŽAVNO KLIMATSKO LJEČILIŠTE može se vezati početak razvoja zdravstveno-rekreativnog turizma na Ivanovim koritima – Lovćenu. Napomenuću još i to da je ova surova kraška planina, neobično bogata biljnim vrstama ( ima ih ukupno 1300) od kojih su mnoge rijetke i ljekovite.  AVANTURISTICKI PARK-IVANOVA KORITA                                                    Pjesacenje po Ivanovim koritima                                                                                                     NP-Lovcen-Avanturisticki-park-300x200

 

 

 

 

AVANTURISTIČKI PARK JE SVAKIM DANOM SVE PRIVLAČNIJI ZA MNOGE POSJETIOCE NP “LOVĆEN”

 -Na Ivanovim koritima, nadomak Centra za posjetioce,  nalazi se ekskluzivni Avanturistički park koji nudi stotinak različitih igara na površini od 2000 m², na sedam staza koje se nalaze na visini od 1m do 15 m, namijenjene uzrastima od 5 do 75 godina. Najatraktivnije su Tarzanova lijana (spust sa 15m visine niz sajlu dugu 100m) i duel staza  na kojoj se dva takmičara istovremeno bore za bolji rezultat. Sve je urađeno od prirodnih materijala, potpuno u skladu sa standardima EU tako da će ovaj sadržaj doprinijeti boljoj turističkoj posjeti.

Pogled-sa-Kuka-na-Bokokotorski-zaliv-300x196-Druga značajna mogućnost za razvoj turizma na Ivanovim koritima stvoriće seivanova korita, pogled sa jednog od vidikovaca izgradnjom žičare od Kotora do Kuka  i  Međuvršja…  Poseban doživljaj za turiste je da sa prevoja Krstac  posmatraju veličanstvenu panoramu Boke i masive vrletnog Lovćena. To je zaista očaravajuće i slobodno se može reći da predstavlja najljepši susret kopna i mora… I ostali vidikovci na području Lovćena, Treštenik 1489 m, Jezerski vrh 1657 m, Štirovnik 1749 m i Babljak 1604 m, su posebna atrakcija, i svaki posjetilac, ako želi da osjeti njihove (ne) otkrivene ljepote, treba da ih obiđe, da taj doživljaj osjeti lično, jer nema te slike, niti riječi, koja bi dočarala ljepotu koju pružaju. Pogledi su fascinantni u prvim jutarnjim satima, posebno nakon kiše a mogu se vidjeti Skadarsko jezero, Italija, Albanija …

 

 

 

 

Dimitrije Popović često dolazi da uživa u ljepotama Ivanovih korita i Lovcena…

LOVCEN-PANORAMA-NOVAK-Njegošev mauzolej (djelo vajara svjetskog renomea Ivana Meštrovića) smješten na Jezerskom vrhu, nanjegosev-mauzolej-191x300 visini od 1660 metara i zvanično predstavlja najviši mauzolej na svijetu što je posebna atrakcija. Mauzolej je splet arhitektonskih i umjetničkih ostvarenja, na čijem ulazu stoje karijatide – dva stilizovana crnogorska ženska lika, koja simbolično čuvaju kriptu i ispred nje Njegoševu granitnu figuru, tešku 28 tona. Do podnožja mauzoleja sada vodi dosta uzak asfaltni put a  od startnog platoa za penjanje na Njegošev mauzolej kroz tunel, vode 464 kamene stepenice, a kako je veliki broj turista koji su u godinama pa za njih ovaj relacija postaje veliki izazov, mislim da treba razmišljati i o nekim intervencijama da im se olakša  dolazak do mauzoleja… (da li su to  pokretne stepenice kroz jedan dio tunela ili vertikalni lift …?!)  

lovcen-majstori

kucista

ivanova korita-izvoreko selo-Veliku šansu za razvoj ovog područja vidim i u sve aktuelnijem EKOLOŠKOM TURIZMU. Posebnu vrijednost u tom prvcu čine čuveni izvori pitke vode od kojih je najpoznatiji na Ivanovim koritima, zatim stara katunska naselja koja karakterišu kamene kuće pokrivene slamom, guvna, bistijerne, značajni sakralni objekti,  prisustvo mnogih biljnih i životinjskih vrsta koje su u Evropi postale rijetke i djelimično ugrožene kao i 100% ekološka hrana koja se ovdje proizvodi. Navešću još i podatake da na području Lovćena živi oko 200 vrsta ptica, među kojima se izdvajaju ptice grabljivice kao što su crni orao, carski orao, sivi soko, jastreb, kobac i sova i da velika područja NP “LOVĆEN” pod šumom predstavljaju posebno bogatstvo…

CESTA DO IVANOVIH KORITA-Put Cetinje – Ivanova korita dužine 14 km, napravljen je 1905. godine  a asfaltiran 1974. godine. Njegova širina je oko 5 m što onemoguva “lagano” mimoilaženje turističkih autobusa. Tu su i nekolike “preoštre” krivine … Ako bi se  uradilo proširivanje i malo skraćivanje puta Cetinje – Ivanova korita tako da se udobnom vožnjom ova relacija može preći za 15 minuta (umjesto 20), kao i ako bi se unaprijedila  infrastruktura u dijelu obezbjeđenja kvalitetnog napajanja ovog prostora tehničkom vodom, za razvoj Ivanovih korita otvorile bi se još veće mogućnosti.

ZA KRAJ – FOTO PRIČA O IVANOVIM KORITIMA I LOVĆENU

Ivanova korita, zimska idila 6.1Ivanova korita, zimska idila 9.1

lovcen-mozaik-300x187

 

 

 

lovcen i stirovnikPicture 047.2Lovcen-+-300x194

 

 

 

 

Njegosev-mauzolej-na-Lovcenu-300x186pogled sa kuka na bokuPOGLED-panorama-300x194

 

 

 

 

crnogorsko kolo na lovcenu-jezerskom vrhugumno na jezerskom vrhu i pogled na kameno moreLovcen - Jezerski vrh

 

 

 

 

lovcensko jezeromauzolej-300x206lovcen - nebo

 

 

 

 

Kontakt: JU “Lovćen-Bečići” C E T I N J E, Ivanova Korita – Lovćen 81 250 Cetinje, Crna Gora

Tel: + 382 (0) 41 233 700, (0) 41 230 530

Fax: + 382 (0) 41 233 700

Mob: +382 (0) 67 888 878

E-mail: [email protected];   www.hotelivanovkonak.com

10 Komentara

 1. Cetinjanin

  10. Apr, 2012

  Mislim da je o ljepotama Lovćena, za nas koji ga poznajemo, izlišno govoriti i trošiti vrijeme!
  Zahvaljujući gospodinu Mrvaljeviću i njegovim saradnicima, Lovćen zaista pruža sve za odmor, bilo da je riječ o izletnicima ili turistima. Ali, ja bih postavio pitanje: koju ulogu imaju ljudi iz Nacionalnog parka “LOVĆEN”? Želio bih da i Vi poštovani Vesko u najskorije vrijeme napravite sa njima neki intervju jer smo svjedoci da svake godine u vrijeme trka naša planina liči na vašar. Tada se u bescijenje izdaju (nazovi) štandovi uzurpirajući izvorište koje kasnije ne zadovoljava, kada su higijenski uslovi u ptianju, gotovo minimum. Koja je njihova uloga u održavanju staza i ostalih sadržaja NP ili je sve podređeno naplaćivanju ulaza u NP za strance koji se nerijetko vraćaju sa rampe jer su neobaviješteni za čem im se ulaz naplaćuje…

 2. Nikola Djuraskovic

  11. Apr, 2012

  Tokom poslednjih desetak godina se zaista vide izuzetan trud i rad menadzmenta J.U. “Lovćen-Bečići” i to zaslužuje sve pohvale. Vjerujem da ce Lovćen nastaviti da se razvija zahvaljujući menadžmentu ove javne ustanove, ali i drugih subjekata čiji je rad direktno ili posredno vezan za prostor ovog nacionalnog parka…

 3. Rajko

  11. Apr, 2012

  Čestitam Vesku na još jednom divnom prilogu a gosp. Sretu Mrvaljeviću na velikim rezultatima koje je postigao i na dobroj viziji razvoja Ivanovih korita.

 4. Milena

  11. Apr, 2012

  Uživala sam čitajući i gledajući ovu reportažu o Ivanovim koritima i Lovćenu i jednoj Javnoj ustanovi koja, koliko ja vidim, ima velikog domaćina. Ovom čovjeku treba pružiti maximalnu podršku i sa lokalnog i sa državnog nivoa, da ostvari sve navedene zamisli a rezultati koji stoje iza njega i njegovih saradnika su dovoljna garancija za to. Nijesam odavno bila na Ivanovim koritima pa sam prosto oduševljena sa ovim prilogom koji na lijep i sveobuhvatan način afirmiše naše prirodne ljepote i ponudu JU “LOVĆEN-BEČIĆI”.

 5. Njegosava Vujanović

  12. Apr, 2012

  Sve moje čestitke za divnu prezentaciju Cetinja i svih znamenitosti prijestonice i Ivanovih korita. Sa sjetom pomislim na projekat „Čas istorije u Prijestonici Cetinje“ koji sam kao predsjednica Skupštine prijestonice i poslanik u Crnogorskom parlamentu inicirala na Okruglom stolu u maju 2008. godine. Učesnici Okruglog stola bili ste i ste i Vi g-dine Pejoviću i gosp. Sreto Mrvaljević kao i mnogi drugi iz kulturnog i javnog života Crne Gore i prijestonice. U saradnji sa Zavodom za školstvo, urađen je projekat “Čas istorije u Prijestonici Cetinje”.
  Navešću izvode iz projekta koji je ostao nerealizovan i želim ponovo da se aktuelizuje jer: „Cetinje ima nezaobilaznu ulogu u uspostavljanju moderne crnogorske države. Demokratski, građanski i slobodarski duh našeg prijestionog grada bio je presudan i tokom procesa obnove države Crne Gore koja je voljom većine građana potvrđena na referendumu 21. maja 2006. godine. Svaka država koja teži utemeljenju demokratskih vrijednosti, poštovanju različitosti i razvijanju rodoljublja kod svojih građana to najbolje može postići osmišljenim sistemskim pristupom kroz obrazovni sistem. Cetinje je prirodan i logičan izbor za realizaciju takvog projekta.
  Crna Gora je 2004. godine započela primjenu sveobuhvatne reforme obrazovanja na svim nivoima. Planom devetogodišnje osnovne škole u okviru obaveznih aktivnosti predviđeno je deset dana za kulturu, sport, tehniku i školu u prirodi. Smatramo da ta mogućnost predstavlja realan okvir da se tokom nastavne godine našim učenicima obezbijedi organizovan boravak i upoznavanje Cetinja i njegovih kulturno-istorijskih znamenitosti. Prirodni ambijent Cetinja i neposredna blizina odmarališta Lovćen-Bečići na Ivanovim Koritima pružaju odlične pretpostavke za realizaciju projekta. Boraveći u autentičnom okruženju i obilaskom ustanova poput muzeja, galerija, arhiva i biblioteka, mauzoleja, učenici na neposredan i zanimljiv način uče o bogatom kulturnom nasljeđu Cetinja i Crne Gore i razvijaju pozitivan odnos prema sopstvenoj državi.
  Projekat predviđa da se tokom jedne školske godine obuhvati cjelokupna učenička populacija koja pohađa 6. razred osnovne škole. Pedagoško-bezbjedonosni razlozi preporučuju uzrast djece od 12 godina za realizaciju jednog ovakvog projekta. Na nivou jedne generacije učenika, upisuje se između 8.500-9.000 djece. Da bi se u potpunosti postigao cilj i obuhvatila sva djeca iste generacije, a uzimajući u obzir raspoložive uslove za smještaj i ishranu u odmaralištu na Ivanovim Koritima, reljef i demografsku strukturu Crne Gore, kao i kriterijume za optimalan rad, predlažemo da se program realizuje 3 dana (dolazak i odlazak u popodnevnim časovima, dva noćenja) u grupama koje ne bi prelazile više od 150-oro djece. Na taj način, bilo bi moguće organizovati boravak tri grupe u toku jedne sedmice i realizovati cjelokupan program u toku trajanja jedne školske godine….”
  Cilj je da se kroz ovaj vid učenja i podučavanja podstiče rodoljublje i svijest o sopstvenoj državi; i da ovaj vid učenja i podučavanja postane sastavni dio našeg obrazovnog sistema.
  U nadi da će se ova divna i sa svakog aspekta utemeljena ideja odnosno projekat aktuelizovati i već iduće godine realizovati, čestitam velike rezultate koje je postigla ova ustanova na čelu sa direktorom Mrvaljevićem a uz punu podršku i razumijevanje nadležnih institucija.

 6. Bozidar P. Drecun

  12. Apr, 2012

  Još jedan u nizu odličnih priloga. Tim koji upravlja J.U. “Lovćen-Bečići” je tim koji služi kao potvrda, da i u jednom teškom ekonomsko-socijalnom vremenu koje je pratilo Crnu Goru i prati još uvijek, mogu da se urade velike stvari. Za to je potrebna, ideja i volja koju u J.U. “Lovćen-Bečići” definitivno imaju. To je ono što nemaju mnoge uprave ne samo na Cetinju, već i Crnoj Gori, već za svoj neuspjeh uvijek nađu krivca u “teškoj ekonomskoj situaciji”.

 7. Pajo Kadić

  21. Apr, 2012

  Dopada mi se ovaj prilog jer dosta sadržajno prikazuje skoro sve ono lijepo što imaju Ivanova korita (a što čak ni mi Cetinjani nijesmo znali) i afirmiše JU “Lovćen-Bečići” čiji su rezultati, posebno od kada je došao za direktora-menadžera Sreten Mrvaljević, za veliko poštovanje. Vjerujem da će svakim danom sve više ljudi, koji žele istinski da se odmore, dolaziti na Ivanova korita.

 8. Svetlana Vukasinovic

  22. Apr, 2012

  Poštovani Vesko,
  Zaista prelijepe riječi, idilične i impozantne slike koje su pred nama… Naravno, sa punim pravom jer je zaista tako. Čitajući ove redove i gledajući ove slike ne mogu da se otmem utisku i želji da iznesem svoje impresije o Ivanovim koritima… Naravno sa mog, pedagoškog aspekta jer sam dugi niz godina dovodila djecu na zimovanje i ljetovanje.
  Velika ljubav i strpljenje potrebno je da bi se zaokružilo sedam dana boravka sa djecom (u grupi je uvijek bilo i nekoliko djece sa smetnjama u razvoju jer sam ja po vokaciji defektolog). Primarno je naravno bilo da djeci bude lijepo i da požele da ponovo dodju.
  Ljeti ili zimi … dani bi nam prolazili tako brzo. Svaki dan bio je do tančina osmišljen… Animator Milja bi se svesrdno potrudio da djecu zabavi i učini im boravak nezaboravnim. Svaki put bile su to nove igre, kvizovi, nove tematske večeri u diskoteci, razne zabavne i edukativne aktivnosti. Zimi naravno, instruktor skijanja, Srdjo, sa beskrajno puno strpljenja, iznova i iznova učio bi nove mališane vještinama skijanja a Tanja Marković, sa svojim prepoznatljivim osmjehom i pitanjima “da li je sve u redu… treba li vam što… kakva je hrana?” U odmaralištu ima još mnogo dragih ljudi koji su uvijek na usluzi, nasmijani i raspoloženi za šalu. I djeca i ja doživljavamo većinu njih kao stare dobre prijatelje. Moram priznati da sam uvijek imala realne potrebe za “zahtjevom više”. To iz razloga, kako sam već rekla, da uvijek podje i neko dijete sa smetnjama u razvoju te bi uvijek bilo potrebno još nešto za čim druga djeca nisu imala potrebu (ili je to smještaj na prizemlju jer je dijete u kolicima, ili poseban režim ishrane, higijene i tome slično). Svaka moja molba ili zahtjev bili bi ispunjeni a djeca prezadovoljna.
  Prijateljstva, poznanstva, poneka prva ljubav i prva suza na rastanku bili su sastavni dio svakog našeg boravka na ovom prelijepom mjestu… Bas kao i pjesma za oproštajno veče u čuvenoj diskoteci “Sava tiho teče, zadnje nam je veče”. I onda razmjenjivanje brojeva telefona i ono “Vidimo se sljedeće godine”… na Ivanovim koritima naravno.
  Eto… ove zime nisam išla. Pred očekivani termin polaska, nije prestajao da mi zvoni telefon … “Nastavnice, kad se ide na Ivanova korita?” Ne ide se … ove godine je zima baš bila dugačka… čekacemo ljeto…
  Veliki pozdrav cijeloj ekipi sa Ivanovih korita od mene i svih mališana iz Herceg Novog … do narednog vidjenja!!!
  Vama Vesko još jednom hvala na ovom divnom opusu. Pozdrav vama i naravno, Cetinju,najljepšoj prijestonici…

 9. Spasoje Soboslikar

  26. Apr, 2012

  Izvanredna prezentacija. Tu ne može biti mjesta ikakvoj zamjerci. Foto prikaz ambijenta je veoma dobar. Bogatstvo sadržaja je primjereno prezentovano. Ali (uvijek postoji ALI) kalkulacije su u najmanju ruku čudne. Bio sam prisutan u hotelijerstvu dvadesetak godina, pa su mi cijene u objektima na Ivanovim koritima u najmanju ruku nerealne. Prirodni resursi nikako ne mogu biti činilac u kalkulaciji cijene. To su samo pozitivni faktori u konkurenciji.
  DANAS, ovoga trena, cijene u okruženju i šire su:
  IGALO: Apartman (dvokrevetni-soba, kompletna kuhinja, kupatilo, telefon, internet, LCD TV…) 100 metara od mora, sa 5 zvjezdica le 7,5 E.
  BUDVA: Ležaj u dvokrevetnoj sobi kod supermarketa 5,5 E.
  BEČIĆI: Ležaj u dvokrevetnoj sobi – BORETE 3,5 E.
  SUTOMORE: Ležaj u apartmanu sa 5 zvezdica Med… (neću da ih reklamiram) 3 E.
  LEFKADA – GRČKA Ležaj u dvokrevetnom apartmanu 6 E.
  …………
  ……..
  E, sad ima tu jedna OGROMNA RAZLIKA. Sve gore navedeno je cijena za ležaj , upotrebu kuhinje, interneta, telefona Tv-a…. ali BEZ DORUČKA.
  IVANOVA KORITA:

  CJENOVNIK ZA PONUDU HOTELA “IVANOV KONAK”
  FB/P – za odraslu osobu 52,00 €
  BB/NDO – noćenje sa doručkom 35,00 e
  BB/NDD – noćenje sa doručkom 20,00 €
  BB/NDO – za 1 noć u 1-krevetnoj sobi 55,00 €
  PLUS 0,80 E boravišna taksa plus 0,045 E osiguranje.
  U opisu se kaže da kapaciteti ZASLUŽUJU ČETIRI ZVEZDICE. Da li tako misli kalkulant ili kapaciteti nijesu uopšte kategorisani. U pravilniku o kategorizaciji postoje jasni i tačni kriterijumi. Objavljivanje nečijeg mišljenja o KATEGORIJI je u najmanju ruku neprihvatljivo.
  Na kraju da kažem da su mi nekolicina vlasnika ugostiteljskih kapaciteta na Cetinju objasnili zašto su cijene astronomske. ”Tri slučajna gosta mi po ovim cijenama pokrivaju troškove. Sve preko toga je čista zarada. Što će mi gomila glibavih konakdžija kad ni vode nemamo?”…

 10. boss

  30. Mar, 2015

  Kolika vam je najveca soba?
  Koliko kreveta ima najveca soba?

Vaš komentar