Obilježen Dan Prijestonice Cetinje, Miloš Prelević

Obilježen Dan Prijestonice Cetinje, Miloš Prelević

Posted on 13. Nov, 2011 by in Budućnost Cetinja, Cetinje danas

Svečanom sjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje, kojoj su prisustvovali brojni gosti, danas je zvanično obilježen 13. novembar – Dan grada

Milos Prelevic, PORTPAROL PRIJESTONICE CETINJESjednica je otvorena dramskim i muzičkim programom, koji su realizovali studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, uz pratnju studenata cetinjske Muzičke akademije.

Oficijelni dio sjednice otvorio je predsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje dr Milutin Vukić, koji je na početku pročitao telegrame sa čestitkama predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića, predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i predsjednika Socijalističke narodne partije Srđana Milića.

Dr Vukić istakao je kako svi, koji su na odgovornim dužnostima, imaju obavezu da Cetinju vrate značenje i puni život u pravom smislu te riječi.

– Uradimo ono što je u našoj moći da Prijestonica postane još dinamičnije investiciono ognjište, da bude grad u kojem neće biti toliko nezaposlenih i najzad da postane ono što je nekad bila – grad u kojem se živi i za koji se živi – kazao je predsjednik Skupštine Prijestonice.

On je pozvao sve subjekte da krenu odlučno u revitalizaciju Cetinja i njegovih brojnih potencijala.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović osvrnuo se na period između 13. novembra prethodne i tekuće godine.

skupstina5

– Bez pretjerivanja, naglasiću da iza nas stoje značajna dostignuća na mnogim poljima i mjeseci tokom kojih smo bili vođeni težnjom da podstaknemo svojevrstan preporod i revitalizaciju naše Prijestonice – od socijalne politike, preko infrastrukturnih projekata, kulturnog razvoja, progresa obrazovanja, sve do podsticanja privrednih aktivnosti i dodatnog pozicioniranja Cetinja kao grada od posebnog značaja u cjelokupnom sistemu. Tokom protekle godine, zajedno smo uradili dosta toga na što možemo biti ponosni – kazao je on.

Gradonačelnik Cetinja istakao je kako je – umjesto o projektima koji su u prethodnom periodu realizovani, započeti ili su stvoreni preduslovi za njihov skori početak – neuporedivo važnije napraviti osvrt na konkretne benefite predanog rada njegovog tima.

– Istaći ću da smo završetkom gradnje zgrade solidarnosti stvorili uslove da 52 cetinjske porodice u bliskoj budućnosti riješe stambeno pitanje. Okončanjem prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže, naši sugrađani se od proteklog ljeta, nakon izuzetno dugog razdoblja, više ne suočavaju sa dnevnim restrikcijama. A kreiranjem kvalitetnog koncepta socijalne politike, uspijevali smo servisirati sve naše sugrađane kojima je pomoć u tom domenu bila neophodna. Današnjim otvaranjem novog doma, naši vatrogasci napokon će raditi u prostoru kakav zaslužuju. Isto se može reći i za zaposlene u najstarijem crnogorskom radiju, koji su nakon višegodišnje krize i dužeg zastoja u emitovanju programa, od avgusta nastavili sa radom – istakao je gradonačelnik Bogdanović.

On je dodao i da je lokalna uprava, konkretnim popularnim mjerama, stvorila set olakšica za poreske obveznike, koji, u poređenju sa prethodnim razdobljem, danas imaju znatno manje dažbine prema lokalnoj upravi, uz neuporedivo povoljniju dinamiku otplate.

– Dakle, radili smo i preduzimaćemo sve kako bi privrednim aktivnostima na lokalnom planu pružili još veći zamajac i time uticali na smanjenje nezaposlenosti u Prijestonici. Ovogodišnji rezultati, već su vidljivi – oni se danas ogledaju u gotovo konstantnom smanjenju stope nezaposlenosti, no, apsolutno je jasno da taj trend u bliskoj budućnosti mora da bude znatno dinamičniji nego što je to bio slučaj do sada – rekao je on.

Ulaganjem u gradnju i rekonstrukciju kilometrima dugih saobraćajnica, naglasio je gradonačelnik Bogdanović, pružen je neophodan impuls ruralnom razvoju. On se osvrnuo i na poslovanje lokalne uprave.

– Ova prilika ne dopušta mi ni da zaobiđem poslovanje Prijestonice Cetinje. A taj dio ove retrospektive izuzetno je kratak i jasan. Do ovog dana, lokalna uprava ostvarila je 99,3 odsto prihoda budžeta. Na krajnje efikasan način, realizovana je racionalizacija troškova. Sve to dogodilo se u periodu tokom kojeg smo, u pogledu smanjenja viška zaposlenih, kreirali izuzetno kvalitetan i prihvatljiv socijalni program, koji je već dao očekivane rezultate – naglasio je on.

Gradonačelnik Bogdanović dodao je kako će lokalna uprava u budućnosti biti posvećena sktivnostima koje će biti trasirane u tri pravca.

– Prvi, za nas najvažniji, jeste privredni oporavak Cetinja. Zajedno sa svojim saradnicima, to vidim kao posve dostižan cilj, usljed čega ćemo u predstojećem vremenskom okviru predstaviti paket primamljivih stimulativnih mjera za sve investitore koji su već iskazali interesovanje za investiranje u naš grad – saopštio je on.

Drugi cilj, istakao je gradonačelnik Bogdanović, jeste dinamičan razvoj turističke ponude, i to u što većoj mjeri.

– Nemam dilemu i jasno je kako je upravo turizam, uz sinergiju sa valorizacijom kulturno – istorijske ponude grada, zapravo djelatnost na kojoj, u bitnoj mjeri, počiva sadašnjica i budućnost Cetinja. Počev od realizacije kapitalnih projekata, preko infrastrukturnog razvoja, sve do studioznog tretmana pitanja smještajnih kapaciteta, trudićemo se da naš grad i njegovu okolinu učinimo što atraktivnijim i vidljivijim na turističkoj mapi Evrope – kazao je gradonačelnik crnogorske Prijestonice.

On je dodao kako će lokalna uprava biti posvećena i jačanju položaja Cetinja u sistemu.

– Treći pravac, na kojem se već nalazimo, vodi jačanju statusa Cetinja kao kulturne, istorijske i duhovne Prijestonice Crne Gore. Naime, kao gradonačelnik, a uz punu podršku svojih sugrađana, iniciraću izmjene i dopune više zakonskih akata kojima je tretiran položaj Prijestonice u sistemu. Kako bi se to desilo u što skorije vrijeme, grupa eminentnih stručnjaka iz više društvenih oblasti, u bliskoj budućnosti izradiće dokument u kojem će biti date kompletne preporuke, odnosno smjernice na koji način Cetinje treba biti pozicionirano – istakao je on.

Na kraju, gradonačelnik Bogdanović pozvao je sve stanovnike Cetinja da zajedno i odlučno sarađuju u pravcu ostvarenja zajedničke vizije.

– Jasno je kako je našem gradu danas, više nego ikad, potreban široki konsenzus, podrška i saradnja svih Cetinjanki i Cetinjana. Jer, bez obzira na različite poglede u odnosu na određena pitanja, svaki pojedinac je podjednako vrijedan i kadar da pruži svoj doprinos ostvarenju vizija koje upravo i jesu ta zajednička nit, koja čvrsto veže sve stanovnike Prijestonice – zaključio je on.  

U okviru svečane sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje, predsjednik Skupštine dr Milutin Vukić uručio je Trinaestonovembarske nagrade za 2011. godinu. Dobitnici priznanja su Javna zdravstvena ustanova „Danilo I“ – Odjeljenje za humanu reprodukciju, Javna zdravstvena ustanova Dom zdravlja – Cetinje i predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore Nikola Marković.

Takođe, gradonačelnik Bogdanović uručio je i tradicionalne studentske nagrade. Ovogodišnji dobitnici su Tamara Jašović (Muzička akademija), Anja Radulović (Fakultet likovnih umjetnosti) i Gojko Berkuljan (Fakultet dramskih umjetnosti).

Na kraju događaja, prikazan je i petnaestominutni dokumentarni film o ovogodišnjim aktivnostima lokalne uprave, odnosno planovima vezanim za doglednu budućnost.

Prijestonica Cetinje, za sve goste svečane sjednice Skupštine, priredila je poklon pakete koji su sadržali propagandne proizvode od recikliranog – eko materijala.

Posebno treba naglasiti da je Prijestonica Cetinje prva jedinica lokalne uprave koja je kompletnu liniju promotivnih proizvoda za Dan grada štampala na recikliranom papiru.

Tako su pozivnice i agende rađene na eko papiru, a isto se može reći i za poklone namijenjene zvanicama. Naime, notesi i hemijske olovke, napravljene od biorazgradive plastike PLA, nalaziće se u ekološkim kesama.

Cjelokupan materijal kreiran je od strane Fakulteta likovnih umjetnosti, a Prijestonica Cetinje na taj način željela je da ukaže na značaj reciklaže i pruži doprinos promociji zaštite životne sredine.

Takođe, svi gosti svečane sjednice Skupštine Prijestonice Cetinje dobili su primjerke prvog izdanja novog gradskog informatora – „Cetinjskih novina“.

PS:

”cetinjske novine” u PDF-u: http://www.cetinje.me/index.php?id=342&cat_id=&p=#ontitle
          

11 Komentara

 1. Sasa

  14. Nov, 2011

  Pročitah Cetinjske novine … Nijesam baš siguran da u taj grad živim …

 2. CT

  14. Nov, 2011

  Meni je drugačiji utisak jer sam mislio da ce opština samo da reklamira sebe… A ovo je baš informativna novina što je za pohvalu, kao i izgled novina.
  Dan grada neću komentarisat jer sam mislio da će završit i trg.

 3. Nemanja

  15. Nov, 2011

  Da nema gdje slučajno da vidim ,,Cetinjske novine,, u pdf formatu, jer nijesam bio u prilici da ih pogledam. Izmedju ostalog me interesuje kako bi trebalo da izgleda Obilića poljanja nakon rekonstrukcije.

 4. Miloš

  16. Nov, 2011

  Nemanja, evo Vam na zvaničnom sajtu prijestonice ”cetinjske novine” u PDF-u: http://www.cetinje.me/index.php?id=342&cat_id=&p=#ontitle

  I ja sam zadovoljan dizajnom novina… ali ima tu nekih ‘ne-tehničkih’ stvari koje fale… nije baš sve tako blistavo na Cetinju!

 5. Nikola

  18. Nov, 2011

  -Želim da čestitam 13-novembarsku nagradu Klinici za humanu reprodukciju Bolnice “Danilo I” jer su zavidni rezultati koje su postigli doprinijeli posebnoj afirmaciji Cetinja. Smatram da bi trebalo uložiti sredstva u proširenje kapaciteta, kadrovsko ojačanje i eventualno bolje opremanje ove klinike u cilju postizanja još većih rezultata. Možda bi se dio prostora stare bolnice koji je u neposrednoj blizini postojeće zgrade klinike, mogao adaptirati za sadržaje koji bi doprinijeli gore navedenom… Isto tako smatram da je dr Tanja Motrenko dala poseban doprinos dobrim rezultatima klinike i da je i ona trebala da dobije ovu nagradu…
  Što se tiče smanjenja stope nezaposlenosti i privrednog oporavka, smatram da bi trebalo prvo dobro analizirati postojeće stanje, …, i napraviti valjane elaborate za proširenje proizvodnih kapaciteta i podizanje kvaliteta ŠTAMPARIJE OBOD koja bi, praktično, trebala da bude DRŽAVNA ŠTAMPARIJA, kao i stimulisati odnosno podržati proizvođače suhomesnatih proizvoda i sira da razviju odnosno prošire proizvodnju i asortiman, što bi dovelo do otvaranja novih radnih mjesta, jer se pokazalo da su ti proizvodi veoma traženi na tržištu.
  Za bolju valorizaciju prošlosti, kulturne baštine i nacionalnih parkova cetinjske opštine, postoji mnogo ideja ali bi, u prvom redu, trebalo da institucije i oni koji se time bave prezentiraju svoje projekte na tu temu.
  Posebnu podršku zaslužuje ODMARALIŠTE LOVĆEN-BEČIĆI koje je zahvaljujući preduzimljivom direktoru Sretenu Mrvaljeviću napravilo velike pomake u ovom pravcu.

 6. Pajo Kadić

  19. Nov, 2011

  Uz čestitke za radove oko uređenja trga evo i nekoliko sugestija:
  -Lipe na Dvorskom trgu treba pod hitno potkresati jer je sad pravo vrijeme za to …
  -Ogradu oko Dvora kralja Nikole treba presložiti …
  -Fasadu dvora na proljeće ofarbati u boju koja je bila prije ove …
  -Kako su radovi oko rekonstrukcije trga produženi tj nijesu završeni do 13 novembra, trebalo bi ove godine i srediti trotoare ispred pošte i CKB u širini trga…
  -Velike stubove sa reflektorima treba ukloniti sa trga jer su strana tijela …
  -Trebalo bi iz cetinjskih parkova izabrati dva adekvatna brijesta koja bi odgovarala Dvorskom trgu …
  -Treba ponuditi vlasniku lijepog kafića “Dvor” da sada (tj za sljedeću sezonu) može proširiti (zakupiti) terasu ispred Belgijskog poslanstva i kuće Milanovića …
  -Kako je autor projekta rekonstrukcije Dvorskog trga svojevremeno radio i realizovao projekat rekonstrukcije Balšića pazara, trebalo bi mu pokazati kako danas izgleda bunar na Balšića pazaru i pitati ga što da se preduzme kako bi on pristojno izgledao …
  -Preko puta Vlaške crkve, u blizini spomenika Lovćenska vila, treba popraviti kamene ploče koje su polomljene …

 7. Bisera

  23. Nov, 2011

  Mnogo mi se sviđa novo osvjetljenje na Dvorskom trgu pa bih predložila da se na adekvatan način osvijetli i staza od Cetinjskog manastira do Orlovog krša …

 8. Saša

  26. Nov, 2011

  Molim gradonačelnika da nas obavijesti kada će Cetinje dobiti Autobusku stanicu?!

 9. Sasa

  28. Nov, 2011

  A ja bih pitao:
  -Oće li se ikad asfaltirat Zmajeva ulica (ispred Arhiva), ipak je to centar grada …
  -Razmišlja li se o parkingu iza parka, ipak je to prvo i zadnje što vidi svaki turista što dodje na Cetinje …

 10. Zoran Petanović

  29. Nov, 2011

  Kao stari Cetinjanin želim da kažem da mi se mnogo dopada Dvorski trg u novom ruhu. Posebno je lijepo osvjetljenje trga. Želio bih sugerisati da se osvijetli na adekvatan način i Ćipur jer je sada u potpunom mraku a od njega je sve počelo …

 11. milijana

  26. Dec, 2011

  Ko bi rekao da će jedan straopodgoričan iz junačkog plemena Kuči, preći u neko tamo Cetinje, zavejano pola godine i promovisati ga diljem sveta.
  Tekst je solidan …

Vaš komentar