Matica crnogorska Ogranak Cetinje-Program rada za 2010. godinu

Matica crnogorska Ogranak Cetinje-Program rada za 2010. godinu

Posted on 29. Jan, 2010 by in Budućnost Cetinja, Kultura

Dana 12.01.2010 godine, u prostorijama Matice crnogorske Ogranak Cetinje – Kružni put bb, održan je sastanak Upravnog odbora kojem su prisustvovali:

Luka Lagator

-Mihailo Mujo Jovićević, član

-Ivana Mrvaljević, član

-Milenija Vračar, blagajnik

-Vesko Pejović, sekretar

Odsutan je bio Krsto Mijanović, član

-Luka Lagator, predsjednik

Na sastanku je usvojen Izvještaj o radu za 2009. godinu a nakon veoma interesantnih predloga i konstruktivnih diskusija, definisan je Plan rada za 2010. godinu.

Iz Plana rada za 2010. godinu izdvajamo sljedeće:

1) Izdavanje knjige (foto albuma) sa radnim naslovom „Cetinje kroz objektiv Krsta Đuričića“- rok 21.maj 2010. godine, (Izdavač – Matica crnogorska);

2) Priređivanje izložbe na istu temu u Plavom dvorcu koja treba da bude otvorena 21. maja na Dan državnosti Crne Gore, (Projekat će uraditi Matica crnogorska a realizaciju izložbe pomoći će Lokalna uprava Cetinja i država Crna Gora);

3) Simpozijum o Ivanu Crnojeviću početkom ljeta na Ivanovim koritima, (Organizator Matica crnogorska);

4) Promocija knjige RJEČNIK NjEGUŠKOG GOVORA, autora dr Adnana Čergića, (Organizator i pokrovitelj promocije biće Matica crnogorska);

-U saradnji sa cetinjskim školama u planu je da se, do kraja godine, realizuje projekat SIMBOLI CETINJA;

-Izdavanje FOTO-GODIŠNJAKA CETINjA za 2009. godinu, (ovaj projekat treba da pripremi Ogranak MC CT a izdavač će biti Matica crnogorska).

Na sastanku je jednoglasno postignut dogovor da se uz pomoć državnih i lokalnih organa vlasti, za potrebe rada Matice crnogorske Ogranak Cetinje – obezbijedi adekvatan prostor u strogom centru Cetinja …

Za posjetioce našeg sajta evo nekoliko informacija o stavkama pod jedan i dva:

1) Ideju da se preuzme cjelokupna foto zaostavština Krsta Đuričića dao je Vesko Pejović. On je od njegove porodice preuzeo 348 crno-bijelih filmova sa kojih je napravljeno 12050. malih fotosa nastalih u periodu od 1950. do 1983. godine a cio ovaj materijal prebačen je na 22. CD-a.

Nakon nekoliko „selekcija“ koje su napravili Vesko Pejović i Luka Lagator, fond fotosa je sveden na 1300. (+150 fotosa na kojima su nazivi kafana, prodavnica, zanatskih radnji … , plakati za najavu raznih događaja), a fotosi su razvrstani u 17 “radnih” tema (Cetinje pod snijegom, Građani, Zanimljivosti, Istorijsko jezgro Cetinja, Balšića Pazar, Izgradnja Cetinja, Drštveno – politički i kulturni događaji (Štafete mladosti, Titova posjeta Cetinju, Susreti na Ivanovim koritima, Posjeta Sofije Loren, Dodjele književnih nagrada, Izložbe, Obilježavanje raznih važnih datuma, Akcije, … ), Izgradnja mauzoleja, Privreda, Sport, Poplave i požari, Učenici, Svadbe, Sahrane, Periferija Cetinja, itd.

-Početkom februara mjeseca, predstoji formiranje Redakcije koja će definisati sve parametre ove publikacije i dalje aktivnosti na realizaciji ovog lijepog a za Cetinje i Crnu Goru, veoma značajnog projekta.

2) Izložba u Plavom dvorcu, na istu temu, planira se za Dan državnosti 21. maj. Ovih dana treba da obavimo zvanične razgovore sa Gradonačelnikom Cetinja i njegovim saradnicima koji su potpuno saglasni sa ovim našim planom. Mi bi željeli da za tu priliku pripremimo i  izložimo oko 1000. Krstovih fotosa urađenih na formatu A4 (20×30 cm).

Evo i biografskih  podataka Krsta Lazarevog Đuričića (1927-1983) kao i nekoliko njegovih fotosa, koje objavljujemo ekskluzivno za posjetioce sajta, kako bismo im dočarali njegovo stvaralaštvo i opravdanost ovog poduhvata Matice crnogorske.

Krsto Djuricic - sajt

Krsto L. Djuričić, rodjen je 27.IX 1927.godine. Bio je dugogodišnji radnik Odjeljenja za opšte-narodnu odbranu na Cetinju i rezervni kapetan I klase. Ostao je zapamćen kao pošten čovjek, vrijedan i pouzdan radnik. Nema gradjanina Cetinja, njegovog savremenika, koji se ne sjeća  skromnog Krstovog lika,  sa još skromnijim fotografskim aparatom u njegovim rukama.

novine

 Nije izvodio parade,ali je uvijek bio u pravo vrijeme na pravom mjestu, spreman da nenametljivo  zabilježi i ovjekovječi dogadjaj.

Kari Sabanovi - snimio Krsto Djuricic

Aktivno se bavio fotografijom u periodu od 1948. do smrti 1983.godine. Iako foto-amater,  bio je veoma darovit stvaralac.

Pazarni dan na Balsica pazaru, snimio Krsto Djuricic

U vječitom traganju za motivom, znao je da se nadje na  pravom mjestu, da osjeti pravi trenutak i da odabere najbolji ugao za snimanje.

Djecije igre u Bajovoj ulici, snimio Krsto Djuricic

Njegovom objektivu nijesu mogli izmaći šaroliki cetinjski motivi, brojni dogadjaji i pojave koje je Djuričić vješto uočavao i bilježio.

Ravnoteza, snimio 1972. Krsto Djuricic

Pripadao je zaljubljenicima u fotografiju o čemu svjedoče njegovi radovi koje je napravio uz puno ličnog odricanja.

Jedna cetinjska poplava, snimio Krsto Djuricic

To su fotografije sa kojih zrači ljubav, toplina i humanost, ali i majstorstvo i umijeće koje doprinosi čuvanju od zaborava mnogobrojnih dogadjaja i scena iz svakodnevnog života Cetinja u drugoj polovini XX vijeka.

Snijeg - potok kroz Vladicinu bastu - manastir, snimio Krsto Djuricic

Iako je bio prvjenstveno foto-hroničar svog Cetinja, Djuričić je osatvio i veoma vrijedna dokumentarna svjedočanstva i o drugim gradovima i predjelima Crne Gore. Fotografisao je Podgoricu (Titograd), Nikšić, Budvu a posebno  Kotor i Herceg Novi.

 Srdačan pozdrav svim posjetiocima sajta Cetinje-mojgrad,

                                                                       Luka Lagator

Jedan komentar

  1. Dragan Pelevic

    16. Apr, 2014

    Sve je to odlicno samo u 21 vijek bi mogli ove slike nacinjet da ih mozemo vidjet BEZ mikroskopa :(((((( Ujedno vi ste matica crngorska ogranak Cetinje ,znateli vi dje ima jos Crnogoraca posebito CETINJANA osim u Njemacku Luksembur i Austiju i Italiju ???????? Vakat bi vi bio da posto ste matica crnograca odsjek Cetinje da pokupite te podatke valjace vi :(((((((

Vaš komentar